Ontdek Reykjanes

Terwijl de landing wordt ingezet, zie je het indrukwekkende vulkaanlandschap steeds dichterbij komen. Na 3,5 uur vliegen vanaf Amsterdam Schiphol, bereiken we onze bestemming: IJsland. Door een eerdere reis, in 2012, weet ik wat ik kan verwachten. Ik barst dan ook van ongeduld om hier weer voet aan land te zetten.

Evenals een decennium geleden, stemt de prijs van alcohol niet vrolijk. Daarom is het handig om (een gedeelte van) je bier en wijn te kopen bij de tax-free afdeling van de luchthaven.

Vanuit de aankomsthal lopen we naar Go Car Rental om onze huurauto op te pikken. Deze staat al met draaiende motor en stoelverwarming (de buitentemperatuur is -7C) op ons te wachten. Kies, vooral tijdens de winter, voor een goede 4×4 auto. De weersomstandigheden onderweg zijn onvoorspelbaar en daarbij is een betrouwbare auto uiterst belangrijk. Voor meer informatie over Go Car Rental, kijk op https://www.gocarrental.is/

Wanneer je vanaf Keflavik Airport in de richting van Reykjavik vertrekt, rijdt je over het Reykjanes schiereiland. Dit gedeelte van IJsland wordt door de meeste toeristen, buiten de Blue Lagoon, overgeslagen omdat ze zich direct naar de Golden Circle begeven. En dat is zonde. Met name omdat het vulkaanlandschap (lees: gestold lava gesteente, kokende waterbronnen, geen begroeiing en zwavelgeuren) in combinatie met de ruige kust een indrukwekkend geheel vormt. We verbleven twee nachten in Hotel Volgar (https://hotelvogar.is/), een zeldzaam goedkope overnachtingsplek dat een goede uitvalsbasis vormt voor het verkennen van het Reykjanes schiereiland of wanneer er een vroege ochtendvlucht gehaald moet worden in Keflavik. We hadden bovendien het geluk om vanaf hier het Noorderlicht te zien, een prachtig fenomeen.