De Golden Circle in IJsland

Waterval bij Thingvellir National ParkIJsland is een van de mooiste landen van Europa, zo niet de wereld. Het heeft alles, van natuur tot wildlife, van culinaire hoogstandjes tot aan idyllische kroegen. Maar ook de actieve en minder actieve reizigers komen hier zeker niet teleurgesteld thuis. We focussen ons op de Golden Circle, een wereldberoemde rondreis dat de prachtige natuur die IJsland heeft in een klein rondje beschrijft. Je ziet prachtige watervallen, meren maar ook leuke dorpjes en mooie bergen. Naast de drie belangrijkste bezienswaardigheden van deze omgeving kom je dus ook nog val alles tegen wat zeker ook interessant is. Je kunt een toer boeken vanuit Reykjavik, maar wij kiezen ervoor om hem zelf te rijden! En met succes! We overnachten midden in de natuur in het luxe ION Luxury Adventure hotel .

Een grens tussen continenten
We beginnen in Reykjavik. Een rit van ongeveer drie kwartier brengt je naar het Nationale Park van Þingvellir. Het is het meest belangrijke historische punt van IJsland. In 930 werd het oudste De grens tussen continentenparlement ter wereld hier namelijk opgericht. Daarnaast is het een wereldberoemd punt. Hier komen de Euraziatische- en Noord Amerikaanse plaat samen, die inmiddels langzaam uiteen schuiven. Hierdoor is de breuklijn ontstaan die inmiddels 70 cm breed is, en 40 meter diep. Ieder jaar wordt deze circa 2 centimeter groter! Er is een rivier, genaamd Öxara waar de waterval de “Öxarárfoss” in stort. In het Nationale park kun je uren rondwandelen. Het Je komt langs een kerkje, meertjes en kristalheldere wateren waar je langs kunt struinen. Je kunt er kamperen en zelfs in de breuklijn duiken of snorkelen! In het Þingvellirvatn, een van IJslands grootste meren, mag je niet zwemmen, maar het is wel prachtig gelegen tussen de bergen.

De Strokkur in Geysir
Spuitende StrokkurGeysir, de naam zegt het al. Op ongeveer een half uurtje van het Nationale park Þingvellir zijn deze natuurlijke Geisers te vinden. De strokkur is de bekendste, die soms wel een hoogte van dertig meter bereikt. Het hoogste wat deze ooit heeft “gespoten” is liefst 122 meter in het jaar 2000. Hij spuit ongeveer om de 6 minuten, maar de ene keer hoger dan de andere. De geiser heeft een diameter van 14 meter en is een met heet water gevuld gat van 23 meter diep. Het park Geysir is vrij toegankelijk en je kunt er gratis parkeren. Er is een restaurant waar je de lunch kunt doen, ideaal als stop tijdens de Golden Circle. In Geysir kun je ook nog een stuk wandelen langs andere Geisers. Let er wel op dat de grote Strokkur enorm veel warm water de lucht in spuit. Dus kijk goed waar de wind vandaan komt…

De grootste waterval van Europa
IJsland beschikt over de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa. Gullfoss is Gullfossde volgende stop tijdens de Golden Circle. De rivier de Hvitá is ineens een meter of 32 lager, en dus is er een waterval ontstaan. Deze waterval bestaat uit twee trappen die haaks op elkaar staan. Van de parkeerplaats is er een mooie wandeling die mooi uitzicht geeft over de waterval.  Door de afzonderlijke lagen kun je ook naar beneden wandelen waardoor je het water van vlak onder de waterval naar beneden hoort kletsen. Als de zon erop schijnt zijn er prachtige regenbogen en in de winter kan het bevroren zijn. Daarom zijn in de winter ook niet alle wandelpaden geopend voor het publiek. Deze waterval is fantastisch. Een unieke belevenis en dat op een Eiland!

Rondrit op onverharde wegenTijdens de laatste kilometers van de Golden Circle rijden we terug naar Reykjavik. Onderweg kom je nog langs het dorpje Flúðir. Hier vind je prachtige huisjes met wel heel speciale daken. Alle huisjes in het dorpje zijn namelijk met gras bezaaid. Je komt langs snel stromende riviertjes en mooie bergpartijen. Schroom onderweg niet om bij een weiland te stoppen waar paarden staan. Je kunt de paarden namelijk rustig benaderen en even een “praatje” maken. Je kunt er zelfs mee op de foto! We komen zo langzaam aan op een onverharde weg ten zuiden van het Þingvellirvatn. Om optimaal te genieten van de Golden Circle gaan we overnachten. Maar niet voor we de nabij gelegen Energiecentrale Nesjavallavikjun hebben bekeken. Een indrukwekkend gebouw midden in de natuur. We overnachten in het ION Luxury Adventure Hotel, die vroeger gebouwd is om werknemers te herbergen van de centrale.

Overnachten: ION Luxury Adventure Hotel
Maar inmiddels is het omgebouwd tot een prachtig vier-sterren hotel midden in de natuur met Het moderne ION Luxury Adventure Hoteluitzicht op het Þingvellirvatn. Het hotel is slechts achttien kilometer verwijderd van het Nationale Park en ligt direct aan de Golden Circle. Ideaal om even te overnachten in heerlijke luxe. In de lounge bij de receptie kun je bij aankomst even bijkomen. Je kunt tv kijken of even lekker bij de open haard zitten, wachtende tot je de kamer in kunt, of gewoon genietend van een kopje koffie. Vervolgens kun je in de SPA lekker opwarmen. Het verwarmde zwembad en een heerlijk bubbelbad zorgen voor de ideale sfeer tijdens je bezoek. Je kunt ook behandelingen boeken of genieten van de rust, ruimte, warmte, natuur en natuurlijk het schitterende uitzicht. Je kunt er ook avonturen boeken als Paardrijden, Hiken, grotten bezoeken, helikoptertours, jeeptours, Vulkaantochten, Sneeuwscootertochten, gletsjerbezoeken en snorkel/kajak tours boeken.

Het noorderlicht boven het IONDe 22 kamers van het hotel zijn allen ingedeeld als Luxe kamers. Elke kamer heeft een bed dat veranderd kan worden van een dubbel naar een enkel bed. Gratis WiFi is aanwezig in de kamers, maar ook in de rest van het hotel. Elke kamer heeft fair-trade organische dekens en kussens, hypoallergene bedden en lekkere een lekkere stortdouche. Deze locatie is perfect om in de winter het Noorderlicht te bekijken. Blijf wakker op heldere avonden en nachten en zie het noorderlicht boven het hotel en het meer schijnen. Op een kleine afstand van het hotel zit je midden in de duisternis, wat perfect is voor het zien van het noorderlicht.

In het Silfra restaurant kun je genieten van een heerlijk Scandinavisch gerecht. Je hebt er lokaleCulinair hoogstandje in het Restaurant specialiteiten, vers gevangen vis, heerlijk bereid vlees en nog veel meer. Het restaurant is fantastisch modern ingericht en heeft een goede service met heerlijke culinaire hoogtepunten. Een drankje mag ook niet ontbreken, proef vooral het lokale bier wat erg goed te drinken is. Het bier is gebrouwen van natuurlijk mineraalwater. Een dinertje sluit je af met een drankje in de bar die uitkijkt over de weide omgeving. En is het noorderlicht er? Dan loop je zo naar buiten en geniet je van het KEFCARprachtige uitzicht! Wil je meer informatie of een reservering maken, kijk dan op de website: http://ioniceland.is/.

Autohuur bij KEFCAR
Je kunt de Golden Circle het beste ontdekken als je met eigen auto rond rijd. Daarom raad ik je aan op de luchthaven van Reykjavik (Keflavik) een auto te huren bij KEFCAR. Ragnar is de naam van de eigenaar die je een mooie 4×4 auto kan leveren, maar ook gewone auto’s. Let er wel op dat je dan op onverharde wegen of tijdens winters weer een probleem kan hebben. Je wilt immers niet vast zitten in een greppel of in de sneeuw. Auto’s zijn beschikbaar voor een goede Toestel van Icelandair op Schipholprijs. Voor 5 dagen kost een 4×4 ongeveer 300 euro. Je boekt je autohuur op http://www.kefcar.is/. Daar is ook meer informatie te vinden.

Met Icelandair snel naar Reykjavik
Vlieg met Icelandair in ongeveer drie uur naar Reykjavik. Tickets zijn te verkrijgen vanaf €349,- voor een retour Amsterdam-Reykjavik en drie hotelovernachtingen, inclusief ontbijt. Boek je vlucht op www.icelandair.nl.

De Golden Circle Route op de kaart