Een weekend in Venetië

Op vrijdagochtend vliegen we naar Venetië. Niet naar het nabij gelegen Treviso maar naar het vliegveld van de stad zelf, vernoemd naar Marco Polo. Na een zeer korte vlucht van slechts anderhalf uur pakken we onze bagage en reizen we naar het hotel. En dan begint meteen het avontuur. Koop alvast een ticket direct bij de uitgang van de kofferbanden zodat je niet in een langere rij hoeft te staan. Dit kan bij Alilaguna, de Maatschappij die de transfer regelt vanaf de luchthaven naar de stad. En die transfer is, totaal onverwacht natuurlijk, ook met de boot! Het duurt een kleine drie kwartier voordat je op het eiland van Venetië bent. Wil je naar het San Marco plein dan ben je nog wat langer onderweg, maar wat geeft het? Je vaart immers langs prachtige eilandjes en een schitterende stad, gebouwd op vele eilandjes. Dat hoeven we in ieder geval niet uit te leggen! Dat weet iedereen toch?
Vanaf de bootstop “Ospidale” is het nog slechts 5 minuten wandelen naar de prachtige Bed & Breakfast waar we dit weekend verblijven. Het draagt de naam Ca’ Cappellis en is gevestigd in een oud gerestaureerd gebouw midden in het bruisende centrum van Venetië. We dumpen snel onze spullen, pakken de fotocamera en gaan snel op pad. Vandaag is immers de dag dat we de stad zelf gaan bekijken. Op slechts vijf wandelminuten van Ca’ Cappellis sta je bovenop de Rialtobrug. Deze beroemde brug is de levensader van de stad. Hij verbindt de beide gedeelte van Venetië over het Canal Grande. Het is een mooie brug maar erg toeristisch. Er zijn enkele dure juwelierszaken en souvenirwinkeltjes gevestigd op de brug. Wanneer je deze brug afloopt en aan de andere kant komt dan kom je eerst langs de Rialto kerk en vervolgens bij een markt. Dit is de Rialto markt waar je vers voedsel kunt kopen bij de vele marktlieden. Erg leuk om eens te bekijken.
Vanaf de Rialto is het slechts tien minuten door smalle straatjes, over enkele eilandjes en langs romantische kanaaltjes totdat je op het beroemde San Marco plein staat. De Indiërs die pitjes verkopen zodat je de duiven kunt voeren negeren we maar. We genieten van de pracht van dit plein. Met de dure restaurants rondom waar tien euro voor een kop koffie nog goedkoop is. Daar wordt dan wel livemuziek gespeeld door een chique band. Hoogtepunt van het plein, hoewel het hele plein eigenlijk het hoogtepunt is, dat is de Basiliek van San Marco. Je kunt hem gratis bezoeken het gehele jaar door. In de winter kan het voorkomen dat de stad helemaal onder water staat. Sterker nog, dat komt vaker voor. Echter zijn er door de hele stad dan vlonders gelegd zodat alles bereikbaar is. Zo ook de Basiliek van San Marco, die je echt niet mag missen.
Op het plein staat ook nog een toren. De Campanille is te beklimmen en geeft een prachtig uitzicht over de hele stad. Beter ga je er op tijd heen, hoe later op de dag, hoe langer de rij. Let goed op dat je niet zomaar bij een restaurant vlakbij het plein gaat eten, maar kijk even goed naar het menu. Als je eenmaal zit, dat is overigens overal in Venetië, betaal je al per covert. Dat begint bij een paar euro, maar bij de duurdere restaurants is dat al gauw over de tien euro! Met een Dagpas van Venezia Unica kan je de hele dag reizen met de boten rondom Venetië. Ideaal toch? Zo pakken we in de avond de boot en gaan we naar de andere kant van het grote kanaal. Daar staat de Basilica de Santa Maria della Salute. Een prachtige ingang van het kanaal. Deze basiliek is een grote ronde boog en een prachtig aangezicht als je aan komt varen. Ook is het van binnen zeker een kijkje waard. Neem overigens eens de waterbus met lijn 1 of 2. Je vaart dan dwars door het kanaal en ziet alle hoogtepunten vanaf het water. Ook een tocht met een gondel is de moeite waard. Deze gaat echter langzamer en je ziet minder van de stad. Ook kost een pas van Venezia Unica 27 euro (www.veneziaunica.it). Een tocht met de gondel kost 80 euro per 40 minuten. In die tijd zie je het hele grote kanaal ook. En met de Venezia Unica pas kun je hem zelfs 2 keer varen. En de pas is ook nog eens 24 uur geldig, ideaal hè?
Tijd om te eten! Het is inmiddels bijna donker en de maag begint te rammelen, dus gaan we op zoek naar een leuk restaurant. En dat lukt direct. Een van buitenaf klein restaurantje heeft nog een grote verrassing voor ons. Een grote binnentuin met nog enkele plaatjes. Het lijkt alsof we eten op het pleintje waar ik vroeger voetbalde, omringt met kleine woonhuisjes waar zo af en toe iemand naar buiten loopt. De was hangt zelfs ook nog buiten. Natuurlijk bestellen we een Bruschetta vooraf en als hoofdgerecht kiezen we voor een lekkere pasta en een heerlijke verse zeebaars. Beiden zijn heerlijk en zoals je het in Italië verwacht: Vers en kwalitatief. Ook kan het in Venetië anders. We kiezen een knus restaurantje uit op de tweede dag en worden verrast met een chagrijnige ober en weinig voedsel (Bevroren droge kip en een klein bordje pasta) voor veel geld. Misschien handig om vooraf reviews van Tripadvisor te lezen aangezien je toch in het buitenland gebruik kan maken van je internet databundel. Na het eten doen we nog een heerlijk drankje op terras en gaan we terug naar ons fijne B&B Ca’ Cappellis. Ook nu slechts een aantal minuten wandelen langs leuke grachtjes en de beroemde kanalen van Venetië.
Dagje met de boot naar Burano en Murano
Waar je niet gelijk aan denkt bij een bezoek aan Venetië is dat er nog veel meer te doen is in de omgeving. Op slechts een kwartier varen met de vaporetto, zo heten de boten, vanaf het bootstation Ospidale ligt het glasblazerseiland Murano. Met onze pass is deze boottocht inclusief dus gaan we vroeg in de ochtend, na het heerlijke ontbijt, het eiland verkennen. We komen aan bij de mooie vuurtoren van het eiland. Het is een wijk van Venetië wat ook bestaat uit verschillende eilandjes die weer gelinkt zijn met bruggen. Dit is tevens de plek waar het wereldberoemde Venetiaanse glas al eeuwen wordt geblazen. Deze glasblazerij was eerder uit het centrum van de stad verbannen vanwege brandgevaar en verplaatst naar Murano. Aan alles is te zien dat het een glasblaas stadje is. Van de vele glasblazers in de leuke pandjes tot een groot glazen kunstwerk in het centrum. Tegenwoordig is Muranoglas vooral beroemd vanwege de kleurrijke ontwerpen. Natuurlijk is er ook een glasmuseum. Maar glas is niet alles in Murano. Het heeft leuke kleurrijke huisjes en je kunt er heerlijk verse vis eten. Een wandeling langs de kanaaltjes is ook erg leuk. Eet tip: Het B Restaurant is gevestigd in een smal straatje tussen de glasblazerijen in. Er is verse pasta en er zijn heerlijke pizza’s. Ook een lokaal biertje mag niet ontbreken! Zeker een bezoekje waard!
Op 25 minutenvaren van Murano vinden we het eiland Burano. Een nog mooier eiland met eindeloze mogelijkheden. Het is wel een eindje varen vanaf Venetië, zo’n 40 minuten. Maar ik raad wel aan om vroeg in de ochtend te gaan zodat het nog niet zo druk is. Wanneer je aankomt in de kleine haven wordt je meteen vrolijk. De prachtig gekleurde huisjes lachen ons meteen toe. Het is de meest kleurrijke plek die we ooit hebben gezien! Via de hoofdstraat loop je direct de straatjes in met de vele gekleurde huisjes. Het moment dat je die huisjes voor het eerst ziet weerspiegelen in de kanalen is een apart maar bijzonder moment. Zoveel kleuren om je heen, dat heb je vast nog nooit meegemaakt. Wandel zeker ook af en toe een klein steegje in zodat je op de mooiste plekjes komt. Was hangt over de straten en ouderen zijn aan het vissen in de kanalen of bij de kleine haven. In het parkje genieten mensen van de schaduw en een terrasje mag je natuurlijk ook niet missen. Dit charmante plaatsje moet je zeker bezoeken als je in Venetië bent. Sterker nog, voor mij staat het als het hoogtepunt van ons bezoek aan Venetië.
Nog een avond in Venetië
Eerst lopen we naar de Joodse wijk. De Joodse Getto is interessant te bekijken en het museum is ook zeer indrukwekkend. Het is leuk even een rondje te lopen over het plein en de wijk van dichtbij te bekijken. Elk huis met 5 identieke ramen naast elkaar is overigens een Synagoge. Zo herken je ze gemakkelijk. In de omliggende straatjes zijn leuke restaurantjes en kleine boetiekjes te vinden waar de locals ook graag zelf genieten van een hapje en een drankje. Zeker een bezoekje waard dus. Venetië heeft gewoon iets magisch. En op de 15e juli werd dat gevoel nog eens versterkt. Festa del Redentore was toevallig aan de gang tijdens ons bezoek. Dit feest viert men nog ieder jaar ter herinnering aan de pestepidemie van 1577. Naast de grote vuurwerkshow die je vanaf het San Marco plein onder andere kunt zien zijn er ook nog eens versierde gondels die de kanalen van de stad bevaren. Leuk om naar te kijken. Op de zaterdagavond gaan alle bewoners per boot door de grachten om te eten, drinken en te feesten in het kanaal van Giudecca. Ben je toevallig in Venetië dan mag je dit zeker niet missen!
Overnachten bij Ca’ Cappellis
In een echt Venetiaans pand gevestigd vinden we de bed en breakfast Ca’ Cappellis. Gemakkelijk bereikbaar vanuit de gehele stad is dit tevens een ideaal uitgangspunt voor een weekend in de prachtige stad. Zodra je het gebouw binnen bent weet je direct dat je in een oud Venetiaans pand bent dat prachtige gerenoveerd is. De stenen trappen leiden je naar de tweede verdieping waar de ontbijtzaal en receptie zich bevindt. Men biedt kamers met airconditioning en appartementen. Sommigen van deze zijn elders in de stad gevestigd. In deze appartementen is een televisie aanwezig, een koffiezetapparaat en een elektrische kookplaat. De badkamers komen natuurlijk met de gratis verzorgingsproducten en een haardroger. Sommigen hebben uitzicht op het kanaal. De kamers in de Bed en Breakfast zijn allen verschillend met heerlijke bedden en een mooie badkamer. Ze zijn allen Venetiaans ingericht met prachtige details en hoge plafonds. Er zijn slechts vijf kamers waardoor het een erg knus gebouw is. Het ontbijt is fantastisch met ook nog eens verse Jus d’Orange. Het ontvangst en de service zijn beide goed en vriendelijk. Een uitleg over de stad en tips van de sluier worden bij de checkin ook medegedeeld. Je krijgt natuurlijk ook een kaart van Venetië mee! Een prachtig verblijf met een nog mooiere en betere locatie! Meer informatie en boekingen op https://www.cacappellis.it/.
Vliegtip: Wij vlogen met Condor (www.condor.de) vanaf Düsseldorf in anderhalf uur naar Venetië.