Ontdek het veelzijdige westen van Jamaica

Natuurlijk heeft iedereen weleens van Jamaica gehoord! Is het niet van de wereldberoemde bobsleeërs dan is het misschien vanwege de prachtige stranden of de Reggae muziek. Maar dat is echt niet alles, er is veel meer. Natuurlijk zijn er prachtige stranden en heerst er een heerlijk Reggae sfeertje, er is ook nog eens een unieke cultuur, leuke dorpjes en prachtige natuur op het eiland te vinden. We ontdekken het eiland en delen onze ervaring met jullie. Daarnaast krijg je natuurlijk de beste tips voor een reis naar Jamaica van ons. We vliegen met TUI vanaf Brussel naar Montego Bay waar onze unieke reis begint. We nemen je mee naar Jamaica, land van Reggae, Caribische stranden en een prachtige natuur! Zoals men in Jamaica veel zegt: “Jah man, Jamaica no Problem!”.
Wat je voor vertrek moet weten over Jamaica
Jamaica ligt op ongeveer tien uur vliegen vanaf Nederland en België. Met TUI kun je er het gehele jaar komen met 2 vluchten per week vanaf Amsterdam en Brussel, met op een enkele vlucht, vaak heen, een tussenlanding. De temperatuur schommelt het gehele jaar tussen de 27 en 32 graden Celsius. De beste reistijd is van November tot en met Juli. Daarna is het orkaanseizoen waar er kans is op hele dagen regen. Mocht je bijvoorbeeld de Blue Mountains op gaan dan is een jasje wel fijn. Het wordt er namelijk wat frisser. Niet gek ook, op een hoogte van 2200 meter. Mei en Juni is het kleine regenseizoen met het eind van de middag een flinke bui, September en Oktober zijn de hevige buien. Men spreekt Engels in Jamaica en autorijden doet men ook aan de linkerkant, net zoals in Engeland. Men heeft de Jamaicaanse dollar maar de US Dollar is bijna overal welkom. Let echter goed op de wisselkoers. Jamaica is over het algemeen veilig. Wij hebben niets meegemaakt, maar men probeert natuurlijk wel van alles te verkopen. Ze spreken je dan ook vaak aan en in grote steden wordt het afgeraden om in het donker rond te wandelen. Ook autorijden raden ze af in de donkere uren. Jamaica is natuurlijk een prachtig land met mooie stranden en luxe resorts. Echter is Jamaica wel een derdewereldland waar je zeker even rekening mee moet houden! Ook op straat buiten de resorts wordt Badkleding afgeraden. Dit uit respect voor de lokale bewoners. En mocht je denken goedkoop te reizen in Jamaica heb je het mooi mis. Prijzen zijn vaak gelijk of hoger dan bij ons in Nederland. Denk aan de juiste stekkers (US).
Montego Bay en omgeving
De eerste twee nachten verblijven we in het Holiday Inn Resort Montego Bay. Daarover later meer, eerst wat informatie en bezienswaardigheden in de omgeving. Montego Bay is de tweede stad van Jamaica en tevens het aankomstpunt van je reis naar Jamaica. Het vliegveld ligt namelijk ten Noordwesten van de stad. Vele luxe strandresorts liggen in of nabij Montego Bay. Het Hard Rock café is er zelfs te vinden. Montego Bay is zeker een bezoek waard. Maak kennis met de lokale bewoners op de Hipstrip. Het toeristisch centrum van de stad met leuke Jamaicaanse restaurants en vele bars waar de Reggaemuziek al ver van tevoren te horen is. Er zijn ook vele Crafts markten. Daar vind je lokaal gemaakte producten die veelal uit hout gesneden zijn. Leuk om wat te kopen en de lokale bewoners te steunen. En de producten zijn ook erg leuk voor in de woonkamer. Rondom Montego Bay zijn vier golfbanen te vinden waaronder “Cinnamon Hill” en “The White Witch”. Die laatste is op een gevestigd bij een leuke bezienswaardigheid waar we een bezoek aan brengen.
Rose Hall Great House
Gelegen op een heuvel boven de golfbaan ontvangt “De Witte Heks” je bij een gift shop waar je de auto kunt parkeren. Al meer dan een eeuw is de vroegere eigenaar van het schitterende pand, Mrs. Annie Palmer, dood. Maar haar geest vliegt nog door het in 1978 gerenoveerde pand rond. Het verhaal van deze vrouw is schokkend. Niet alleen vermoorde ze al haar mannen in elk verschillende kamers, maar ook verbleven vele Jamaicaanse slaven bij haar om alle werkzaamheden voor haar te doen. Het hele verhaal wordt ons verteld door de vriendelijke gids die ons alles verteld over de gebeurtenissen, kamer per kamer. De oude spullen die er staan zijn veelal nagemaakt maar over enkele originele spullen zijn enge verhalen te vertellen. Hoe vergiftigde ze haar man? Hoe vermoorde ze haar tweede man en hoeveel messteken gebruikte ze om haar derde man om het leven te brengen? Een bezoek aan de tuinen en aan het pand is zeker leuk. Vooraf informatie inwinnen doe je via http://rosehall.com/tours/. Een rondleiding kost 20 US Dollar. Durf je het aan om deze in de avond in het donker te beleven? Be prepared voor angst en entertainment!
Varen op een bamboevlot
Bamboe is op vele plekken te vinden, waarom maken we er dan geen vlot van? Zo moeten de bewoners hebben gedacht die rondom de prachtig gekleurde Martha Brae rivier woonden. Tijdens de rit naar het bezoekerscentrum rijd je langs de kronkelende afdalende rivier die prachtige blauwe kleuren geeft in de jungle. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen maar is er even een korte wachttijd. De lokale scholen zijn namelijk net met z’n allen op stap. Ook zij gaan doen wat wij gaan doen. Oh, wacht even, wat is er eigenlijk te doen bij deze rivier? Je kunt er een romantische tocht maken op een bamboevlot. Een gids neemt je mee en brengt je stroomafwaarts door de jungle over de rivier. En men doet het al veertig jaar. Het is een relaxte excursie en zeker de moeite waard. Vanuit het hotel worden begeleide tochten aangeboden. Wij gaan met onze eigen huurauto. Het is dan wel even zoeken, maar dat is niet erg. Gebruik gewoon de “Here WeGo” app, een gratis routeplanner voor je smartphone. Je kunt de kaart dan vooraf downloaden! Ideaal! Goed, terug naar de tocht op de bamboe. Na een welkomstdrankje word je meegenomen en krijg je een tocht van ongeveer anderhalf uur. Dat ligt aan de sterkte van de stroming. Daarna mag je een kijkje nemen in de Martha Brae kruidentuin. Daar krijg je informatie over de kruiden die er groeien en over de medicinale doeleinden van deze. Onder hen, hoe kan het ook anders, een klein wietplantje.  Een tocht kost 65 USD voor 2 personen. Meer informatie op http://www.jamaicarafting.com/. Een unieke Jamaicaanse excursie.
Op bezoek in Falmouth
Wat dacht je van architectuur in Jamaica? Het was een kolonie van de Engelsen en dat is in het hele land goed te zien. Met Engelse benamingen als “Little London” en “Chester Castle” is de Engelse cultuur in vele gebieden van het eiland terug te zien. Maar in Falmouth zie je het ook aan de gebouwen. De Georgische stijlen zijn overal gemakkelijk te zien. Het is alleen al prachtig om een wandeling te maken langs alle gebouwen. De prachtig gekleurde huisjes en de oude gebouwen zijn een lust voor het oog. Daarnaast kun je er heerlijk winkeltjes bezoeken. Het is een aankomsthaven waar vele Cruiseschepen aanleggen. Dus is er genoeg te doen. Van een heerlijk Jamaicaans hapje tot een vers stukje fruit, alles is er te koop. Men biedt ook veel tours aan, deze kun je echter ook zelf van te voren boeken.
Overnachten bij Holiday Inn Resort Montego Bay
Om maar een prachtig hotel uit te kiezen dan maar een fantastisch viersterren All Inclusive resort direct aan een prachtig zandstrand vlakbij de luchthaven en vlakbij alle hoogtepunten die we in de omgeving gaan bezoeken. Allereerst biedt het hotel een prachtig privéstrand waar je kunt genieten van een heerlijk hapje en drankje dankzij de aanwezige bar. Je kunt er hamburgers, hot dogs en gefrituurde vis verkrijgen, of nacho’s. Allemaal inclusief natuurlijk met de All inclusive formule. Er zijn twee zwembaden waarvan er een voor volwassenen is. De andere is erg groot en je kunt er een rondje langs het podium zwemmen. Op dat podium is de hele dag en avond entertainment. Een volledig programma met beachvoetbal en volleybal. Vooral Beachvoetbal is erg gaaf. Wie wilt nu niet een potje voetballen op een strand met een prachige azuurblauwe zee op de achtergrond zoals je op de foto ziet! De kamers van het resort zijn tropisch ingericht en hebben allen airconditioning. De meeste kamers hebben uitzicht op zee, andere kamers hebben uitzicht op de tropische tuinen. Bedden zijn goed en op je balkon kun je heerlijk genieten van het uitzicht. WiFi is gratis in het hele hotel beschikbaar.
Alles is inclusief tijdens je verblijf. Nou, in het hotel dan. Er is een eilandje waar je door de zee heen kan lopen. Dat eilandje heeft ook een prachtig strand en is heerlijk rustig. De gratis maaltijden in de 4 bars en 4 restaurants zijn erg goed. Het buffetrestaurant heeft een dagelijks wisselend menu met verse producten en vaak Jamaicaanse specialiteiten. Daaronder vallen gebakken banaan en natuurlijk de beroemde Jerk Chicken. In de A La Carte restaurants heb je de keuze uit een driegangenmenu. Daar zijn verschillende gerechten. Wij aten lekkere Jerk Chicken in het Jamaicaanse restaurant. Ook genoten we van een verse vis in het visrestaurants. Al deze A La Carte restaurants dien je vooraf te reserveren maar zijn zeker de moeite waard. Al het eten is van goede kwaliteit. Naast dit alles is de locatie van het hotel ook perfect. Wat een prachtig strand en heerlijke zwembaden. Je kunt een potje tennissen op de banen, poolen bij de bar en een potje tafeltennis behoord ook tot de mogelijkheden. Wil je ook genieten van zo’n heerlijk verblijf? Boek dan snel op http://caribbeanhi.com/.
Zwemmen met dolfijnen
Onderweg naar onze volgende bestemming in Negril, gaan we een unieke ervaring meemaken. We gaan zwemmen met dolfijnen. Dat is natuurlijk een schitterende ervaring, en al helemaal in het paradijs wat Jamaica heet. In een afgesloten baai van de Caraïbische zee hebben de dolfijnen een prachtige ruimte waar ze vrij kunnen gaan en zwemmen waar ze willen. Men heeft twee parken, eentje met de naam Montego Bay vlakbij Lucea en een in Ocho Rios. Bij aankomst in Dolvin Cove Lucea worden we hartelijk welkom geheten en krijgen we een bandje om. Wij hebben het volledige pakket met de naam “Dolphin Royal Swim”. Je krijgt dan een interactie met liefst twee dolfijnen. Nadat we de bandjes om hebben gedaan worden we begeleid naar het startpunt waar we een vrolijke en gezellige uitleg krijgen van een van de medewerkers die vol met humor zit. Veel plezier maken ze onder elkaar en met de dolfijnen. Daarna gaan de zwemvesten aan en gaan we met 4 anderen de Royal Swim aan. Eerst mogen we een kusje geven aan de dolfijn en kust hij natuurlijk terug. De mannelijke dolfijn vond het bij de vrouwen leuk om ook zijn tong uit te steken. Dat is humor toch? Daarna volgt een knuffel en een dansje. Spetteren met een dolfijn in het water, een wens van iedereen toch? We worden daarna gezwommen door twee dolfijnen door ze bij de rugvin vast te pakken. Hoogtepunt aan het einde is voortgeduwd worden door twee dolfijnen die met de neus via je voeten zorgen dat je de lucht in verdwijnt. Een schitterende ervaring. Het laatste hoogtepunt is de lunch die we erna krijgen en natuurlijk de foto’s die in de collectie gaan! Wil je ook zwemmen met dolfijnen in Jamaica? Kijk snel op https://www.dolphincoveja.com/ voor meer informatie, prijzen en reserveringen.
Genieten in Negril
We reizen door naar het westelijke Negril. Het hoogtepunt van Negril is Rick’s Cafe. Eigenlijk zijn er natuurlijk nog veel meer hoogtepunten, maar het hoogste punt is Rick’s Cafe. Daar springt een Jamaicaanse acrobaat namelijk van 20 meter van de rosten het water in voor een groot publiek. Het café is in de jaren uitgegroeid tot publiekstrekker van de stad. Vanaf een uurtje of 14:00 begint het druk te worden en binnen een paar uur is het helemaal vol. Iedereen wilt zien hoe de Jamaicaan springt. Maar natuurlijk willen ze zelf ook een sprongetje wagen. Dat kan, maar wel van een aantal etappes lager. Nog steeds erg hoog trouwens. Je kunt er lekker eten en een heerlijk drankje doen met dagelijks live muziek. Van Reggae tot een DJ die de laatste hits draait. Ander hoogtepunt van Negril is 7-mile beach. Een parelwit zandstrand van liefst 11 kilometer lang waar vele hotels, restaurants en barretjes zich gevestigd hebben. Ook ons hotel, het Legends Beach hotel Negril, ligt aan dit prachtige strand. Tijdens onze ochtendzwem in de zee zien we een enorme pijlstaartrog liggen. Ook dat is Jamaica. Je kunt goed een snorkeltocht boeken aan het strand. Er lopen genoeg gidsen rond over het strand naast je hotel of zelfs voor je hotel. Het zijn dus niet allemaal wiet-verkopers. Negril geeft je een heerlijke strandvakantie met bijbehorende activiteiten als snorkelen, vissen maar ook lekker eten. Denk ook eens aan Ivan’s waar je ook heerlijk kunt eten. Vlakbij het hotel zit Bourbon Beach. Daar kun je heerlijk het beroemde gerecht “Jamaican Jerk chicken, of Pork” eten.
Blue Hole Mineral Spring en Mooie waterval
Een leuk uitstapje met eigen huurauto is de Blue Hole Mineral Spring. En de naam zegt het al. In de rimboe bij een privéterrein vinden we een ingang met ene bordje “Blue Hole”. We volgen de weg en komen door idyllische dorpjes. Eenmaal aangekomen betalen we tien dollar per persoon en mogen we in de Blue Hole springen. Het is een grot waar water uit de bergen is ingestroomd. Het water is diep zat om er vanaf 7 meter hoogte in te springen. Het is lekker fris dus een duik hier in is zeker aan te raden. Daarna krijgen we nog een rondleiding over het terrein. We zien enkele hotelkamers (Ja, je kan hier slapen), en de geheime plek waar natuurlijk….. Wietplanten staan. Op een uurtje rijden ligt Mayfield Falls. Je kunt er perfect heen met je huurauto en het is een prachtige waterval middenin de jungle. Ook hier kan je een frisse duik nemen en genieten van de prachtige waterval en omgeving. Meer informatie over de Mayfield Falls: http://www.visitjamaica.com/reggae-style-mayfield-falls.
Overnachten in het Legends Beach Hotel
Direct aan het prachtige Seven Mile Beach gelegen vinden we onze plek voor de overnachting. Het Legends Beach Resort is een gezellig hotel waar we verblijven met alleen ontbijt. Halfpension of All Inclusive is ook mogelijk, maar we willen natuurlijk ook de lokale tentjes even proberen. Het ontbijt is erg goed en zorgt voor een goede start van de dag. Bij de bar, tevens restaurant met uitzicht op de prachtig gekleurde zee, kunnen we heerlijk genieten van een koud pilsje “Red Stripe”, het Jamaicaanse nationale pilsje. Het zwembad heeft ligbedden en is op een zonnige locatie. Voor het hotel is de receptie waar je incheckt en alle informatie krijgt die nodig is om je verblijf tot nooit te vergeten maakt.  De WiFi is gratis voor een ieder en op het gehele resort beschikbaar. Je kunt gebruik maken van de faciliteiten van het zuster hotel Samsara Beach Resort met een mooi zwembad en op de rosten gevestigd. Zeker even het bekijken waard!
De kamers van het hotel zijn netjes ingedeeld. Ze hebben twee aparte goede bedden en bovendien een balkon met een zitje. De badkamers zijn netjes ingericht met een douche, wastafel en toilet. Er is airconditioning op de kamer om je een verkoelend moment toe te wensen op een warme dag. Het personeel is erg vriendelijk en je kamer wordt iedere dag netjes schoon gemaakt. Hoogtepunt van het hotel is het uitzicht bij de bar, waar je zo op het adembenemende strand Seven Mile Beach kijkt. Je wandeld er zo op en voor het hotel kun je direct een duik nemen in de prachtig heldere zee. Zet je snorkel op, want je kunt van alles tegen komen! Zo ook een Pijlstaartrog, die wij in de vroege ochtend zagen pal voor de deur van het hotel! Wil je meer weten over het hotel? Kijk dan snel op http://www.negrilhotels.com/.
Huur je auto bij Island Car Rentals
Zelf rijden is in principe prima te doen op Jamaica. Zorg dat je de eerste dag niet zo ver hoeft te rijden na een lange vlucht en als het bijna donker is, en alles komt in orde. Als je een auto wilt huren op Jamaica dan heb je eigenlijk maar een echte keuze: Island Car Rentals. Direct in de aankomsthal hebben zij een kantoor waar je de auto kan ophalen. Men kan overigens ook over het eiland auto’s bezorgen! De auto’s zijn van goede kwaliteit en je rijdt bijna altijd een automaat. Als er wat met de auto aan de hand is zijn ze er snel om je te hulp te schieten. Prijzen zijn erg goed in verhouding met de kwaliteit. En hoe langer je huurt, hoe meer korting je krijgt! Voor meer informatie over reserveringen ga je snel naar: https://www.islandcarrentals.com/.

Meer informatie over Jamaica vindt je op www.visitjamaica.com en www.ontdekjamaica.nl. Het is de site van het Toeristisch verkeersbureau in Nederland en internationaal. Werkelijk alles is er te vinden!

Gemakkelijk parkeren bij Quick Parking
En als je vanaf Schiphol, of zoals wij vanaf Brussel, vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijd altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Boek snel je parkeerplaats voor Amsterdam, Brussel, Eindhoven of Charleroi op https://www.quickparking.nl/.