Met Ryanair naar de Costa Blanca

Vanaf de luchthaven Eindhoven Airport vliegen we naar het prachtige Alicante. Daar gaan we onder andere de stad Alicante bezoeken. Deze historische stad heeft veel meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand. Ook bezoeken we de prachtige kustplaatsjes die ieder weer uniek zijn. Verblijven doen we in Calpe bij de bed en breakfast Casa Celestial. Het beroemde stadje met de grote rots. Plaatsen als Benidorm, Altea en Denia zijn enkele kustplaatsen voor een perfecte strandvakantie. Deze plekken zijn natuurlijk wel toeristisch maar hebben wel mooie stranden en zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf de luchthaven van Alicante. We huren fietsen bij het fietsvakantiebedrijf Ciclotel Travel. We gaan twee flinke fietstochten maken door de bergen vanaf Calpe. We komen ook dan door schitterende bergdorpjes met historische kernen en prachtige vergezichten. Uiteraard worden onze klimbenen goed getraind en gaan we in volle vaart afdalen! Een prachtbestemming voor fietsers, zonaanbidders en cultuur lovers.

Snel en comfortabel met Ryanair naar Alicante
Ryanair vliegt met een vloot vol Boeing 737’s door Europa als de grootste Low Cost luchtvaartmaatschappij van Europa. Met 83 bases en ruim 2400 vluchten per dag is de luchvaartmaatschappij druk. Ryanair heeft, vinden wij persoonlijk, goede stoelen die erg ruim zijn. De beenruimte is redelijk tot goed en ze vliegen vaak op tijd. Vanaf Alicante ben je in ongeveer 2,5 uur weer terug in Eindhoven. Als je boekt heb je standaard een kleine tas inclusief. Voor handbagage, ruimbagage en priority boeking of stoelreserveringen dien je extra te betalen. Maar daar zijn de prijzen ook naar. Als je ruim op tijd boekt heb je vaak goedkope tickets, maar ook last minute kan je geluk hebben. Ryanair heeft ook goede maaltijden te koop aan boord. De stewards en stewardessen zijn vriendelijk en professioneel. Ryanair heeft een jonge vloot die je veilig naar je bestemming brengt. Vanuit Nederland vliegt men vanaf Eindhoven, Maastricht en Schiphol naar verschillende bestemmingen. In België vliegen ze vanaf Brussel Charleroi en Zaventem. Voor grensbewoners zijn de luchthavens Düsseldorf en Weeze ook interessant en gemakkelijk te bereiken. Voor meer informatie en het reserveren van vluchten bezoek je: https://www.ryanair.com/nl/nl/.

Stadsbezoek aan Alicante
De stad Alicante is natuurlijk zeker een bezoekje waard. Het kasteel van Santa Barbara kijkt op grote hoogte uit over de stad. Trek een halve dag uit om het kasteel te beklimmen en geniet van een adembenemend uitzicht over Alicante en de historie van het kasteel. In de haven is een wandeling ook al gauw langer dan een uur. Je wandelt langs vele schepen, dure jachten en terrasjes. Daarnaast kom je ook nog eens langs het Museo Volvo Ocean Race. Dit gratis museum is zeker een bezoek waard als je van boten houd! Het Aventura park staat aan de andere kant van de haven en is ook erg leuk voor de kinderen. Het is een soort grote overdekte en onoverdekte speeltuin. De boulevard Explanada de España is een mooie boulevard afgesloten met hoge palmbomen waar je lekker kunt wandelen en genieten van de Spaanse cultuur. Je loopt lekker in de schaduw. Middenin het centrum is er nog de Concatedral de San Nicolas de Bari, een kerk die verscholen zit in kleine straatjes op een klein pleintje. Van buiten lijkt het een gewoon oud gebouw, maar van binnen is het prachtig gedecoreerd. In en rondom de stad zijn natuurlijk enkele prachtige stranden waar je de stedentrip kunt combineren met een heerlijke strandvakantie.

Alicante met het kasteel en het zandstrand

Badplaatsen van de Costa Blanca
Benidorm kennen we natuurlijk allemaal. Wie heeft niet Bassie en Adriaan gezien met het nummer “Jongens wat enorm, we gaan naar Benidorm”. Wanneer je over de snelweg rijd dan zie je Benidorm verschijnen als Manhattan aan de Middellandse zee. Wat een enorme flats. Wanneer je binnen rijd lijkt het net alsof je in Nederland bent. Friet van Piet is slechts een voorbeeld van een van de vele Nederlandse zaken in de stad. Vele hotels, een prachtig strand en de relaxte sfeer maken de stad tot een geliefde vakantiebestemmingen voor vooral ouderen en gepensioneerden. Altea is anders. Daar heb je geen hoge flatgebouwen en dat is meer een echt Spaans vakantiedorp. Naast vele vakantieverblijven kun je er bovendien heerlijk eten en de omliggende strandjes zijn prachtig. Een eindje verderop vinden we nog Moraira, Javea en Denia. Deze badplaatsen hebben leuke boulevards, kleine haventjes en genoeg restaurants en hotels voor een fijne strandvakantie in de regio.

Prachtige stranden aan de Costa Blanca

Calpe
Maar wij verblijven in Calpe. Tijd om eens in te zoomen op dit vakantiedorp. Of ja, dorp. Het is eigenlijk meer een stad. Wat opvalt als we de afslag Calpe nemen is dat we meteen de befaamde rots zien liggen. De Peñon de Ifach is een 300 meter hoge kalksteenrots die uitsteekt in de zee. Hij is dan ook te zien vanuit de wijde omgeving. Zonder kaart zou je dus altijd in Calpe uit moeten komen. De berg is niet alleen uniek vanwege de prachtige ligging maar ook door flora en fauna. Vanuit de haven kun je aan een wandeltocht omhoog beginnen. Eenmaal boven heb je natuurlijk prachtig uitzicht en op heldere dagen kun je zelfs Ibiza zien liggen. In de haven van Calpe zie je gelijk dat het vroeger een vissersdorp was. En deze zijn nog steeds actief. Aan het eind van de middag komen de bootjes namelijk terug in de haven. Het oude stadje is ook prachtig eigenlijk. Je hebt er oude gebouwen, stadsmuren en gezellige restaurantjes. Het strand word door een boulevard met de stad gescheiden en ook daar vindt je vele hotels en restaurants waar je kunt genieten van bijvoorbeeld een Happy Hour. En dan is er nog Las Salinas. De zoutmeren van Calpe die tussen de flats en andere bebouwing van de stad te vinden zijn. Hier leven verschillende soorten dieren waaronder Flamingo’s! Leuk weetje: Deze Flamingo’s staan in de winter op een poot vanwege het frisse water. Ze wisselen dan zo nu en dan! In de zomer staan ze op twee poten. Calpe is dus een leuk, gezellig en vooral toeristisch dorpje. Ook watersporten kan je er volop. Wat dacht je van een tochtje met Jetski’s of met een bananenboot!

De rots van Calpe is direct aan het strand

Bed & Breakfast in Calpe: Casa Celestial
We kiezen voor een prachtgie Bed & Breakfast op een kleine anderhalve kilometer van het centrum van Calpe. De Belgische Alain en Nederlandse Monique heten ons hartelijk welkom bij aankomst.  Casa Celestial heeft vier kamers welke allen uniek ingericht zijn. Carpe Diem met een prachtig uitzicht op de zee en een heerlijk zacht bed. Celestial is een mooie kamer met televisie, een balkon en uitzicht op het zwembad en de zee. Guadalest is een gezellige kamer met uitzicht op de tuin en de bergen. Allen zijn tweepersoonskamers. Net als ook de ruimste kamer, De Peñon de Ifach. Daar kan eventueel een extra bed bij. Het heeft een groot balkon en ook uitzicht op het zwembad en de zee. Je ziet zelfs de rots van Calpe! Deze kamer heeft ook als enige een privé badkamer en toilet. De anderen delen een badkamer waar iedereen een eigen sleutel voor heeft. Er is ook een grote woonkamer die gedeeld kan worden. Je kunt er spelletjes spelen, satelliet televisie kijken en gebruik maken van de keuken. De kamer is netjes ingedeeld en een gezellige plek om samen te komen. Handdoeken worden uiteraard gegeven bij aankomst. In de badkamers mag je trouwens ook gebruik maken van de gratis Rituals zeep!

Op de benedenverdieping wonen de eigenaren. De tuin is echter een gezamenlijke plek. En wat een heerlijke plek zeg! Een verwarmd zwembad met ligbedden en een heerlijke straal waar je een fijne massage van krijgt. Er is ook een soort bar. Je pakt een drankje eruit en schrijft op wat je hebt gedronken. Aan het einde van je verblijf betaal je dan alles ineens. Deze bar heeft een televisie en je kunt er een pijltje gooien (darten). Het ontbijt wordt hier geserveerd. Een lekker broodje, croissantje, eitje en verse jus’ d’orange zijn welkom op de vroege ochtend. Een Dolce Gusto koffie erbij en voilà, je kunt de dag goed beginnen. De tuin is nog groter en er is beneden in het grind een grote barbecue met lange eettafel waar je rustig kunt barbecueën in een privésfeer en anderen niet tot last bent. Er zijn nog wat zitjes in de groene tuin met palmbomen. In de garage kun je jouw huurauto kwijt. Of als je met eigen auto bent natuurlijk je eigen auto. De racefietsen kun je ook kwijt en zelfs schoonmaken. In de tuin is ook nog een heerlijk verwarmde Jacuzzi en een volledig ingerichte fitness met apparaten. Ook is er een pingpong tafel aanwezig! Deze Bed & Breakfast is zeker een aanrader voor een lang verblijf. Ook omdat je gemakkelijk bij het strand komt en in de omgeving natuurlijk prachtige uitstapjes kunt maken. Voor meer informatie en boekingen kijk je op https://casacelestial.es/nl/. Boeken bij de eigen website is goedkoper dan boeken via bijvoorbeeld booking.com.

Racefiets huren bij Ciclotel Travel
Op een korte afstand van ons verblijf vinden we de fietsverhuur die geregeld wordt door Ciclotel Travel. Wij huren goede Carbon fietsen van het merk Corratec. Je kunt nog kiezen, voor uiteraard meer prijs, voor elektronisch schakelen of schijfremmen. De fietsen zijn van goede kwaliteit. Je betaald een borg ter plaatse en kunt een extra verzekering van 5 euro per dag boeken. Aan te raden, want als je een keer valt is het zo gebeurd! Bij het ophalen krijgen we goede uitleg. De prijzen zijn erg goed en de ligging is ook goed. De openingstijden staan op de website. In de winkel kun je ook nog allemaal fietsspullen kopen. En een Kwaremont biertje drinken! Naast het verhuren van fietsen houd Ciclotel Travel zich echt bezig met fietsreizen. Zo regelen ze je hele fietsreis voor een redelijke prijs. Zo heb je een vlucht, hotel en fiets voor bijvoorbeeld een week. Ze hebben zelfs zojuist een fietscentrum in Belgie geopend. Voor meer informatie over het bedrijf en het huren van een goede comfortabele fiets kijk je op https://ciclotel.com/

Ciclotel verhuurt goede fietsen

Route 1: 72 Kilometer klimmen en door wijnvelden
Onze eerste fietstocht begint natuurlijk vanaf ons verblijf. We fietsen langzaam Calpe uit en over de grote weg langs de kust richting Altea. Het gaat redelijk op en neer tot aan Callosa d’en Sarria. Onderweg zie je vooral vegetatie van verschillende tropische fruitsoorten en halen we een lekker gemiddelde van rond de 25. Van te voren hebben we de route aangepast om een bezoek te brengen aan de watervallen van Algar. Daar kun je een verfrissende duik nemen als het nog warmer wordt of even genieten van het natuurlijk schoon. Echter, als we de weg vervolgens schrikken we ons een hoedje. Bijna anderhalve kilometer lang klimmen we een gemiddelde van 11% met de steilste stukken van rond de 18 procent. Dit was misschien toch niet een goed idee. Eenmaal in Bollula starten we een wat leukere klim die tot aan Tabena gaat. We zijn omringt door prachtig heuvels en zien de grote flats van Benidorm in de verte liggen. Deze klim is overigens iets meer dan vier kilometer met een gemiddelde van 6%. Ook niet mals dus, maar wel goed te doen en de naderende afdaling is natuurlijk een goede beloning. De afdaling is overigens maar kort voordat we de Coll des Rates moeten beklimmen. Eenmaal boven staat ons wel een flinke afdaling van liefst 15 kilometer te wachten. En vooral het eerste gedeelte is prachtig met haarspeldbochten en prachtig uitzicht op het naderende dorp Parcent. Daarna door het bos waar we de geuren goed opnemen. Heerlijk! Vervolgens wordt het vals plat tot aan Benissa. Prachtig trouwens langs wijngaarden en wijnboerderijen. In het dorpje Jalon heb je nog een echt wieler café waar je lekker kunt relaxen om je tocht te vervolgen. Vanaf Benissa, ook een prachtig dorpje, dalen we snel af naar Calpe, op tijd voor het avondeten! Een prachtige rit van bijna 72 kilometer en met liefst 1498 hoogtemeters. We kunnen niet wachten tot de tweede route!

Bijkomen na een steile klim na de watervallen van Algar

Route 2: 123 kilometer over bergen en langs dorpjes
Het eerste gedeelte van vandaag is identiek aan gisteren tot aan Callosa d’en Sarria. Lekker vlak en af en toe op en af om lekker in te fietsen. Daarna begint een prachtige klim wat het eerste gedeelte is van een totale klim naar boven de 900 meter hoogte. Het eerste gedeelte gaat tot aan El Castell de Guadalest. De klim heeft alles wat een prachtige klim nodig heeft. Scherpe haarspeldbochten, steile stukken en lange stukken vals plat. Een lange rit door het bos en een stukje open tussen de bergen. Langzaam verschijnt het dorp El Castell de Guadalest. Een prachtig dorpje op een rots met een kasteel die waakt over het dorp vanaf een hoge rots. Eenmaal in het dorpje hebben we de eerste klim overleefd en gaan we eigenlijk vrijwel direct door om richting de top te klimmen. We passeren enkele wegwerkzaamheden en na het wegrijden bij een stoplicht zie ik vlak voor me een lange slang voorbij komen. Gaaf! We klimmen weer verder en komen door leuke dorpjes en in de verte zien we het stuwmeer van Guadalest. Uiteindelijk komen we op het hoogste punt, waar helaas geen bordje staat. De Col de Confrides zou het moeten heten, heeft een hoogte van 938 meter. Mooie bijkomstigheid is dat er nu een heerlijke afdaling van ruim 10 kilometer komt! We komen aan de andere kant van de bergpas uit waar weer een klim begint. Een klim waar we niet door dorpjes of langs huizen komen. Het is alleen bos en open vlakten. We komen, nog steeds, weinig auto’s tegen. En als we dan bij een dorpje komen dan gaan we eromheen. Er volgen enkele korte maar steile klimmetjes. We komen bij het dorpje Famorca waar we er ruim 70 kilometer op hebben zitten. Lekker lunchen. We fietsen nog naar boven naar het restaurantje en na een sandwich en een kipfilet gaan we weer door. Na het bergdorpje Castell de Castells krijgen we nog een aardige klim voorgeschoteld. De Alto de Castell de Castells. Gelukkig staan de percentages onderweg aangegeven. We beginnen met een kilometer van 12 procent gemiddeld en daarna werd het steeds minder. Eenmaal op de top weer een korte afdaling om vervolgens weer naar de top van Coll des Rates te fietsen, waar we de dag ervoor ook geweest zijn. De afdaling is weer gelijk aan de vorige en we komen weer uit in Calpe. Liefst 123 kilometer en 2500 hoogtemeters verder hebben we een koud drankje wel verdiend!

De prachtige klim naar Castell de Guadalest

Gemakkelijk parkeren bij Eindhoven Airport: Quick Parking
En als je net als wij vanaf Eindhoven Airport vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking.  En ze hebben pas een volledig nieuwe website! De parkeerplaats is gemakkelijk te vinden. Je kunt de auto zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijdt altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Er zijn ook vestigingen bij onder andere Schiphol Airport, Brussel en Charleroi. Boek snel je parkeerplaats op https://www.quickparking.nl/.