Op wintersport naar Vogel in Slovenië

Als je op zoek gaat naar jouw wintersport vakantie kijk je niet direct naar Slovenië, maar dat is onterecht! Want Slovenië heeft de prachtige zuidelijke gedeeltes van de Alpen waar we jaloers op mogen zijn. We vliegen binnen anderhalfuur vanaf Amsterdam direct naar de hoofdstad Ljubljana, waar we de huurauto ophalen en door de sneeuw naar onze bestemming reizen. Vogel is de naam van het skigebied, Bohinj van het dorp waar we verblijven in het Bohinj Eco Hotel. Het prachtige hotel ligt op tien minuten afstand van de pistes van Vogel. En dat is een ongerept skigebied met prachtige uitzichten en goede faciliteiten. We nemen je mee naar een skigebied die nog niet goed ontdekt is door het massatoerisme.
Prijsklasse Skigebied
Skiverhuur voor 6 dagen bij Alpinsport: €65
Skipas voor 6 dagen: €141,- voor Volwassenen, €128,- voor kinderen
Diner voor 2 inclusief drank: €25
0,5 Liter bier: €3,00
Hapje op de piste: €6-15
Vogel: het skigebied
Met 22 kilometer aan piste’s op een berg die uitkijkt over het meer van Bohinj is er voor beginners en gevorderden genoeg te verkennen. Voor de ver gevorderden is het misschien een beetje simpel allemaal, maar toch is er ook voor hen genoeg te doen. De gondel naar boven gaat vanaf acht uur in de ochtend tot zes uur in de avond om het half uur. Er kunnen ongeveer 80 personen in. Wanneer het druk is, vaak vroeg in de ochtend en aan het einde van de skidag, dan gaat de gondel vaker omhoog. Met ongeveer tien minuten sta je op een hoogte van 1535 meter (Liefst 1000 meter hoger dan het station). Vanaf het bovenste station, waar we tevens onze ski’s en schoenen ophalen, kun je alle kanten op. Direct bij de gondel vinden we het kindergebeuren. Hier kun je als familie genieten van prachtig geprepareerde pistes. Met een band worden ze vervolgens weer omhoog gebracht. Vaak begint hier ook je les, mocht de weersomstandigheden dat toestaan uiteraard.
Even om het hoekje, na een klein stukje klunen, begint het skigebied echt. Hier zien we meteen een stoeltjeslift en in de verte nog meer liften. Hier begint het echt. Je moet een klein stukje naar beneden skiën om in het dal te komen waar je de stoeltjeslift naar boven kunt pakken. Je komt dan bij het bovenste gedeelte en daar kun je verschillende kanten op. Bijna altijd kun je kiezen tussen een blauwe en een rode variant. In dat gebied zijn ook de wat langere pistes waar je lekker snelheid kunt maken en uitgedaagd wordt wanneer je hem vaker doet. De uitzichten rondom zijn verbluffend. Het is vrij rustig op de piste tijdens ons bezoek. Dat komt omdat we buiten elke vakantieperiode om reizen. Maar ook in het hoogseizoen is het er vaak rustig en zijn de piste’s leeg. Vooral op weekdagen kan het lekker rustig zijn waardoor je prachtig kunt skiën zonder massa’s met mensen.
Pracht van het ski resort is eigenlijk de dalafdaling van 7,5 kilometer. Hij is niet altijd open, maar wanneer deze open is heb je prachtig uitzicht op de omgeving en kun je helemaal naar het benedenstation skiën. Het is een modern skigebied met moderne stoeltjes of sleep liften. Deze worden goed onderhouden. Er zijn enkele hutten waar je lekker kunt eten en drinken. De Pizzaria is het hoogtepunt. Lekkere pizza’s of andere gerechten, en een heerlijk Sloveens biertje erbij. Wat wil je nog meer? Het skigebied heeft zich inmiddels ontpopt tot een populair gebied in Slovenië maar is bij internationale toeristen nog niet echt bekend. We komen vooral enkele groepen Engelsen tegen en Kroaten zijn er ook veel, net als Hongaren. Dat zijn natuurlijk ook de buurlanden waar het gemakkelijk bereikbaar is. Maar ook voor ons, met de vluchten van Adria, is het gewoon goed bereikbaar. En het is gewoon een goed, modern en mooi skigebied. Op de site kun je precies zien wat geopend is en wat niet. Deze word elke ochtend van een update voorzien. Ga naar http://www.vogel.si/winter/ski-center/lifts en lees tevens alles over het skigebied.
Het gebied heeft moderne liften. Alleen de lift helemaal naar de top ziet er wat oud uit, maar is gewoon een stoeltjes lift. Het is wel een enkele stoeltjeslift, wat het wel een beetje spannend maakt natuurlijk. Maar het is wel hoe het skigebied is. Je kunt het niet vergelijken met bijvoorbeeld Winterberg, dat een soort van gelijk aantal kilometers aan pistes heeft. Hier zijn de pistes langer en is het veel rustiger. Je vliegt in anderhalf uur naar Ljubljana en vanaf de luchthaven is het ongeveer 45 minuten naar Bohinj en nog eens een kwartier naar het gondelstation van Vogel. Er rijd tevens een skibus zodat je niet altijd zelf naar de gondel hoeft te rijden. Boven bij vertrek is een tentje waar een soort van Après ski is, net als onder waar je nog een drankje kunt doen voordat je weer vertrekt naar je hotel. Uitgestrekte pistes, rust en een prachtige omgeving is een korte, krachtige beschrijving van Vogel Ski Center.
Skiles bij SKI FINŽGAR school
Gevestigd direct onder de plek waar de gondel aankomt vind je de ski school en verhuur van Ski Finžgar die ook nog eens jouw eigen materiaal kunnen verzorgen. Rachel en Hannah krijgen een uur privéles van een van de professionele leraressen. Met een uitstekende uitleg en een goede inschatting van niveau gaan ze samen met de lerares op stap. Ze stuurt bij daar waar nodig en laat de meiden beter skiën en vooral met minder angst de toch wel redelijk steile pistes afgaan. Tijdens het uur hebben ze volledige controle over de bewegingen en ski’s. Met een vriendelijke lerares op een gezellige en leuke manier kennis maken met skiën? Boek dan je skiles bij Ski Finžgar. Kijk op http://www.ru-fi.si/en/homepage voor meer informatie en reserveringen. Hannah en Rachel hadden al wat ervaring, maar er zijn lessen voor ieder niveau. De pistes zijn namelijk ook ideaal voor beginners! Wil je wat meer op techniek leren en ben je al ervaren? Ook dan kun je een les boeken bij Ski Finžgar.
Overnachten en genieten: Bohinj ECO Hotel
Het bekroonde Bohinj Eco Hotel is sinds 2009 geopend en gevestigd in het dorp Bohinjska Bistrica. Dat is ongeveer een kwartier vanaf het gondelstation. Bij het hotel kun je direct je auto parkeren, op de buitenparkeerplaats of onder in de garage. Zo hoef je daar dus niet meer naar om te kijken! De ontvangst bij de receptie was gastvriendelijk. We worden naar onze kamers verwezen en mevrouw legt alles netjes uit. Waar moeten we de skibus pakken? Waar is het ontbijt en avondeten? Ze geeft ons meteen de passen waar we toegang hebben tot de skibus en waar we het zwemparadijs mee in kunnen. De kamers zijn allen erg netjes ingericht. Je kunt kiezen uit een of twee persoons kamers, maar ook uit suites of familiekamers zodat de hele familie bij elkaar slaapt! De bedden zijn lekker zacht en de vloeren hebben vloerverwarming. Er zijn grote ramen in de kamers die geheel open kunnen en vanaf je balkon heb je uitzicht op de bergen. Er is ook normale verwarming op de kamer en je hebt voor in de zomer ook airconditioning. Een minibar en een flatscreen televisie mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Op de badkamer is een nette inloopdouche, wastafel met alle benodigde gelletjes en een toilet. Waarom Eco hotel? Omdat men alles op een ecologische wijze probeert op te lossen. Het water, recycling en het opwekken van energie. Bohinj Eco Hotel was het eerste Eco hotel in Slovenië!
Het restaurant serveert Sloveense en Internationale gerechten. Je kunt kiezen voor Half Pension. Je kunt dan gebruik maken van het goede ontbijtbuffet met verse producten uit de regio bereid. Heerlijke broodjes, Engels ontbijt of een lekker eitje behoren allen tot de mogelijkheden. En zijn natuurlijk erg belangrijk voor een goede start van je actieve dag! In de avond is er in hetzelfde restaurant een buffet. Als je halfpension hebt, net als wij, kun je kiezen uit een verscheidenheid aan vlees, vis en vegetarische gerechten. Alles vers en gekookt van lokale producten. We hebben er twee avonden gegeten en erg genoten van de gastvrijheid en het lekkere eten. Sloveense gerechten met een internationale allure, zo kun je de ervaring het beste beschrijven. Onderin het hotel is ook nog een bowling! Leuk om een uurtje te bowlen onder het genot van een Sloveens biertje. Als je verder loopt, door de tunnel, kom je uiteindelijk bij het tropisch zwemparadijs. Als gast van het hotel kun je hier gebruik maken van een heerlijk bubbelbad, groot zwembad en ligbedden. Er zijn ook glijbanen aanwezig en een kinderbad. Ben jij ook geïnteresseerd in een verblijf bij Bohinj Eco hotel? Kijk dan snel op: https://www.bohinj-eco-hotel.si/.
Voor skihuur kun je het beste zijn bij Alpinsport Ski. Zij zitten direct aan de piste en je kunt er elke ochtend en avond je spullen ophalen en wegbrengen. Openingstijden van 09:00 tot 16:00. Meer informatie op www.alpinsport.si.
Skipassen halen we op bij het gondelstation. Daar kun je ze kopen. Meer informatie over het skiresort op http://www.vogel.si/winter.
Alles weten over Slovenië? Kijk dan op de site van het toeristenbureau van het land op: https://www.slovenia.info/en.
Vlieg snel en direct met transavia.com naar Ljubljana en huur daar een auto of boek een transfer!