Ontdek de stad en de fjorden van Bergen

Op minder dan anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam ligt de prachtige stad Bergen. De tweede stad van Noorwegen heeft toeristen heel veel te bieden. Want naast een prachtige stad zijn er in de omgeving ook nog Fjorden. Met een cruise vanaf de haven van Bergen gaan we deze bekijken. Rondom de stad zijn twee bergen die je kan beklimmen. Te voet, of per tandradbaan en gondel. Er is dus genoeg te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vismarkt of het oude Hanze gebied Bryggen wat op de werelderfgoedlijst staat? Lekker smullen kun je in een van de vele visrestaurants waar elke dag verse Kabeljauw of Zalm op het menu staat. Kortom, lekker eten, prachtige natuur en een veelzijdige stad die verrassend veel te bieden heeft.Verblijf in het Radisson Blu Royal Hotel Bergen
Tegen het prachtige Bryggen, het UNESCO Werelderfgoed pareltje van Bergen, ligt het unieke Radisson Blu Royal Hotel Bergen. Je kunt er comfortabel verblijven in een van de 324 kamers en suites direct in het centrum van Bergen. De lounge bij de receptie is luxe en de check in desks zijn gemakkelijk te vinden. Het personeel is 24 uur per dag aanwezig dus je kunt altijd inchecken. Het hotel heeft een aantal verschillende kamertypes, wij verbleven in een Junior Suite met uitzicht op de haven van Bergen. Op ieder moment van de dag een prachtig uitzicht vanuit onze kamer. De kamer is luxe ingericht met een badkamer met aparte douche en bad. Het toilet is ook in de badkamer en er is een grote wastafel. Shampoo en douchegel staan ook voor je klaar. Het bed is een luxe variant van een boxspring en ligt erg lekker, goed voor de nachtrust! Er is een minibar aanwezig op de kamer waar je tegen betaling een hapje en een drankje kunt nuttigen. Wifi is net als in het gehele hotel gratis.Het hotel heeft erg veel faciliteiten om je verblijf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo is er een fitnesscentrum waar je de gehele dag terecht kunt om even lekker te sporten. Tijdens je verblijf heb je 24 uur per dag de mogelijkheid om de room service te bestellen. Parkeren kost wel extra omdat de parkeergarage van een extern bedrijf is. Er is een bushalte vlakbij het hotel. Deze bushalte is tevens een stop voor de Flybussen, de bus die de hele dag en nacht rijd tussen het vliegveld en de stad. Ideaal dus om met het openbaar vervoer naar het hotel te reizen! Het ontbijt van het hotel is fantastisch te noemen met continentale producten en natuurlijk met de Scandinavische producten zoals verse zalm. Ook de broodjes zijn vers en worden door de koks van het restaurant zelf gebakken. Verse Jus en andere sappen zijn net als smoothies aanwezig bij het buffet. Koffie staat al voor je klaar, kortom goed moment om je dag te beginnen. Meer informatie over het hotel of voor reserveringen ga naar: https://www.radissonblu.com/en/royalhotel-bergen.Lekker eten in het hotel: Restaurant 26 North
Horend bij het hotel eten we in het Restaurant 26 North. Bij binnenkomst wordt je meteen in de watten gelegd en krijg je een uitleg over het menu. Er is meteen een goede service en je krijgt een heerlijke amuse met, jawel, zelf gebakken brood. Bijna dagelijks bekijken ze wat ze er kunnen maken met verse seizoensgebonden producten. Men serveert er vers voedsel en een dagelijks wisselend speciaal menu. Ik kies voor de Catch of the Day. Een heerlijk vers gevangen zalm met een heerlijk sausje en witte mosselen. Maar eerst een voorgerecht uiteraard, de visballetjes met friet zijn dan zeker een aanrader. Er zit verse augurk bij wat een extra dimensie geeft aan het gerecht. Bij elke gang krijgen we een uitleg over de aanbevolen wijn voor bij je gerecht. Je krijgt uiteraard ook water bij het eten. Het toetje is heerlijk met een verse brownie, twee bolletjes zelf gemaakt uit en waar nodig een heerlijke dessertwijn. Kortom, goede service, lekker eten en een heerlijke drankje doen met een goede prijs- kwaliteit verhouding. Meer informatie op http://26north.no/bergen/?lang=en.De Hanzestad Bergen
Bergen is beroemd voor zijn unieke charme en atmosfeer. De stad moet je dan ook zeker ontdekken, ga er niet alleen heen omdat het de toegangspoort tot de Fjorden is. Wat de enige klacht van bezoekende toeristen vaak is? Dat het verblijf niet langer duurde! Een wandeling door Bryggen, de wijk waar het hotel is, mag zeker niet ontbreken. Bryggen staat op de Wereld Erfgoed lijst en was een van de belangrijkste handelshavens van Europa tijdens de Middeleeuwen. In deze prachtige met houtenhuisjes gevulde wijk kun je als liefhebber van de Middeleeuwen zeker je hart ophalen. Alles is nog precies zoals het in die tijd was. De houten straatjes met de oude huisjes zijn een lust voor het oog en als fotograaf kan je er niet omheen. Fotografeer ze van alle kanten! Bryggen is eigenlijk niet te missen. Als je in de haven loopt zie je de gekleurde houten huisjes al! Bezoek ook eens de Mariakirken. Deze mooie middeleeuwse kerk is het oudste gebouw wat nog in de stad staat. Je kunt ook de Rosenkrantz toren bezoeken. Deze toren was vroeger nog het huis van een van de koningen. In het Bryggens museum kom je achter de archeologie en zie je hoe het er vroeger in deze Hanzewijk aan toe ging.De haven van Bergen is nog steeds belangrijk. Dat zien we vanuit onze hotelkamer als we vroeg in de ochtend de stad voor het eerst bij daglicht zien. Bergen is de tweede stad van Noorwegen en dat is ook aan de grote haven terug te zien. Er liggen enorme tankers rondom de haven. Maar in de kleine jachthaven heb je ook nog mooie bootjes en bovendien een mooi uitzicht op Bryggen. Vele Ferry’s gaan vanuit de haven naar nabijgelegen dorpen, steden en Fjorden. Zacharyas Bryggen is een belangrijke plek in Bergen. Naast een prachtig huis aan het water gevuld met verschillende restaurantjes vertrekken hier ook boottochten naar de Fjorden. We boeken snel een ticket voor de middagafvaart, want ook dat mag je natuurlijk niet missen! Op enkele wandelminuten is de Vismarkt. Het gedeelte wat zich binnen bevindt is het hele jaar geopend. Ga zo vroeg mogelijk om te zien hoe de verse zalm, kabeljauw maar ook oesters en mosselen worden binnen gebracht. Tussen begin mei en eind september is er ook een vismarkt buiten. Openingstijden? Van 9 tot 23. Er is ook de mogelijkheid om te eten en drinken in de indoor vismarkt. Verser kan niet toch? In de vismarkt is ook de lokale VVV gevestigd. Daar kun je de Bergen Card kopen of meer informatie inwinnen over de stad en de omgeving.Er is natuurlijk nog veel meer te doen in het centrum van Bergen. Zo kun je wandelen langs winkels of een winkelcentrum bezoeken. Deze zijn wel verdekt opgesteld, dus goed kijken. Meestal als je het woord “Galleriet” ziet staan, dan ben je in een winkelcentrum. Door de stad heen heeft de keten “Espresso House” enkele vestigingen. Hier kun je heerlijke espresso of andere koffie drinken. Er is ook nog een verse bakker bij, zeker een aanradertje. Bergen Aquarium mag je ook niet missen. Op slechts 15 minuten wandelen van Bryggen sta je gelijk tussen de verschillende dieren. Er zijn shows en natuurlijk kan je het voeden van dichtbij bekijken. Ook een Escape room bij Escape Bryggen is de moeite waard. Dit is middenin het middeleeuwse gedeelte en geeft het echte “Bergen” gevoel. Magic Ice Bergen is ook een vermelding waard. Een magische wereld gemaakt van ijs. De ijssculpturen zijn van wereldklasse en je kunt wat drinken in een glas van ijs! In Bergen kun je verschillende wandelingen maken. Voor meer informatie kijk je op https://en.visitbergen.com/.In de bergen in Bergen met de Ulriken643
De Ulriken express brengt je binnen een paar minuten naar de hoogste van zeven bergen rondom Bergen. Op een hoogte van 643 meter heb je niet alleen een prachtig uitzicht op Bergen. Je kunt er ook nog eens prachtig wandelen in de natuur. Langs meertjes met onderweg prachtige vergezichten op de stad en op de omliggende Fjorden. Vooral in de vroege ochtend of tegen de avond is het erg mooi, maar in de winter kan het wel koud worden. In de zomer rijdt er een shuttle vanaf de VVV naar de Ulriken Express, maar in de winter niet. Dan moet je dus met de bus (Het is ongeveer 5 kilometer wandelen anders). Stap uit bij het ziekenhuis en wandel naar boven. Daar begin je aan een klim per voet, of kies net als ik de gemakkelijk weg met de kabelbaan. Dan ben je binnen vijf minuten boven. Zo geniet je langer van het uitzicht! Je kunt op de top wat eten en drinken en er is een souvenirwinkel. Sinds kort kun je ook Ziplinen. Met zo’n uitzicht is dat natuurlijk geweldig! Tip: Neem bus nummer 2,3 of 12 in de richting van het ziekenhuis. Meer informatie zie je op https://ulriken643.no/.Zonsondergang bij Fløyen
Een prachtige manier om je dag af te sluiten in deze geweldige stad is vanaf de berg Fløyen te geniete van de zonsondergang. Met de kabelspoorbaan die eens per tien minuten gaat ben je in een paar minuten boven. Deze treintjes vertrekken op slechts 150 meter van de vismarkt en brengen je direct naar het uitzichtpunt. Het treintje stopt onderweg wel een paar keer. Dat komt omdat het steeds steiler wordt. Het treintje moet dan zijn radius aanpassen zodat hij veilig boven of beneden komt. Eenmaal boven is het uitzicht verbluffend. De zon gaat al langzaam onder achter de fjorden en de stad krijgt al prachtige kleuren. Zoals je op de foto kunt zien is het echt de moeite waard om van dit uitzicht te genieten. Ook op de berg zijn er weer wandelpaden uitgezet. Je kunt er dus eerst een flinke wandeling door de natuur langs meren en heuvels maken voordat je naar de zonsondergang gaat kijken. Er is een restaurant op de top en het uitzichtplateau is groot genoeg voor de vele bezoekers die er komen. Maak gerust een praatje met de locals. Dit is namelijk van veel lokale inwoners de favoriete plek. Meer informatie zie je op http://floyen.no/en/.Een boottocht langs de fjorden met Rødne Fjord Cruise
Een cruise langs de fjorden is natuurlijk een droom van velen. En als je in Noorwegen bent mag je eigenlijk ook niet huiswaarts keren zonder een fjord te zien. Zo bied onder andere Rødne Fjorde Cruise een boottocht aan van drie uur naar de straat van Mostraumen. Ideaal om kennis te maken met de fjorden van Noorwegen. Want natuurlijk kun je ze niet allemaal op een dag zien. Maar met deze boottocht gaan we eens kijken hoe ver we kunnen komen. Ik heb geen idee wat me te wachten staat, of ik de fjorden van de prachtige foto’s die ik ken ga zien. De boot vertrekt vanaf de Zacharyas Bryggen. Tijdens het wegvaren uit de haven varen we langs de knusse huisjes van Bryggen met gepaste snelheid. Vanaf het water is de stad ook prachtig! We gaan de hele Osterfjord af varen, zo’n 28 kilometer langs fjorden en gezellige dorpjes. Uiteindelijk zien we de fjorden steeds hoger worden en weten we dat we na bijna anderhalf uur varen bij de straat van Mostraumen aankomen.Een prachtig dorpje verschijnt ineens. Met een kerkje en een paar houten huisjes. We gaan langzamer varen want het is hier erg ondiep. Zo ondiep zelfs dat ik de bodem van de smalle straat van Mostraumen zie. Aan de ene kant is een prachtig groen grasveld met een boerderij te zien. Aan de andere kant zien we hoge kliffen. We varen zo’n tien minuten door de straat en komen weer in wat breder vaarwater. Het dorpje Modalen komt in zicht. Dit is het op een na kleinste dorpje van Noorwegen met slechts 380 inwoners. We zijn omringt door kliffen en zien nu de beelden van de foto’s die we kennen van de fjorden in het echt. Het prachtige dorpje Modalen ligt aan de voet van de fjorden en vanaf de boot heb je een prachtig panorama met het dorpje op de voorgrond. Links en rechts langs de fjorden zijn watervallen en in het midden ligt het dorpje. De boot verminderd vaart en gaat richting een van de watervallen. Het is natuurlijk bronwater verteld de gids aan boord, en met een emmer aan een lange stok haalt hij wat water uit de waterval. Dit mogen we dan proeven. Zo dicht bij een waterval zijn we nog nooit geweest!Nadat mensen het water van de waterval hebben geproefd draait de boot weer om en gaan we terug richting de haven van Bergen. Aangezien we op 14:00 vertrokken zijn, zijn we nog mooi op tijd terug voor de zonsondergang! Op de boot kun je een hapje en een drankje scoren. Geniet dus nog even met een biertje op het dek van de prachtige fjorden. Deze zullen namelijk snel weer minder hoog worden en voor je het weet zit je weer in Bergen. Onderweg krijg je uitleg over de verschillende dorpjes en grote bruggen die we passeren. Hoe later het wordt, hoe prachtiger de kleuren van de fjorden in het water reflecteren. We maken nog een praatje met wat Amerikanen. Zij vertellen zoiets als dit nog nooit te hebben gezien en het zeker de moeite waard vonden. Hoewel men bijna de boot af waaide wanneer je voorop stond, was het uitzicht adembenemend en een hele ervaring. Kijk voor meer informatie over de boottochten naar de fjorden op https://rodne.no/.Tips om je reis gemakkelijker te maken
– Ga met de Flybussen van de luchthaven naar het centrum en retour. Ze hebben enkele stops en gaan de hele dag en nacht. Ze stoppen zelfs voor het Radisson Blu Royal Hotel! Prijs €12 per enkele reis.
– Neem de Bergen Card. Je krijgt niet alleen korting op de Airport Bus, je mag zelfs gratis reizen met de SKYSS bussen en de Bergen Light Rail. Ook krijg je gratis toegang op vele bezienswaardigheden en korting op activiteiten zoals een Escape room, fietsverhuur of bijvoorbeeld een Fjord Cruise! Alle informatie en het kopen van deze kaart op https://en.visitbergen.com/bergen-card.
– KLM vliegt meerdere keren per dag vanaf Amsterdam naar Bergen. Zo kun je kiezen wanneer je aan wilt komen en wanneer je weer weg wilt. Ideaal toch? Boek je vlucht op https://www.klm.com/home/nl/nl.
– In Noorwegen is niet de Euro, maar de Noorse Kroon de nationale munteenheid. Kijk op https://www.valuta.nl/ en bekijk de huidige koers!Gemakkelijk parkeren bij Schiphol: Quick Parking
En als je vanaf Schiphol vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijd altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Er zijn ook vestigingen bij onder andere Eindhoven Airport, Brussel en Charleroi. Boek snel je parkeerplaats op https://www.quickparking.nl/.