Actief in het zuiden van IJsland

Onze reis langs de zuidkust van IJsland bracht ons bij het Paradise Cave Hostel, vlakbij het plaatsje Holt. Het hostel beschikt over zowel slaapzalen als privékamers en vanuit de keuken heb je een prachtig uitzicht op de watervallen achter het hostel. Zo wordt het nog strijden wie de afwas mag doen. We werden hier hartelijk ontvangen met versgebakken appeltaart en koffie, erg welkom na een winterse wandeltocht naar het nabijgelegen natuurzwembad van Seljavallalaug. Meer informatie over dit hostel is te vinden op https://paradisecavehostel.com/ Op een kwartier rijden bevindt zich de haven vanuit waar de ferry naar de Westmaneilanden, vanuit het hostel te zien, vertrekt.

Wij hadden in ons programma ook een bezoek aan de Westmaneilanden gepland staan, maar de natuur heeft hier duidelijk de overhand. Harde windstoten, hoge golven en een stormachtige zee zorgden ervoor dat de ferry niet uit kon varen. We reden daarom verder naar Mýrdalsjökull, om daar met een ATV (All Terrain Vehicle) een tour te maken. Met een quad scheurden we door rivieren, over sneeuwvelden en over zwarte stranden. Een geweldige ervaring. Mede door de verschillende stops onderweg, (o.a. bij het vliegtuigwrak en in een bergkloof), heb je voldoende tijd om de natuur in je op te nemen en de stilte op je in te laten werken. Met de quad kom je op plekken waar verder niemand komt waardoor je de natuur helemaal voor jezelf hebt. Boeken kan via Icelandic Mountain Guides. Zij organiseren de mooiste excursies en tours in IJsland, met deze ATV tocht voor ons als hoogtepunt. Meer informatie: https://www.mountainguides.is/.  

Via Marina Travel kwamen we bovendien in aanraking met een ander hoogtepunt van onze reis: een gletsjertour. Allereerst is het een ervaring om in hun enorme jeep over onbegaanbaar geacht terrein te rijden, richting de gletsjer. Vervolgens maakten we bij een opkomende zon een wandeltocht verder naar de gletsjer toe.  Onderweg werd door onze gids informatie verteld over het ontstaan en het smelten van de gletsjer. Ieder jaar neemt het formaat van deze enorme ijskap af en trekt de gletsjer zich verder terug. Het maakt het niet minder indrukwekkend om binnen in de gletsjer te staan en het massieve ijs te bekijken. De gletsjertocht start vanaf Jökulsarlon, waar zich aan de andere kant van de weg ‘Diamond beach’ bevindt. De ruwe zee duwt de ijsblokken het zwarte strand op, uniek om zo een strandwandeling te maken tussen de ijsschotsen door. Marina Travel heeft verschillende prachtige en uitdagende excursies door heel IJsland. Kijk voor meer informatie op https://marinatravel.is/

We slapen die nacht in Adventure Hotel Hof. Uitslapen ging ons hier goed af, mede door het feit dat het ochtendlicht pas rond 10:00 door de ramen komt. Het hotel ligt vlakbij diverse toeristische hotspots: start van gletsjertours, diverse watervallen en wandelroutes. Restaurants en supermarkten zijn echter een eindje rijden, zorg dus voor genoeg proviand onderweg. Meer informatie over het hotel is te vinden via https://adventures.com/iceland/hotels/adventure-hotel-hof/