Winter in Lapland

Door: Anja Wouters
In het noorden van Finland ligt de omgeving met de naam Lapland. Met een vlucht naar Kittilä ben je in een kort tijdsbestek in deze prachtige omgeving. In de winter schitterend omgeven met sneeuw. Acitiveiten als een Husky tour, rond racen op een ijskartbaan, sneewscooter tochten en nog veel meer. Alles is mogelijk in deze prachtige omgeving. Reporters Anja en Sigi bezochten deze prachtige omgeving afgelopen Maart en vertellen er alles over!

Op Zaterdag zijn wij met vliegmaatschappij Luchtanza vertrokken, wat een fijne maatschappij. Je wordt netjes voorzien van genoeg drinken, snacks, evt ontbijt, lunch, diner het ontbreekt je aan niets. top maatschappij.

Onze eerste slaapplek was Jokimaja hotel in Levi. het is een beetje een mix van een hotel/hostel. Je hebt aparte kamers, maar ook een kamer met twee ruime stapelbedden. Het is een erg mooie plek, zeer mooi aangekleed, vriendelijk en gastvrije eigenaren. Het ontbijt is werkelijk super, alles is zelf gemaakt, zelfs het brood. Het ontbreekt je aan niets. Ook kun je in de avond tegen een kleine bijdrage mee eten. Jokimaja hotel is een echte aanrader. Meer informatie over reserveringen op http://www.jokimaja.com/.

Op onze tweede dag begonnen we de dag met een lekker ontbijt en daarna op naar een rendier safari in Sirkka. Het is er erg touristisch dus iedereen spreekt gelukkig Engels. We werden naar de rendieren gebracht en mochten in een slee gaan zitten. Daar kreeg je een lekker warm deken om je warm te houden. Zo konden we optimaal genieten van onze rendiersafari. Mocht je dus in Lapland Levi zijn is dit een echte aanrader. Boek snel je rendier safari op http://www.sammuntupa.fi/, zij hebben de mooiste excursies op een idyllische boerderij en hebben ook no geens een uitstekende service!

De middag hebben we ons vermaakt in Levi. Er zijn genoeg boetiekjes en winkeltjes om je te vermaken voor een dag.

Op onze derde dag zijn we eerst in de ochtend gaan ijskarten bij icekarting Levi. Ook dit is iets wat je echt een keer moet doen, dit moet je gewoon een keer mee maken. Je kunt ongeveer tot 40km per uur over het ijs razen, helaas kun je niet achteruit. Dus als je slipt staat er iemand klaar om je weer om te draaien of je zorgt zelf dat je weer goed staat. IJskarten is zeker een aanrader om een keer te proberen en mee te maken. In Levi is een prachtig circuit. Boek van te voren via http://www.icekarting.fi/ en jij scheurt binnenkort over een ijsbaan met een kart!

Na het ijskarten gingen we op sneeuwscooter safari. Dit is bij Snow and Fun Safaris in Äkäslompolo. Dit is een bedrijf wat excursies organiseerd in Lapland met een fantastische Service. Ook hier hebben wij een hele leuke tijd gehad. Het ligt een beetje aan de groep hoe hard je kunt, maar wij gingen met 45 km per uur over de bevroren meren heen. Onderweg stop je een keer voor een zeer mooi uitzicht en voor een foto moment. De begeleider legt dan ook netjes uit wat je ziet. Je tocht gaat dus over bevroren meren en door de bossen. Je gaat opweg naar een leuk en knus cafetje om daar iets te drinken en voor een snack, dit zit overigens bij je pakket inbegrepen. Boek deze leuke safari snel op de website http://www.snowfunsafaris.com/en/.

Na het sneeuwscooter avontuur zijn we naar ons hotel gegaan. Dit was in Torassieppi bij Harriniva. We sliepen daar in een prachtige dome. Dat is een soort tent, met een heel groot mooi raam erin, hierdoor kijk je savonds over het prachtige bevroren meer, en zie je de steren of wellicht het noorderlicht, en sochtends wordt je wakker met een mooie zondsopgang. je kunt natuurlijk ook altijd de gordijntjes dicht doen, mocht je van een wat donkerdere kamer houden. Je hoeft ook niet bang te zijn voor de kou want er zijn wel 3 kacheltjes om je warm te houden en ook een echte hout kachel die jezelf mag aansteken. Reserveringen en meer informatie vind je op http://www.harriniva.fi/en/.

Op onze vierde dag zijn wij wederom op sneeuwscooter safari gegaan, deze was dit keer in Levi. We waren nu met een groep van vijf en allemaal ongeveer van dezelfde leeftijd. Deze tocht was echt iets voor de waaghalzen. De begeleider gaat zo snel en hard als de groep zelf wil. Wij waren allemaal wel van het door rijden dus we vlogen met soms wel 85 km per uur over de bevroren meren. Ook zijn we nog naar de top van het ski gebergte gegaan om daar even van het beeldschone uitzicht te genieten. Deze sneeuwscooter tocht is dus ook echt een aanrader. maar je gaat dus niet gegarandeerd met 85km per uur over de meren. Hier moet je geluk bij hebben als je dat wilt, en het ligt dus aan je groep. Deze en nog meer safari’s kun je boeken bij Lapland Safari’s. Meer info en reserveringen via https://www.laplandsafaris.com/en/.

Onze laatste nacht sliepen we in het Lapland hotel SnowVillage. Dit is een ijshotel. Dit is echt een ervaring opzich, en zeker de moeite waard. Alle kamers zijn mooi bewerkt met ijssculptuur en de suites zijn nog veel mooier en echt helemaal bewerkt. Je slaapt op een bed van ijs. Maar dan natuurlijk wel met een matras. Gelukkig is er ook een tippi om op te warmen bij een vuurtje. Daar kun je tot 10 uur terecht. In het restaurant is er ook een warmte ruimte. Hier liggen dan ook je slaapzakken en kussens zodat je deze lekker warm mee kunt nemen naar je kamer. Ook kun je hier zelf thee en koffie zetten. Overal waar je kijkt is ijssculptuur en er is zelfs een houze glijbaan voor jong en oud van ijs. Het ijshotel is echt de moeite waar, om een nachtje te verblijven. Je kunt er in de avond ook heerlijk dineren in het IJsrestaurant. Ook het ontbijt is buitengewoon, van broodjes tot yoghurt tot een wafelijzer om zelf je wafels mee te bakken, het ontbreekt je aan niets. Voor meer informatie en boekingen ga je naar http://www.snowvillage.fi/.

Op onze laatste dag, net voor vertrek hebben we nog een leuke huskysafari gedaan. We werden opgepikt door een bus bij het informatie loket en vanuit daar gingen we naar de husky safari. Daar kregen we een rondleiding over de husky farm. Ze hadden niet alleen husky’s maar ook een wit rendier, een witte en rode vos, en een wolf. Na de rondleiding mocht iedereen per gezin of koppel met de hondenslee mee. Je maakte een mooi tochtje door zowel het bos als over een bevroren meer. Daarna kun je opwarmen in een tippi waar je ook thee, koffie of warme bessen sap kreeg. Als snack kreeg je een stuk worst wat erg veel weg heeft van een rookworst.

Wat een schitterende reis met zoveel prachtige excursies. Lapland, hier moet je zijn geweest. Ja het is koud, maar wat een prachtige natuur, het noorderlicht en nog veel meer.