Ontdek de Golden Circle vanuit Austurey Cottages

Door: Wout van Aalst. Op beperkte afstand van de hoofdstad Reykjavik zijn veel hoogtepunten van de IJslandse natuur te vinden, de ‘Golden Cirle’ genaamd. De waterval Gullfoss (Gouden Waterval) is, door de enorme hoeveelheid water dat continu naar beneden raast, erg indrukwekkend. Via diverse wandelpaden kan je dicht bij het water komen. In de winter is het aan te raden om dikke kleding aan te doen bij een bezoek aan de waterval, het kan hier namelijk enorm waaien wat ervoor zorgt dat de gevoelstemperatuur makkelijk de -10C kan bereiken.

Vanaf Gullfoss is het zo’n tien kilometer rijden naar een ander waterspektakel: Geysir. Hier spuit het kokende water, bij de geiser genaamd Strokkur, eenmaal in de acht tot tien minuten ruim 30 meter omhoog, een prachtig gezicht. Verspreid over IJsland vind je veel van dit soort warmwaterbronnen, de Secret Lagoon is daar een mooi voorbeeld van: https://secretlagoon.is/ In het oudste natuurlijke zwembad van IJsland kan je baantjes trekken in water dat is verwarmd door een natuurlijke bron, waarbij je af en toe wordt vergezeld door een zwavellucht. De Secret Lagoon vormt een perfecte plek om te bezoeken, het bevindt zich namelijk binnen de Golden Circle, onderweg van Geysir naar Kerio. Kerio heeft, in tegenstelling tot tien jaar terug, inmiddels een aangelegde parkeerplaats en er moet entree worden betaald. Desondanks blijft het een mooie ervaring om over de rand te lopen en de vulkaankrater in te kijken.

Nationaal Park Thingvellir vormt het laatste onderdeel van de Golden Circle. In dit park, dat onderdeel is van Unesco’s Werelderfgoed, kan je prachtig wandelen.

Tijdens je wandeltocht langs watervallen en over bruggetjes zie je, in het water, de breuklijn van twee tektonische platen (die van het Euraziatische en Amerikaanse continent).

Een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Golden Circle vormen de huisjes van Austurey Cottages: https://www.austurey.is/
De huisjes beschikken, naast alle praktische zaken, over een eigen keuken (handig want uiteten in IJsland is behoorlijk prijzig), een goede barbecue en bovendien een prachtig uitzicht.