Op wintersport naar Zell Am See

Op zoek naar een uniek skigebied in Oostenrijk, net als wij dat waren? Zoek dan niet verder en kies voor Zell Am See. Een prachtig skigebied gelegen op een uurtje van de luchthaven van Salzburg. Onder andere transavia.com vliegt een aantal keer per week vanaf Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven naar Salzburg. Vanaf daar zijn de mogelijkheden voor wintersport eigenlijk oneindig, maar kiezen we uiteindelijk voor Zell Am see Kaprun. Een wintersport gebied dat schitterend is gelegen aan het meer van Zell am See. Op iedere piste heb je wel een mooi uitzicht op het meer, of de gletsjer van Kaprun. De top van de berg Schmittenhöhe is slechts 2000 meter hoog, maar het aantal kilometerpistes van 77 ligt grootendeels boven de 1500 meter hoog. Dat maakt het dan weer een erg sneeuwzeker skigebied.
Bereikbaarheid: Van Salzburg naar Zell am See met Transfer Service Austria
In gemiddeld anderhalf uur vlieg je van Nederland naar de luchthaven van Salzburg. Vanaf daar is het nog een ruim uur naar Zell am See. Wil je de vakantie op een relaxte manier beginnen? Ga dan met een luxe wagen met chauffeur van Transfer Service Austria. Thomas Csery is de eigenaar en regelt je transfer tot in de puntjes. Bij de aankomsthal staat een van zijn chauffeurs op je te wachten, die je vervolgens in een comfortable Mercedes Vito of een andere luxe auto naar het hotel brengt. Perfecte service van deur tot deur! En er staat ook nog een flesje water voor je klaar in de auto! Op de terugweg word je weer bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht zodat je rustig naar huis kunt. Deze service is vrij goedkoop en zeker erg interessant als je met een grote groep op pad bent. Meer informatie over deze service op http://www.transferaustria.com/ en https://www.limousinen-salzburg.at/home/.

Prijsklasse Skigebied
Skiverhuur voor 6 dagen: €109,-
Skipas voor 6 dagen: €252,- voor Volwassenen, €128,- voor kinderen
Diner voor 2 inclusief drank: €60
0,5 Liter bier: €6,50
Hapje op de piste: €18-22
Zell Am See
Het dorp Zell Am See zelf is zeker het bewonderen waard. In de zomer barst het van de activiteiten zoals mountainbiken, surfen op het meer en natuurlijk de berg op. Maar in de winter is het een groot feest in het dorp. De vele kroegjes zijn ideaal voor de Après Ski, die hier op originele Oostenrijkse wijze gevierd word! In elke kroeg is wel wat te doen aan het einde van de ski of snowboard dag. Het feest duurt tot acht uur, daarna gaat iedereen eten, en in de avonden gaat men op sommige plekken ook weer door tot in de laatste uurtjes. Après Ski toppers zijn Villa Crazy Daisy, Schanpshans Alm en Insider Bar. Tot in de late uurtjes kun je dansen bij Pinzgauer Diele. Een wandeling langs het meer mag zeker niet ontbreken. Het geeft prachtige vergezichten op de Alpen die prachtig reflecteren in het meer. Een bezoek aan de top van de Schmittenhöhe mag zeker niet ontbreken. Daar kom je bij de Sissi-Kapel, die gebouwd is ter gelegenheid van een bezoek van de Oostenrijkse keizerin. Je hebt er een mooi uitzicht over Zell am See en over de Alpen. Dit is het hoogste punt met een hoogte van 2000 meter.
Het Skigebied
Vanaf medio December tot aan April is de berg Schmittenhöhe redelijk sneeuwzeker. Op warmere dagen kan het zijn dat je tegen het einde een beetje papsneeuw hebt op de lagere pistes, maar veelal zijn de condtities erg goed. Je hebt verschillende afdalingsmogelijkheden die een totaal van 77 kilometer aan pistes hebben. De blauwe pistes zijn gemakkelijk, lekker breed en hebben vaak prachtige uitzichten. Ze zijn voor beginners goed te doen en sluiten vaak op elkaar aan. Vanaf bovenaan de Schmittenhöhe kun je zelfs een hele blauwe afdaling maken naar de CityXpress, die in Zell Am see aankomt. Je kunt uiteraard als gevorderde ook kiezen voor rode afdalinen, die je naar verschillende gondels brengen in het dal. De rode pistes zijn ook erg breed en lekker steil, tegen het zwarte aan zelfs. Helemaal bovenaan begint de afdaling met de naam Trass. Het begint bij de kleine Sissi Kapel, waar je duidelijk ziet waar je moet starten. In een afdaling van slechts 4000 meter leg je 1000 hoogtemeters af over zwarte pistes. Er is zelfs een afdaling van 70%! Hoe vet is dat? Zorg wel dat je dit alleen doet als je een gevorderde bent. Anders kom je vervelend beneden ben ik bang!
Er zijn 7 gondelliften, 10 stoeltjesliften en ook nog eens 7 sleepliften die je naar boven brengen. Deze liften zijn modern en zeer goed onderhouden. Laatste toevoeging is de AreitXpress die je van beneden helemaal naar boven brengt in drie verschillende gondels, waar je een keer dient over te stappen. De pistes zijn open vanaf 08:30 en de laatste gondels gaan meestal rond 16:30. Op drie avonden in de week kun je de benen strekken tijdens het avondskiën wanneer de pistes verlicht zijn. Ook dat is een ervaring die je zeker mee moet maken. De Pisteindeling van 25 kilometer Blauw en Zwart en 27 kilometer Rood laat blijken dat het een gebied is voor beginners en gevorderden. Beide halen hier zeker hun hart op. Op de pistes zijn enkele leuke “Alms” waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Ze zijn modern ingericht en hebben alles wat je maar wilt. Pizza, lekkere schnitzel of gewoon een goed verdiend biertje. Op de Schmittenhohe vind je ook nog eens de langste funslope ter wereld van 1300 meter lang. Daar is ook een funpark en de kinderpistes waar ook beginners goed kunnen oefenen. Er is een nieuw kinderland gemaakt waar alles speciaal is ingericht voor de behoefte van families. En denk je dat je het wel kan na deze oefeningen of na de les? Dan staat er een afdaling op je te wachten door een beleveniswereld met combinaties van hindernissen, tunnels, slaloms en nog veel meer!
Tijdens het skiën merkte ik vooral dat het door de week vrij rustig was op de piste. Dat is toch heerlijk? En ga lekker vroeg de piste op, de pistebullies zijn dan net weg, alles is vers geprepereerd en er is nog bijna niemand op de piste! Als het waait kan het zijn dat de hogere pistes worden afgesloten. Mocht er iets aan de hand zijn waardoor er iets afgesloten moet worden dan word dit netjes aangegeven als je de skipas gaat kopen bij het gondel station. Mocht je langer in het gebied verblijven en je toe zijn aan wat anders, dan is het skigebied bij Kaprun zeker wat voor jou. De skipas voor Zell Am See is er namelijk ook geldig! Daar wacht nog eens 61 kilometer aan pistes, en kun je zelfs vanaf een hoogte van 3029 helemaal naar beneden skiën via de blauwe of de rode routes. Bovenop de gletsjer heb je tevens een prachtig uitzicht vanaf het Panoramaplatform. Er zijn ook gondelliften en de zwarte piste Black Mamba mag je zeker niet overslaan als je wel van een uitdaging houd! De beide skigebieden zijn met de skibus (gratis) met elkaar verbonden zodat je beide gebieden kunt bezoeken op een dag! Voor meer informatie over het skigebied, prijzen van passen en veel meer bezoek je de website van Zell Am See Kaprun toerisme: https://www.zellamsee-kaprun.com/nl.
Skimateriaal huren bij Sport Achleitner
Het team van Sport Achleitner is het ideale aapsreekpunt op het gebied van wintersport materialen verhuur en het onderhoud van je eigen ski’s of snowboard. Je kunt alle materialen huren en kiezen uit verschillende kwaliteiten. Vanaf 109 euro voor een hele week skihuur inclusief schoenen en stokken. Dat is geen geld toch? Je kunt er ook je helm huren, wat wij ten alle tijden aanraden. Op de website kun je ideaal van te voren reserveren. Je kunt precies kiezen wat je nodig hebt en al betalen. Je geeft je maat alvast op zodat je niet eerst nog uren bij de verhuur staat, maar snel de piste op kunt. Mocht je hulp nodig hebben met iets over de materialen of over het skigebied kun je altijd terecht bij een van de medewerkers. Naast de verhuur van de materialen kun je er ook alle wintersportkleding kopen, mocht je wat zijn vergeten of mocht je geinteresseerd zijn in nieuwe kleding. Voor meer informatie en/of reserveringen ga je naar http://www.sport-achleitner.at/.
Overnachten en eten bij Hotel Stadt Wien Zell Am See
Op een korte afstand van de verhuur en de gondel naar boven vind je Hotel Stadt Wien. Christine en Klaus runnen dit gezellige en moderne familiehotel. Alle kamers in het hoofdgebouw zijn net gerenoveerd en de andere kamers en het Wellness gebied staan ook op de lijst. Wanneer je het hotel binnenwandeld adem je meteen een stukje Oostenrijk binnen. De combinatie tussen een modern hotel met toch een Oostenrijkse tintje is duidelijk te merken door het vele hout wat in de afwerking is gebruikt. Het geeft een leuke “Alpenlook” aan het hotel. Het hotel heeft een buitenzwembad die verwarmd is. Je kunt er dus na het skiën een heerlijke duik nemen of genieten van de sauna. Er worden ook massagebehandelingen gegeven en je vind er ook een kruiden stoombad en een kinderbad. Een uitgebreid ontbijtbuffet is altijd inbegrepen, volledig buffet-style met lokale producten en melk geserveerd in een melkbus, wat de stijl van het hotel al aangeeft. Je kunt ook halfpension boeken. Dan krijg je een vijf-gangen menu geserveerd en kun je een Après Ski snack in de middag verwachten. Het eten is allemaal lokaal en word op Oostenrijkse wijze bereid. Aan de bar kun je nadien nog een drankje doen onder de gezellige verhalen van Klaus en de barman.
De kamers van het hotel zijn modern ingericht met zachte bedden en een klein zitje. De meeste kamers hebben een balkon waar je prachtig uitzcht hebt over de Alpen. Bij aankomst stond er een broodje met kaas, wat ham en een sapje klaar. Ook een flesje wijn ontbrak niet. De badkamers van de gerenoveerde kamers zien er modern uit met prachtige stortdouche. Die van de kamers die nog niet aan de beurt zijn geweest hebben dezelfde faciliteiten maar iets gedateerder. Helemaal niks mis mee omdat het allemaal netjes schoon is. En is er wat aan de hand, neem je gewoon contact op met de receptie. Die helpen je graag verder. Wil je verblijven in een mooi hotel met een heerlijk ontbijtbuffet en met diner inbegrepen? Kies dan voor Hotel Stadt Wien. De hoge kwaliteit eten en de prachtige Alpen inrichting is zeker een lust voor het oog. Voor meer informatie of boekingen kijk je op http://www.hotel-stadt-wien.com/.
Gemakkelijk parkeren bij Quick Parking
En als je vanaf Schiphol vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijd altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Boek snel je parkeerplaats op https://www.quickparking.nl/.