Wintersport in Sestriere

Door: Anwar Markerink. Wanneer je komt skiën is Sestriere schaf je een skipas aan voor het gebied Via Lattea. Het skigebied wat wij in volksmond Via Lattea noemen ligt op de grens van de Piemonte in Italië en de Alpes du Sud in Frankrijk. Het complete gebied heet eigenlijk Via Lattea Internationaal en bestaat uit de twee grote deelgebieden Via Lattea (SestrièreSauze d’OulxSansicario Torinese en Pragelato) en Monti della Luna (Montgenèvre en Claviere). De passen hebben wij aangeschaft via Sesstriere S.p.A. waar wij zeer vriendelijk werden ontvangen en uitleg kregen over het gebied.
Voor iedereen
Dit grote gebied is geschikt voor echt elke skiër of boarder. Je vindt hier zeer eenvoudige pistes voor beginners tot serieus steile zwarte lijnen. Ook off-piste is hier genoeg te doen als je de weg weet, of als er een retour d’est is langsgekomen. Het is bijzonder dat dit gebied niet populairder is bij de wintersporter uit de Benelux, want via de Frèjus-tunnel zit je hier zo.
Eenvoudig in Frankrijk pittiger in Italië
Aan beide kanten van de grens vind je voldoende pistes voor iedereen. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat de pistes in Italië iets pittiger zijn met veel rode muren ook zijn de liften hier niet altijd even modern/makkelijk. Rond Montgenèvre is het allemaal iets vriendelijker en minder steil, en hier zijn de liften ook wat beter aan beginners aangepast.
Sneeuwzeker
Via Lattea bevind zich op de grens van Italië en Frankrijk, en hiermee ook op een meteorologische grens. Door de grootte van dit gebied is er altijd veel sneeuw te vinden. Als er weinig sneeuw in Sestrière ligt, kun je altijd makkelijk uitwijken naar Montgenèvre, of andersom. Bij een retour d’est kan het zijn dat er een waterig zonnetje boven Montgenèvre schijnt, terwijl het in Sestrière met decimeters tegelijk sneeuwt.
Eten en drinken
Opzoek naar lekker eten? Ga dan de grens over naar, of blijf in, Italië. Het eten is goedkoper, de koffie beter en de toetjes lekkerder. Je vindt hier genoeg leuke en authentieke tentjes.
Hotel Olimpic Steriere
In Sestriere is aan de rand van het skigebied een 3 sterren hotel te vinden; Olimpic Sestriere. We kregen hier een warm onthaal en werden naar onze kamers gebracht. Je hoeft niets te verwachten van grote luxe maar het was er schoon en verzorgd. Ook het ontbijt is ruim voldoende. Van eieren tot croissants en van Muesli tot chocolade broodjes. Een goede bodem voor de dag is het halve werk.

Tot slot enkele tips voor het vermaak na het skiën. In Spotties Bar werden we iedere dag verwelkomd met een heerlijk pilsje, leuke muziek en plankjes met diverse soorten eten Charcuterie met olijven tot gefrituurde hapjes en chips. Top tent! In Italië moet je natuurlijk pizza gegeten hebben. Pinky’s bar is hiervoor de perfecte invulling. Je kunt er heerlijk met z`n  tweeën eten maar ook voor een grote groep heeft men plaatst genoeg. Even reserveren van te voren is aan te raden of even wachten aan de bar. De prijzen zijn marktconform zeker voor de hoogwaardige kwailiteit die je er voor terug krijgt. Voor de liefhebber die er even wat luxer op uit wilt gaan is last Tango Ristorante Grill de perfecte avondvulling. De eigenaar doet zijn uitstekende best om het de gast er naar zijn of haar zin te maken.Rent to Go
Goed ontvangst, aardig en behulpzaam. Wat als eerste opvalt is de ruime opzet en veel nette en kwalitatief hoogwaardige huurspullen. Er werd ons gevraagd om wat Basis gegevens in te vullen op een pc. Het gaat hierbij vooral om je lengte, gewicht ervaring etc.. Daarna berekend een programma alle zaken die nodig zijn voor een perfecte afstelling van je skies of snowboard. Niet alleen heel gemakkelijk maar vooral voor ieders veiligheid werd onsverteld. Bij Rent to Go in Sestriere is deze software zeer uitgebreid getest en deze gegevens zijn onderling uit te wisselen, dus ook in andere skigebieden waar Rent to Go aanwezig is (zie volledige lijst). Aangezien Rent to Go ook heel veel accessoires beschikbaar heeft, tegen een zeer aantrekkelijke prijs, hebben wij hier gelijk een aantal artikelen aangeschaft, uiteraard kregen wij hier deskundig advies bij en kon ons een mooi voorstel worden gedaan. Zoals de Jumbo zou zeggen; service met een glimlach! Meer informatie: https://www.rentandgo.it/eng/stores/view/rent-and-go-sestriere.

Sestriere is qua gebied een van de mooiste, grootse en ruim opgezette gebieden om op wintersport te gaan. Eten en drinken is ook prima voor elkaar maar kom je echt op alleen te apres skiën is Oostenrijk of enkele gebieden van Frankrijk een betere plek. Ik zal zeker Sestriere nogmaals gaan bezoeken! Meer informatie over het gebied op https://www.vialattea.it/.