Met SAS naar Kopenhagen!

Ben je op zoek naar een uitgestrekt land niet zover van huis? Een bestemming makkelijk te bereizen en een luxeverblijf tegen een redelijke prijs? Bezoek dan het land van lego, de zeemeermin en de Vikingen: Denemarken! In mei 2011 stond voor mij Denemarken op de planning. Ik huurde een huisje in Marielyst, een plaatsje op het eiland Falster, onder Kopenhagen. Vooral rond de herfst en de lente betaal je weinig voor de huur van een luxe huis. De Denen zelf hebben in deze periode namelijk geen vakantie en daarom verhuren veel mensen uit Kopenhagen hun buitenhuis. Vaak zijn deze buitenverblijven van alle gemakken en luxe voorzien;  een binnenzwembad, een sauna en een jacuzzi  zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt. Denemarken is goed te bereiken, vanaf Utrecht is het ongeveer acht uur naar het centrum van Kopenhagen. Wanneer je naar het eiland Sjælland gaat, waar Kopenhagen zich op bevindt, neem je de ferry vanuit Puttgarden. De ferry uit Duitsland brengt je in drie kwartier naar Rødbyhaven. Het is verstandig om van te voren een plek te reserveren op de boot, dit scheelt je een hoop tijd. Voordat je de oversteek maakt, zorg er voor dat je genoeg bier en wijn bij je hebt om de vakantie mee door te komen. Zoals in heel Scandinavië is alcohol in Denemarken namelijk ook erg prijzig. Dit is ook de voornaamste reden dat je op de ferry veel Denen met aanhangers vol bier, natuurlijk gekocht in Duitsland, tegenkomt.

Wanneer je een bezoek gaat brengen aan de hoofdstad is het verstandig om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Met de auto ben je namelijk uren opzoek naar een plekje en dan ben je ook nog eens enorm veel Kronen kwijt aan parkeerkosten. Parkeer daarom je auto bij een trein station en vervolg je weg per trein. Deze zijn schoon, niet al te duur en rijden stipt op tijd.  Wanneer je het centraal station van Kopenhagen uit komt gelopen, kom je na twee minuten al aan bij een van de oudste pretparken van de wereld: Tivoli.  Als je meerdere dagen in Kopenhagen bent is dit een bezoekje waard maar als je maar één dag hebt om København te ontdekken kan je deze attractie beter overslaan.

Via de grote en moderne winkelstraat kom je al snel uit bij Nyhavn, dé straat van de hoofdstad. Hier bevinden zich veel terrasjes en gezellige kroegjes. De herenhuizen zijn schitterend, elk huis heeft een andere felle kleur die samen een prachtig geheel vormen. De terrasjes bevinden zich direct aan het water en er varen af en toe bootjes voorbij. In het zonnetje is het hier heerlijk toeven. Houdt er wel rekening mee dat je voor een drankje op deze unieke plek ook het nodige betaalt maar je zit dan ook wel in de mooiste straat van Kopenhagen. Als je bent uitgerust kun je verder lopen naar de wereldberoemde Zeemeermin. Het beeldje dat iets buiten het centrum ligt, is te vergelijken met het Brusselse Manneke Pis. Het beeldje stelt niet zoveel voor, maar wanneer je in de stad bent wil je het toch graag gezien hebben.

Verder is het Churchill Park zeker de moeite waard. Hier bevind zich naast een groot grasveld met veel bomen een schitterende fontein en een grote kerk. Zoek in Kopenhagen vooral je eigen weg, zo kom je de mooiste dingen tegen en mocht je alsnog verdwalen,  de vriendelijke Denen zullen je graag helpen.

Vanuit Marielyst of vanuit Kopenhagen is het iets meer dan een uurtje rijden naar een schitterende natuuromgeving genaamd Møns Klint. Hier bevinden zich aan de kust hoge kliffen die het beste te vergelijken zijn met de witte kliffen van Dover. Je begint met een wandeltocht bovenlangs, door een bos met een fantastisch uitzicht naar beneden. Je ziet de zee in verschillende kleuren blauw waarbij de kliffen prachtig afsteken. Via een lange trap (450 treden) vervolg je je wandeltocht naar beneden waarna je dezelfde weg terug loopt maar dan onderlangs, langs de kust. Neem voldoende tijd om omhoog te kijken want deze krijtrotsen zijn werkelijk schitterend.

Op de terugweg vanaf Møns Klint is het de moeite waard om even te stoppen bij een prachtige kerkje in Elmelunde. Deze witte kerk diende vroeger als baken voor de vissers en de oudste resten dateren uit 1080. In deze kerk heerst totale rust, vergeet vooral niet een blik te werpen op de plafondschilderingen. Wanneer je op het eiland Falster bent, is de zee nooit ver weg. Maak daarom genoeg wandelingen langs het uitgestrekte en verlaten strand. Het kan in het voor en najaar soms wel wat hard waaien, denk er dus aan voldoende warme kleding mee te nemen. Of je nou liever voor de stad Kopenhagen gaat, liever lange wandeltochten langs het strand maakt of het uitgestrekte binnenland in wilt trekken, Denemarken biedt voor ieder wat wils.

Snel met SAS naar Kopenhagen!
De luchtvaartmaatschappij SAS Scandinavian Airlines vliegt meerdere malen per dag vanaf Amsterdam direct naar Kopenhagen. In een korte vlucht van ongeveer anderhalf uur ben je in de hoofdstad van Denemarken. Je hoeft dan alleen nog een auto te huren en kunt dezelfde trip maken als bovenstaand. In comfortabele stoelen met een goede service zijn de vluchten erg fijn. Gemakkelijk te boeken via de website kun je ook kiezen voor de Business class waar je een stukje extra service krijgt. Met SAS ontdek je niet alleen Kopenhagen maar ook andere Scandinavische steden of via een overstap Azië. Kijk snel op de website voor reserveringen of meer informatie: https://www.flysas.com/.