Met easyJet naar Tenerife

Midden in de Atlantische Oceaan, voor de kust van West Sahara, liggen de eilanden van de eeuwige lente, de Canarische Eilanden. Zeven eilanden met ieder een eigen karakter. Tenerife is het grootste eiland van de zeven. We vliegen met easyJet snel en comfortabel naar het prachtige eiland. Tenerife is het enige eiland waar je alle verschillende typen natuur tegenkomt van de Canarische Eilanden. Vulkanisch gebied, groene gebergte, rotsachtige kusten en prachtige stranden zijn slechts enkele voorbeelden van de pracht die het eiland te bieden heeft. Tijdens uw vakantie zijn er vele overnachtingsmogelijkheden. Wij verblijven in het bekende en fijne Iberostar Bouganville Playa. Vanuit daar ontdekken we ook het schitterende eiland en de prachtige natuur!

Snel met easyJet naar Tenerife
In het huidige winterseizoen vliegt easyJet liefst drie keer per week naar het prachtige Tenerife. Dat doet men met de aanwezige moderne vloot op de luchthaven van Schiphol. In de overige maanden vliegen ze een keer per week (juli en augustus uitgesloten). easyJet is de op één na grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol. Met de vrolijke oranje vliegtuigen zijn ze ook een leuke verschijning en goed herkenbaar. De vluchten van easyJet vertrekken op Schiphol vanaf de zogenaamde H en M pier. Hier is een lounge waar je kunt genieten van een hapje en een drankje voor vertrek. De website van easyJet is gemakkelijk en je hebt zo een vlucht geboekt. Let bij het boeken even op de bagage. Heb je genoeg handbagage geboekt? OF wil je toch nog een ruimbagage? Dit kan overigens ook nog aangeschaft worden na aankoop. Er zijn verschillende tarieven boekbaar. De standaard met alleen een rugtas. De standaard plus waar je naast de standaard ook een groot stuk handbagage mee mag nemen, een “Up Front” stoel uit mag kiezen en gebruik mag maken van Speedy Boarding. Je kunt ook Essentials boeken. Dan krijg je een kleine handbagage, 23 kilometer ruimbagage en een standaard stoel. Een stoel, speedy boarding en bagagestukken kunnen ook los geboekt worden. Wij vonden de vluchten met easyJet erg fijn en vlot. De service aan boord, wij hadden een gedeeltelijk Nederlandse vloot, was uitmuntend te noemen met een ruime keuze aan snacks en drankjes. De vlucht naar Tenerife duurt ongeveer 4,5 uur. Boek je vluchten op: https://www.easyjet.com/nl

Overnachten in Iberostar Bouganville Playa
Middenin het bruisende Costa Adeje op slechts 250 meter van het strand ligt het Iberostar Bouganville Playa hotel. Hier kunnen zowel kinderen als volwassenen genieten van een heerlijke zonvakantie. Het viersterren hotel kijkt geweldig uit over de azuurblauwe Atlantische Oceaan. Als je het hotel uitstapt dan wandel je zo het bruisende stadje in en aan de andere kant richting de boulevard langs het strand naar de haven. De grote lounge en receptie zijn mooi en modern ingericht. Je kunt verblijven met ontbijt, half pension, vol pension of All Inclusive. In het moderne restaurant worden gedurende ontbijt heerlijke verse broodjes, sappen en allemaal vers beleg geserveerd. Tijdens lunch en diner zijn er heerlijke lokale maar ook internationale gerechten te verkrijgen. Het eten wordt vers bereid en is van zeer goede kwaliteit. Je hebt bovendien de keuze uit verschillende dranken. Er zijn vier bars, twee in de lobby, een bij het zwembad en een snack bar met prachtig uitzicht. In de lobby bar vind je entertainment.

Het hotel kent vele faciliteiten voor jong en oud. Er zijn twee buitenzwembaden in het hotel. Met genoeg ligbedden uiteraard. Bij de poolbar haal je een heerlijk drankje. Zo kom je de dag wel door. En de kinderen? Die zijn lekker aan het glijden van de vele glijbanen bij het waterpark. Met de handdoeken service heb je bovendien dagelijks schone en droge handdoeken.  Bij de mini- en bij de kidsclub wordt genoeg georganiseerd om de kinderen te vermaken. Er is een gameroom en je kunt verschillende sporten uitoefenen. Bovendien is er een luxe fitness kamer. En beneden in de kelder van het hotel kun je gebruik maken van de volledig ingerichte Fietskamer. Daar kun je de fiets stallen en je kunt hem zelfs helemaal uit elkaar halen, en weer in elkaar zetten. Alle materialen zijn er aanwezig.

Wij verblijven in een heerlijke Star Prestige kamer met uitzicht op zee. En dat is indrukwekkend vanaf de negende verdieping. Als Star Prestige gast mag je een heerlijk hapje en drankje doen in de Executive lounge. Een lekker biertje, glaasje Bacardi Cola met een heerlijke snack. In de gangen staan watertankjes waar je gratis water kunt tappen. In onze kamer zit een minibar die we mogen leegmaken tijdens ons verblijf. De kamers zijn luxe ingericht met fijne bedden en een televisie. Daarnaast is er genoeg opbergruimte en heb je een ruim balkon met een zitje. En zoals eerder gezegd schitterend uitzicht op de Atlantische oceaan en het kustgebied. De badkamer heeft een fijne douche, toilet en wastafel. Alle kamers zijn gemakkelijk te bereiken met de lift. Wat een heerlijk hotel om de vakantie door te brengen. De perfecte zonvakantie met een fijne kamer, prachtige zwembaden en schitterend uitzicht. Je kunt het hotel gemakkelijk boeken bij reisorganisaties in een pakketreis met vlucht erbij. Voor meer informatie en boekingen ga je naar: https://www.iberostar.com/en/hotels/tenerife/iberostar-bouganville-playa/.

Het eiland Tenerife
Een droom voor vele Nederlanders, altijd lente. Een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius het hele jaar door. Wat wil je nog meer? Op Tenerife zijn vele grote vakantieoorden te vinden zoals Los Christianos en Playa de las Americas. Ook Puerto de la Cruz is een zeer geliefde bestemming bij de vakantiegangers, maar wij zijn op zoek naar de rust die het eiland te bieden heeft, en niet naar de grote vakantiedorpen. Zoals eerder beschreven bijvoorbeeld, ligt Playa Paraiso in de schaduw van de grote vakantiedorpen. Het grootste Canarische eiland heeft door de wind en de verfrissende Canarische stroming altijd een mild klimaat, dus ook in de zomer is het er gemoedelijk en zelden onverdraaglijk warm. In het noorden van Tenerife vinden we een vliegveld, maar tegenwoordig is het drukste vliegveld van het eiland gelegen in het zuiden, Reina Sofia. In het Noorden van het eiland is het wat frisser en vinden we groene natuur terug tussen de hoofdstad, Santa Cruz, en de andere grote steden La Laguna en Puerto de la Cruz. In het zuiden vinden we kale gebieden met prachtige vakantiedorpen en schitterende zand- en lavastranden. Centraal gelegen over het eiland is het Nationaal park van de Teide, waar een vulkanisch gebied herrijst tussen de groene bossen. Door dit alles geniet Tenerife van een uniek karakter en daarom prachtige vergezichten vergeleken met een rustig dorpje in de bergen.

Candelaria
Schitterend gelegen tussen de rotsen in ligt Candelaria, vlakbij de hoofdstad Santa Cruz. Het stadje is bekend om zijn prachtige Basiliek genaamd Basilica de Nuestra Señora de la Candelaria. Het is de belangrijkste kerk van de Canarische eilanden, en is gewijd aan Maria. De Heilige maagd van Candelaria, Maria, is de patroonheilige van de Canarische eilanden, en is een bedevaartsoort voor de katholieke inwoners van de Canarische eilanden. Naast de basiliek, die overigens direct aan de zee ligt, staat ook nog een klooster van de Dominicaanse Religieuzen. De prachtige ligging van de kerk maakt hem tot het meest gefotografeerde gebouw van de Canarische eilanden. Afgezien van het beeld, is de kerk voor de toerist door meerdere prachtige muurtekeningen bezienswaardig. Het stadje zelf is ook een van de mooiste van het eiland. Candelaria is vooral bekend om zijn heerlijke gerechten uit de zee, waaronder lekkere vissoorten, garnalen en onbekende oesters. Naast de Kathedraal vinden we meteen de woeste golven van de Atlantische oceaan en zien we bij goed weer in de verte Gran Canaria liggen. Langs de gezellige boulevard van het stadje vinden we ook nog enkele beelden. Deze standbeelden, negen stuks wel te verstaan, zijn ter herinnering van de negen Guanches, de originele bewoners van de Canarische eilanden. Het dorpje is redelijk toeristisch maar houdt toch zijn charme door de rust. De gezellige winkelstraat telt enkele gezellige restaurantjes en cafeetjes waar je heerlijk kunt genieten van de rust en het lekkere zonnetje. Bezoek dit dorpje zeker, en geniet van een echt Canarisch dorpje waar de bewoners hand in hand gaan met de toegestroomde toeristen en pelgrims.

Het mooiste dorpje van Tenerife
Althans, voor ons is Garachico het mooiste dorpje van het eiland. De prachtige ligging, op een soort kaap uit het eiland, met prachtig zicht op een grote rots die uit de zee omhoog komt, geeft je het idee alsof je in een sprookje bent beland. Het dorpje wordt omschreven als “cute”, voor de duidelijkheid leuk in het Engels. Langs de boulevard langs de zee, en rondom het dorpje, staan prachtige Canarische panden. Het dorpje ligt middenin een prachtig gebied van Tenerife, met hoge bergen en prachtige groene bananenplantages. Huisjes in alle kleuren zijn hier niet schaars, en op het prachtige pleintje in het centrum, vlakbij de witte kerk die door de zon aandoet als een Afrikaans kerkje, kaarten de lokale bewoners er flink op los. Er wordt flink geld verloren, en gewonnen, maar vooral geschreeuwd. Achteraf word er door de winnaar getrakteerd op een “Cerveza”, om vervolgens al het gewonnen geld er doorheen te draaien aan rondjes en te genieten van het biertje in de zon. We lopen nog even door het dorpje heen en komen nog langs een balkon, waar een zojuist getrouwd stel afgebeeld staat. Zij groeten ons, en later komen we er achter dat het stel belangrijk is voor Garachico. Ze staan namelijk bekend als “De groet van Garachico”. We worden dus welkom geheten door hen, terwijl we het dorpje alweer bijna uitgaan. Maar we komen nog aan de waterkant, waar een voor het oog levensgevaarlijk natuurlijk zwembad is aangelegd tussen de prachtige lavarotsen die rondom het dorpje tevoorschijn zijn getoverd. Maar volgens Carlós, een inwoner van Garachico, “Als de zee rustig is, zoals nu, kunnen we er goed zwemmen hoor”. De golven klappen hard tegen de lavarotsen aan, en komen zelfs af en toe de boulevard bekijken. Een rustige zee dus. Even verderop staat een schaars gebouw op de Canarische eilanden, namelijk een kasteel. Castillo de San Miguel staat er al bijna vijfhonderd jaar en is gebouwd om het kleine stadje en zijn waardevolle bezitten te beschermen tegen piratenaanvallen. Er zijn vele overblijfselen van de pracht en schatten die Garachico rijk was. Deze zijn terug te vinden in Adeje, in het Palacio del Marqués de Adeje. Naast het kasteeltje staat symbolisch een kanon dat hedendaags nog altijd waakt over het stadje. Alleen schiet hij niet meer.

Punta de Teno
Ook het eiland Tenerife kent zijn “einde van het eiland”. Punta de Teno is namelijk voor de bewoners het einde van het eiland. Het ligt in het uiterste Noord Westen. Het mooie van dit punt is, dat de weg eigenlijk officieel is afgesloten. Dit is echter voor de meeste toeristen natuurlijk onzin, en men rijd gewoon door. Maar dit kan heel gevaarlijk zijn. Bij harde wind is het namelijk onmogelijk om dit gedeelte van het eiland te bezoeken. Net voorbij het dorpje Buenavista begint een weg van negen kilometer, omringt door levensgevaarlijke steile rotsen waar regelmatig wat naar beneden dondert. Enkele borden langs de weg geven al aan dat het een gevaarlijke weg is en dat er zo stukken rots met een omtrek van vijf meter naar beneden kunnen vallen. Op de auto dus. Of je dat na kunt vertellen, is dan uiteraard nog maar de vraag. Ongeveer halverwege komen we langs Mirador de Manjo die een schitterend uitzicht geeft over zowel de noord en zuidzijde van het eiland. Het is een van de mooiste uitzichtpunten van het eiland. Even verderop, aan het einde van de negen kilometer lange weg, komen we aan bij de vuurtoren, het uiterste puntje van Tenerife dus. Er is hier ook een kleine baai waar je kunt vissen of zwemmen. Enkele drooggelegde vissersbootjes laten je zien dat er weinig leven is in dit gebied. Het zicht op de rotsen van Los Gigantes is “geniaal”.

Door de bergen naar Los Gigantes
Het is maar een kleine afstand die we af moeten leggen, van Buenavista del Norte naar Los Gigantes, zo’n dertig kilometer. Maar deze rit duurt minimaal anderhalf uur. We komen over kronkelwegen, rijden achter busjes aan die om de minuut moeten terugschakelen, om vervolgens weer verder te schakelen, en ga zo maar door. Het heeft iets, want we kunnen in alle rust genieten van de omgeving, en op de daarvoor aangewezen plekken stoppen en prachtige foto’s maken van het uitzicht. Allereerst komen we door Masca, een prachtig dorpje gelegen in de bergen met een overweldigend uitzicht op “Het dal van Masca”. Daarna gaan we even stoppen en genieten van de alleen Spaans sprekende bediende in een restaurantje in Santiago del Teide, een dorpje wat nog maar vijf kilometer weg ligt van Los Gigantes.

Los Gigantes
Het keurige dorpje Los Gigantes is een van de meest onbekende, maar zeker niet de minste, vakantieplaatsen op het eiland. Het meest westelijk gelegen vakantieplaatsje heeft enkele leuke kleine en grote hotels, maar bied de toerist vooral rust en een prachtig zicht op de drastische rotsen die uit de zee omhoog rijzen en waar het naar genoemd is. De Nederlandse naam is namelijk “De Giganten”. De kliffen bij Los Gigantes worden vaak gebruikt als achtergrond voor een ansichtkaart. Het beschermd het dorp namelijk tegen de forse winden, en zorgt ervoor dat het klimaat hier het beste is met de meeste zonuren. Vooral de Britse toeristen hebben de plaats al meer dan dertig jaar geleden ontdekt, omdat zij opzoek waren naar een rustigere plaats op het eiland. Overal in het dorp waar je zicht op zee hebt, zie je het eiland La Gomera liggen. In de kleine en gezellige marinehaven worden enkele boottochten aangeboden, die met je op zoek gaan naar de Griend, waar een grote groep tussen Tenerife en La Gomera leeft, en je ze eigenlijk bijna altijd tegenkomt. Ocean Explorer is een van de vele maatschappijen die de tochten aanbied. Maar dit is een unieke. Met een select gezelschap van ongeveer twaalf personen vaart men in een boot die tevens kan dienen als reddingsboot en klapt u werkelijk over de hoge golven. We varen recht richting La Gomera, waar ongeveer op een kwart van die route een groep grienden leeft. Deze dolfijnachtige walvis, met een stomp voorhoofd, zwemmen het gehele jaar door in de wateren tussen Tenerife en La Gomera, en zijn dus elke periode te zien. Bij Ocean Explorer krijgen we het geld terug als we geen walvissen zien, en uiteraard, na lang zoeken kwamen we ze ook tegen. We waren al omgedraaid, toen onze Kapitein een telefoontje ontving van een collega dat men de walvissen had gezien. En ja, daar zwommen ze. Een moeder met een baby, strak langs de boot op, spelend er onderdoor. En dat allemaal voor tien euro. In de zomer zwemmen er ook dolfijnen, die soms in de winter ook gespot worden.

Natuurgebied van de Teide
Ongeveer 2000 meter boven N.A.P. ligt het Nationaal Park van de Teide. Deze vulkaan is de grootste van de Canarische eilanden, en heeft tevens het hoogste puntje van Spanje. De top van de vulkaan is namelijk 3718 meter hoog. Vanaf de top van de berg hebben we een prachtig zicht op de enorme krater, die later een omtrek blijkt te hebben van maar liefst 48 kilometer. De vele hiking- en wandelroutes die rondom de berg te vinden zijn, maken het een uitermate geschikte bestemming voor fanatieke wandelaars. Maar ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken. De prachtige vulkanische sfeer rondom de krater, en daarbuiten de prachtige hoog uitstekende rotsen. Er omheen is ook nog een prachtige krater, namelijk de Pico Viejo. Ook hier kun je naar toe wandelen en heeft u prachtige zichten op de omgeving. Bij mooi weer, dus geen sterke wind, kun je met een kabelbaan de top van de Teide bezoeken. Dit kan door middel van een kabelbaan, de Teleférico del Teide. De prachtige zichten die je hebt tijdens de acht minuten durende tocht naar boven, zijn adembenemend. Langzaam zien we aan alle kanten de Atlantische oceaan tevoorschijn komen. Echter heb je bij de start van de kabelbaan ook al een mooi uitzicht, en is het niet nodig om maar liefst € 25,00 te betalen om naar boven te gaan. Om vervolgens tien minuten later weer naar beneden te gaan, en dat was het. Wil je verder naar boven, het hoogste puntje, dan kan dat. Je moet dan van te voren een formulier invullen voor de Spaanse overheid en toegang krijgen tot de krater. Dit kost niks, maar maakt het bezoek aan de Teide wel ruim twee uur langer (Naar boven en beneden).