IJsland: De Golden Circle

IJsland is een van de mooiste landen van Europa, zo niet de wereld. Het heeft alles, van natuur tot wildlife, van culinaire hoogstandjes tot aan idyllische kroegen. Maar ook de actieve en minder actieve reizigers komen hier zeker niet teleurgesteld thuis. We focussen ons op de Golden Circle, een wereldberoemde rondreis dat de prachtige natuur die IJsland heeft in een klein rondje beschrijft. Je ziet prachtige watervallen, meren maar ook leuke dorpjes en mooie bergen. Naast de drie belangrijkste bezienswaardigheden van deze omgeving kom je dus ook nog van alles tegen wat zeker ook interessant is. Je kunt een toer boeken vanuit Reykjavik, maar wij kiezen ervoor om hem zelf te rijden! En met succes! We overnachten midden in de natuur in de prachtige IceBlue lodge van Sveinn en zijn vrouw!
Een grens tussen continenten
We beginnen in Reykjavik. Een rit van ongeveer drie kwartier brengt je naar het Nationale Park van Þingvellir. Het is het meest belangrijke historische punt van IJsland. In 930 werd het oudste parlement ter wereld hier namelijk opgericht. Daarnaast is het een wereldberoemd punt. Hier komen de Euraziatische- en Noord Amerikaanse plaat samen, die inmiddels langzaam uiteenschuiven. Hierdoor is de breuklijn ontstaan die inmiddels 70 cm breed is, en 40 meter diep. Ieder jaar wordt deze circa 2 centimeter groter! Er is een rivier, genaamd Öxara waar de waterval de “Öxarárfoss” in stort. In het Nationale park kun je uren rondwandelen. Je komt langs een kerkje, meertjes en kristalheldere wateren waar je langs kunt struinen. Je kunt er kamperen en zelfs in de breuklijn duiken of snorkelen! In het Þingvellirvatn, een van IJslands grootste meren, mag je niet zwemmen, maar het is wel prachtig gelegen tussen de bergen.
De Strokkur in Geysir
Geysir, de naam zegt het al. Op ongeveer een half uurtje van het Nationale park Þingvellir zijn deze natuurlijke Geisers te vinden. De Strokkur is de bekendste, die soms wel een hoogte van dertig meter bereikt. Het hoogste wat deze ooit heeft “gespoten” is liefst 122 meter in het jaar 2000. Hij spuit ongeveer om de 6 minuten, maar de ene keer hoger dan de andere. Soms spuit hij zelfs 2 keer direct achter elkaar. De geiser heeft een diameter van 14 meter en is een met heet water gevuld gat van 23 meter diep. Het park Geysir is vrij toegankelijk en je kunt er gratis parkeren. Er is een restaurant waar je de lunch kunt doen, ideaal als stop tijdens de Golden Circle. In Geysir kun je ook nog een stuk wandelen langs andere Geisers. Let er wel op dat de grote Strokkur enorm veel warm water de lucht in spuit. Dus kijk goed waar de wind vandaan komt…

De grootste waterval van Europa
IJsland beschikt over de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa. Gullfoss is de volgende stop tijdens de Golden Circle. De rivier de Hvitá is ineens een meter of 32 lager, en dus is er een waterval ontstaan. Deze waterval bestaat uit twee trappen die haaks op elkaar staan. Van de parkeerplaats is er een mooie wandeling die mooi uitzicht geeft over de waterval.  Door de afzonderlijke lagen kun je ook naar beneden wandelen waardoor je het water van vlak onder de waterval naar beneden hoort kletsen. Als de zon erop schijnt zijn er prachtige regenbogen en in de winter kan het bevroren zijn. Daarom zijn in de winter ook niet alle wandelpaden geopend voor het publiek. Deze waterval is fantastisch. Een unieke belevenis en dat op een Eiland! Mocht je onderweg zijn en je ziet paarden in een weiland, stop gerust en maak een foto. IJslandse paarden zijn allen eigendom van de IJslanders en dus niet wild. Erg mooi om ze te zien in de enorme weilanden.
Baden in de warme bronnen van de Secret Lagoon
We rijden verder en komen in het dorpje Flúðir. Hier vind je prachtige huisjes met wel heel speciale daken. Alle huisjes in het dorpje zijn namelijk met gras bezaaid. Je komt langs snelstromende riviertjes en mooie bergpartijen. Maar wij gaan naar dit dorpje om een bijzondere reden. Hier vind je namelijk de Secret Lagoon, de geheime lagune. Dit is de geheime versie van de Blue Lagoon met dezelfde helende, rustgevende en gezonde werking. De natuurlijke baden zijn lekker warm (Gemiddeld 38 graden) waardoor je in de kou lekker kunt genieten van een warm bad. Je komt er veel IJslanders tegen. Het is namelijk een gewoonte van de IJslandse cultuur! Net als Hot Tubs. Deze vind je overal en de bewoners hebben er meestal zelf wel een in de tuin! Secret Lagoon is erg leuk. Het is niet groot wat het een knus en lekker bezoek maakt. Er zijn kleedkamers en je kunt er handdoeken en zelfs badkleding huren. De handdoek kun je ook kopen als souvenir. Rondom het bad zijn nog enkele bronnen die boven de 80 graden zijn, dus goed de instructies volgen. Een lekker bezoek aan het eind van de Golden Circle. Voor meer informatie bezoek je de moderne website http://secretlagoon.is/. Wat sprak ons aan? De rust, prachtige omgeving en een mooie setting.
Vlakbij je hotel en een waardige toevoeging aan de Golden Circle: Kerið
Het IJslandse woord voor Vaas “Kerið” is een vulkaan. Op een paar kilometer van Selfoss vind je deze zogenaamde explosiekrater die deels is gevuld met water. Het waterniveau van de bodem is hetzelfde als de grondwaterspiegel. Het meertje is ongeveer 10 meter diep. Je betaald een kleine entreeprijs om te helpen het een officiele toeristische plek te maken. Je kunt er parkeren en een wandeling maken over de krater. De uitzichten op de omgeving en een van de weinige bossen van IJsland is prachtig. Net als op een iedere andere plek waar je kijkt.
Overnachten tussen de hoogtepunten: IceBlue Lodge
Tussen alle bezienswaardigheden van de Golden Circle in vinden we de IceBlue Lodge. Deze schitterende Bed and Breakfast heeft vanuit alle kamers en alle standpunten een prachtig uitzicht op de omliggende natuur. De lodge wordt beheerd door een familie, met als gastheer Sveinn. Hij is ook de eigenaar van een geweldige Truck waarmee hij ook tours doet. Zo kun je bijvoorbeeld een vulkaan op met zijn 4×4 of andere tours doen met dit unieke apparaat. De lodge is gemakkelijk te bereiken, vanaf de grote weg is het slechts een aantal minuten op de onverharde weg. Buiten is er een huisje ingericht waar je rustig koffie kunt drinken en wat kunt lezen met uitzicht op de natuur. Er is ook een Jacuzzi aanwezig, een Hot Tub zoals de IJslanders liever zeggen, zoals deze eigenlijk overal in het land te vinden zijn. De kamers zijn verspreid over enkele gebouwen.
Onze kamer is erg ruim met een zitje en een heerlijk bed. We hebben een terras met uizicht op de bergen en de natuur. Het zijn geluiddichte kamers en als we de deur uitlopen dan komen we in de woonkamer waar ook het heerlijke ontbijt word verzorgd. Vers fruit, IJslandse Skyr en lekkere broodjes, het is allemaal aanwezig. De vloer van de kamer is met marmer betegeld. Er zijn goede bedden en er is een douche met toilet. Sommige kamers hebben een gedeelde badkamer. Dat staat echter keurig aangegeven op de site. Goedkoper maar minder privacy. Gelukkig zijn alle kamers verwarmd want het kan soms erg koud zijn in deze omgeving! Wil je genieten van rust, comfort en een goede service, bezoek dan de IceBlue Lodge. De locatie is trouwens ook perfect! Kijk snel op de site voor reserveringen of meer informatie: http://iceblue.is/iceblue_lodge.