Ontdek Reykjavik en het Westen van IJsland

We bezochten het mooie Reykjavik al eerder maar als de kans zich voordoet zit ik alweer in het vliegtuig. Reykjavik is de hoofdstad van het natuurschoon IJsland. Deze stad heeft veel te bieden voor de moderne toerist, en is een van de groenste steden ter wereld. Het is de meest noordelijke gelegen hoofdstad van de Wereld, aldus zij zelf zeggen en buiten Groenland om. De stad kent officieel twee luchthavens, een gelegen bij de stad zelf die veelal gebruikt wordt voor binnenlandse vluchten, en eentje ongeveer veertig kilometer buiten Reykjavik, genaamd Keflavik, waar de internationale vluchten naartoe gaan. Tijdens een bezoek aan de stad geeft Reykjavik je echt een relaxte sfeer mee. Geen gehaast op de wegen, alle energie wordt op natuurlijke wijze opgewekt, en het is een schitterende stad met vele moderne en oude gebouwen. Even buiten de hoofdstad vinden we een van de vele natuurlijke warme baden, de mooiste wel te verstaan. Blue Lagoon is een ware rustplaats voor een ieder. De heerlijke zwavellucht (Of Rotte Eieren)  die boven de verwarmde bron hangt is geen pretje, maar het is zeker een bad waar je geheel tot rust komt. Op roadtrip door West IJsland kom je van alles tegen. Watervallen, een Geo-park en een prachtige natuur. We huren een auto bij Hertz en ontdekken deze prachtige omgeving.

Welkom in Reykjavik
Reykjavik is met afstand de grootste gemeenschap van IJsland, met ongeveer 200.000 inwoners. Dat is met omliggende dorpen. Dit is 66% van het totaal aantal inwoners van het land. Het land is ontdekt door Noorse en Celtics emigranten in de late negende en de tiende eeuw. Ingolfur Arnason, de eerste kolonist van IJsland, bouwde zijn boerderij op het schiereiland waar Reykjavik vandaag de dag te vinden is. Reykjavik betekend “Rokerige Baai”, wat uiteraard voort komt uit de warmwaterbronnen die rondom de stad te vinden zijn. Deze maakte een dermate goede impressie bij de kolonisten dat zij daar met plezier bleven wonen. Een nieuw land was geboren, een stad herrees uit het niets. Vanaf de achttiende eeuw startte de groei van de stad. In Reykjavik vindt je de ideale combinatie tussen actief en passief. Eerst lekker relaxen in een van de vele natuurlijke warmwater zwembaden, en daarna meegaan op een walvisexcursie of ga mee vissen met de locals over de wateren. Ook golfen, het bezoeken van de Geysers, paardrijden door de prachtige natuur en Skiën behoord tot de mogelijkheden in deze veelzijdige stad. Om een hele mooie oude stad te zien, moet je Reykjavik niet bezoeken. Het is namelijk een moderne stad met modernere gebouwen. De oudere gebouwen die er staan, zijn gemaakt van golfplaten. De kenmerkende oude verticale, roestige ijzeren golfplaten van een houten woning worden vaak vervangen voor weer nieuwe, om zo voor het oog van de toerist een mooie stad te maken.

De stad Reykjavik en zijn hoogtepunten
Reykjavik is een bijzondere stad dus. Volgens eigen zeggen de meest Noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Tijdens een wandeling door de stad ontdek je al snel de meeste bezienswaardigheden. Aan de kust vlakbij ons appartement vinden we het beroemde kunstwerk Sólfarið. Het monument, of kunstwerk, is gemaakt als ode aan de zon of als droomboot. Het is een mooi kunstwerk wat mooi in contrast staat met de zee. Een eindje verder kom je bij het opera gebouw “Harpa”, een hoogtepunt in Reykjavik op het gebied van Architectuur. Nog een stukje verder kom je bij het Saga museum. Vlakbij is een parkeerplaats waar je bij een Food truck heerlijke “Fish and Chips” kunt eten. Verser dan dit word de vis niet gauw! De opera is een groot glazen gebouw! In de haven kun je excursies boeken. Je gaat dan met de boot op zoek naar walvissen op de oceaan! We lopen van de boulevard langs de kust af en gaan het centrum van Reykjavik in. Daar komen we als eerst bij het Stadhuis.

Het Stadhuis is een modern en onfortuinlijk gebouw gelegen aan de noordkant van het Tjorninmeer. Rondom het meer (Tjornin) is het heerlijk wandelen, en zien we dat Reykjavik de groenste stad van Europa is. Direct aan het meer, met tevens een mooi zicht op de stad, staat dus het Stadhuis, waar iedereen vrij binnen kan lopen. Er staat een mooie maquette van IJsland in en tijdens ons bezoek was er een markt waar de plaatselijk gemaakte spullen verkocht worden. Een wandeling over deze markt geeft je een beeld van “de plaatselijke bewoners aan het werk”. Een goede culturele ontwikkeling dus, zien hoe de IJslandse hun werk doen, en hun werk verkopen. Er is een prachtig uitzicht vanaf het Café op het Tjorninmeer. Er staat ook een prachtig beeld vlakbij het stadhuis aan het meer. Het monument van de onbekende soldaat is een prachtig kunstwerk uit 1994 en een druk bezochtte plek. Het is een wandelende man waarvan je het hoofd niet kunt zien. Deze is afgeschermd middels een grote “doos”. Op kleine loopafstand van het stadhuis vind je de Katholieke kerk. Je loopt door een schitterende wijk waar je leuke huisjes ziet in allerlei kleuren. De kerk staat op een groot grasveld en is een uniek bouwwerk in Reykjavik. Deze stijl is namelijk op weinig andere plekken in de stad, en in het land, te vinden!

We steken over en lopen dan het echte centrum in. De belangrijkste winkenstraat van Reykjavik is een lange straat met vele bekende en minder bekende ketens. In IJsland worden vooral lokale producten en dus ook kleding verkocht, wat tijdens een wandeling door de straat snel te zien is. Er zijn in de straat ook enkele leuke barretjes, bakkerijen en koffiezaken. Je kunt er dus prima ontbijten. Wel is het natuurlijk aardig aan de prijs, zoals in de rest van IJsland. Rondom deze grote hoofdstraat vind je nog veel meer kleine straatjes met leuke boetiekjes. Heerlijk om even rond te wandelen, en het leuktst als het open is natuurlijk. We nemen eens een straatje naar rechts en komen direct bij het mooiste uitzichtpunt van de stad. Het is tevens het eerste wat je als beeld voor je haalt wanneer je aan Reykjavik denkt! De Hallgrimskirkja. Over Reykjavik kijkt de 73 meter hoge Hallgrimskirkja uit. De kerk heeft wel wat weg van een spaceshuttle en is een zeer moderne versie die pas in 1986 na veertig jaar werk afgerond werd. Voor de unieke kerk staat een standbeeld van Leifur Eiriksson, de eerste Europeaan die Amerika ontdekte. Helaas “vergat” hij het iemand te vertellen waardoor Christopher Columbus het allemaal opnieuw deed ongeveer vijfhonderd jaar later. Klinkt dus als een fabeltje. De kerk heeft elke zondag rond het middaguur een mis, en is dan dus niet te bezoeken. Normaal is de kerk overdag geopend en gratis te bezoeken. Wil je genieten van een prachtig uitzicht over de stad? Neem dan voor ongeveer 6 euro de lift naar boven en je kunt genieten van Reykjavik en omgeving. Het is misschien niet de mooiste, maar wel een uniek bouwwerk die op een heuvel uitkijkt over Reykjavik.

Lekker eten in Reykjavik: Matakjallarinn
Vrijwel direct in het prachtige centrum van Reykjavik gelegen is een restaurant waar je kunt genieten van de IJslandse, of Scandinavische keuken. Het restaurant ligt een beetje verscholen maar al gauw vind je de ingang. De moderne inrichting in een goede mix met industriële meubels valt direct op. Het gebouw is namelijk 160 jaar oud. Matakjallarinn betekend “Foodcellar” of in het Nederland “Voedselkelder”. Je moet dan ook een trapje af om het restaurant te bereiken! Het menu bestaat uit verse producten en dagelijks zijn er speciale verse aanbiedingen. Er is ook een “Geheim Menu” waar je verrast word door de chef. Die kiezen wij, een speciaal kerstmenu. De zalm als hoofdgerecht was heerlijk, net als de vers gevangen Kabeljauw die als voorgerecht met een speciale combinatie tussen de Kabeljauw en lam werd geserveerd. De sausjes in combinatie met de vis zijn werkelijk fantastisch. De hippe opmaak van de gerechten geeft een romantische sfeer tijdens het diner. Een speciaal kerstbiertje complimenteert het menu. Ook voor lunch kun je er terecht. De medewerkers van het restaurant spreken allen goed Engels en leggen je graag alles uit over het menu. Soms is er Live muziek aanwezig op de prachtige piano. In het weekend veranderd het Restaurant na het diner in een hippe Cocktailbar! Wil je meer weten over dit restaurant, of wil je weten waar het precies te vinden is? Kijk snel op http://matarkjallarinn.is/en/.

Roadtrip West IJsland
Je kunt er voor kiezen om de beroemde Golden Circle te rijden (https://tumag.nl/2017/12/ijsland-de-golden-circle/) of het zuiden van IJsland te bezoeken (https://tumag.nl/2017/10/het-zuiden-van-ijsland/). Maar het wat minder bekende Westen van IJsland is zeker ook een bezoekje waard. We rijden van Reykjavik helemaal tot aan de Hraunfossar, prachtige watervallen in het binnenland. Eerst een prachtige tocht richting Akranes. Eenmaal Reykjavik uit begint de prachtige natuur en deze houd eigenlijk pas op nadat je de 1 hebt afgereden tot aan Reykjavik weer, helemaal IJsland rond dus. Nadat we de lange tunnel door zijn is het nog een klein stukje naar Akranes. We rijden langs prachtige bergen waar we vele IJslandse paarden tegenkomen. Een stop voor een prachtige foto mag niet ontbreken. Eenmaal in Akranes komt de gezelligheid direct door. Een leuk dorpje met een rustieke sfeer en een leuk Volksmuseum. Hoogtepunt is de rotsachtige kust bij de vuurtoren. Daar parkeren we de auto en maken we een wandeling. Dit is nog zo’n vuurtoren waar je van denkt “dit is een echte”. Hij reflecteert in de zee en je hebt tevens een prachtig uitzicht over de fjorden. Een prachtige plek om de road trip te beginnen.

We rijden nu Geothermisch gebied binnen. We rijden verder en komen nog veel meer paarden tegen. De schitterende dieren in dit prachtige landschap geven een contrast om over naar huis te schrijven. Dat doen we dan ook. Eenmaal Borgernes voorbij komen we echt in het midden van niks. Geen grote dorpen meer maar alleen maar natuur. En een bierbrouwerij. Bij Stedji kun je lokaal gebrouwen biertjes proeven en meenemen. Leuk voor thuis en het zijn erg goede bieren! Onderweg rijden we nog langs kleine watervallen, riviertjes en nog meer IJslandse paarden. Na een kilometer of 20 van Borgernes komen we bij Deildartunguhver. Wat dat betekend? Geen idee. Maar het zijn warmwaterbronnen. Er is een grote spa bij en je ziet er kokend water stromen. Het is overigens de grootste warmwaterbron van IJsland met liefst 180 liter kokend water per seconde. Erg leuk om eens te zien alvorens we in Reykholt aankomen. Dit dorpje is bekend vanwege de bekende IJslandse schrijver Snorri Sturluson. Hij woonde er, en werd er ook vermoord. Zijn boerderij, die er nog staat, is met een tunnel verbonden met een warmte bron waar Snorri in baadde. Er is een nieuwe kerk, een oude kerk en een hotel waar je wat kunt drinken.

Het laatste punt van deze road trip is tevens de mooiste. Althans, dat vind ik. Nog een kwartiertje van Reykholt zijn de Hraunfossar en Barnafoss, prachtige watervallen te vinden. Onderweg zien we lavavelden, bergen en in de verte een gletsjer luisterend naar “Langjökull”. In de lavavelden zien we vaak rookpluimen naar boven komen. Dat is ook niet gek in een geothermisch gebied. Rondom de twee watervallen is een prachtig park gebouwd met paden van houten vlonders en onverharde paadjes die naar beide watervallen leiden. Bij de parkeerplaats is een café waar je een goede burger, salade of andere lekkernijen kunt verkrijgen. Ook voor alleen een drankje en het proeven van de lokale “Stedji” biertjes ben je hier op de goede plek. De Hraunfossar is prachtig en komt op meerdere plekken over de rots de rivier in. Een prachtig zicht! De Barnafoss is wat smaller maar gaat vol gas de rivier in. Vanaf een bruggetje dat is gebouwd heb je een prachtig uitzicht. Na een wandeling en een heerlijke burger rijden we weer terug naar Reykjavik en hebben we weer een prachtig stukje IJsland ontdekt.

De Blue Lagoon
De missie van de Blue Lagoon, gelegen tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavik in, mag je echt niet missen. Als je een auto huurt kun je gemakkelijk op de heen of terugweg een bezoek brengen aan deze unieke baden. Het is de bedoeling dat zij energie creëren voor het leven door middel van de krachten van de natuur. Men vindt de energie het belangrijkste in het leven, ten slotte moeten we allemaal werken of naar school toe, waar energie voor nodig is. Als je even niet zo veel energie hebt, is het ideaal deze op te halen in de Blue Lagoon. Deze natuurlijke baden, ook bekend door zijn enorme zwavellucht, is de bekendste en een van de meest populaire attracties van IJsland. Het geothermische zeewater wat er natuurlijk binnen stroomt, wordt automatisch vernieuwd binnen de 40 uur. Als extraatje op het relaxen in de Lagoon, heeft u ook nog eens toegang tot de stoombaden en sauna. Een massage in het water en spa behandelingen zijn ook mogelijk. Het aantal bezoekers per jaar is hoger dan het aantal inwoners van IJsland. Het Exclusieve Bad en de lounge is een optie voor de gasten om meer privacy te hebben. Hier zijn zes privé kleedkamers voor een of twee personen en toegang tot een gereserveerde lounge met toegang tot de Blue Lagoon. Op de tweede verdieping is een buiten dek die over de Blue Lagoon heen kijkt. Het Lava restaurant en bar is de perfecte gelegenheid om een hapje en een drankje te doen.

Onze ervaring met de Blue Lagoon was fantastisch. Een unieke gebeurtenis. Vooral omdat het ideaal is om te combineren met de aankomst op de luchthaven. Vanaf de luchthaven worden ook nog eens tours aangeboden, via de Blue Lagoon, naar het hotel. Je verblijft dan enkele uren in deze prachtige attractie. Allereerst worden we ontvangen bij de receptie, waar we de handdoeken en de toegangskaarten in ontvangst nemen. Met die handdoeken lopen we richting de kleedkamers, waar we ons klaar maken voor de ervaring. Het begint al schemerig te worden en de temperatuur schommelt rondom het vriespunt. Door de deur rennen we snel naar de warme wateren, van ongeveer 35 graden, om daar vervolgens in te lopen. Het is ongeveer vijftig centimeter diep, en met een zwavellucht die nog net te weerstaan is genieten we van de rust en het heerlijk zachte water. We zien bijna niets door de stoom die het water afslaat. We zwemmen even rond, en komen op een plekje waar het warmer lijkt te zijn dan op andere plekken. Dit komt omdat er een soort geiser onder zit, wat het water natuurlijk verwarmd. Even verderop zwemmen we naar de bar, waar we in het warme water genieten van een lekkere koude cocktail in de koude buitenlucht. Een heerlijke ontspanning, waar we nog wel langer van wilden genieten. Na afloop van deze cocktail, zwommen we verder en bekeken we de natuurlijke warmwaterbron verder. Hier komen we een emmer tegen waar allemaal klei in zit, wat word gehaald uit het water. Dit is de afstamming van de zwavel, en wanneer je dit op de huid smeert, geeft dat een verfrissende en gezonde look aan de huid. Als we het bad uitgaan, zijn we zo zacht als een ijsbeerknuffeltje, en verlaten we deze prachtige attractie. Zeker een bezoek waard en een aanrader voor iedereen. Voor meer informatie en reserveringen (Want je moet wel van te voren reserveren) ga je naar: https://www.bluelagoon.com/.

Overnachten in Reykjavik: City Center Hotel
City Center Hotel is gelegen middenin het bruisende centrum van Reykjavik. Met zes verdiepingen met prachtige kamers is het een knus hotel vlakbij alle hoogtepunten. Het driesterren hotel is een accommodatie met een hoge kwaliteit aan service. Het doel is zelfs om het beste driesterren hotel in Reykjavik te zijn en te blijven om de bezoekers een exceptionele service en prijs-kwaliteit te geven. Dat lukt zeker wel. De receptie is sfeervol en ligt vol met informatieboekjes. De medewerker legt alles uit bij aankomst en geeft je wat globale informatie. Let er op dat je een credit card nodig hebt om in te checken. De ontbijtzaal is ruim en netjes ingericht met moderne tafels en stoelen. Je kunt er de ochtend starten met een lekkere Jus d ’Orange en verse broodjes. Een goede kwaliteit van alle producten kenmerkt de hoge kwaliteit van het hotel. Download de mobiele app van het hotel om meer informatie over het hotel en de omgeving te krijgen! Het hotel heeft 30 kamers met moderne en klassieke inrichting. De fijne bedden en de keuze tussen specifieke een- en tweepersoonskamers maken het tot een geschikte keuze. Alle kamers hebben een badkamer met een douche of bad. Wat wel een leuk weetje is dat het warme water echt uit de warmwaterbronnen komt en dus een beetje een zwavelachtige lucht geeft. Het koude water is ook natuurlijk en is veilig om te drinken. Als je net warm water hebt gebruikt, laat hem dan wel ff doorlopen om de geur en smaak van zwavel even weg te krijgen. De kamers hebben verder nog een haardroger, gratis draadloos internet met hoge snelheid, een minibar en een telefoon met gratis lokale calls. De televisie en koffie en theemaker complementeren de kamers. Sommige kamers hebben prachtig uitzicht over het Parlementsplein en sommige hebben een balkon. Kortom, wil je verblijven in een prachtig hotel met goede service en een perfecte ligging? Kijk dan snel op http://www.citycenterhotel.is/ en boek je verblijf!

Huur een auto bij Hertz IJsland
Omdat we nogal wat kilometers willen gaan maken en IJsland ruige wegen en gebieden kent, waren we al snel op zoek naar een 4×4. We kwamen dan ook direct uit bij Hertz. Dit gerenommeerde bedrijf staat te boek als betrouwbaar en goed geprijsd, en een perfecte service. Daarom viel onze keuze al snel op Hertz. Direct op de luchthaven heeft men een kantoor waar je in kunt checken. Dit kun je ook al van te voren doen zodat je tijd bespaard op de luchthaven. Daar vullen we alle papieren in en kiezen wij voor onze verzekering. Er zijn verschillende type verzekeringen, kijk dit even goed na zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. We krijgen een 4×4, een Nissan X-Trail met een volle tank en dienen deze ook vol in te leveren. De vriendelijke service valt al snel op en binnen no time zitten we op de weg met een moderne auto. Mocht er wat zijn in de tussentijd dan krijg je een telefoonnummer mee die je altijd kunt bellen. Naast een moderne vloot en vriendelijke service zijn de prijzen ook nog zeer aantrekkelijk. Bovendien is Hertz gekozen tot IJslands beste en leidende autohuurbedrijf dit jaar, 2019, en in 2017, door de World Travel Awards. Voor meer informatie en/of reserveringen kijk op https://www.hertz.is/.