Verliefd op Ameland

De Waddeneilanden hebben samen met Zeeland de meeste zonuren van Nederland. Het kan wel slecht weer zijn op het vaste land, maar op de Waddeneilanden is het dan meestal beter. Zo ook Ameland, een van de mooiste Waddeneilanden. Ga zeehonden kijken, of ga lekker op een van de geweldige stranden liggen. Met de boot van Wagenborg Passagiersdiensten reizen we snel naar Ameland. We kiezen voor een knus hotel in het centrum van Nes. We huren een fiets en gaan het eiland verkennen en genieten van de strandtentjes, lekker eten en bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Kortom, voor een lekker weekendje weg moet je op Ameland zijn!

Snel met de boot naar Ameland: Wagenborg Passagiersdiensten
Op de website van Wagenborg Passagiersdiensten kun je gemakkelijk de overtocht boeken van Holwerd (In het Noorden van Friesland) naar Ameland. Je kunt kiezen voor de normale overtocht met de veerboot. Deze brengt je in 50 minuten naar het eiland. Hier kan ook de auto mee en huisdieren zijn zelfs gratis. Mocht je alleen ter voet reizen dan is de sneldienst zeker iets voor jou! In 20 minuten brengt deze boot je naar het eiland. Ideaal voor als je er snel wilt zijn en toch geen auto mee hebt. Aan boord van de veerboot is een bistro waar je lekkere hapjes en drankjes kunt verkrijgen voor een goede prijs. Je kunt lekker op het buitendek zitten om de Waddenzee en de omgeving te bekijken. Of gewoon om te genieten van het zonnetje. Op de website staan de afvaarten op tijd aangegeven en kan je kiezen uit meerdere vertrektijden per dag. Je kunt de auto gemakkelijk parkeren bij de haven van Holwerd op loopafstand van de haven. Boek snel jouw afvaart naar Ameland op https://www.wpd.nl/.

In de verte de boot naar Ameland!

Het dorpje Nes
We verblijven in het levendige dorpje Nes. We huren de fietsen direct bij de veerhaven en fietsen in slechts vijf minuten naar ons hotel, Hotel Restaurant De Jong. Een fijn hotel met nette kamers, een leuk restaurant en een goed terras. Nes is naast een oud dorpje tegenwoordig ook erg modern. Naast enkele (prachtige) commandeurswoningen vind je er moderne winkels. Door een goed restauratiebeleid zijn de woningen nog steeds in oude staat. De losstaande dorpstoren is het middelpunt van Nes. Omringd door knusse commandeurswoningen, een bakkertje en een slijterij. Is Nes kun je overigens erg lekker eten bij het Nes Café. Verse gerechten worden bereid in een Green Egg en de bierkaart is ook erg uitgebreid. Iets buiten het centrum staat een korenmolen en een uitkijktoren en het Natuurcentrum Ameland. Hier leer je alles over de natuur en de Wadden. Een leuk museum.

Fietstocht naar Hollum en Ballum
Allereerst fietsen we richting het noorden om bij de duinen en het strand te komen. Vervolgens schieten we snel voor het strand het fietspad door de duinen in. De natuur is eigenlijk vrijwel direct indrukwekkend. En onderweg kom je enkele bankjes tegen waar je even uit kunt rusten of kunt genieten van het prachtige duinlandschap. Wij stoppen na een kilometer of tien even. We lopen de duinen in hebben vanaf hier een schitterend uitzicht over het strand. De wind waait de duinen steeds naar een andere plek en dus is het iedere keer weer anders hier. Op het strand is bijna niemand. Heerlijk, die rust. Je hoort alleen de wind (Wel windkracht 5 natuurlijk!). Ter hoogte van vliegveld Ameland is onze eerste echte stop. Hier drinken we even wat bij Strandpaviljoen Ballum. Met wederom mooi uitzicht over het strand en een kopje koffie en thee genieten we van het geluid van de golven van de Noordzee. We fietsen verder en ineens zien we een groepje koeien. Zijn deze wild of is het gewoon een kudde van een boer? We zullen het helaas nooit weten. Volgende stop: De vuurtoren van Ameland. Een bezoekje aan de vuurtoren is zeker de moeite waard. Je kunt er naar boven en op de verschillende verdiepingen leer je veel over vuurtorens en natuurlijk over deze in het speciaal. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht van 360 graden over Ameland. Ook zie je Terschelling en heel in de verte misschien wel Vlieland en het vaste land (Friesland). Een bezoek kost 5,25 voor volwassenen.

Door naar Hollum
Eigenlijk staat de vuurtoren al op de grond van het dorpje Hollum. Dat is dan ook het volgende dorpje waar we gaan stoppen. We hadden geplant om hier te lunchen en dat gaat dan ook prima lukken! Hier vind je onder andere de Stichting Paardenreddingsboot van Ameland en het Cultuur historisch museum Sorgdrager. Ook de Koren en Mosterdmolen is een bezoekje waard. Er zijn vele restaurantjes en dus was de keuze lastig. Toen we eenmaal zaten bij Herberg de Zwaan met een heerlijk vers broodje en een Amelands biertje (Later meer), waren we gelijk tevreden met onze keuze. Prachtig uitzicht op de commandeurswoningen die ook hier te vinden zijn. Deze zijn veelal monumentale panden en laten de welvaart zien die de historie van Hollum kent. De vele souvenirwinkels laten zien dat het toerisme een belangrijke rol speelt. Hollum is omringt door weilanden met boerderijen. Zo ook Kaasboerderij Ameland. Misschien niet direct een bezienswaardigheid, maar toch zeker het vermelden waard. Je kunt er niet alleen heerlijke verschillende soorten kazen kopen (Bijvoorbeeld met tuinkruiden, knoflook of Chili). Je kunt er ook een heerlijk boeren ijsje eten! En dus fietsen we er maar langs! Met heerlijke kaasjes vervolgen we onze fietstocht richting de zuidkust.

Ballum en de zuidkust
We fietsen direct naar de zuidkust en komen bij de dijk. Deze steken we over en we fietsen langs de Waddenzee waar het langzaam eb wordt. Mooi om te zien hoe de bodem langzaam in zicht komt. We zien veel verschillende vogels waaronder wadlopers, meeuwen maar ook hier en daar een lepelaar. We fietsen lekker met de wind in de rug en komen aan bij de Ballumerbocht. Je ziet daar door middel van beelden op de dijk hoe men vroeger de dijkwacht hield. Het monument is “De Dijkwachter” en geeft met stilstaand beeld tocht goed weer hoe dat ging. Net iets voor dat beeld konden we linksaf naar Ballum, dus we fietsen een stukje terug en rijden richting Ballum. Daar komen we langs de Amelander Bierbrouwerij. Als bierliefhebber niet te missen en dus bezoeken we de brouwerij. We nemen een proefplankje met drie verschillende Amelander biertjes. Een kaasplankje maakt dit compleet. De boerderij waar de brouwerij is gevestigd is leuk ingericht met bierflesjes van meer dan 1000 biertjes. Dan nog Ballum zelf: wederom commandeurswoningen, leuke restaurantjes, terrasjes en Stichting “Nobels Nostalgisch Museum”. Voordat we weer naar Nes fietsen genieten we nog even van de Waddenzee, of ja de bodem. Het is namelijk Eb!

Buren
In de avond wilden we lekker vis gaan eten. Na een zoektocht kwamen we uit bij een visrestaurant nabij Buren waar we ook met de fiets naartoe zijn gegaan. We passeren weilanden en boerderijen en komen al snel aan in Buren. Het is ook maar een paar kilometer van Nes natuurlijk. In Buren is het Landbouw en Juttersmuseum gevestigd. Leuk om met de kinderen even te kijken. Strandjutten is in Ameland natuurlijk nog steeds erg populair. Als we richting het strand fietsen komen we langs enkele vakantieparken en campings en vervolgens bij onze bestemming: Restaurant StrAnders. We kiezen voor een uitgebreide visschotel voor twee personen met verse vis. Wat een heerlijke sliptong, kabeljauw en Zalm. De sfeer in het restaurant is goed, bediening vrolijk en snel en het eten bovendien vers en smaakvol.

Het strand bij Buren en Nes

Fietstocht naar het Oerd
Op onze laatste dag gaan we pas tegen de avond met de boot terug dus wagen we ons aan nog een fietstochtje. We hebben het oosten van het eiland eigenlijk nog niet gezien en dus wagen we ons aan een fietstocht naar Het Oerd. Een natuurgebied die vrijwel het gehele oostelijke deel van Ameland bevat. Het is ongeveer 25 kilometer fietsen (Retour). Maar zeker de moeite waard. Voordat we de afslag Het Oerd de duinen in nemen, kopen we nog een vlieger. Er staat een lekker windje en we willen daar graag even gebruik van maken op een van de verlate stranden die we tegen gaan komen. Het Oerd heeft een prachtige natuur met duinen, bomen en vele weilanden. We zien enkele roofvogels en paarden en schapen in de weilanden. Ook een manier van wildlife spotten. Na een lange fietstocht kom je uit bij de Oerdblinkert. De hoogste duin van het eiland, 24 meter hoog, heeft een uitzichtplateau waar je de Noordzee, Waddenzee, Vlieland en een booreiland kunt zien. We gaan nog even vliegeren op het Oerdstrand. Heerlijk rustig is het er. Na de picknick keren we terug en reizen we weer naar de veerhaven. Slechts een boottocht verwijderd van het vaste land van Nederland. Een prachtig bezoek aan een schitterend eiland!  

Voor informatie over het bezoek van onder andere de Vuurtoren, allerlei musea en het Natuurcentrum Ameland bezoek je: https://amelandermusea.nl/.

Prachtig uitzicht op het Oerd