Ontdek historisch Volendam en Marken

Natuurlijk is Volendam, en ook Marken, een van de meest bezochte toeristische plekken van Nederland. Tijd om deze omgeving dus te verkennen. We reizen een dagje af naar beide plaatsen en ontdekken ze beide. Naast de toeristische hoogtepunten eten we ook in Volendam en doen we er een spannende Escape Room totaal in “Oud Nederlands” thema! Natuurlijk ontdekken we ook de bekendste bezienswaardigheden en kiezen we voor een boottocht naar Marken. Het proeven van lokale biertjes, kibbeling en oud Hollands winkelen ontbreken natuurlijk ook niet. Waar we niet aan beginnen is zo’n foto in Volendamse Kledij. Dat doen de vele Aziaten maar!

Wandelend door Volendam
In Volendam parkeren wij onze auto. Ondanks dat het een toeristische plek is kunnen we er gratis parkeren. En dat is altijd. Wel is het centrum ongeveer 10 minuten lopen maar dat nemen we uiteraard voor lief. De parkeerplaats is “Haven” maar er zijn uiteraard nog enkele parkeerplaatsen net iets buiten het centrum waar je gratis kunt parkeren. Zoals de naam van de parkeerplaats al verraad lopen we ook direct de haven in. We wandelen langs de oude gezellige woningen voordat we bij de grote Klomp aankomen. Daar staan al verschillende Aziaten omheen en natuurlijk ook in. Want wie wilt er nu niet in de klomp op de foto? Hier heb je tevens een mooi uitzicht over de haven en zijn boulevard vol met restaurantjes, souvenirwinkeltjes en toeristen. We wandelen langs de visafslag, langs de huisjes en winkeltjes over de Volendamse dijk alvorens we in de haven de tickets ophalen voor onze boottocht naar Marken met de Volendam Marken Express.

Met de Volendam Marken Express naar Marken
Van te voren kun je al tickets kopen voor je boottocht van Volendam naar Marken en omgekeerd. Dat scheelt kaartjes kopen bij het loket en wachten in de wachtrij. Op de site staan alle vetrektijden, ongeveer om de drie kwartier kun je heen en weer tussen 10:30 en 19:15. Als je online koopt dan kost een retourticket 12,50 voor volwassenen en 6,25 voor kinderen. Je kunt eventueel ook je fiets meenemen. De overtocht duurt ongeveer een half uur. Aan boord kun je een hapje en een drankje krijgen. Onder die drankjes valt onder andere een lokaal in Volendam gebrouwen biertje. De boottocht verloopt soepel en onderweg zie je natuurlijk veel meeuwen en heb je mooi uitzicht op het IJsselmeer, Volendam en Marken. Zeker de moeite waard, vooral als je bedenkt dat dit de gemakkelijkste manier is om beide dorpen te combineren. Voor meer informatie over de boottocht of een boeking voor de Volendam Marken Express ga naar: https://www.markenexpress.nl/.

Wandelend door Marken
Ook Marken is natuurlijk wereldberoemd. Er zijn dan ook veel Aziaten. We beginnen met een tegenvallende Kibbeling bij een tentje in de haven. Voor een vissersdorp verwacht je beter dan een taaie kibbeling maar goed. Bij het binnenvaren van Marken varen we langs het Monument Watersnood 1916. Een modern monument maar zeker fotogeniek. De haven is gezellig met grote jachten en kleine vissersbootjes. En langs de boulevard zie je de oude Marker huisjes. In een van die huisjes kun je even binnen kijken. Even kijken hoe het er vroeger uit zag. Dat is overigens geheel gratis. De andere huisjes zijn allemaal ingericht als restaurant, souvenir winkel of bijvoorbeeld snoepwinkel. Een wandeling door de haven sluit je af bij het Varend museumschip. Door weilandjes en langs oude huisjes wandel je naar het centrum met de Grote Kerk en het Marker museum. Je komt van die oude ophaalbruggen tegen waar toeristen vaak al op staan om gefotografeerd te worden. Mocht je nog energie en tijd over hebben dan raad ik een wandeling aan naar Het Paard van Marken. Dit is een van de mooiste en meest fotogenieke vuurtorens van Nederland!

We pakken de boot terug naar Volendam en gaan een hapje eten. De keuze viel al snel op Fuego Bar & Grill vanwege de goede recensies. En deze zijn terecht. Je kunt er heerlijke verse gerechten eten en er is voor iedereen keuze zat. Nadien kun je nog een van de gezellige kroegjes langs de haven kiezen voor een drankje. Wij gaan een Escape Room doen!

Enigma Rooms – Escape Room Volendam
Met een geweldig thema past deze escape room in ons bezoek aan Volendam. Het Geheim van de Lutine gaat over de legende van een legendarisch Goudschip. De technische foefjes die we tijdens het spelen van deze kamer ontdekken zijn erg interessant en educatief. Dit is geen gewone Escape Room, maar meer een Next Level Escape Room. Of een Escape Room 2.0 zoals men het zelf noemt. De lat ligt dan ook een stuk hoger. Er zijn drie verschillende kamers vol puzzels, interessante foefjes en technische hoogstandjes. Daarnaast is een van deze kamers het Goudschip zelf. Een van de hoogtepunten van de Escape Room. Spanning, sensatie en technische hoogstandjes. Helaas waren we net een aantal seconden te laat. Ben jij wel op tijd? Boek snel je Escape Room Avontuur op: https://www.enigmarooms.nl/.