Het zonnige zuiden van Tenerife

We vliegen in ongeveer drie-en-een-half uur naar de luchthaven van Tenerife Zuid. Daar halen we onze auto op bij Auto Reisen. Vervolgens rijden we een klein stukje naar de Royal Golf Park Club. Daar hebben we een week de tijd om het eiland te gaan ontdekken. Ik ga een aantal tochten op de racefiets maken. Met een heerlijk zonnetje kan dat hier natuurlijk zelfs in januari perfect. Ook gaan we op bezoek in het waterpark Siam Park. En natuurlijk mag de beroemde dierentuin Loro Parque ook niet ontbreken in ons artikel over het eiland waar het altijd lente is: Tenerife. Uiteraard ontdekken we ook de leuke plekjes, beste restaurants en mooiste stranden op. We huren een auto bij Auto Reisen en gaan op pad!

Verblijven in Royal Golf Park Club
Gelegen in het Zuiden van Tenerife vinden we de Ryoal Golf Park Club. Met 19 comfortabele en gezellig ingerichte appartementen een ideale plek om je vakantie door te brengen. Op slechts 15 minuten rijden vanaf de luchthaven vinden we het complex. De receptie bevindt zich aan de weg. Daar check je in en krijg je uitleg over de omgeving en het appartement. Alle appartementen zijn gevestigd op een binnenplaats. Geen paniek, er is parkeergelegenheid genoeg in de omgeving. Doordat de appartementen niet direct aan de weg liggen zijn ze erg rustig. Het is er echt genieten. Op de binnenplaats een ruime ligweide met een fijn zwembad. Er is ook een klein kinderbadje. Er staat een machine waar je voor 10 cent per liter vers en gezond water kunt tappen. Ideaal om de fles te vullen! De service is goed en mocht er wat zijn kun je altijd bij de receptie terecht. Een leuk park met veel mogelijkheden.

De meeste appartementen hebben een slaapkamer en zijn voor maximaal 4 gasten. De slaapkamers hebben goede bedden en een badkamer met bad en douche. In de woonkamer staat een bank met televisie en enkele stoelen. Er is ook een aparte eettafel met stoelen. De appartementen hebben een eigen Wi-Fi netwerk en televisie met Engelse en Spaanse kanalen. Voor een kleine vergoeding kun je gebruik maken van de airconditioning maar dat was uiteraard in de winter niet nodig. De keuken is netjes ingericht met een koelkast, warm en koud water, elektrische oven en kookplaat. In de slaapkamer staan nog kasten waar je alle kleding in kwijt kunt. Voor jouw aankomst zijn de appartementen volledig schoongemaakt. Daarna worden ze wekelijks schoongemaakt en mid wekelijks krijg je schone handdoeken en bedlinnen. Er zijn ook appartementen met 2 slaapkamers en penthouses. Denk er aan dat er geen liften in het complex zijn en dat je dus soms enkele trappen dient te bewandelen. Voor meer informatie en/of reserveringen check je: http://www.royal-golf-park.club/.

De nabije omgeving
Royal Golf Park club ligt Oasis del Sur en Amarilla Golf. Weg van alle drukke toeristische plaatsen is het hier nog lekker genieten en rustig. Geen massatoerisme. Wel leuke restaurantjes in de directe omgeving. Lekker tapas of Fish en Chips eten kan echt vlakbij bij het complex. Een stukje verder zit nog een erg goed Italiaans restaurant. Het heet “View Restaurant” en heeft goedkope maar zeer goede Italiaanse gerechten. Iets verder is het San Blas Winkelcentrum met nog meer diversiteit. Daar zijn ook Indiase, Britse en Spaanse restaurants. Ook voor de betere Steakhouse ben je hier op de plek. Geen zorgen, je komt vanzelf de restaurantjes tegen en anders vraag je het gewoon bij de receptie. Ze weten alles! Op een kleine tien autominuten vindt je Los Abrigos. Een heerlijk vissersdorpje waar je het echte Canarische leven nog tegen komt. Daar kun je lekker langs het haventje wandelen en genieten van historische oude gebouwen. Na een avondwandeling in het dorpje kun je eten bij Restaurante el Mirador de los Abrigos. Daar is heerlijke verse vis maar ook vleesgerechten en schaaldieren zijn er vers en fantastisch. Iets duurder dan de rest van het eiland maar zeker de moeite en “investering” waard! Een leuke wandeling is die van het hotel langs de kust naar Los Abrigos. Tegenwoordig is er een prachtige vlonder die het laatste stukje erg begaanbaar maakt.

Bezoek het Noorden
De stad Puerto de la Cruz ligt helemaal in het Noorden van het eiland. Dit was een van de eerste vakantieplekken op het eiland maar wordt gekenmerkt door het prachtige oude centrum met een schitterende kerk. Je kunt lekker rond dwalen in de smalle straatjes en helemaal langs het strand en de haven wandelen. Het dorp loopt langzaam omhoog aan de voet van de Teide. Vele restaurantjes en boetiekjes zijn verzameld in de kleine witte en gekleurde huisjes in het centrum. Langs de haven is een oude pier met een oud fort en enkele kanonnen. De zwarte stranden zijn heerlijk om een warme middag te vertoeven. De Botanische tuinen mag je ook niet missen en het Parque Toro is ook prachtig groen met veel fonteintjes en steile straatjes. Uitstapjes in de omgeving zijn er genoeg! Zo kun je naar het fleurige Garachico of bezoek je Icod de los Vinos. Niet echt diervriendelijk dus. La Orotava is een oud dorpje in de bergen waar je nog echte lokale inwoners tegen komt. Er zijn enkele oude gebouwen in het historische stadscentrum die je echt niet mag missen. Pleinen, paleisjes en oude kerken. Een van de mooiste plekjes op het eiland. Mocht je, net als wij, een bezoek brengen aan Puerto de la Cruz vanuit het zuiden raad ik een stop in Candelaria aan. Je bent dan mooi over de helft en je hebt er een schitterende Basiliek. Echt de moeite waard, ook omdat er een aantal beelden aan de boulevard langs de oceaan staan. Pas op met hoge golven.

Puerto de La Cruz: Loro Parque
In 1972 opende Loro Parque nabij het toeristenoord Puerto de la Cruz. Tegenwoordig is het een wereldberoemde dierentuin die zicht niet meer alleen op papegaaien richt. Vooral de Orka’s, dolfijnen en zeeleeuwen maken het park beroemd. Met een oppervlakte van maar liefst 13,5 hectare is het een geliefd dagje uit voor toeristen op Tenerife. Er zijn verschillende shows in het park waaronder die met Zeeleeuwen en met Dolfijnen. Deze shows zijn meerdere malen per dag dus vergeet geen programmaboekje af te halen voor je het park in gaat. Het park heeft de langste aquariumtunnel van Europa. Hier zie je onder andere haaien en roggen over je heen zwemmen. Het grootste pinguïnverblijf ter wereld is ook een must see. Hier zie je ook bijvoorbeeld de jonge pinguïns die gevoed worden en opgroeien. De papegaaien show mag je ook niet missen. De dieren die aan de basis stonden van de oprichting van het park vliegen vrolijk over je heen. Het park heeft prachtige tuinen en genoeg eetgelegenheden onderweg zodat je een heerlijk dagje uit beleefd. Ook een treetop adventure mag niet ontbreken. Hier vliegen de vogels je om de oren. Je kunt met je eigen huurauto gaan en parkeren of volledige tours boeken. Kijk voor meer informatie en tickets vooraf op: https://www.loroparque.com/index.php/en/.

Costa Adeje: Siam Park
Siam Park op Tenerife is volgens mij het grootste waterpark van Europa. Het is zelfs de laatste zes jaar als eerste geëindigd bij Tripadvisor met de titel: “Best Waterpark in the World”. Dat moeten we natuurlijk zien en dus reizen we in ongeveer een kwartier af naar het waterpark. Bij de ingang kunnen we gemakkelijk parkeren en met onze tickets zijn we snel binnen. We zien nog de zeeleeuwen vrolijk spelen voordat we een kluisje huren. Daarna barst het plezier los. Eerst even met de opblaasband door “Mai Thai River”. Lekker relaxen in het water op een luchtband met een heerlijk zonnetje erbij. Af en toe wat stroomversnellingen en we eindigen met een ritje van de glijbaan. Daarna even relaxen op een van de ligbedden van het enorme Siam Beach. Hier is ook een restaurant gevestigd. Ligbedden genoeg en een heerlijk zandstrand. Het enorme zwembad is een golfslagbad met verschillende golfhoogte die om de 20 minuten hoger (of lager) worden. Natuurlijk zijn er nog veel meer glijbanen. Zo kun je op je buik naar beneden razen of in banden door het donker van bocht naar bocht vliegen. Hoogtepunt voor de adrenalinetoppers onder ons: Tower of Power. Deze gaat 28 minuten kaarsrecht naar beneden, waar je snelheden kunt halen tot wel 80 kilometer per uur. Daarna maar weer even relaxen op het lekkere Siam strand. Het park heeft een heerlijk Thais sfeertje met een aantal restaurants waar je een lekker hapje kunt eten en wat kan drinken. Voor kinderen is er een enorm speeltoestel. Klauteren en klimmen, en goed oppassen dat je niet ineens een hele emmer water over je heen krijgt! Voor meer informatie of tickets kijk je snel op: https://www.siampark.net/.

Costa Adeje: Racefietsen op Tenerife met TenBike Tenerife
Racefietsen is een van mijn hobby’s die dan ook steeds vaker op de website voorbij komt. Zo ook in het buitenland. Tenerife is een eiland voor racefietsers. En bij TenBike in Costa Adeje huur je fantastische racefietsen voor een vriendschappelijke prijs. Voor mij stond een Eddy Merckx racefiets klaar. Een topmerk natuurlijk en volledig Carbon. Er zijn nog veel meer verschillende racefietsen te huur, zelfs met schijfremmen of met elektronisch schakelen. De fietsen zijn van goede kwaliteit, de service is top en je zit zo op de fiets. Je kunt de fiets afhalen bij Torviscas Travel in Costa Adeje, waar TenBike gevestigd is. Je kunt naast racefietsen ook gewone fietsen of mountainbikes, zo ook elektrisch, huren. Daarnaast kun je een helm, bidon, slot, schoenen en extra pedalen huren. Alles voor de getrainde (en niet getrainde) wielrenners is er aanwezig. Voor meer informatie en boekingen: https://en.tenbike.es/.

Een eerste tochtje maak ik met plezier vanaf het appartement. Een kilometer of 40 om een beetje in te komen en kennis te maken met het zuidelijke landschap van Tenerife. Eerder al fietste ik de Teide op vanaf Puerto de la Cruz. Deze keer ga ik niet de Teide op. Wel klim ik veel. De eerste begint direct nadat ik het dorp uit ben. San Miguel de Abona is de eindbestemming op een hoogte van net boven de 600 meter. Dat is natuurlijk aardig wat. De klim duurt ongeveer 10 kilometer wat neer komt op een gemiddelde van 6%. Dat is aardig wat en ik kijk dan ook al uit naar de afdaling. Maar eenmaal boven gaat het nog wat op en af richting het dorpje Granadilla de Abona. Ik kom langs groene gebieden en kijk rechts richting het vliegveld en het doffe zuiden met kale vlakten. Daar volgt dan de afdaling via San Isidro naar el Medano. Een prachtige afdaling die uitkomt bij een strand voor kitesurfers. Vanaf El Medano is het slechts 10 kilometer vlak naar het appartement. De volgende dag een iets andere route en nog iets korter. Ik klim naar het dorpje San Isidro, op een heerlijk rustige binnendoor weg, om vervolgens dezelfde afdaling te doen via el Medano naar het appartement. Een heerlijke route en ik begin al aardig te verkleuren. De volgende rit zal echter zwaarder zijn.

Deze laatste rit betekend gelijk de koninginnenrit. Er staan 1200 hoogtemeters te wachten in slechts 46 kilometer. We beginnen te klimmen en eigenlijk is het eerste gedeelte, tot een hoogte van 600 meter, hetzelfde als tijdens de eerste rit. Pas in San Miguel de Abona, na 13,5 kilometer klimmen, sla ik linksaf en kom ik in een totaal nieuwe omgeving. Eerst door het dorpje, later langs een boulevard waar je constant prachtig uitzicht hebt op de zuidkust. Na een klein stukje vlak ga ik het laatste gedeelte klimmen waar ik tot ruim boven de 1000 meter zal moeten uitkomen. Maar nu wordt het pas echt zwaar! De totale klim bedraagt uiteindelijk ruim 17 kilometer met een stijgingspercentage van 5%. Met nog vlakke stukjes daartussen. Echter zijn de laatste kilometers van San Miguel tot aan La Escalona het steilst en heftigst. Ik kom een groepje tegen met Elektrische mountainbikes. Dat was wel fijn geweest. Stukken tussen de 10 en 12 procent zijn geen uitzondering. Ik zie eindelijk de top verschijnen op mijn fietscomputer en daar haal ik langzaam weer de elektrische mountainbikers in. Lege accu denk ik. Doet me goed zo vlak voor het einde, waarna ik aan een schitterende lange afdaling begin met nog een klein klimmetje aan het eind. Terug bij het hotel ben ik moe, maar voldaan. Zoek op Strava het segment “Climb Las Chafiras to La Escalona” en je weet wat ik bedoel. Gemiddelde snelheid van deze rit: 17,8km/h. Dat zegt wel genoeg denk ik!

Huur je auto bij Auto Reisen
Op de Canarische eilanden is Auto Reisen een welbekend autoverhuurbedrijf. Op vrijwel alle grote luchthavens hebben zij een kantoor direct in de aankomsthal van de terminal. Vooraf reserveer je netjes de auto op de website. Eventueel kan je ook nog ter plekke reserveren, maar het is natuurlijk fijn om zeker te zijn van een goede huurauto. Je regelt de verzekering met Auto Reisen en nadat je de gegevens in hebt gevuld krijg je de sleutels. Auto Reisen beschikt over een luxe vloot aan verschillende type huurauto’s. Zo hadden wij een gloednieuwe Citroën C3 met slechts enkele honderden kilometers op de teller. De auto reed perfect en we kregen goede uitleg en informatie over hoe alles werkt bij Auto Reisen. Met een volledige verzekering en een volle tank gingen we op pad. De auto moesten we uiteraard ook weer vol inleveren. Een goede service kenmerkt Auto Reisen. De beoordelingen op diverse websites zijn dan ook erg goed. Net als die van ons. Goede service, duidelijke informatie over verzekeringen en uiteraard nette en moderne auto’s. De website is ook duidelijk en overzichtelijk. De prijzen zijn erg vriendelijk en je krijgt er een goede service en kwaliteit voor terug! Daarnaast is altijd inclusief: Verzekering zonder eigen risico, geen borg nodig, betalen met credit- of debitcard, kinderstoelen en een extra bestuurder. De prijs die je op de website boekt is ook de prijs die je betaald. Geen extra’s of wat dan ook. Huur nu snel jouw auto bij Auto Reisen: https://autoreisen.com/car-hire/car-hire.php.

Genieten van de Aspire Lounge op Schiphol
Je kunt met diverse maatschappijen vanaf Schiphol naar Tenerife vliegen. Hoe lekker is het dan dat je voor jouw vlucht kunt genieten van rust en lekker eten en drinken in de Aspire Lounge. Lounge 26 onder andere, geeft je net dat beetje extra rust voor vertrek. Zo kun je er gebruik maken van gratis draadloos internet en heb je de mogelijkheid al jouw apparaten nog even opladen. Ondertussen kun je alle vluchtinformatie blijven volgen. Kranten en magazines zijn gratis beschikbaar. Voor 17,50 kun je gebruik maken van douches. Daarnaast zijn er gratis snacks en is er een warm en koud buffet waar je het hele bezoek gebruik van kunt maken. Er is erg lekker eten kan ik je verzekeren. Alle drankjes zijn ook nog eens inclusief! Frisdranken, bier, wijn en sterke dranken. Je kunt gewoon alles pakken. En weet je wat het mooiste is? Iedereen kan gebruik maken van de Aspire Lounge. Je kunt dit op verschillende manieren boeken. Onder andere via TUI of via enkele Airlines. Het beste regel je het bezoek vooraf op https://www.executivelounges.com/airport-lounges/amsterdam-schiphol-airport-aspire-lounge-26.