Op reis naar de Faeröer Eilanden

Een land waar iedereen misschien wel eens van gehoord heeft, maar waar maar weinig mensen geweest zijn. Sterker nog, iedereen die ik vertelde dat ik er naar toe ga wist me niet te vertellen waar het precies ligt. Laat staan dat men er is geweest. Ik vlieg eerst met KLM naar Kopenhagen, hoofdstad van Denemarken. Vervolgens pak ik een vliegtuig van de nationale trots van de Faeröer Eilanden: Atlantic Airways. Tweemaal per dag vliegen zij vanaf Kopenhagen naar de Faeröer Eilanden. Het vliegveld ligt op het zuidelijk gelegen eiland Vágar nabij Sørvágur. Trouwens alvast mijn excuses, mochten ergens foutieve streepjes door de o of boven de a staan. Ben ik natuurlijk niet gewend. Ik ontdek het prachtige land met de huurauto en vanuit hotel Streym in een van de kleinste hoofdsteden ter wereld “Tórshavn”.  De eilanden hebben veel te bieden en natuurlijk heb ik niet de tijd gehad om alles te bezoeken en om veel wandelingen te doen. Maar ik heb wel veel van de hoogtepunten bezocht en ben dan ook na terugkomst nog steeds enthousiast over de Faeröer Eilanden!

Met Atlantic Airways doe ik er nog slechts 2 uurtjes over om vanuit de bewoonde wereld van Kopenhagen in een oase van natuur en rust te belanden: De Faeröer Eilanden. Atlantic Airways heeft moderne Airbus toestellen met speciale apparatuur om landen in dichte mist, harde wind en dramatisch slecht weer mogelijk te maken. Een vlucht valt dan ook zelden uit. Zo ook die van ons niet, die netjes op tijd arriveert op de luchthaven. Ik heb alleen handbagage en ben dan ook binnen drie minuten buiten. Snel de parkeerplaats zoeken. Via het hotel, Hotel Streym, heb ik ook een auto gehuurd. Die mag je ophalen op de luchthaven en voor de terugreis weer droppen op de luchthaven. Wel zo makkelijk. Hoe ze dat daar doen? De sleutels liggen op een afgesproken plek. Zoek de parkeerplaats (Hotel Streym heeft eigen parkeerplekken op de luchthaven) en je rijd zo weg!

Gásadalur
Ik heb de tip gekregen om vanaf de luchthaven eerst naar Gásadalur te rijden. Waarom? Omdat daar een prachtige waterval die je met een korte wandeling kunt bereiken. Allereerst kom ik  langs het dorpje Bøur. Een prachtig dorpje met van die huisjes die je verwacht op de Faeröer Eilanden. Met van die daken waar gras op groeit. Ik vraag mezelf af hoe ze dat gras maaien? Of zouden ze schapen laten grazen? Nee hoor, men maait het gras op het  dak echt! Ik moet nog een stukje verder en na iedere bocht is er een prachtig uitzicht met kleine parkeerplaats zodat je zelf nog een fotomomentje in kunt lassen. Dan komt de tunnel. Een lange tunnel waar ik hoop niemand tegen te komen. Het is namelijk smal genoeg. Wanneer ik de tunnel uitrijd komt er weer een totaal nieuw beeld van de Faeröer Eilanden. Ik parkeer de auto naast een huisje in het dorp Gásadalur. Er zijn niet veel huisjes maar ik heb er een gevonden, en wel met “Grasdak”.

Een duidelijke parkeerplaats is aangelegd met een hutje waar een toilet en informatie over de omgeving te vinden is. Erg duidelijk allemaal en ondanks dat het zeker niet toeristisch is, wordt het voor de toeristen wel goed geregeld allemaal. Zo staat er ook duidelijk aangegeven hoe je bij het uitzichtpunt van waterval komt. Neem wel de regel in acht dat het ineens erg hard kan waaien en je zo uit evenwicht bent. Pas dus op met het dichtbij afgronden staan. Over een paadje wandel ik naar het uiteinde van een klif waar voorzichtig hekjes staan (Terwijl je naast het hekje gewoon naar beneden kunt storten). Een prachtige waterval stort hier de zee in met op de achtergrond een Tafelbergachtige berg en een dorpje, Gásadalur. Ik geniet even van de waterval en vervolgens wandel ik nog richting de waterval waar ik via bruggen over kliffen wandel en langs het riviertje die even later naar beneden stort loop. Wat een natuurschoon, en dan ben ik slechts een halfuurtje in Faeröer.

Op de route naar Tórshavn liggen nog enkele bezienswaardigheden. Ik rijd weer terug in de richting van het vliegveld en hebben onderweg nog prachtig uitzicht op de kliffen van Mykines, een eiland waar vele vogelsoorten broeden maar ook leven. Daarna het plaatsje Sørvágur die tweemaal of soms driemaal daags een vliegtuig over zien vliegen die op de verhoogde luchthaven landen. Er is een leuke haven en er zijn wat kleine overnachtingsmogelijkheden. Maar vooral het uitzicht over de fjord is adembenemend. Na de luchthaven rijd je een stukje langs Leitisvatn, het grootste meer van de Faeröer Eilanden wat ook wel Sørvágsvatn wordt genoemd. Het meer eindigt bovenop een klif aan de Atlantische Oceaan. Er is een wandelpad die langs het meer naar de kliffen gaat maar helaas is deze afgesloten omdat hij zo vaak gebruikt wordt dat er schade wordt aangericht. Iets verderop, in het dorpje is een wandelroute die wel begaanbaar is. Neem er wel een halve dag voor, maar het is zeker de moeite waard.

Sandavágur en door de tunnel!
Slechts enkele minuten verder rijden ligt Sandavágur. Dit dorpje heeft een leuke haven en is vooral bezienswaardig door het kerkje wat aan de oceaan ligt. Dit is ook een van de dorpjes waar je horeca vind! Het pas geopende Fiskastykkið is een ontbijt en lunchroom waar je heerlijke koffie kunt drinken of een lekkere lunch kunt nuttigen. Verse broodjes met verse lokale producten als kaas en gerookte zalm staan er op het menu. Maar ook Brownies en muffins zijn er regelmatig verkrijgbaar. Het is een beetje lastig te vinden zo aan het eind van het dorpje, maar zeker een fijne ervaring. Ik rijd verder en geniet nog steeds van de prachtige natuur voordat ik bij de tunnel kom die ons naar het volgende eiland gaat brengen. Je dient wel tol te betalen. Een aantal minuten later sta ik op Streymoy. Het eiland waar ook hoofdstad Tórshavn te vinden is. Laat ik daar maar heen rijden. Het wordt al donker en het is nog wel een stukje rijden.

Tórshavn
Eenmaal gesetteld in Hotel Streym ga ik Tórshavn eens goed bekijken. Het is een korte wandeling naar de eerste bezienswaardigheid. Skansin is de oude vesting met tegenwoordig een vuurtoren en een aantal idyllische huisjes met grasdaken. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de Oceaan en de hoofdstad. Vervolgens loop ik beneden langs de ferry terminal en de grote parkeerplaats langs het oude haventje waar nog enkele oude bootjes liggen. Daar begint ook het oudste gedeelte van de stad, Tinganes. Hier vindt je nog de oude rode huisjes met grasdaken. De oudste zijn zelfs meer dan vijfhonderd jaar oud. Kijk tussen de huisjes door richting de zee of richting de stad. Geniet van de prachtige huisjes en wandel uiteindelijk naar de kathedraal van Tórshavn.  Dit is de op een na oudste kerk in het land en met Bryggjubakki straat en Undir Bryggjubakka straat vormt het “het centrum” van de stad. In deze leuke huisjes aan de haven zijn enkele goede restaurants gevestigd. De prijzen zijn er natuurlijk veel hoger dan in Nederland maar het meeste moet natuurlijk ook geïmporteerd worden of wordt op duurzame wijze geproduceerd of gevangen. Toen ik door de haven liep was de visboer nog aanwezig. Hij had nog wat liggen en wat gedroogde vis hangen. Leuk om te zien ook. Tórshavn is een leuke stad met oude gebouwen en een gezellige cultuur. Kroegen, barretjes, een Ierse pub met Pub quiz en karaoke en nog veel meer. En het hotel Streym ligt op slechts 10 minuten wandelen van de hotspots van de “Stad” wat voor mijn gevoel eigenlijk  echt dorp is.

Zicht vanuit Tinganes op de stad

Overnachten nabij Tórshavn in Hotel Streym
Met een uitstekende ligging op loopafstand (5minuten) van het centrum van Tórshavn overnacht ik in Hotel Streym. Men probeert een frisse en fijne hotel ervaring aan te bieden op de Faeröer Eilanden. De filosofie van het hotel word direct duidelijk: geen poespas of luxe producten die je toch niet gebruikt maar toch alles aanwezig om een fijn verblijf mogelijk te maken. Veel kamers en ook de ontbijtkamer hebben uitzicht op zee. Dat maakt een verblijf natuurlijk helemaal compleet. En de vriendelijke medewerkers leveren goede service en geven je alle informatie over de omgeving. Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijtbuffet voor je klaar. De lokale producten, verse broodjes en al het beleg zorgen voor een goede start van de dag. Een eitje erbij maakt het compleet.

Met het snelle draadloze netwerk wat gratis beschikbaar is blijf je altijd online en kun je jouw foto’s op Instagram zetten. Want een natuurschoon als hier moet je natuurlijk online zetten! En de Guestcar service mag niet ontbreken. Wij maakten er ook gebruik van en het is ideaal. Je hebt een volledige verzekering en een vrij aantal kilometers. De auto haal je op bij aankomst op de luchthaven en daar mag je deze ook weer terug brengen. Wat een service hè? De kamers zijn netjes en modern ingericht met fijne bedden en een zitje. Ik had uitzicht op de Atlantische Oceaan. Er zijn twee gebouwen en in totaal zijn er 26 kamers. De badkamers zijn netjes met douche, toilet en een wastafel. Al met al een fantastisch driesterren hotel nabij het centrum van Tórshavn, centraal gelegen om de Faeröer Eilanden gemakkelijk en in alle rust te verkennen. Voor meer informatie en boekingen ga je naar http://hotelstreym.com/.

Kirkjubøur
Ik rijd de volgende ochtend nog een rondje over de eilanden en bezoeken nog wat hoogtepunten. Allereerst in het noorden van de eilandengroep bij Gjógv. Dit kleine dorpje is bekend vanwege de kliffen die langzaam het dorpje inlopen. Ideaal voor een wandeling. Als je over de eilanden rijd kom je steeds andere dingen tegen. Prachtige natuur, leuke kleine dorpjes met vele huisjes met grasdaken en vrijstaande kerkjes. Ik rijd weer terug richting Tórshavn om het bekende en voor de Faeröer Eilanden belangrijke dorpje Kirkjubøur te bezoeken. In de middeleeuwen was het dorpje het middelpunt van de Faeröer Eilanden. Het was een bisschoppelijke plaats. De restanten van de Magnus Kathedraal zijn van de 13e -eeuwse kathedraal. Toen der tijd stonden er liefst 50 huizen. Tegenwoordig heeft het dorpje 80 inwoners en naast de ruïne van deze prachtige kathedraal ook nog een kerkje en een kleine haven. Vooral de huisjes met grasdaken en het uitzicht naar de naburige eilanden Hestur en Sandoy zijn prachtig. Hier zien we ook nog het oudste nog bewoonde houten huisje van de wereld uit de 11e eeuw. Met grasdak uiteraard!

Ik rijd een andere route terug richting de luchthaven dan op de heenweg. Zo zie ik toch nog meer van dit prachtige land. Tijdens de klim de bergen in heb ik nog een prachtig zicht op Tórshavn waar ik duidelijk zie dat het niet veel groter is dan mijn geboortedorp, Elst. En dat is dan de hoofdstad. Onderweg door de bergen rijd ik door glooiend landschap met af en toe uitstekende rotsen en ben ik omringt door bergen. Wanneer ik de bocht om rijd zie ik ineens een fjord met de industriële haven. Aan de andere kant zie ik een watervalletje waar ik even stop. Ineens sta ik weer oog in oog met een schaap. Die kom je hier namelijk regelmatig tegen (Misschien wel vaker dan mensen). Ik rijd ongeveer een halfuur op deze weg en kom helemaal niemand tegen. Behalve een schaap hier en daar. Bij de afslag Norðradalur sla ik af om te genieten van het uitzicht op het rotsachtige Koltur. Ik probeer nog een wandeling te maken over de rotsen maar het waait hard, veel te hard.

Ik vervolg mijn rit en kom uit bij het Leynavatn. Een meer vlak voor de tunnel naar Vágar. Hier is ook het Koks Restaurant te vinden, een luxe restaurant die op gezette tijden geopend is. Ik wandel even langs het meertje en zie vele zwanen en schapen grazen rondom. Ik ga niet door de tunnel want ik wil nog een bezoekje brengen aan Vestmanna. Eerst rijd ik langs Leynar. Toen dacht ik direct, even stoppen! Ik maak een wandeling langs de kust waar de oceaan tegen de rotsen springt. Maar ook in het dorpje wandel ik over het zwarte strand en geniet ik nog even van de idyllische huisjes met grasdaken. Op de weg naar Vestmanna kom ik ook nog langs Kvivik. Daar heb je een prachtig uitzicht over alle omliggende eilanden en het dorpje zelf. Het is dan nog een klein stukje naar Vestmanna, waar helaas de boottochten alleen in de zomer gaan. Deze gaan naar de kliffen waar je vele vogelsoorten tegen komt zoals de beroemde papegaaienduikers. Helaas, het is tijd om te gaan. Op naar de luchthaven. Daar ben ik 45 minuten voor vertrek aanwezig en zit ik nog 20 minuten te wachten totdat Atlantic Airways na een winderige start binnen twee uurtjes naar Kopenhagen. Na een korte overstap brengt KLM mij weer naar Amsterdam.

Gemakkelijke en handige links:
Vluchten boeken bij Atlantic Airways: https://www.atlanticairways.com/en
Toeristeninformatie over de Faeröer Eilanden: https://www.visitfaroeislands.com/
Hotelreserveringen Hotel Streym: http://hotelstreym.com/

Goedkoop en gemakkelijk parkeren, ook Valet, op Schiphol
Parkeren doen we eenvoudig en snel bij Quick Parking Schiphol. Het boekingsproces is gemakkelijk. Je dient aan te geven met welke auto je komt en met hoeveel personen. Natuurlijk geef je ook de vertrek- en aankomsttijd aan. Je rijd rustig naar de afgesproken locatie (Men heeft meerdere locaties) en daar parkeer je de auto in een vrije parkeerplaats. Er rijden een aantal bussen rond dus je hoeft niet lang te wachten voor je wordt opgehaald bij de parking en wordt afgezet bij de luchthaven. Waar je wordt afgezet, wordt je ook opgehaald. Ideaal toch? Quick Parking heeft ook vestigingen in Eindhoven Airport, Rotterdam Airport, Charleroi en Brussel. Op de locaties Schiphol en Brussel Zaventem kun je zelfs kiezen voor Valet parking. Dan staat iemand netjes te wachten bij aankomst op de luchthaven, en bij terugkomst staat men ook op je te wachten. Een fantastisch makkelijke service voor een kleine meerprijs. Dat is helemaal ideaal. Voor meer informatie en boekingen kijk je op www.quickparking.nl.