Het paradijs van de Ski Amadé

Door Anwar Markerink en Timo Kersten. 4 Berge Ski is met 123 kilometer aan skipiste onderdeel van het grootste skigebied van Oostenrijk “Ski Amadé”. Of je nu op zoek bent naar een vakantie met het gezin of je wilt wat dagen met vrienden op pad, 4 Berge biedt voor ieder wat wils. Afgelopen januari was Schladming óók nog het toneel voor de wereldbeker slalom voor mannen. Afhankelijk van de berg kan de dalafdaling nog een pittige afsluiting zijn van de dag, maar eenmaal beneden biedt de Hohenhaus Tenne après-ski bar een prima afsluiting. Onder het genot van de plaatselijke pils Schladminger (gebrouwen van lokaal bronwater) kan je nog even de dag doornemen, met de voetjes van de vloer of mee zingen met echte (live) Duitse apre ski muziek van o.a. Antonia aus Tirol en Olaf Henning en andere veelbesproken après-ski artiesten. Helaas hebben wij Helene Fischer net misgelopen.
Bereikbaarheid
Schladming ligt op iets meer dan 1.000 kilometer van Utrecht en is gemakkelijk te bereiken. Het meerendeel van de route is snelweg en pas de laatste kilometers zijn provinciale en lokale wegen. Per vliegtuig is Schladming ook goed te bereiken. Vanaf Graz is het ca 2 uurtjes rijden met de auto en vanaf Salzburg ben je er al met een goed uur.

Skiverhuur bij Intersport Gerhardter
7 dagen per week van 8.00 uur tot 18.00 uur is Intersport Gerhardter geopend en kan je hier terecht voor het huren van al je wintersportbenodigdheden. Gerhardter bevindt zich pal aan de piste van Reiteralm gelegen en biedt voldoende parkeergelegenheid zodat je direct na het ophalen van je uitrusting de sneeuw kan trotseren.

Bij aankomst zijn we hartelijk welkom geheten door Markus. Hij begeleide ons voor de registratie naar de computers achter in de mooie, ruim opgezette winkel. Om een taalbarrière te voorkomen kan je voor de registratie een keuze maken uit diverse talen en zijn bij een volgende wintersport jouw personalia, maar ook je huurgeschiedenis eenvoudig op te halen in overige Intersport filialen.

Na het invoeren van je gegevens wordt je schoenmaat opgemeten en een goed passende schoen uitgekozen. Indien je eigen schoenen bij hebt, mag je door naar de volgende balie waar je gevraagd wordt wat voor type ski’s je wilt huren, die voor beginners, gevorderde of voor de experts. Alles wordt keurig voorzien van een sticker en indien gewenst een etiket met je naam erop. Dit om te voorkomen dat je na een break bij één van de berghutjes of na een net te lange après-ski 😉 per ongeluk de verkeerde mee naar huis neemt.

Een complete set van skischoenen, ski’s en stokken kan je hier al huren voor nog geen €20 per dag op basis van één week. Vooraf online reserveren is ook mogelijk via: https://www.sport-gerhardter.at/.
Aan het einde van de vakantie werden we wederom met een brede glimlach ontvangen door Markus die vroeg of alles naar wens was geweest. Na het inleveren van de materialen, waar niets op aan te merken was, werden handen geschud en namen we tevreden afscheid.

Toegang tot Ski Amadé
Met één pas toegang tot 760 kilometer aan pistes verdeeld over 25 skioorden in vijf verschillende regio’s. Ski Amadé bestaat uit de volgende regio’s: Salzburger Sportwelt, Hochköning, Gastein, Grossarltal en Schladming – Dachstein. Het gehele gebied veel te groot voor een paar dagen Skiën, maar de vrijheid die de pas en daarmee de toegang tot het volledige gebied geeft is natuurlijk fantastisch. Wij zijn ons eerste skidag begonnen bij Planai één van de 4 Berge en vlakbij après-ski bar Hohenhaus Tenne, waarover later meer!

Nabij de kassa’s waar de skipassen kunnen worden aangeschaft ligt een grote parkeergarage waar je gratis overdekt kan parkeren. Mocht je na een iets te gezellige après-ski besluiten om de auto te laten staan, let dan op dat dit niet is toegestaan in de garage en je auto kan worden weggesleept. De garage is voorzien van een ruime lift zodat je niet met je ski’s vijf verdiepingen per trap moet afleggen.

Na de auto te hebben geparkeerd zijn we bij een van de loketten onze skipassen gaan halen. Wederom vriendelijke Oostenrijkers die je te woord staan en je voorzien van dat waar je voor komt. Een week pas heb je al voor €41 euro per dag en zijn vooraf aan te schaffen via: https://tickets.skiamade.com/en

Iedere berg z’n eigen karakter
De 4 Berge; Hauser Kaibling (2.015m), Planai (1.906m), Hochwurzsn (1.850m) en Reiteralm (1.860m) hebben allen hun eigen karakter en uitdagingen. Wij beginnen onze eerste dag bij Planai, een uitdagend gebied. Met de gondel vanaf het dal komt men via het tussenstation op een aardige hoogte uit, vanuit hier zijn de overige 3 aaneengesloten gebieden ook bereikbaar. Let wel op dat bij terugkomst van Hauser Kaibling het nog even zoeken is met welke lift je weer bij Planai komt. Indien je niet een klein bergje wilt moeten beklimmen met je uitrusting in de hand.

Planai en Hauser Kaibling zijn voor de gemiddelde en gevorderde skiër een prima dag vermaak, Hochwurzen en Reiteralm zijn iets breder en ruimer opgezet en geven daarmee ook de familie skiër een prima onderkomen. 4 Berge Ski geeft eigenlijk iedere wintersporter voldoende uitdaging. Eindconclusie; prima aanrader wat ons betreft.

Overnachten in een huiselijke en warm B&B
Omdat wij veel te laat waren met het boeken van een accommodatie kwamen we enigszins noodgedwongen uit bij de Bead & Breakfast Jagelhäusl in Ramsau am Dachtstein. Als je in dit soort type B&B’s komt wanneer je noodgedwongen moet boeken, dan wachten wij ieder jaar tot het laatste moment. Wat een geweldig, warm en gastvrij familie B&B is Jagelhäusl zeg! Ingrid runt het geheel en wordt zo nu en dan bijgestaan door haar (schoon)moeder. Ingrid doet er alles aan om het je volledig naar wens te maken en geen vraag is te veel. Ook de directe Nederlandse humor kan Ingrid wel waarderen, we hebben flink gelachen!

Omdat het huisje niet in het dal ligt ben je wel aangewezen op de auto, taxi (€20 enkele rit ongeacht aantal personen) of na een klein stukje lopen (of langlaufen) de bus om bij de pistes te komen, maar dat mocht de pret niet drukken.
Je hoeft hier geen groot ontbijtbuffet te verwachten, maar er is voldoende keus en wat je krijgt is gewoon van goede kwaliteit en met veel liefde klaar gemaakt. Broodjes, vleeswaren, zoet, eieren, yoghurt, fruit; ach eigenlijk is het ook meer dan voldoende! De inrichting doet echt Oostenrijks aan en is zeer degelijk. De kamer was super schoon en lekker op temperatuur. Ideaal na een dag skiën wanneer je buiten temperaturen hebt bereikt van bijna -15 graden.

Ook voor tips qua restaurants kan Ingrid je prima helpen. Zij weet uit eigen ervaring én die van haar gasten precies waar je lekker kunt eten in de buurt en hoe je daar het makkelijkste komt.

Wij waren voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt een schappelijke €96 per nacht kwijt. https://www.pension-ramsau.at/

Eten, drinken en après-ski
Op de pistes biedt de 4 Berge Ski ook voldoende gelegenheid om wat te nuttigen. Vaak betreed je een typisch Oostenrijks etablissement waar je heerlijk kunt genieten van nationale maar ook internationale gerechten. Uiteraard werd de Tiroler Gröstl weer uitvoerig getest in combinatie met een heerlijke halve liter Schladminer Schnee Weiße. Schladming heeft haar eigen bier; welke zeer is aan te raden. Voor après-ski zijn diverse mogelijkheden op de pistes met soms ook live muziek, maar voor de echte après-ski dient men naar het dal te skiën waar vlak aan de piste Hohenhaus Tenne, de grootste après-skibar van Europa ligt. Een ruim opgezette après-ski bar met diverse verdiepingen biedt voldoende ruimte en gelegenheid tot een groot feest.

Ook buiten is een bar geopend waar je een drankje kan bestellen en in de tussentijd kan verwonderen over de wintersporters die na teveel après-ski ergens op de berg, de laatste pittige dalafdaling nog moeten maken die zeker niet altijd vlekkeloos verloopt alvorens ze onder de grote lichtboog (die van heel ver te zien is) doorkomen. Zowel Schladming, Rohrmoos als Ramsau am Dachstein biedt voldoende gelegenheden om eens een lekker hapje te eten en wat te drinken.

Tot slot
Of je nu weg gaat met een groep vrienden, met z’n tweeën, met het gezin of met de gehele familie; 4 Berge Ski is een echte aanrader om je wintersport door te brengen. Wij gaan zeker nog eens terug naar Schladming om te skiën en zal, alvorens te boeken, eerst checken of Ingrid voldoende kamers beschikbaar heeft. Dit gaf de wintersport een zeer aangename toegevoegde waarde!