Ontdek Lanzarote bij Relaxia Lanzaplaya

Eerder bezocht ik al Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria en twintig jaar geleden, toen ik een jaartje of 12 was, bezocht ik zelfs dit prachtige Lanzarote al. Maar toen besefte ik me nog niet wat voor een pracht het eiland kent. Alle belangrijke bezienswaardigheden zijn toen met het jeepje wel bezocht, maar echt meemaken hoe uniek het eiland is, deed ik toen niet. En nu wel. Want nergens vind je een eiland met zo’n karakter als Lanzarote heeft. Natuurlijk is de Canarische cultuur op beide eilanden redelijk gelijk, maar de natuur en de dorpjes zijn vele male anders op Tenerife. Ieder Canarisch Eiland heeft zijn eigen Charme, maar op Lanzarote zijn verschillende Charmes. Zo zijn er de prachtige rustige witte zandstranden met een heerlijke groene zee in het zuiden, en de afwisselende rotsachtige kusten in het Noorden met wilde lavastranden. Alle gezellig dorpjes er tussenin, een enorm groot Vulkanisch gebied met vele kraters en een uniek maanlandschap, maken het eiland een complete droombestemming. Wij verblijven redelijk centraal op het eiland, in het vakantiedorpje Puerto Del Carmen. Het hotel heet Los Jameos Playa, waar je kunt genieten van de All Inclusive formule, een geweldige sfeer, en het belangrijkste: De Rust!

De architect van het eiland
We vliegen met Transavia vanaf Schiphol naar Lanzarote. Bij de aankomst op de kleine luchthaven van hoofdstad Arrecife merken we meteen dat het een klein eiland is. We vliegen laag over zee, en ineens staan we op het land. We zien zomaar Palmbomen, een ietwat lijkend maanlandschap en vele witte huisjes. Alles laagbouw op Lanzarote. Dat is een wens van de bekendste architect van het eiland. En die is uitgekomen. César Manrique stelde als regel dat er bij het bouwen van nieuwe huizen gelet moest worden op een aantal belangrijke aspecten, om het eiland in een originele staat te behouden. Zo moesten de huisjes in de natuur passen en dus allen wit zijn. De vensters van deze huisjes moesten allen groen, bruin of blauw geverfd worden. Tevens mag een huis of hotel op Lanzarote niet hoger zijn dan drie verdiepingen. Er zijn wel enkele hotels die hoger zijn, en die zijn dan ook gebouwd in de periode dat César Manrique niet op Lanzarote woonde. De Architect met een vreemde stijl, was de held van de lokale bewoners van Lanzarote. Hij zorgde ervoor dat Lanzarote niet werd opgevreten door het massatoerisme, en hield het eiland zoveel mogelijk in originele staat, wat het hedendaags nog steeds is. Zijn oude woonhuis is te bezichtigen, en vrijwel alle bezienswaardigheden zijn door César Manrique samengesteld. Zo bouwde hij een uitzichtpunt in een rots, het uitzichtpunt in het vulkanenpark “Timanfaya” en bouwde hij nog veel meer bezienswaardigheden. Het mooiste van het eiland: “Je ziet de zee overal, waar je ook staat”.

Het begin: de oude Hoofdstad Teguise
In de vijftiende eeuw trok er zich een dorp uit de grond, middenin het aparte landschap van Lanzarote, op een steenworp afstand van de kust. Hier zijn de eerste bewoners van Lanzarote neergestreken. Vanaf toen, tot 1852, was Teguise de hoofdstad van Lanzarote. De stad is genoemd naar de prinses Teguise, de dochter van de laatste Aboriginal koning. Hedendaags heeft Teguise veel te bieden voor de toeristen. Leuke gezellige terrasjes vind je hier zeker! We komen zelfs op een terrasje een Spanjaard tegen die aan het genieten is van zijn Siesta. Hij heeft zijn gitaartje meegenomen, een “Cerveza” erbij en spelen maar. Zijn collega zingt even mee, en geniet ook van zijn biertje. Om half twee gaan ze rustig naar huis, om even te gaan slapen en vervolgens weer aan het werk te gaan. Maar ook op het gebied van Architectuur heeft het stadje veel te bieden. De prachtige witte huisjes tegen de donkere omgeving brengen veel licht. Op het Plaza de Constitucíon vinden we de grote kerk, genaamd de Nuestra Señora de Guadalupe. Dit is een van de eerste gebouwen van Teguise en een aantal maal gerestaureerd is. Dat komt, omdat er vroeger veel piraten waren, die het dorp aanvielen. Daar bedachten de eilandbewoners wat op.

Het Kasteel van Teguise
Gelegen op de berg de Guanapay ligt het kasteel van Teguise, El Castillo de Santa Barbara. Deze was gebouwd als uitkijktoren, om de Piraten die op zee voeren op tijd te ontdekken. Het was een fort op een van de hoogste bergen rondom de toenmalige hoofdstad Teguise. Vanaf het kasteeltje heb je inderdaad een uitzicht over Teguise en over Zee, maar de zee is nog wel erg ver weg. Ook dat had een reden, zo konden ze namelijk op tijd zien dat er piraten aan kwamen, en tegelijkertijd alle bewoners te evacueren. Deze mensen konden allemaal terecht in de grotten onder het kasteel. Wanneer je het kasteel bezoekt, zie je hedendaags een Piratenmuseum, met veel informatie over Piraterij. Je ziet enkele leuke overblijfselen van de piratentijd. Ook zijn er enkele piraten nagetekend op grote borden en hangen er schilderijen. Het museum is dagelijks te bezoeken en kost slechts drie euro per persoon! Kinderen tot twaalf jaar zijn helemaal gratis.Surfersdorpje aan de noordkust
Met een prachtig strand doet Caleta de Famara aan als een geweldige strandvakantiebestemming. Maar als je eenmaal op het strand loopt waait het er hard. Het waait er namelijk altijd enorm hard. Daardoor is het de nummer één surfbestemming van de Canarische eilanden. Lopend op het strand zien we de enorme wolkenmassa in de bergen hangen. Deze dreigende wolken zullen Caleta de Famara echter nooit bereiken, want het regent hier zelden. Maar echt lekker zonnen zit hier niet in. Het uitzicht vanaf het surfstrand en het gemoedelijke dorpje is prachtig, je kijkt namelijk uit op het eilandje “Isla Graciosa”. Bezoek het dorpje eens en maak kennis met de echte bewoners van Lanzarote. Er is namelijk nog weinig toerisme, alleen verdwaalde surfers die al zeer ervaren zijn komen hier namelijk.

Mirador del Rio
Naar Mirador del Rio, gelegen in het uiterste noorden van Lanzarote, rijdt u in ongeveer drie kwartier naartoe. En niet alleen voor het adembenemende uitzicht op heteilandje La Graciosa, maar ook de aparte bouw van de bezienswaardigheid. Het is namelijk een van de creaties van eilandheld Cesar Manrique. Het uitzichtpunt is gebouwd middenin een grote rots zodanig dat het vanaf het eilandje, of vanaf andere plekken op het eiland, niet te zien is dat er iets is. Dat is zo gemaakt om het eiland natuurlijk zo te houden zoals het hoort; niks nieuwbouw. Maar Mirador del Rio ziet er wel futuristisch uit. Je loopt aan de ene kant de rots in, en aan de andere kant heb je een prachtig uitzicht. De rotshelling is echter zo steil, dat het een apart beeld geeft als je buiten staat, want je kunt natuurlijk ook naar buiten in plaats van alleen door de ramen te kijken. En de glazen ruimte is tegenwoordig ingericht als restaurant, waar wij een colatje drinken genietend van een prachtig uitzicht. “Dit is een van mijn favoriete plekken op het eiland. Ik kom al jaren op Lanzarote, en blijf steeds terugkomen in deze oase van rust, pracht en praal.”, Vertelde een Rini van Maelen, een geroutineerde Lanzarote bezoeker, aan ons.
Cueva de Los Verdes
Gelegen in het Noorden van Lanzarote, is ook Cueva de los Verdes, wat deel uitmaakt van de driehoek van Cesar Manrique. Waar ook de Los Jameos del Agua en de Jardines de Cactus toe behoeren, is Cueva de Los Verdes een geweldige grot die eigenlijk uit het niets tevoorschijn komt. Om alles even op een rijtje te zetten, de grotten zijn niet groen. Maar de “Verdes”  waren vroeger een stam op Lanzarote die lang in de grot schuilden. Deze schuilden daar maarliefst drie maanden. De grot is ontstaan door vulkanische activiteit en heeft een lengte van zeven kilometer. De grot is geopend van tien tot vijf en je mag de grot alleen in onder begeleiding van een gids. Elk halfuur vertrekt er een gids de grotten in voor een tocht van ongeveer een klein uurtje. Je ziet de prachtige verschillende kleuren van de grotten en de weerkaatsing van het water. In de grotten vind je het geheim van Lanzarote, maar dat moet je gezien hebben om het te geloven.
Het wijngebied van Lanzarote
Midden op het eiland, op zo’n tien kilometer van Puerto del Carmen vinden we La Geria. Dit is het wijngebied van Lanzarote. Maar niet zoals we kennen in bijvoorbeeld het Moezelgebied, waar de wijngaarden op de bergen staan. Hier woedt namelijk vrijwel elke dag een sterke wind waardoor de druivenplanten niet veilig zijn. Daar hebben ze natuurlijk wat voor bedacht. Want elke druivenplant staat in een kuiltje omringt door een idyllisch muurtje. Overal vinden we kleine boerderijen en oude trucks die de druiven vervoeren naar die kleine boerderijen. De wijnen zijn door heel de wereld bekend om zijn goede smaak. Dit komt door de lavaondergrond, die uitermate geschikt is voor landbouw en dus druiventeelt. De wijnen zijn bij de boerderijen te koop, en sommige boerderijen zijn toegankelijk.
Het mooiste strand
Gelegen in het zuidelijkste puntje van het eiland. Bereikbaar over een bijna onbegaanbare weg. Maar een van de mooiste stranden van Europa. Playa de Papagayo staat bekend om zijn schoonheid, maar is zeer moeilijk met de auto bereikbaar. En onderweg moet je ook nog eens uitkijken dat de huurauto heel blijft. De weg moet nodig worden geasfalteerd, want momenteel zijn het stenen met een harde ondergrond. Alsof je gewoon door de lavastenen heen rijd. Maar eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats, ongeveer zes kilometer verder, zien we wel het mooiste strand. We moeten nog wel enkele treden naar benden om bij het strand te komen, waar het heldere blauwe water op ons te wachten staat. Boven op een van die kliffen, is een prachtig restaurant. Daar kun je heerlijk onder rieten parasollen een hapje en een drankje doen, met uitzicht op het prachtige Playa de Papagayo. Met recht een van de mooiste stranden van Europa. Het strand is te vinden bij de badplaats Playa Blanca, waar vele toeristen jaarlijks bivakkeren.
Vulkanen en nog meer vulkanen
Het Nationaal Park Timanfaya is centraal gelegen op Lanzarote en een van de bekendste gebieden van het eiland. Er waren zo’n driehonderd jaar geleden enkele enormevulkaanuitbarstingen waaruit het park is ontstaan. Het is een zeer indrukwekkend gebied waar het naar zwavel en vuur ruikt. Dit is niet vreemd aangezien de aardkorst op sommige plekken maar twee meter dik is. En onder die twee meter is het aardoppervlak al wel meer dan 400 graden warm. Het park wordt ook wel Montana del Fuego genoemd. Dat is vuurbergen vertaald in het Nederlands. Wanneer je het park in wilt rijden, moet je allereerst de entree betalen. Dit is een klein bedrag en geeft je toegang tot alles wat in het park gebeurd. Allereerst moet je een stuk rijden alvorens bij het informatiecentrum te belanden. Onderweg kwamen we daar nog een onbekende vogel tegen, heel eenzaam en hij leek niet te vliegen. Het beest had wat weg van een Koereiger, wat het naar alle waarschijnlijkheid ook was. Je rijdt dwars door de woeste vulkanen en lavagrond, tot het punt waar je niet meer verder kunt; Islote de Hilario. Vanaf daar is het niet meer mogelijk met eigen auto verder te gaan, maar kun je met een bus mee om de vulkanen en grotten nog beter te bekijken. Deze slingerende weg is op enkele plaatsen zo smal, dat er maar net een bus doorheen kan.
Er wordt tijdens de busreis uitgelegd hoe het park is ontstaan en de werking van de vulkanen wordt beschreven. Ook horen we welke flora en fauna er voorkomt. Vooral Gieren zijn hier vaak gespot, wat komt door de droogte. Soms gaan we rakelings langs enkele rotspunten op, maar de chauffeurs rijden hier natuurlijk dagelijks, dus we voelen ons wel veilig. We rijden langs de afgronden van enkele kraters en kunnen daar naar binnen kijken. We zien dat deze kraters enorm zijn. De busrit komt weer bij het informatiecentrum uit en daar vervolgen we onze excursie. We worden meegenomen naar een plek vlak naast het restaurant. Daar zien we een groot gat in de grond van ongeveer twee meter diep. Een stukje verder op ligt wat hooi. Men pakt de hooi met een hark en stopt dit in de grond. Dit zorgt direct voor een reactie, want het hooi brandt meteen weg. Zo zie je dus hoe heet het al is op een diepte van slechts twee meter. Een stukje verder zit een stalen buis in de grond, twee meter de diepte in. De gids pakt een emmer water die hij in de buis gooit. Exact drie seconden daarna spuit het er met alle geweld uit, en zie je dus hoeveel kracht de warmte het water wel niet geeft.

In het restaurant van het informatiecentrum kun je even rustig wat drinken en bijkomen van de hitte, want zelfs in januari of februari kan het hier soms veertig graden zijn. Daar kun je ook wat eten. Bijvoorbeeld een halve haan. Het is een doodgewone Halve haan, maar op een speciale manier klaargemaakt. Het is namelijk gebraden boven een natuurlijke barbecue. Het duurt even wat langer, maar het smaakt niet minder!

Een ritje op een Dromedaris
Een kleine kilometer rijden vanaf het National Park Timanfaya vind je een grote parkeerplaats waar verschillende dromedarissen klaar staan om de mens te vervoeren. En het beloofd een mooie tocht te worden door de vulkanische wereld. Een ongekende excursie, voor maar 6 euro per persoon. Het kost twaalf euro per kameel, en je gaat er heel gezellig met zijn tweeën op. Het is een beetje een raar gevoel om op zo’n stinkend wezen te lopen. Het is enigsinds ook wel zielig, maar er wordt heel goed voor deze dieren gezorgd. En dan bedoel ik ook echt heel goed, want de eigenaar kent alle namen en gaf ieder kameel een “aai over het beulleke” voordat wij aan kwamen lopen. Het is wiebelen, maar zeker een leuke belevenis om op deze prachtige beesten te lopen door de schitterende natuur. Lavarots na lavarots komen voorbij en geven een geweldige indruk van de historie van de vulkanen.
Puerto del Carmen
Gelegen vlakbij het vliegveld ligt het gezellige vakantiedorp Puerto del Carmen met een leuke oude stadskern. Hier vind je als toerist alles wat je nodig hebt voor een goede vakantie. Onder andere verschillende entertainment parken, gezellige en goedkope restaurants en leuke winkeltjes voor de souvenirs. Het heeft een van de fijnste zandstranden op Lanzarote met een lange boulevard. Ook watersportmogelijkheden en minigolf zijn aanwezig in dit grote vakantiedorp. Het is het bekendste dorp van het eiland, met enkele gezellige kroegen. Vooral Engelse pubs zijn er gemakkelijk te vinden.

Op fietsvakantie naar Relaxia Lanzaplaya
Eerder ontdekten we al Relaxia Lanzasur in het gezellige Playa Blanca. Nu verblijven we in Puerto del Carmen, centraal op het eiland, in Relaxia Lanzaplaya. Het driesterren hotel nabij het strand en het centrum van het dorp. Ik hoef dan ook niet uit te leggen dat dit een perfecte locatie is. Het hotel heeft bovendien fijne appartementen. Ons appartement is ingericht met een aparte slaapkamer aan de achterzijde. Met twee losse bedden en een grote kledingkast is hier de ruimte perfect ingericht. Ook in de ruime woonkamer kun je lekker relaxen. Hier is een fijne bank en een televisie aanwezig. In het keukentje kun je het een en ander klaar maken. Bovendien staat hier een fles water. Op ons grote balkon is een zitje met stoelen en een tafel. We hebben uitzicht over het hotel en op zee. Prachtig! Kamers worden netjes en dagelijks schoongemaakt.

De algemene service in het hotel is goed. Zo krijgen we duidelijke uitleg bij de receptie en worden we fijn ontvangen. Het personeel in de bar en bij de restaurants zijn erg vriendelijk en helpen met alles. In het restaurant word driemaal daags een fijn buffet georganiseerd. In de ochtend staat een rijkelijk ontbijt voor je klaar om de dag goed te beginnen. Een lekker vers eitje met heerlijk vers brood. De lunch en het diner zijn ook fantastisch. Naast een buffet worden er ook heerlijke gerechten voor je klaar gemaakt. Er is tevens een À la Carte restaurant beschikbaar die tweemaal per week geopend is. Deze dien je wel te reserveren. Je kunt bovendien kiezen of je Logies, ontbijt, halfpension of All Inclusive wilt. Voor die laatste kozen wij. Daardoor hebben we ook bij de bar aan het zwembad de mogelijkheid voor een drankje en lekkere snacks. Er zijn twee zwembaden waarvan er eentje is verwarmd voor de kinderen in de wintermaanden. Er zijn parasols en bedjes genoeg. Er is ook nog een Gym en Wifi is beschikbaar in het hele hotel. De receptie is altijd geopend. Beneden is er bovendien nog een Loungebar. Daar kun je af en toe genieten van live muziek en een heerlijk drankje. Een fantastisch hotel dus met een mogelijkheid voor iedereen. Wil je niet All Inclusive dan neem je alleen ontbijt of Half Pension en zoek je de rest lekker zelf uit! Het kan allemaal. Pakketreizen naar het hotel zijn met Sunweb te boeken maar je kunt ook direct bij het hotel reserveren: https://www.relaxia.net/en/hoteles/relaxia-lanzaplaya.