Eindelijk reis ik naar Curaçao. Al jaren staat deze bestemming op mijn bucket list. En toen ik een uitnodiging kreeg voor een bruiloft op het eiland dacht ik, laten we dan maar meteen voor langere periode gaan! We verbleven bij Jan Kok Lodges, een rustige en prachtige plek in het dorpje St Willibrordus, gelegen ten westen van Willemstad. Dat is onze basis om vanuit daar het Caribische eiland te ontdekken. Naast het gezellige en kleurrijke Willemstad gaan we ook met de boot naar Klein Curaçao en bezoeken we prachtige strandjes. Westpunt ontbreekt natuurlijk ook niet tijdens ons bezoek. En de bruiloft was natuurlijk ook prachtig! Caribische sferen, lekker eten en drinken en genieten van natuur en prachtige stranden! Wat wil je nog meer? Oh ja, ik heb zelfs ook voor het eerst gedoken!

We kwamen wat laat aan bij de Lodges maar dat was geen probleem. Als je van te voren de app MAPS.Me download dan kom je er zeker en ook is de routebeschrijving die je bij je reservering krijgt perfect.

Wanneer je door de poort van Jan Kok Lodges rijdt, waan je je direct in een tropisch paradijs. Hier zit je niet in de drukke dagelijkse sleur maar in prachtige natuur met op vele plekken in de tuinen, en vanaf je verblijf, een prachtig uitzicht. Eenmaal gesetteld in ons appartement gingen we direct naar bed en de volgende ochtend zagen we pas goed de tropische tuin en faciliteiten. Jan Kok Lodges biedt zes appartementen en drie studio’s. Al deze appartementen en studio’s zijn uniek ingericht. De eigenaren Frederieke en Jeroen zijn begonnen met bouwen nadat ze het huis kochten. Alles hebben ze zelf opgebouwd op deze fantastische plek. Het is een wens om een “ home away from home” te creëren. En dat is gelukt. Alle appartementen en studio’s zijn gesitueerd in de kleurrijke tuin, hebben een fijne veranda of terras en bieden veel privacy. Voor de studio’s is er, terwijl deze zelf ook compleet zijn ingericht met keuken en badkamer, een extra buitenkeuken met grote eettafel waar je lekker kunt zitten. Er is zelfs een kleine bibliotheek.

In de tuin zijn beschutte plekken in de schaduw waar je een boek kunt lezen, of gewoon kan genieten van de natuur en vele vogels. Er zijn parkieten, kleurrijke trupialen en tientallen suikerdiefjes.

Erg lekker om te ontbijten op je veranda met een prachtig uitzicht en met allemaal vogeltjes in verschillende kleuren die om je heen vliegen. De appartementen en studio’s zijn compleet ingericht. Comfortabele bedden, een keuken met alles erop en eraan, een eetgedeelte en een zitje en natuurlijk een goede badkamer. En ieder appartement en studio heeft een eigen veranda of terras met BBQ.

Foto door Jan Kok Lodges

Rondom het zwembad zijn comfortabele ligbedden en loungesofa’s. Je kunt er lekker in de zon of in de schaduw genieten van de tropische temperaturen en de prachtige tuin. Jan Kok Lodges ligt op een heuvel waardoor er altijd een verkoelende bries waait, met als bijkomend voordeel, weinig muggen! Jan Kok Lodges is een kleinschalig resort, gelegen in de rustige omgeving van St Willibrordus. De centrale ligging op het eiland maakt het tegelijkertijd ook ideaal om uitstapjes naar Westpunt en Willemstad te maken.

De vriendelijke service spreekt voor zich en geeft je het thuisgevoel terwijl je daar eigenlijk 10 uur vliegen van bent verwijderd. Mocht je een auto willen huren, wat wel is aan te raden, dan kan dat ook. Jan Kok Lodges biedt diverse modellen in verschillende prijsklassen. Je wordt opgehaald van de luchthaven en bij aankomst bij de Lodges staat de auto voor je klaar. Als je weer naar huis gaat word je ook weer naar de luchthaven gebracht. Ideaal toch? En mocht je tijdens je verblijf vragen hebben of meer willen weten over Curacao, Frederieke helpt je graag. Ze vertelt je alles over de prachtige omgeving en over welke stranden je kan bezoeken. Naast een vriendelijke en huiselijke sfeer zit je dus midden in de natuur in een prachtige accommodatie met een goede prijs kwaliteitverhouding. Supermarkten en diverse restaurantjes zijn overigens ook dichtbij, net als een bakkertje waar je vers brood kunt halen. Zorg wel voor contant geld! Boek snel je verblijf bij Jan Kok Lodges via https://jankok-lodges.com/.

Vlakbij Jan Kok Lodges: Flamingo’ s kijken!
Op minder dan vijf minuten rijden vanaf Jan Kok Lodges zijn de zoutpannen van Jan Kok. Deze plek is misschien niet heel speciaal zou je denken, maar niets is minder waar! Je kunt de auto gewoon langs de weg parkeren en wandelt over een pad tussen kleine meertjes. En goed opletten hier, want wie weet zit er wel een flamingo achter een van de bosjes! Wij hadden geluk en zagen ze direct toen we aan kwamen lopen. Een groepje van rond de 15 flamingo’s en in de verte zagen we er nog wat. Ook zagen we verschillende soorten reigers en dreven er kwallen aan de kant. Het is natuurlijk fantastisch om deze dieren in het wild te zien in deze baai (Jan Kok baai). Let er wel op dat je de auto goed op slot doet en geniet vooral van de sierlijke, tropische beesten. Bij het wegrijden zie je misschien een bekend bord wat lijkt op “Hollywood”, echter kun je even wat eten bij “Williwood”. Daar hebben ze nog heerlijke tropische specialiteiten!

Strandjes in de buurt
Daaibooibaai, Cas Abao, Boka Grandi en Porto Mari. Dat zijn wel de mooiste strandjes die binnen een klein kwartiertje rijden te bereiken zijn. Op al die stranden merkt je natuurlijk de Caribische vibe met de prachtig blauw gekleurde zee en heel helder water. Allen hebben een strandtentje zodat je lekker kunt lunchen. Maar een strand wil ik toch uitlichten. En dat is Playa Porto Mari. Wat een schitterend strand. Je kunt je auto er gemakkelijk parkeren (bewaakt) en loopt direct het strand op. Eerst even de weersverwachting bekijken. Er hangt een kokosnoot met de tekst erbij: Beweegt de kokosnoot? Winderig! Kokosnoot Stil? Kalm. Kokosnoot nat? Regen. Kokosnoot droog? Zonnig. Kokosnoot niet zichtbaar? Mist! Kokosnoot weg? Een orkaan! Helemaal mijn humor! Wanneer we het strand oplopen zien we een varken tussen de mensen liggen. Nee geen grapje dit keer, een echt varken! Hij neemt zelfs een duik! Zwemmen met varkens kan je dus niet alleen op de Bahama’s maar ook op Curaçao. Neem trouwens je snorkelset mee naar dit strand. Je kunt er goed snorkelen tussen het koraal en langs de rotsen verderop! De lunch in de strandtent was ook erg goed!

Uitstapje naar Wesptunt
Ja die mag natuurlijk ook niet ontbreken. Wat dacht je ervan om de Christoffelberg te beklimmen? Als je daar plannen voor hebt, begin in ieder geval vroeg op de dag! En als je er toch bent, ga dan even naar het vlakbij gelegen Shete Boka park. Daar zijn prachtige rotsformaties waar de zee met harde klappen inslaat. De stranden Grote knip en Kleine knip zijn bij Westpunt de mooiste stranden. Deze kunnen echter wel wat drukbevolkt zijn en dan vooral in de weekenden. Echter hebben wij nog een strandje ontdekt. En dat is er niet zomaar een. Playa Piskadero, ook wel Playa Grandi, is het eerste strand wat je tegenkomt als je naar Westpunt rijd. Er staat een foodtruck waar je heerlijke pizza’s en burgers kunt eten. Je kunt er ook een ligbedje huren (voor een paar gulden) en je kunt er fantastisch snorkelen. Echt fantastisch, want hier zitten namelijk dagelijks een aantal zeeschildpadden. Deze wachten rustig tot de vissers binnenkomen en hun vangst fileren. De restjes gaan het water in, waar dan weer de zeeschildpadden op af komen. Het is echt schitterend om naast deze dieren te snorkelen! Let wel op dat je niet boven ze gaat zwemmen en ze niet aanraakt. Als ze ademen zwemmen ze namelijk naar boven, en dat kan dus niet als jij erboven zwemt.

Kleurrijk Willemstad
Natuurlijk moet je in Willemstad zijn geweest. De prachtige gekleurde koloniale gebouwen in Punda mag je zeker niet missen. In Punda heb je daarnaast ook een aantal leuke barretjes en kroegen en is er het fort. In de ronde markt is het dagelijks een drukte van jewelste met onder andere verse groenten, fruit maar ook bijvoorbeeld kleding. De vele restaurantjes en terrasjes maken het tot een walhalla voor toeristen. Hier zijn ook veel winkeltjes en boetiekjes gevestigd zodat je nog kan shoppen (Niet te vergelijken met het centrum van bijvoorbeeld Utrecht). Pietermaai mag je ook niet missen. Leuke gekleurde huisjes en gezellige restaurantjes zijn hier niet schaars. Tussen Punda en Pietermaai is trouwens het beroemde plein met het mooie paleis van justitie en de borden met daarop “Dushi” en “Curaçao”. De wijk heeft iets speciaals, bruisend maar toch ook rustig en mooi. De Koningin Emmabrug verbindt Punda met Otrobanda. Dit is een pondjesbrug. Deze gaat open als er boten de baai binnen moeten. Leuk om er eens op te staan als hij open gaat. En als hij lang open is dan gaat er een bootje van de ene naar de andere kant zodat je niet hoeft te wachten. Het uitzicht op de hoge Koningin Julianabrug mag je ook niet missen! En rijdt er ook eens overheen met de auto voor het prachtige uitzicht over de hele stad. Je kunt ook begeleide stadswandelingen maken en meer informatie vinden in het toeristisch verkeersbureau van het eiland. Mooie stranden? Ja zeker, en vaak met strandfeesten. Kijk naar Mambo Beach en in Jan Thiel! Je kunt in Willemstad gratis parkeren aan de overkant van het riviertje bij de ronde markt. Daar zit overigens ook een goed restaurantje waar je lekker kunt eten: Bar & Restaurant Timeless.

Voor de eerste keer Scuba duiken
Bij Dive Wedervoort ga ik voor het eerst scubaduiken. Ik weet niet wat ik er van moet verwachten. Eerst komt er een filmpje waar verteld wordt over de risico’s, veiligheid en oefeningen die je moet doen alvorens je gaat duiken tot de tank half leeg is (Dan ga je weer terug). We krijgen daarna uitleg over hoe we de duikuitrusting “in elkaar” zetten. En daar gaan we. Eerst wat oefeningen in het water om vervolgens tot 7,5 meter diep te duiken. Wat een prachtige onderwaterwereld hier en wat een ervaring. Toen ik met de fles over de rug naar het water liep in de hitte dacht ik nog: “Waar ben ik aan begonnen?”. Maar uiteindelijk was het zeer de moeite waard en zie ik het mezelf nog wel eens doen! Wij gingen overigens in St. Michel bij Dive Wedervoort, een aanrader. Goede en duidelijke uitleg, veiligheid voor alles en direct bij het koraalrif! Meer info? http://www.divewederfoort.com/.

Uitstapje naar Klein Curaçao met Bounty Adventures
Bounty Adventures organiseert leuke boottochten vanuit Jan Thiel op Curaçao. Wij gingen een dagje op pad met Bounty Adventures naar Klein Curaçao. Iets wat je volgens de verhalen zeker gedaan moet hebben! En niets is minder waar. Bij aankomst krijgen we een formulier wat we moeten invullen en worden we geroepen om aan boord van de Catamaran te komen. Daar krijgen we korte uitleg waarna we op de motor (tegen de stroming in) naar het eiland varen. Dit duurt wel even en mocht je een zwakke maag hebben raad ik je aan een reispilletje te slikken. Eenmaal aangekomen op Klein Curaçao zwemmen we naar het prachtige strand. Wat zijn de stranden hier wit en wat is het water hier fel blauw. Het echte Caribisch gevoel! We pakken meteen de snorkels en gaan op zoek naar de schildpadden. Enorm veel grotere vissen en ineens verschijnt er een zeeschildpad voor onze neus. Prachtig! Rond half 1 wordt de lunch geserveerd. Een heerlijk kip sateetje en andere stukken vlees waaronder spareribs worden op de barbecue klaargemaakt. Ook voor de vegetariërs onder ons is er genoeg waaronder een pastasalade. Na het eten duiken we weer snel het water in om te snorkelen en om op het eiland nog even een wandeling te maken naar de oude vuurtoren en het schipwrak wat aan de andere kant van het eiland. We varen weer terug om tegen 17:00 weer in de haven aan te meren. Dit keer varen we op de golven mee en genieten we nog van een zonnetje. Wat een geweldige dag met gezellige crew en lekkere muziek aan boord! Ps. Smeer je wel goed in van te voren. Iedereen verbrandt op Klein Curaçao! Meer info of boekingen ga naar: http://www.bountyadventures.com/.

Nog enkele tips:
– Ga eens eten in Landhuis Daniel. Slechts tien minuten rijden van Jan Kok Lodges met heerlijke gerechten lokaal zowel internationaal.
– Pin genoeg Guldens! Beter betaal je in Guldens dan in Dollars, dat scheelt je toch commissie en een slechte wisselkoers.
– Vlieg met KLM of TUI direct naar Curaçao.
– Huur goedkoop een auto bij ITS Rent a car. Nette auto’s voor een goede prijs. Henry en Jessica staan altijd voor je klaar en regelen alles zo goed mogelijk! Check wel even of je een volledige verzekering hebt! Meer informatie op https://www.itscarrental.com/.

Het beroemde bord in Willemstad