Stavanger, fjorden en natuur

De Noorse Fjorden staan bij velen op de bucket list. En terecht. Eerder maakte ik in Bergen al kennis met de Noorse natuur en fjorden, dit keer is de bestemming Stavanger. Daar verblijven we in een prachtig appartement van Home Again Bed & Break en gaan we de stad verkennen. Maar naast een leuke stad is er in de omgeving veel te doen. Zo bezoeken we een aantal eilanden ten noorden van Stavanger, historische plekken in de omgeving en gaan we op een cruise om de Lysefjord te bekijken. Deze fjord is bekend geworden door de Preikestolen, een uitstekende rots die iedereen meteen kent bij het zien van een foto. We rijden nog een “Scenic route” ten zuiden van de stad. Kortom, natuur, cultuur en een prachtige stad!

Citytrip naar Stavanger
Stavanger zelf leent zichzelf ideaal voor een stedentrip te combineren met natuur. Zo kun je een dagje de stad bekijken en de volgende dag op de boot tussen de fjorden varen. Eerst gaan we Stavanger bekijken. Na een ontbijtje en lekker bakje koffie bij Espresso House lopen we vanaf het station door het park “Byparkern” langs een meertje waar veel zwanen, meeuwen en eendjes zwemmen. Aan het eind van het meertje staat de bekende domkerk van Stavanger. Van buiten prachtig, van binnen nog mooier. Neem er dus even een kijkje. We lopen nog verder en komen in de haven. Daar is een vismarkt waar de verse vis dagelijks binnen komt. Je kunt er ook eten, er is een goed restaurant. Aan de haven kun je een bezoek brengen aan het Maritiem Museum. Iets verder is het toeristeninformatiecentrum. Daar kun je alle informatie over de stad en omgeving vinden. Ook kun je er tours boeken.

Gamle Stavanger, ofwel oud Stavanger is ook een bezoekje waard. Alle huisjes zijn van wit hout wat een prachtig beeld geeft. De witte huisjes die langzaam omhoog gebouwd zijn en gescheiden worden door kinderkopjes zijn een lust voor het oog. En fotogeniek zijn ze ook natuurlijk. Het Valberger uitzichtpunt mag er ook wezen. De toren staat in de oude stad en heeft een mooi uitzicht op de stad en omgeving. In de haven kun je schepen kijken. Van gewone plezierjachten tot grote industrieschepen, alles vaart de haven binnen. Winkelen kun je in Bryggen. Er zijn genoeg leuke boetiekjes en winkels van internationale ketens aanwezig. Lekker eten kun je onder andere bij Phileas Fogg (Fish & Chips) en iets duurder maar wel van uitstekende kwaliteit is Bullock Stake and Bar. Hier hebben ze heerlijk vers eten en een sterrenwaardig menu voor een redelijke prijs. Een afrader is het XO Steakhouse waar de service niet best is.

Cruise door de Fjorden met Rodne
Om 10:45 staan we klaar om de boot van Rodne Fjord Cruise te boarden. Er staat een boottocht op het programma vanuit de haven van Stavanger naar de Lysefjord die bekend is van onder andere de Preikestolen. In de winter zijn er dagelijks cruises en in de zomer zelfs meerdere. Kijk op de site voor alle afvaarten. We varen langzaam de haven van Stavanger uit en gaan onder de enorme brug door die Stavanger verbind met onder andere Grasholmen en wat andere kleine eilandjes. We zijn dan het Noorse Oliemuseum al gepasseerd, waar een bezoekje zeker educatief en interessant is. Daarna varen we langs prachtige kleine eilandjes met glooiende heuvels, bossen en verlaten huizen waarvan je denkt “Woont daar iemand?”. Hier en daar staat ook nog een verloren vuurtoren waar nog gewoon gebruik van wordt gemaakt. Een eindje verderop komen we langs een Zalmkwekerij. Noorse zalm is natuurlijk bij iedereen bekend en de kwekerijen rondom Stavanger staan bekend als beste ter wereld. Er staat een klein huisje op een vlonder en er zijn enkele bassins omheen waar de zalm gekweekt word.

We varen verder en het begint inmiddels een beetje te sneeuwen. Als deze voorbij is dan zien we de brug waar we onderdoor varen naar de Lysefjord. Het geeft een prachtig beeld, de sneeuw die in de verte langs de fjorden naar beneden valt en de zon en blauwe lucht aan de andere kant. We komen eerst langs de grotten van Vagabond. Enorme grotten tussen de kliffen van de fjorden. We varen er langszaam in en zien hoe inmens deze kloof is. En hij gaat bijna recht omhoog! De fjorden bereiken hier een hoogte van soms wel boven de 1000 meter. Het uiteindelijke doel is dan niet ver weg meer. De boot neemt gas terug als we langs de Preikestolen varen. Deze rots steekt uit en is beroemd. Iedereen kent hem wel. Maar vanaf het water is het slechts een klein uitstekend rotsje. Maar als je boven staat is het wel anders. We varen nog langs een waterval waar het keerpunt is. Daar krijg je een proeverij van het verse natuurlijke bronwater en keren we weer terug naar Stavanger. Onderweg droppen we nog wat hikers die de Preikestolen gaan beklimmen (Wel heftig lijkt me, met dit weer). De boottocht duurt 3 uur. Meer informatie over de Cruise en boekingen op: www.rodne.nl.

Touren naar Frafjord
Een leuk uitstapje met de auto, vanuit Stavanger, is een tochtje naar de prachtige Frafjord. Dit is ongeveer een uur rijden maar onderweg kom je prachtige meertjes, dorpjes en natuur tegen. Naast prachtige meertjes zien we ook dat het erg rustig is op de weg. Elke bocht hebben we weer een ander uitzicht. Dan zien we kleine dorpjes, de volgende bocht verschijnt in de verte een meertje omringt door fjorden. Vlak voor het dorpje Gilja maken we een stop op een foto te maken van een aftakking van de Frafjord waar hoge kliffen uit de zee rijzen. Daarna komen we in het kleine Dirdal waar we stoppen bij een prachtig kerkje dat in het dal tussen de bergen staat. Een uniek uitzicht en een plaatje wat je direct goed bij Noorwegen vind passen. Een houten kerkje in een grasveld. Even verderop bereiken we onze bestemming Frafjord. Een prachtig klein dorpje met kleine houten huisjes aan een grindstrand die langzaam in de fjord opgaat met ontzettende helder blauw water, alsof je in de tropen zit. Je kunt er een cottage huren aan het water en kayakken en surfboarden in de zomer.

De weg loopt nog verder en wij hadden al gelezen dat er een mooie hike aan het eind van de weg zou zijn. Namelijk de hike naar de bekende Månafossen. Een hoge waterval waar je niet direct bij kunt komen, maar wel op een heuvel daar tegenover zodat je schitterend zicht hebt op de waterval. We komen bij de parking waar je een klein bedrag dient te betalen voor behoud van deze plek. We beginnen de hike bij een soort trap van steen waar we al denken, dat word pittig. Maar achteraf denk ik, dat was nog niks! Het was regenachtig geweest en het pad was nat. We liepen zo wat door een waterval zelf! Langs steile gladde paden of over rotsen met een ketting ernaast om je vast te houden. Maar na een halfuur klimmen is het een prachtig uitzicht op de waterval die liefst 91 meter naar beneden valt in een stromend beekje. Je kunt ook nog verder wandelen naar de oude verlaten boerderij. De terugweg was nog gevaarlijker dan de heenweg, maar het was de moeite waard. Kijk maar op de foto!

Scenic route ten zuiden van Stavanger
We rijden eerst van Stavanger via de grote weg naar het Zuidelijk gelegen Egersund. Onderweg passeren we een heuvelachtig gebied waar we ineens in de sneeuw rijden! Er is hier een prachtige haven en een oud centrum met houten huisjes. Bovendien is hier het MAGMA Geo park wat op de UNESCO lijst staat. Hier vindt je prachtige rotsen en unieke rotscombinaties die allen even fotogeniek zijn. Daar begint ook de scenic route “Jæren”. Een prachtige route door heuvellandschap langs de kust met leuke bezienswaardigheden. Daaronder vallen het haventje van Hellvik, schitterende baaien met rotsachtige kustlijn en lange zandstranden. Een schitterende tocht die je zeker wel een middagje bezig houden. Sirevåg mag je zeker niet overslaan. Naast prachtige meertjes tussen de rotsen met een prachtig met bomen bezaaid eilandje in het midden, is er een fort met een tunnelsysteem waar je veilig naar boven kunt wandelen. Zeker de moeite waard. Het is een groene route waar je een dag voor nodig hebt. Leuke dorpjes en lekker verse vis eten in een van de havendorpjes.

Natuur ten Noorden van Stavanger
We gaan weer een rondje rijden, ditmaal ten Noorden van Stavanger en we beginnen met een ritje door lange tunnels naar het eiland Rennesøy. Dit is nog een ongerept eiland met enkele piepkleine dorpjes met een paar huizen. Bij Kayakbrygge (3 witte huisjes in een mooie baai) parkeren we onze auto voor een wandeling. Deze wandeling, redelijk aangegeven door middel van paaltjes met rode pijlen. Je kunt er van die grote koeien tegenkomen, maar helaas hebben wij die niet gezien. Wat we vooral zagen was mooie vergezichten op de eilanden rondom Rennesøy. Het avontuurlijke pad gaat over kleine riviertjes (over stenen) en over graspaden. Trek dus goede wandelschoenen aan, het is zeker wel de wandeling waard. Neem aan het einde even een kijkje bij het kleine haventje aan de zuidkant van het schiereiland. Prachtig!

Op de terugweg nemen we de afslag naar een vuurtoren waar we wat over hadden gelezen. We parkeren de auto in het haventje van Tungenes. Daar liggen nog wat bootjes en is een pier waar je weer een mooi uitzicht hebt op de omliggende eilanden en in de verte de fjorden. Ook zien we een groot booreiland liggen. De wandeling gaat uiteindelijk naar Tungenes Fyr, de vuurtoren die nog open is voor het publiek. Een authentieke houten vuurtoren met een scala aan wandelroutes langs de kust. Ten zuiden rijden we verder naar Tananger en passeren Kvernevik. Daar vinden we Brutt Lenke. Wat dat is? De gebroken ketting. Dit unieke monument voor de zeelieden mag je niet missen. Net als overigens de Sverd I Fjell. Dat betekend letterlijk Zwaard in berg. Daar zijn drie zwaarden die 10 meter de lucht in gaan in de grond aan de kust. Een mooi monument en een mooie afsluiting van onze rondrit.

Overnachten bij Home Again Stavanger
Home Again bed & break heeft prachtige appartementen die nieuw, modern en ruimtelijk zijn ingedeeld. Je kunt kiezen uit appartementen met een of met twee slaapkamers. Wij krijgen een appartement met een slaapkamer in het gebouw aan de Nygata 1, wat overigens middenin het centrum van Stavanger te vinden is. De centrale locatie is natuurlijk erg fijn. Door de unieke mogelijkheid om met je mobiele telefoon via een app binnen te treden kun je 24 uur per dag inchecken en altijd naar binnen, ook als je bijvoorbeeld je pasje bent vergeten. Er zijn in totaal 11 appartementen in twee gebouwen (Nygata 1 en 16). De appartementen zijn tussen de 27 en 42 vierkante meter en zijn allen uniek. De appartementen zijn per nacht, per week of zelfs per jaar te huur. Alles is mogelijk!

Ons appartement heeft een terrasje in de buitenlicht aan de achterzijde van de straat zodat je er rustig kunt zitten. De keuken is prachtig ingericht en van gemakken als koelkast, vaatwasser en espresso (Met cups) automaat voorzien. De badkamer is netjes en met vloerverwarming. Heerlijk na een dagje wandelen in de modder en kou. Er is een regendouche en een wastafel en een vrijstaand toilet. De woonkamer is netjes ingericht met een heerlijke bank en een enorme flatscreen waar je gebruik kunt maken van het netflix account van Home Again! Films kijken in de avond of een serietje bij je ontbijt. Ideaal toch? De slaapkamer heeft een zacht bed en kledingkasten voor je kleding. Een schitterend verblijf op een toplocatie! Meer weten of boeken? Bezoek: homegain.no!

Meer informatie over Stavanger en de regio vindt je op
www.regionstavanger.com of www.itswaterful.com.