Stedentrippen naar Washington

De hoofdstad van De Verenigde Staten is natuurlijk Washington. Een bestemming die slechts drie uur per trein van New York verwijderd is en tevens door United direct wordt aangevlogen vanaf Schiphol. Niet direct een bestemming waar je aan denkt misschien, als je een bezoek plant aan de USA. Maar zeker niet een om over te slaan. Want naast een heerlijke Amerikaanse Downtown en enkele leuke wijken. Alle monumenten bij de National Mall mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Alle monumenten van verschillende oorlogen, maar ook van presidenten die veel voor het land hebben betekend. Natuurlijk wandelen we ook naar het wereldberoemde regeringshuis met de kleur wit. We nemen je mee naar de hoofdstad van het beloofde land: Washington.

Struinen door downtown
Downtown is zoals de Amerikanen het centrum van de stad eigenlijk noemen. Ook in Washington is er natuurlijk een centrum. Maar verwacht geen hoge gebouwen zoals in New York. Straatjes met schitterende oude pandjes wisselen zich af met moderne gebouwen. Bij Farragut square heb je een parkje waar een oude fontein te vinden is. Dit is wel het zuidelijkste punt van Downtown. Een aantal stappen verder en je bent in het Witte Huis. Of Ja, in? Daar komen we bij een hoogtepunt: Het White House Visitor Center. Daar kom je alles te weten over het Witte huis en de voorgaande inwoners. Erg interessant. Downtown is bekend als hoofdplek van de Business, beste plekken om te dineren en er zijn luxe winkelstraten. Ook het nachtleven bruist hier. Vanaf Dupont Circle tot Farragut Square kun je genieten van leuke nachtclubs en prachtige barretjes. Een bezoek aan een Ierse pub mag natuurlijk ook niet ontbreken! Daarna een wandeling door Chinatown. Waar je echt even het gevoel krijgt dat je in China loopt. De grote poort van Chinatown is erg fotogeniek en de vele Chinese restaurants, winkeltjes en woningen maken het tot een stukje China in Washington. Wil je een afzakkertje nemen? Ga dan naar Yards! Hier hebben ze lekker eten en bovendien meer dan 100 bieren van de tap! Lekker proeven dus!

De poort naar Chinatown

De Musea van de National Mall
Ik ben gewend dat er in Amerika grote gebouwen in de steden staan. Vol met wolkenkrabbers en dan ook weinig echte historische gebouwen. In Washington is dat echter anders. Veelal laagbouw accentueert de stad. Eerst nemen we eens wat musea op de korrel. Alle nationale musea zijn gratis waardoor er veel Nederlanders zijn, lijkt me! Dat betekend dus dat, als je echt van musea houdt, je er wel een aantal dagen zoet bent! In de National Mall vindt je de meeste. De meeste daar weer van worden beheerd door het Smithsonian, een instituut voor onderzoek en onderwijs. De musea zijn dagelijks geopend (Behalve 25 december). Ik ga ze je niet allemaal voorkauwen. Het zijn er te veel en daar komt bij dat ik geen van alle musea, door tijdgebrek, heb bezocht. Maar desondanks heb ik ter plekke wel goede verhalen gehoord. The National Air and Space museum is een leuk en educatief museum over de luchtvaart en ruimtevaart. Het is een van de meest populaire musea en herbergt de grootste collectie vliegtuigen en ruimtevaartuigen ter wereld. In het National Museum of American History leer je alles over de korte historie van de States. De US Botanic garden mag er ook wezen. Deze botanische tuin ligt op het grondgebied van het Capitool. In verschillende kassen kan je meer dan 4000 verschillende soorten planten zien.

Prachtige en heftige monumenten: WWII monument
Er zijn enorm veel monumenten in de National Mall. Je moet het eigenlijk zien als een groot park met plassen water, musea en monumenten. Daarnaast natuurlijk grasvelden en bebossing. We beginnen bij het World War II National Memorial. Dit is een prachtig monument ter herdenking aan alle Amerikaanse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit 56 pilaren die rondom een plein met fontein staan. Er zijn ook nog twee bogen van 13 meter hoog die de vrijheid presenteren. Een van die bogen bestaat uit vier adelaars die de overwinningskrans vasthouden. Op de pilaren staan onder andere alle Amerikaanse staten. Aan de westzijde staat nog een lange muur met liefst 4048 sterren. Elke ster staat voor 100 Amerikaanse slachtoffers. De rechthoekige vijver van ruim 600 meter lang is de Reflecting Pool. Aan beide lange zijden zijn voetbaden waar je richting het Lincoln monument wandelt.

Lincoln Monument
Aan het eind van de vijver vindt je dit monument ter nagedachtenis aan Abraham Lincoln, de 16e president van de Verenigde Staten. Voor mij persoonlijk was dit een van de mooiste monumenten die ik in Washington heb gezien. Als je het monument in de verte ziet dan lijkt het net op een Griekse tempel. En dat is nou net de inspiratie geweest van de architect die het monument ontwerpt heeft. De 36 pilaren van het monument, elk 30 meter hoog, vertegenwoordigen de 30 staten die op het moment van het overlijden van Lincoln bestonden. Binnenin het monument staat een beeld van Lincoln wat 9 meter 10 hoog is. Hij zit op een stoel en kijkt uit op het Washington Monument. Op de muren van beide ruimtes links en rechts van het beeld reflecteren teksten die Lincoln as speech gebruikt heeft en de mensheid nog steeds raken.

Korean War Veterans Memorial
Vlakbij het Lincoln museum, ten zuiden van de Reflection pool, vinden we het Korean War Veterans Memorial. Hier wordt de Koreaanse oorlog (Tussen 1950-1953) herdacht. Dat is echter wel een prachtig monument. Tussen de struiken vindt je 19 roestvrijstalen beelden van ieder ruim twee meter hoog. Hiermee wordt een groep soldaten uitgebeeld die samen op patrouille zijn. Het terrein van het monument is een driehoek en van voren heb je het mooiste zicht hier. Als je er recht voor staat zie je aan de linkerkant een lange zwarte muur. Wacht eens even, kijk eens goed. De vijftig meter lange muur is vol gezandstraald met afbeeldingen van soldaten. De afbeeldingen zijn aangeleverd door mensen die betrokken zijn geweest bij de oorlog en is een uniek monument.

Washington Monument
Het monument wat je natuurlijk overal ziet: de 169 meter lange toren luisterend naar de naam Washington Monument. Ten tijden van ons bezoek was hij gesloten vanwege renovatie, maar normaal gesproken kun je gewoon in de toren genieten van een prachtig uitzicht. Dagelijks kun je in slechts 70 seconden omhoog met de lift om Washington van boven te bekijken. Tickets zijn gratis maar je hebt ze wel nodig. Deze kan je halen bij de Washington Monument Lodge. Op drukke dagen zijn de tickets snel op dus haal ze op tijd. Het monument is overigens niet een monument voor de stad Washington. Het monument is gebouwd als monument voor de eerste president van Amerika: George Washington. Ten tijde van de bouw van het monument was Washington Monument het hoogste gebouw van de wereld! En nog steeds is het de hoogste Obelisk* ooit gebouwd. *Een Obelisk is een gedenknaald.

Martin Luther King Jr. Memorial
Natuurlijk kent iedereen Martin Luther King Jr. Hij was een prominente mensenrechtenactivist die opkwam voor de Afrikaanse Amerikanen. Hij riep op de discriminatie van zijn ras te bestrijden met burgerlijke ongehoorzaamheid en andere niet gewelddadige middelen. Ga er vanuit dat nog steeds vele hem dankbaar zijn voor wat hij heeft gedaan voor de mensheid. Wie kent zijn speech “I have a Dream” nou niet? Martin Luther King werd vermoord op 4 april 1968. Hij is de eerste Afrikaanse Amerikaan die geëerd wordt in een monument nabij de National Mall. Het monument is pas in 2011 geopend en bestaat uit een groot beeld van Martin Luther King met daarachter een muur met bekende spreuken van hem. Hij kijkt zelf uit op het Tidal Bassin, een groot meer. Als je daar de brug oversteekt kom je aan bij nog enkele monumenten.

Het Capitool
Een van de bekendste gezichten van Washington is natuurlijk het Capitool. Aan het Ooster einde van de National Mall is er wederom een Reflection pool met daarachter enkele treden om vervolgens bij het Capitool aan te komen. Vooral in de avond reflecteert het Capitool op schitterende wijze in het meertje. Ook als het windstil is zie je het Capitool er in spiegelbeeld in. Het Capitool is huis aan senatoren en de leden van het huis van afgevaardigden. Toen er steeds meer staten kwamen is het regeringsgebouw meerdere malen uitgebreid tot wat het nu is. Je kunt een bezoek brengen aan het Capitool. In het Visitor Center kan je tickets krijgen en op drukke dagen raad ik aan om online te reserveren. Het prachtige gebouw is zeker een bezoekje waard.

Het Witte Huis
Het gebouw waar onze vriend Trump zich bevind is natuurlijk niet toegankelijk. Sterker nog, deze is zwaar beveiligd! Het is de ambtswoning van de president van Amerika. Het is ten Noorden van het Washington Monument en zeker bekijks voor alle toeristen die in Washington komen. Sinds 1901 heet het “The White house” maar daarvoor was de naam “Executive Mansion”. Er worden wel rondleidingen georganiseerd maar daar kan je natuurlijk niet zomaar aan deelnemen. Je kan een verzoek indienen bij een congreslid of senator. Je hoort dan twee weken van te voren of je wordt toegelaten. Dus ken je een van die twee, dan is het zeker de moeite waard om het huis van de president eens goed te bekijken! Oh ja, geen gekke dingen als je rondom het Witte huis wandelt en luister altijd naar het aanwezige personeel (Militairen, politie ed.).

Wat vonden we van Washington?
Een prachtige stad. Naast Downtown waar je lekker Amerikaans dineren kunt in een van de “Vreetschuren” zijn er prachtige monumenten en musea en kan ik mijzelf goed vermaken. We sliepen in het Washinton Hilton hotel vlakbij Dupont Square. Je loopt dan zo de stad in of je maakt gebruik van het uitgebreide metro systeem. Erg goedkoop en lekker snel van de ene naar de andere kant van de stad. Als je wat langer in de stad bent kun je eens op zoek gaan naar het Pentagon Memorial. Tijdens 9/11 is daar ook een vliegtuig ingevlogen en daar hebben ze uiteraard ook een monument voor. Een bezoek aan het Arlington National Cemetery kan ook interessant zijn. Je bent dan meteen in Virginia geweest. De staat District of Columbia bestaat namelijk uit de hoofdstad. Vandaar de naam Washington DC (District of Columbia). Met United vlogen we rechtstreeks vanaf Amsterdam naar de hoofdstad. De prijzen zijn vaak gunstig, het eten is goed en men heeft comfortabele vliegtuigen.

Met Blacklane Van Washington Dulles Intl Airport naar je hotel
Dan kies je voor de gemakkelijkste manier! En deze komt nog erg goedkoop uit ook! Want als je met een aantal personen bent is een Door-to-Door transfer gewoon aantrekkelijk. Je boekt van te voren op https://www.blacklane.com/en/cities-washington-dc je rit van de luchthaven naar je hotel. Bij aankomst staat er een chauffeur op je te wachten die je vervolgens netjes naar de auto begeleid en krijg je hulp met je koffers. Je kunt kiezen uit luxe auto’s maar een business transfer wordt het vaakst gebruikt. De service is fantastisch en de rit gaat snel. Geen stres om een transfer te vinden maar gewoon weten waar je aan toe bent. De prijs is all inclusive; dat wil zeggen alle tol, fooien en de kosten van de rit zijn ook met belastingen inbegrepen. Op de luchthaven is er een uur wachttijd inclusief en als je terug gaat vanaf je hotel is er een wachttijd van 15 minuten inclusief. Blacklane werkt over de gehele wereld met luxe en moderne transfers van en naar luchthavens of van deur tot deur. Meer informatie op https://www.blacklane.com. Hierbij alvast 20% korting op je eerste rit bij gebruik van Voucher code:  GHRR29QH.

Parkeren op Schiphol eenvoudig bij Quick Parking
Parkeren doen we eenvoudig en snel bij Quick Parking Schiphol. Het boekingsproces is gemakkelijk. Je dient aan te geven met welke auto je komt en met hoeveel personen. Natuurlijk geef je ook de vertrek- en aankomsttijd aan. Je rijd rustig naar de afgesproken locatie (Men heeft meerdere locaties) en daar parkeer je de auto in een vrije parkeerplaats. Geen problemen bij het binnenrijden, gewoon je reservering scannen! Er rijden een aantal bussen rond dus je hoeft niet lang te wachten voor je wordt opgehaald bij de parking en wordt afgezet bij de luchthaven. Waar je wordt afgezet, wordt je ook opgehaald. Ideaal toch? Quick Parking heeft ook vestigingen in Eindhoven Airport, Rotterdam Airport, Charleroi en Brussel. Voor meer informatie en boekingen kijk je op www.quickparking.nl.