Mallorca: Fietsen en Ontdekken

Tijdens onze zoektocht naar de mooiste gebieden om per racefiets te ontdekken kwamen Patrick en ik al eerder op het prachtige Mallorca terecht. Het is een van mijn lievelingseilanden en dat je er dan ook nog bij uitstek kan racefietsen maakt het wel compleet. We kiezen een hotel uit in het zuidwesten van het eiland in het dorpje Portals Nous. Het Lindner Golf Resort Portals Nous heeft sinds kort uitstekende faciliteiten ook voor fietsers. En de locatie is perfect. We kennen het gebied daar dus maken enkele mooie tochten. Ook verkennen we een beetje de omgeving met de huurauto die we bij Hiper rent a car hebben gehuurd. Heerlijk weer en rustige wegen in het begin van het jaar wachten op ons. En het is maar een klein stukje vliegen. In het vliegtuig merken we meteen dat we niet de enige zijn die gaan fietsen. Dit wordt bij aankomst nog duidelijker. Twee grote groepen damesploegen moeten ook nog de fiets ophalen. Combineer vakantie met je hobby: Fietsen (Of Golfen!).

Overnachten in het Lindner Golf Resort Portals Nous
Gelegen op slecht een halfuurtje van de luchthaven van Mallorca aan de golfbaan van Bedinat slapen wij in het Lindner Golf Resort Portals Nous. Een perfecte plek voor iedere vakantieganger. Want of je nu wilt gaan golfen, lekker relaxen, racefietsen of het eiland wilt verkennen, deze plek is fantastisch. Wanneer je door de poort binnen komt rijden over de lange oprijlaan zie je meteen aan de zijkant van de weg dat er genoeg parkeerplaats is. Fijn, we parkeren de auto en gaan inchecken. We zijn laat in de avond omdat we een late vlucht hadden maar dat is geen probleem. We krijgen uitleg over het hotel en dan krijgen we de sleutels. Eerst nog een welkomstdrankje en daarna kunnen we naar de kamer. Onze kamer ziet er heel netjes en modern uit. Fijne bedden, een balkon met uitzicht op de golfbaan en een aparte badkamer met toilet. De inloopdouche was heerlijk. De douchegelletjes zijn net als het draadloos internet gratis. Bij aankomst stond er een heerlijke fles Cava voor ons klaar. Lekker gekoeld. We kunnen nog wat eten in een van de restaurants, Niko’s Place of Chumbo Pool Restaurant. Fijne mediterrane gerechten met een moderne twist. Na het diner kunnen we nog een drankje doen bij de bar.

Het ontbijt is in Niko’s Place. Wat meteen opvalt, is dat alles vers is. Verse broodjes en een vers blad honing. De vrolijke kok staat te wachten tot ze een vers ommeletje of gebakken ei voor je kan klaarmaken. Na dit heerlijke ontbijt kun je sterk aan de start van jouw dagje golfen (Of natuurlijk racefietsen) beginnen. Of je gaat lekker bij het zwembad liggen. Het heerlijke zwembad heeft genoeg ligbedden. Je hoeft dus niet elke ochtend voor het ontbijt… afijn, laat maar. Plek zat. Er is ook een kinderbadje met glijbaan. In de lounge staat een grote tafel waar Guest Services je kan helpen met excursies, tickets en informatie. Het hotel ligt natuurlijk in het midden van de golfbaan dus golfen is erg populair hier. Je kunt als hotelgast gebruik maken van de Bahari Beauty & Spa. Er is een binnenzwembad en een sauna. Ook kun je tegen betaling behandelingen in de Spa boeken. Er is ook nog een stoombad en een relax room. Heerlijk ontspannen dus! Er is een kamer ingericht met televisie waar tijdens ons bezoek kinderen kinderseries aan het kijken waren. Er staat een tafelvoetbal en er liggen spelletjes. Er zijn goede faciliteiten voor meetings en er staat een pooltafel in de lobby. Er is een unieke fietskamer waar je jouw fiets kunt stallen, banden kunt oppompen en zelfs spullen in een kluisje kunt leggen. Een fijne plek om te verblijven tijdens een sportieve of relax vakantie. Voor ieder wat te doen. Boek snel op: https://www.lindner.de/en/majorca-portals-nous-golf-wellness-resort/welcome.html.

Ontdek de stad Palma de Mallorca
Uiteraard bezoeken we Palma de Mallorca. We nemen een taxi en zijn er met 10 minuten, voor een euro of 15. Dat is geen geld toch? Je kunt ook met de bus. Deze komt eens per halfuur vlakbij het hotel en is iets goedkoper. Het duurt dan wel ruim een half uur voordat je in de stad bent. Afijn, we laten ons afzetten bij de boulevard en gaan een fijne wandeling maken. Natuurlijk door de haven waar alle jachten ingepakt zijn voor de winter. Ik ben natuurlijk al vaak in Palma de Mallorca geweest maar een wandeling langs de Paseo Maritimo mag natuurlijk niet ontbreken. Het prachtige uitzicht over de kathedraal van Palma is adembenemend. Een wandeling rondom de kathedraal “La Seu” geeft altijd een mooi beeld van de gedetailleerde bouw. Naast de kathedraal staat het Koninklijk Paleis van La Almudaina. De bouw van het paleis is gelijk aan die van de kathedraal en is slechts een van de prachtige historische gebouwen in de binnenstad. We wandelen nog wat langs de stadsmuren en het water. Naast het water is nog een barretje waar het gezellig druk is. En prachtig uitzicht op de verlichte stad. En de fontein die in het midden van het aangelegde meertje omhoog spuit is een fijne toevoeging.

De kathedraal en het Koninklijk Paleis

Alle pleintjes en boetiekjes in Palma zijn altijd erg interessant. Zo is er op het “Palma Square” een demonstratie aan de gang. Men wilt natuurlijk een “Free Catalunya”. De Banys Arabs moet je trouwens ook eens bezoeken. Deze Arabische baden hebben echt een schitterende architectuur. Door de hele stad zijn winkelstraten en er is enorm veel horeca. Palma word dus niet alleen vanwege de prachtige gebouwen en architectuur als stedentrip aangeraden, maar ook voor gezellige vriendenweekenden en vrijgezellenfeesten. Deze gaan door richting Playa de Palma waar beroemde feesttenten als het Megapark en Bierkönig dienst doen. Trouwens, Plaza Major is ook altijd gezellig. Leuke terrasjes en vooral goede tapasbars maken het tot een geliefde locatie. Parc de Sa Feixina is een mooi park aan de rivier die uitmond in de zee. Es Baluard is een gebouw wat bij het park staat. Het lijkt op een kasteel maar is in feite een museum voor hedendaagse kunst. In dit park staat ook een kerkje, maar dan verkeerd om. Wel leuk om te zien. En weet je waarom deze kerk verkeerd om staat? Om het kwaad te verdrijven! Grappig weetje!

Op onze slotdag brachten we nog een bezoek aan het Castell de Bellver. Het kasteel, wat iets buiten de stad op een heuvel gebouwd is, is zeker een bezoek waard. Het was bedoeld als Koninklijk Paleis maar is later ook een gevangenis geworden. Tegenwoordig is het een museum wat je voor een paar euro kan bezoeken. Het ronde kasteel is het museum met een aantal kamers met informatie over de historie van Palma. Maar ook de historie van het kasteel komt ruim aan bod. Er is ook een hele verzameling aan beelden. Vanaf het bovenste dek, het dak eigenlijk, heb je een werkelijk prachtig uitzicht over Palma en ver daarbuiten. De bergen van Sóller en de stranden van Es Trenc, je ziet het allemaal. Uiteraard bij goed zicht. De toren is vrijstaand en geeft het klassieke beeld van een Kasteel. Deze toren was vroeger de hoofdingang van het kasteel. Een bezoek kost 4 euro. Het is een aardige wandeling omhoog maar zeker in ieder geval het uitzicht waard.

Castell de Bellver

Fietsen huren bij Philipps Bike Team
We rijden naar Santa Ponça. Daar vinden we een kantoor en verhuurbedrijf van Philipps Bike Team. Zij organiseren fietsreizen over het eiland en repareren/onderhouden fietsen. Maar verhuur dat zit in het bloed van deze mensen. Je kunt kiezen uit een scala van racefietsen met verschillende specificaties. Je kunt namelijk gewoon een specifieke racefiets huren. Wij kozen voor de Type 3 BH Carbon racefietsen. We krijgen een volledige uitleg over de fiets en over fietsen op Mallorca. We kunnen hier zelfs een unieke zadelmeting doen. Zitten op een apparaat waarna men het beste zadel voor je uit meet. Erg interessant. Mocht je bidons, helm en repen/gelletjes zijn vergeten, geen probleem. Ook deze kun je hier aanschaffen. Het materiaal is van goede kwaliteit en de service is perfect. De verhuur is gevestigd in meerdere plekken over het eiland. Van te voren reserveren is noodzakelijk via de website. Het is veel gemakkelijker dan jouw eigen fiets meenemen. We starten onze eerste tocht meteen van hier. Je kan overigens ook afspreken dat de fiets bij aankomst al klaar staat in het Lindner Golf Resort Portals Nous. Voor meer informatie of voor het uitzoeken van jouw huurfiets ga je naar: https://www.radsport-mallorca.de/.

Eerste fietstocht: Klimmen en nog eens klimmen
Vandaag staat meteen een prachtige route op het programma. We beginnen in Santa Ponça bij Philipps Bike team nadat we de fietsen hebben opgehaald. Even onze fietscomputers erop installeren, bidons vullen, route aanzetten en gaan! We starten in de richting van Es Capdella, waar we eerder al eens overnachten. Het gaat langzaam in een kilometer of 12 richting de 100 meter hoog. Het begin is een beetje een drukke weg maar daarna gaan we over een rustige weg wat ook als fietsroute wordt gepromoot. Heerlijk door weilanden over een verharde weg. Schapen, paarden en uitgestrekte weilanden die rijken tot het Tramuntana gebergte. Eenmaal in Es Capdella gaat het gebeuren. Een korte afdaling richting Catell Son Claret, waar we dus al eens verbleven, en de klim naar Galilea gaat beginnen. Deze hebben we al eerder gedaan, dus gebrand voor een PR knallen we naar boven. Het gaat wonderbaarlijk goed aangezien we pas in februari zitten. We komen beiden snel boven inclusief PR. Patrick moet volgens eigen zeggen nog wat inkomen. Ik zat er ook wel aardig dicht bij dit keer, normaal heeft hij meer voorsprong. Aan de top worden we opgewacht door twee hongerige eenden. We gaan afdalen richting Puigpunyent. Een fijne afdaling waar we in het dorp aankomen om daarna direct weer te gaan klimmen. En daar zie ik weer dat Patrick nog moet warmdraaien. Ik kan hem bijhouden in de klim naar Es Grau. Voor de beeldvorming, die is 3 kilometer met een gemiddelde van 6%. Ik kom maar 15 seconden later op de top en haal mijn PR in met liefst 3 minuten. Trots als ik ben gaan we de afdaling in richting Esporles. Dit is een lekkere afdaling van een aantal kilometer waar we het gemiddelde in ieder geval weer goed omhoog bijstellen. Daar slaan we linksaf, het wordt meteen weer klimmen. De Coll d’en Claret is 3,7 kilometer lang en met 5% gemiddeld beter te doen. De klim is prachtig en Patrick is warm. Ik zie hem pas weer op de top!

Na de afdaling slaan we vlak voor Valldemossa linksaf. We komen later tijdens een andere fietstocht nog door Valldemossa (Morgen al trouwens). In de richting van Deià gaat het eerst nog best steil omhoog om vervolgens af te dalen richting het dorpje. Deià is een prachtig dorpje wat gebouwd is op een heuvel. Oude huisjes in unieke bouwstijl. Een beroemd dorpje voor VIP’s die tot rust willen komen. We hebben na iedere bocht prachtig uitzicht op de zee en op het dorpje. Na Deià nog een klein klimmetje voordat we naar zeeniveau afdalen richting Sóller. Daar zien we een wegrestaurant waar we een heerlijke en gezonde Pasta naar binnen schuiven. Colatje erbij. Lekker wat suikers want er komt een zware klim aan. De Coll de Sóller vanuit Sóller is een van de zwaarste van het eiland. En zeker als je bedenkt dat we er al ruim 1000 hoogtemeters op hebben zitten en 60 kilometers. Liefst 7,3 kilometer met 6 procent gemiddeld. Ik ga helemaal stuk. Patrick gaat lekker. Die was voor mijn gevoel al boven toen ik pas bij de 3e van vele bochten was. Ik word eerst ingehaald door een Skoda die met enorme vaart naar boven rijd. Daarna komt een groep voorbij die net zo hard als de Skoda lijken te gaan. Eenmaal boven is het uitzicht op de vele bochten wel prachtig. We gaan naar beneden en rijden via Palma nog eens ruim 20 kilometer om vervolgens bij ons hotel moe maar voldaan te genieten van een lekker pilsje. Patrick een Baco, die drinkt geen pils. In de avond genieten we van een diner in Palma. Heerlijk dagje zo. Nog even vergeten te vermelden dat we de hele dag in de korte broek van het zonnetje hebben genoten. Op de fiets, dat wel. Maar met 20 graden, heerlijk! En ook nog eens 1888 hoogtemeters in ruim 100 kilometers!

Tweede Fietstocht: Langs de Westkust
Vandaag 15 kilometer minder dan gister! Dat scheelt toch weer. Maar uiteindelijk zitten we wat betreft hoogtemeters bijna gelijk aan gister. Het eerste stukje is een route die we al eens hebben gefietst. Tot aan Es Capdella, waarna we eens een andere afslag nemen. Die we nog nooit gefietst hebben! Een leuke klim volgt met enkele haarspeldbochten. Het is een hele rustige weg en we komen er zelfs een schildpad tegen die we even naar de overkant hebben geduwd. Eenmaal boven volgt er een afdaling door een klein dorpje en daarna is het Klimmen. Net voor Andratx nemen we een zijweg die richting de kust gaat. Coll de sa Gramola is de naam. Eerder daalden we deze al af en toen was ie heerlijk. Nu is het wat pittig. Ruim 5 kilometer met 5% gemiddeld. De top ligt op ruim 350 meter hoogte maar het is er heerlijk rustig. Af en toe haalt een auto mij in, maar geen fietsers. Patrick is trouwens weer gewoon in topvorm want die ben ik al snel uit het oog verloren. Eenmaal op de top even genieten van een banaantje en het adembenemende uitzicht. Een afdaling volgt waarna we een aantal kilometers langs de kust gaan rijden. Dit is het stuk wat van de andere kant zo pittig was. En dat is het nu ook. Het gaat op en af met klimmetjes tussen de 50 en 100 hoogtemeters. En dan een paar achter elkaar, het is erg zwaar. Tot uiteindelijk de afdaling naar Banyalbufar ons red.

Dit leuke dorpje heeft allemaal weilanden die als balkonnetjes op elkaar gestapeld zijn. Erg mooi om te zien in combinatie met het uitzicht over de zee. Na het op en af stuk van ruim 15 kilometer komt er nu weer een echte klim aan. Helemaal tot aan Valldemossa eigenlijk. We beginnen met de Coll de sa Bastida, een pittige klim van 3 kilometer lang met 6% gemiddeld. Dan een paar kilometer op en af voordat we linksaf slaan richting Valldemossa. En u raad het al: Daar is de Coll d’en Claret weer. Deze klim gaat vandaag wat moeizamer dan gister. Bij Patrick niet, die is in topvorm. Eenmaal op de top is het tijd voor een maaltijd. Bij het kleine restaurantje gaan we lekker buiten zitten in het zonnetje. Ik eet een lekker kippetje, Patrick een Club Sandwich. Klaar voor het laatste gedeelte wat grotendeels afdalen zal zijn. Een heerlijke afdaling richting Palma en nog enkele kleine wegen waar weinig verkeer rijd. Het is de heerlijke afsluiting van een fijne rit. Bijna 87 kilometer en ruim 1600 hoogtemeters. Eenmaal bij het hotel natuurlijk weer de nodige (Verdiende) drankjes. In de avond gaan we uiteten in het dorp. Chameli’s Café & Restaurant is de naam. Heerlijke gerechten, luxe porties voor een net bedrag. De sfeer is ook goed en het eten is van hoge kwaliteit. Een mooie afsluiting van deze dag. Morgen nog een fietstocht en in de avond gaan we terug richting Nederland.

Derde Fietstocht: Sjaak Afhaak
Deze dag zou 115 kilometer gefietst gaan worden. Uiteindelijk haalt alleen Patrick dat. Het eerste gedeelte van onze rit is een bekend gedeelte tot aan Calvia. Hier gaan we rechtsaf om te gaan klimmen. De route is weer heel mooi. Rustige wegen door weilanden, met een laag klimpercentage toch hoogtemeters maken. Eenmaal boven maken we een mooie afdaling richting Palma, ook over smalle wegen waar veel borden staan dat er fietsers zijn. Vlak voor Palma maak ik de beslissing om rechtsomkeer te maken richting het verhuurbedrijf. Nog wel een aantal klimmetjes en wat kilometers, maar ik ga niet met Patrick mee. Sinds de eerste klim heb ik bij elke trap die omhoog gaat last van mijn Achillespees. En niet zo’n klein beetje ook. Rustig aan terug dan maar. Patrick fietst nog door. Die fietst nog de lus die we de eerste dag deden, maar dan andersom. Hij fietst via de Col de Sóller naar Deià en vervolgens weer een enorme klim richting Valldemossa. Daar daalt hij af om vervolgens samen te lunchen bij het hotel.

Nog samen met Patrick

Ik fiets nog een extra lusje om toch aan mijn kilometers te komen. Ik kon nog een klim herrineren langs een militaire oefenplaats. Die was pittig maar leuk. En vooral belangrijk, rustig met verkeer. Ik sla rechtsaf en ga de klim aan. Ondanks de blessure haalde ik hier zelfs een PR. De vele bochten maken de Col de sa Creu erg lastig. Bovendien is deze bijna zes kilometer lang met 5,6% gemiddeld. Knallen dus. Ik kom boven, helemaal kapot en liefst 4 minuten sneller dan de vorige keer. Trots als ik ben voel ik ineens geen pijn meer. Ik sla af richting Calvia en wil via Es Capdella dezelfde klim als dag 1 richting Andratx en vervolgens naar de verhuur in Santa Ponça. Helaas, bij aankomst in Es Capdella blijkt er een rally gaande. Ik mag de klim niet in. Ik draai om en pak dezelfde route als die we op dag 1 riching Es Capdella hadden. Heerlijk langzaam afdalen richting Santa Ponça tussen weilanden, langs schapen en afgelegen boerderijen. Eenmaal bij de verhuur rijd ik snel met de auto naar het hotel om te douchen om vervolgens te worden herenigd met Patrick. Ik reed uiteindelijk nog bijna 70 kilometer en 1100 hoogtemeters. Patrick reed 115 kilometer en ruim 1600 hoogtemeters. Terug naar het hotel. We eten in het “Pool Restaurant” van het Lindner Golf Resort. Een goede maaltijd om vervolgens richting het vliegveld te rijden. Het einde van een prachtige reis.

Auto Huren: Hiper Rent a Car
Op het vliegveld wordt je opgehaald door het busje van Hiper. Je wordt naar het kantoor gebracht in C’an Pastilla waar alles in orde wordt gemaakt. Al uw gegevens kunt u zelfs al van te voren invullen zodat het erg snel gaat. Je kunt kiezen uit verschillende type auto’s. Een creditcard is uiteraard benodigd voor de betaling en de borg. Verzekeringen kun je gemakkelijk direct afsluiten en de auto word goed nagekeken. Je krijgt de auto met een volle tank mee en dient deze met een volle tank af te leveren. Bij aankomst word je direct vriendelijk ontvangen. De shuttle service rijdt constant om de wachttijd minimaal te houden. Over het hele eiland heeft Hiper rent a car nog meer kantoren. Zo ook op Ibiza en Menorca. De webpagina van Hiper is zelfs ook in het Nederlands beschikbaar. Voor meer informatie en boekingen ga naar https://www.hiperrentacar.com/nl/.

Palma de Mallorca, een prachtige stad!