Het Zuiden van IJsland

Tijdens je reis naar IJsland mag zeker het prachtige en unieke zuiden van het eiland niet ontbreken. Natuurlijk is het hele land bevoorrecht met een prachtige natuur en hoogtepunten, maar het zuiden is wel echt fantastisch. Op iedere plek waar je rijd of kijkt is het mooi. Grasvelden waar ineens een rotspartij uit tevoorschijn komt, enorme gletsjers in de verte, vulkanen en dan ook nog eens de Atlantische Oceaan met zijn lege stranden. Vanaf Reykjavik rijden we over de rondweg (De 1, die om het hele eiland heen gaat) richting Vík waar we onderweg veel tegen komen. Overnachten doen we in het prachtig in de natuur gelegen Hotel Rangá tussen de dorpen Hella en Hvolsvöllur in. Vanuit daar kun je het prachtige zuiden perfect ontdekken!

Luxe overnachten in Hotel Rangá
Het ideaal gelegen Hotel Rangá is het enige viersterren resort in het zuiden van IJsland. Als je eenmaal door de poort aan de grote weg richting het hotel rijd dan weet je dat je goed zit. Wat een prachtig hotel. Een houten resort verschijnt aan de horizon en parkeren doe je direct bij het hotel. Als je eenmaal binnen stapt zie je nog steeds de prachtige houtconstructie en heb je echt het gevoel ergens in de natuur te zijn. Want dat is alles wat dit hotel heeft, eendracht met de natuur. Van de vriendelijke receptioniste krijgen we de sleutel van onze suite: Kamer 0. Ja dat is gek hè? Waarom begint de telling van hotelkamers altijd bij 1 en niet gewoon bij 0? Dat is wat de eigenaar van het resort ook dacht! We verblijven dus in de luxe Suite, met uitzicht op de prachtige natuur, een bekende zalmrivier en de Hekla vulkaan in de verte. In de kamer staat een luxe jacuzzi en is ook nog een aparte badkamer aanwezig. We hebben een ruim zitje, een heerlijk zacht bed en mogen gebruik maken van zachte badjassen.

Er zijn nog veel meer type kamers in het hotel. Zo zijn er de normale kamers, De standaard en deluxe kamers. Maar die zijn niet zo ruim als de suite. Er zijn enkele Hot Tubs aanwezig, waar men in IJsland ook niet zonder kan. Je mag er gebruik van maken en ze zijn te bereiken vanaf je kamers terras. Er zijn ook nog speciale kamers, de Junior Suites. Je hebt verschillende type kamers met thema’s waaronder een Aziatische, Afrikaanse en IJslandse kamer. Ze zijn fantastisch gedecoreerd en zeker een verblijf waard, maar wel een stukje duurder dan de andere kamers. Bij de receptie kun je tijdens het inchecken aangeven of je gebruikt wilt maken van de Aurora wek service. Doe dit! Het is een donkere omgeving en in de nacht is de kans er groot dat het Noorderlicht gezien word. Dat geluk hadden wij namelijk ook. Om half 1 werden we al gebeld en dit fenomeen speelde zich direct boven het hotel af! Een bonus dus, want het was tenslotte pas Augustus. Verblijf in een van de 51 kamers van dit prachtige hotel en wie weet heb jij net zoveel geluk!

Nog een hoogtepunt, maar dan op culinair niveau, is het Rangá Restaurant. Het gourmet restaurant in het hotel heeft alles wat je van een viersterren restaurant zou verwachten. Het verse eten is een mix van Europese en Scandinavische gerechten. Wij kozen beiden voor een vis. De Artic Scar en de Salmon. Wat hebben we heerlijk gegeten! Als voorgerecht kozen we voor een Rendier Carpaccio (Ook eens het proberen waard als je echt van wild houd!) en de Smoked Puffin, de diertjes die we later nog in het echt gaan zien. Het zijn dus lokale gerechten met een internationaal tintje. De sfeer in het restaurant is erg gezellig. Men heeft een uitgebreide keuze aan zelf geimporteerde wijnen en andere dranken. Het ontbijt word ook hier geserveerd in een buffetstijl, waar je tevens je eigen wafels kunt maken! Wat wil je nog meer? Kortom, vers eten, heerlijke comfortable kamers op een prachtige locatie. Boek snel je verblijf op https://www.hotelranga.is/ of email hotelranga@hotelranga.is.

De hoogtepunten van het zuiden
We rijden meteen helemaal door naar de plek die het verst weg ligt. Het dorpje Vík is prachtig gelegen met een schitterend zwart strand tussen de rotsen. Er is niet heel veel aanwezig in het dorpje. Een tankstation, een supermarkt, een restaurant en een paar huisjes. Maar waarom is het nou zo bijzonder? Dat zal ik vertellen. Op een schitterende rots met de naam Dyrhólaey vliegen namelijk veel verschillende soorten vogels rond. En, tussen April en September, vliegen hier de beroemde “Puffins”, of wel Papegaaienduikers rond. Ga in de ochtend of in de avond om er heel veel te zien. Het gerucht gaat dat alleen de luie overdag op de rots zijn, maar dat zijn er dan wel heel veel. Dat gerucht is er omdat de Papegaaienduikers overdag jagen en in de ochtend en avond op de rotsen zijn. Het is zeker interessant om even een uurtje te kijken naar deze prachtige dieren. Ook de omgeving, met de zwarte stranden op de achtergrond en en de adembenemede rotspartijen is de moeite waard. Een eindje richting het hotel vind je op een strand, daar waar veel auto’s staan, het vliegtuigwrak van Solheimasandur. Naast een schitterend strand is dit een veelbezochte bezienswaardigheid.

Prachtige Gletsjer voor een mooie wandeling
Als je verder richting het hotel rijd kom je bij een afslag, vlak voor een brug, waar een bordje staat richting de Sólheimajökull. Deze gletsjer is een aftakking van de Myrdalsjökull. Als je er aan komt rijden, bij de parkeerplaats zie je de ijsrotsen al drijven in de zee. Bij de start van de wandeling richting de gletsjer is een café waar je nog even een bezoek kunt brengen aan het toilet of een warme espresso kunt drinken. We wandelen rustig richting de gletsjer. Een uniek natuurfenomeen in een uniek land. Net stonden we nog in een t-shirt vogels te spotten en nu in onze jas op weg naar een gletsjer. Je kunt ook een tour boeken en zo met een gids over de gletsjer lopen. Dit kan voor 2 uur, een halve dag of een hele dag. Je hebt dan ook de kans op door ijstunnels te wandelen en omhoog te klimmen op een ijsrots. Een klein stukje verder kom je langs de in 2010 uitgebarstte Eyjafjallajökull die onder een gletsjer ligt. Bij een boerderij is een plek waar je kunt stoppen en genieten van het uitzicht op de vulkaan. Er staat ook een bord met informatie over de uitbarsting. Er is vlakbij ook een museum met alle informatie over de uitbarsting en vulkanen in IJsland.

Vlakbij het Skógar museum, waar je alles over de historie van de IJslanders kunt leren in een soort setting van een openluchtmuseum, vinden we de Skógarfoss. Deze waterval komt je misschien ook bekend voor aangezien deze locatie vaak als filmlocatie word gebruikt. Onder andere voor een van de films Thor. Op zonnige dagen zie je in het midden van deze watervall een enkele of dubbele regenboog. Dat is natuurlijk een prachtig natuurfenomeen, net als de setting. De hoge waterval (60 meter) is tevens 15 meter breed en omringt door groener dan groene grasvelden. Dat maakt het een spektakel van kleuren. Hoe dichterbij de waterval je komt, hoe natter je word. Dit is een van de grootste watervallen van IJsland, en ook een van de mooiste! Er is een wandelpad naar boven waar je een prachtig uitzicht hebt over de wijde omgeving. Maar ook op de Westman Eilanden, een fantastische bestemmig voor vogelspotters. Deze trappen zullen je misschien bekend voorkomen als je “Wie is de Mol?” volgt. Bij de waterval is ook een camping waar je eventueel je camper kunt parkeren!

Een sprookje: Achter de waterval langs wandelen
Als je vroeger naar tekenfilms keek en een waterval zag dan bleef je altijd een ding bij. Achter de waterval langs wandelen. De Seljalandsfoss, op een klein kwartier van de vorige waterval, is zo’n waterval. Bij de parkeerplaats, waar je even moet betalen, zijn enkele winkeltjes waar je leuke spulletjes kunt kopen. Maar dat is natuurlijk maar bijzaak. Deze waterval stort namelijk zestig meter naar beneden en is afkomstig van smeltwater van de Eyjafjallajökull. Er is een wandelpad dat achter deze waterval langs loopt waar je unieke foto’s kunt maken en een leuke belevenis meemaakt. Het is wel flink koud. Vanwege de hoogte waait het altijd en word je drijfnat. Je kunt vlak voordat je achter de waterval langs gaat een stukje omhoog lopen. Dan krijg je de mooiste foto’s. Ook hier zie je vaak bij een zonnige dag een regenboog door de waterval lopen. Aan de overkant van de parkeerplaats staan nog enkele van die wereldberoemde IJslandse paarden.

Wat is er nog meer te doen vanuit Hotel Rangá?
– Ontdek de Golden Circle, die we in het volgende artikel over IJsland uitgebreid gaan beschrijven.
– Rijd naar de vulkaan “De Hekla”. Een nog actieve vulkaan die een deze jaren zou moeten uitbarsten…
– Vissen in de rivier bij het hotel! Het is een ideale spot om op zalm te vissen!
– Sneeuwscooteren, het Noorderlicht, paardrijden, ATV-Tours, Jeeptochten en zelfs duiken. Alles kan!

Tip: Huur een Camper bij Snail en ontdek IJsland!
Geen zin om in een hotel te overnachten en wil je IJsland op een echte unieke manier ontdekken? Huur dan een van de oude Deutsche Post wagens van Snail! Al deze wagens zijn gepimpt als campers en hebben een goede slaapplek, zitje en natuurlijk gewoon je bestuurders en bijrijdersstoel. Je krijgt er van alles bij, dekens, een gasstelletje, pannen en andere materialen om je campertocht compleet te maken. Extra dekens, een lader voor stroom en verwarming. Aan alles is gedacht. De diesels rijden erg goed en zijn zeker veilig. Het geet een unieke kijk op IJsland en je kunt op plekken slapen waar je anders niet kunt komen. Er zijn ook iets kleinere campers, en grotere voor gezinnen. Je word opgehaald in Reykjavik, krijgt alle instructies en klaar om te gaan! Zeker een goede optie, omdat het vrij goedkoop is. En je mag in IJsland overal kamperen, zolang de auto maar met een wiel op de weg staat. Dat kunnen ook zandwegen of parkeerplaatsen zijn dus! Boek snel je Camper op http://snail.is/.

En als je vanaf Schiphol vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijd altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Boek snel je parkeerplaats op https://www.quickparking.nl/.