Met Air Baltic naar Tallinn

Ben je op zoek naar een goedkope stedentrip in een knusse, maar toch ook grote stad? Dan is Tallinn iets voor jou. In de winter moet je wel goed tegen kou kunnen en in de zomer tegen de warmte, maar het is echt de moeite waard eens een bezoek te brengen aan de hoofdstad van Estland. Kleine met keien bestraatte straatjes en prachtige architectuur kenmerken de stad. Vroeger hoorde het bij rusland, nu zijn de trotste Esten eigenaar van deze hanzestad. De stad is ideaal gelegen op slechts 2 uurtjes vliegen vanaf Amsterdam aan de Baltische zee. Het centrum van Tallinn ligt slechts op tien taximinuten van het vliegveld. Het Hilton Tallinn Park hotel ligt tegen het oude stadscentrum van Tallinn aan, maar ook op loopafstand van het paleis. Kom en ontdek Tallinn!

Het oude centrum
Het oude centrum van Tallinn doet al gauw als idyllisch aan. Niet alleen door de oude gebouwen, maar bijvoorbeeld in de winter is het er een beetje schemerig. Op het grote raadhuisplein staat, hoe kan het ook anders, het Stadshuis. Dit prachtige gebouw heeft uitzicht op het hele plein wat vaak gevuld is met vele toeristen. Verder zijn er om het plein vele restaurantjes en een leuke Ierse pub. Ook winkeltjes ontbreken natuurlijk niet! Ook de Olde Hansa, het Middeleeuws restaurant, is vlakbij! Op het plein is er voor en tijdens de kerst een grote kerstmarkt met kraampjes die lekkernijen, warme kleding en lokale specialiteiten verkopen. Er is dan ook een groot podium met Estse live optredens en een verhaal van de kerstman zelf. In de zomer is er ook een podium en is er vaak een markt. Je kunt dan bijkomen op de terrasjes die in de zomer veelal tevoorschijn komen.

Tijdens een wandeling door de oude stad kom je langs verschillende oude gebouwen. In alle kleuren en maten, alles ziet er picobello uit. En de oude stad is ook nog omringt door prachtige stadsmuren en verschillende torentjes. Het is echt een prachtig aanzicht vanaf verschillende uitzichtpunten. Maar er zijn nog meer hoogtepunten in het centrum. Wat dacht u van de Pühavaimu kirik. Niet de bekendste of mooiste kerk, maar de klok die er aan de voorgevel hangt is de oudste handgemaakte houten klok van de Baltische staten. Daarnaast zijn er schitterende boetiekjes weggestopt in smalle straatjes, een mooie orthodoxe kerk en de vele torentjes langs de oude stadsgrezen. Veel van die torentjes mag je ook nog in zodat je een schitterend uitzicht hebt over de stad. Zeker de moeite waard een torentje te bezoeken. Ik raad de Kiek in de Kok toren aan. De Sint Olafskerk kijkt tevens uit over de oude stad van Tallinn en is de beklimming voor het uitzicht zeker waard!

Toompea Heuvel
Ook wel domheuvel genoemd, is een kalkstenen heuvel in het centrum van Tallinn vol bezienswaardigheden en prachtige uitzichtpunten. Een wandeling de berg op is goed te doen, ook voor mindervaliden. Echter is het boven op de huevel veelal wandelen over kinderkopjes en ongelijke straatjes. Allereerst verschijnt de Alexander Nevski kathedraal. Deze Russisch-Orthodoxe kathedraal heeft een toonaangevend beeld van Tallinn. De Kathedraal is van binnen rijk gedecoreerd. De kathedraal heeft elf klokken die zijn gegoten in Sint Petersburg. Ook van buitenaf is de Kathedraal prachtig. Het geeft een extra sfeertje aan de stad, die ik zelf niet goed kan beschrijven. Ik vind hem gewoon prachtig.

Er zijn vooral veel Ambassades te vinden in prachtige gebouwen. Vooral het gebouw van de Finse ambassade is prachtig. Tijdens een wandeling over de heuvel kom je langs prachtige gebouwen en schroom niet zo af en toe een spannend zijstraatje in te duiken. Ook het huis van de Estse Ridderschap mag er wezen. Alle gebouwen hebben een eigen kleur. Een kleurrijk bezoek dus, zou je denken. Maar in de winte is het grauw, maar een paar uur licht. Toch krijg je dan een beetje een mediterraanse sfeer door de gekleurde huisjes die steeds van kleur veranderen naar mate de zon onder gaat. De Domkerk van St. Mary is een bezoekje waard. Vooral kruizen van binnen, is het van buiten een prachtige witte kerk die uitkijkt over de stad. Mooi uitzicht heb je vanaf het Kohtuotsa plein. Je kijkt dan over de oude stad uit en ziet tevens de havens. Aan de andere kant van de heuvel kijk je op een ander deel van Tallinn.

Kadriorg Park
Ten Oosten van het Hilton, en tevens van de oude stad, vinden we het prachtige Kadriorg Park. Een park vol met oude gebouwen, maar vooral bekend vanwege het Kadriorg Paleis. Hier is tevens een Kunstmuseum, maar niet het grote moderne Kunstmuseum wat op en steenworp afstand ligt. Tijdens een wandeling door het park zie je prachtige gebouwen, het mooie paleis uiteraard en kom je vlakbij het strand. Tevens hoogtepunt van het park is het Kindermuseum. Hier vermaken kinderen zich de hele dag met leuke spelletjes en interactieve leerprogrammas. Aan het eind van het park vind je het Russalka Monument. Een monument voor de omgekomen Russische mariniers tijdens de vermissing en zinking van het russische marineschip “Russalka”. Een indrukwekkend monument met een prachtig uitzicht op de Baltische zee.

Voor meer informatie over de stad Tallinn of het kopen van een Tallinn card bezoek je de website van de VVV van Tallinn op www.visittallinn.ee.

Overnachten: Hilton Tallinn Park
Op een tiental minuten loopafstand van het centrum vinden we een hotel van de bekende Hilton keten. Het Hilton Tallinn Park hotel heeft maarliefst 202 kamers. Ieder verschillend, van deluxe kamers met uitzicht tot standaard kamers en zelfs suites. Alle kamers zijn fantastisch ingericht. Moderne architectuur en moderne meubels combineren een prachtig uitzicht op de stad. De zachte boxspring bedden zijn perfect voor je nachtrust tijdens de stedentrip. Op de badkamer is meestal een bad en douche aanwezig met een aparte toilet. Neem een deluxe kamer en je hebt toegang tot de speciale executive lounge waar je in de middag een hapje en een drankje kunt doen. Je kunt er de hele dag genieten van koffie, thee en er wordt ontbijt geserveerd.

Een bekende Estse architect heeft het hotel ontworpen. Het is vooral moderne architectuur met een vleugje klassiek. In het restaurant kun je in de avond dineren, in de ochtend is er ontbijt. Een luxe ontbijt met live coocking voor de heerlijke omelets, verse honing en natuurlijk ook andere verse producten. De elegante service tijdens het onbijt, maar ook tijdens andere contacten kenmerken het Hilton merk. Goede service, kwaliteit van producten en een elegante uitstraling. De service aan de receptie is 24 uur beschikbaar. WiFi is gratis in het gehele hotel. De fantastische SPA heeft een groot zwembad, twee sauna’s en behandelkamers. Alle hoogtepunten van Tallinn zijn dichtbij. Ook met het openbaar vervoer is het hotel goed te bereiken. Voor meer informatie, prijzen en reserveringen bezoek: tallinnpark.hilton.com.

Historisch Dineren: Restaurant Olde Hansa
Ooit eens een echte middeleeuws diner willen ervaren? Een zogenaamd “Feast”. Op een van de drie verdiepingen word je naar je plek gewezen. Bier drink je uit groten potten, wijn uit middeleeuwse glazen. Daarna maak je een keuze van het á la carte menu, of je kiest voor een “Feast menu”. Daar word de hele tafel vol gezet als voorgerecht. Wij kozen voor een Feast en begonnen met brood met enkele verschillende tapenades. Daarna tijdens het hoofdgerecht werd de tafel volgezet met lamsvlees en een heerlijk gekruide Zalm in amandelsaus. Als desert kregen we een pudding met rozen. Niet zomaar rozen, die kon je namelijk eten. Door het eten van die rozen blijf je eeuwig jong zegt de legende. Olde Hansa is zeker een bezoek waard. Het is misschien wat aan de prijs, maar deze middeleeuwse ervaring mag je echt niet missen! Vooral het peperdrankje achteraf niet! Meer info en reserveringen via: http://www.oldehansa.ee/en/.

Snelle directe vluchten van Air Baltic
De vliegtijd van Amsterdam naar Tallinn is ongeveer 2 uur en 15 minuten. Air Baltic heeft een reguliere dienst tussen Amsterdam en Tallinn. Je kunt dagelijks via Riga vliegen en op de meeste dagen rechtstreeks, wat natuurlijk ideaal is! Air Baltic heeft een moderne vloot. De service aan boord is geweldig. Wil je iets meer dan Economy Class dan boek je Economy Premium of Businessclass. Bij de Businessclass heb je toegang tot de Lounge op Schiphol en Tallinn. Je kunt daar een hapje en een drankje doen in een rustige atmosfeer voordat je vlucht vertrekt. Tijdens de vlucht heb je dan ook meer beenruimte en is eten en drinken inbegrepen. Bij een Basic ticket is alleen handbagage inbegrepen. Bij Premium ook ruimbagage, stoelreservering en priority Check in. Bij Business mag je meer ruimbagage meenemen en gebruik maken van de Fast track op de luchthavens. De service aan boord is erg vriendelijk. Al met al een zeer goede ervaring en comfortabele manier om naar Riga te vliegen! Boek je vlucht op www.airbaltic.com.