Met SWISS de Alpen in: Engelberg

Grüetzi! In het Nederlands het best te vergelijken met gegroet of “Hallo”. We worden overal vriendelijk onthaald met deze groet. Met SWISS vliegen we comfortabel naar Zürich om van daar de trein te pakken naar het skigebied Engelberg-Titlis. Ik was nog nooit eerder in Zwitserland geweest om te skiën, dus eens moet de eerste keer zijn. Het is een leuk wintersportdorpje waar je in de zomer ook kunt genieten van vele activiteiten. Als je door de “Dorfstrasse” wandelt voel je de rust van een toch aardig groot ski resort. Restaurantjes, leuke boetiekjes en op iedere hoek van de straat een mooi uitzicht op de omliggende alpen. Het gebied is gemakkelijk per auto of vliegtuig te bereiken en heeft een uitgebreid piste aanbod voor beginners en gevorderden. Daarnaast zijn er nog veel meer leuke wintersportactiviteiten te beleven en kun je er ook nog heerlijk dineren! Een kaasfondue mag dan ook eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek!


Bereikbaarheid: Snel met SWISS naar de wintersport

Engelberg kun je met eigen vervoer in ongeveer negen uur bereiken. Het is een mooie route. Pas onderweg wel op voor de vele flitspalen en houd je gewoon aan de snelheid. Beter ga je gewoon met het vliegtuig! Met Swiss vlieg je in een ruim uurtje naar de luchthaven van Zürich. Vier keer per dag vliegt SWISS van Schiphol direct naar Zürich. Met een luxe toestel type Airbus A319 of A320 is alle service aan boord aanwezig. Je kunt kiezen voor Economy- of Businessclass. Mocht je de kans hebben, kies dan zeker voor Businessclass. Je hebt dan niet alleen meer beenruimte, maar krijg ook eten en drinken en een uitstekende service aan boord. Die uitstekende service is uiteraard ook aanwezig voor de Economyclass. Met een Businessclass ticket heb je toegang tot de Lounge. Daar kun je voorafgaand aan de vlucht een heerlijk hapje en drankje nemen en even uitrusten voordat de reis gaat beginnen. Handig! Bij SWISS mag je ski’s of snowboard gratis meenemen! Zie voor meer informatie https://www.swiss.com/netherlands/EN/Fly-to-the-Alps. Vanaf de luchthaven gaan directe treinen naar Luzern. Daar stap je over op de Engelberg Express. Deze zet je midden in het centrum van Engelberg af, zodat je 4 uur na vertrek vanaf Amsterdam op de piste kun staan!

Prijsklasse Skigebied

Skiverhuur voor 6 dagen: €100,-
Skipas voor 6 dagen: €250,- Volwassenen, €85 kinderen
Diner voor 2 inclusief drank: €75
0,5 Liter bier: €5
Hapje op de piste: €15


Huur je Wintersport materialen bij 4 Seasons Sport Shop

Als je met het vliegtuig reist, of als je geen eigen materiaal hebt, is het natuurlijk fijn als je de materialen ter plekke kunt huren. Dat kunt u, vlakbij het hotel, bij de 4 Seasons Sport shop. Op loopafstand van het Engelberg Trail Hotel en direct tegenover de bushalte waar u de Ski bus naar de pistes kunt pakken heeft de shop een uitstekende locatie. In het hotel is uiteraard de mogelijkheid de materialen te laten overnachten in de Skilocker. 4 Seasons heeft goede materialen. Je kunt kiezen uit verschillende type en moeilijkheidsgraden. Het personeel helpt je met passen en als je nog niet zo thuis bent in de wereld van skiën. Je kunt werkelijk alles huren, zo ook een helm, skikleding en materialen voor kinderen. In de winkel kun je ook nog skikleding kopen. Er zijn vaak goede aanbiedingen dus mocht je uit je skibroek scheuren, of gewoon toe zijn aan wat nieuws kun je hier ook terecht. Voor meer informatie of reserveringen kijk je op http://www.4seasons-sport.ch/.

Bruisend Engelberg
Engelberg is een leuk stadje. Op een hoogte van net boven de 1000 meter is het gemakkelijk te bereiken met de trein vanuit Luzern (En eerder natuurlijk Zürich). Er zijn eigenlijk twee skigebieden in het dorp. Als eerste de Brünni Bergbahnen, maar het grootse skigebied is Engelberg Titlis. Vanuit het hotel organiseren ze in de winter echter ook andere activiteiten, zo verteld Thomas, mede-eigenaar van het hotel. Hij neemt je mee naar boven op de Führenalpbahn waar je een geweldige tocht op sneeuwschoenen te wachten staat. Deze lift eindigt bij het restaurant waar je wandeling begint. Een stuk naar boven door de sneeuw en onderweg met prachtig uitzicht op Engelberg, de Alpen en de bossen. In Engelberg is ook een schaatsbaan, bioscoop en zijn verschillende wellnesscentra. Wel zo lekker na een dagje sporten. In de zomer zijn het vooral de sportieve activiteiten zoals klimmen, raften in de rivier en Mountainbiken. Grote evenementen als de Strongman run worden ook in Engelberg georganiseerd. Wat later in het winterseizoen komt Tuomas, een Finse gids, naar het Engelberg Trail hotel om spannende activiteiten te doen zoals een wandeling door de sneeuw in de bergen met als eind een diner bij kampvuur.


In Engelberg zijn enkele restaurants die de vermelding waard zijn. Uiteraard het restaurant bij het hotel, waar je heerlijk kunt kaasfonduen of kunt genieten van andere lokale specialiteiten. De Alpenclub, aan het einde van de dorpsstraat, is ook zeker de moeite waard. Het is wat aan de dure kant, net als in heel Zwitserland, maar het is zeker de moeite waard. Met verse producten maakt men lokale gerechten zoals een zelfgemaakte Cordon Blue, Schnitzel of heerlijke pizza’s uit de oven. De sfeer is huiselijk met een open haard en houten facilitair. Helemaal aan het einde van de dorpsstraat vind je een Klooster. In dit klooster, waar je gewoon naar binnen kunt, worden dagelijks nog verse kazen en yoghurt gemaakt. Deze zie je later terug tijdens het ontbijt.


Engelberg is ook in de zomer een druk bezochte plek. Je kunt dan ook naar de sneeuw namelijk. De Titlis gletsjer, op een hoogte van ongeveer 3200 meter, is namelijk altijd besneeuwd. Met een aantal liften ben je er vrij snel boven. De hoogst gelegen hangbrug ter wereld, de TITLIS Cliff Walk, is er een om eens te bezoeken. Bij goed weer in de winter is deze ook geopend. Je loopt liefst 500 meter boven de bergtoppen op een hoogte van 3041 meter. De uitzichten zijn er fantastisch, maar met hoogtevrees raad ik het niet aan. Op de top, waar ook de nieuwe TITLIS Rotair gondel zijn eindstation heeft, zijn echter nog meer activiteiten die noemenswaardig zijn. Zo kun je er in een ijs grot in de gletsjer wandelen. Zorg dat je goede schoenen aan hebt, want alles is er natuurlijk van ijs. Je wandelt echt door een gletsjer heen. Iets wat vrij uniek is. Nog even over de TITLIS Rotair. Deze lift is ook uniek. Hij draait namelijk om zijn eigen as tijdens de trip naar boven (En beneden)! Gaaf! En het uitzicht, ja dat is verbluffend!


Het Skigebied
Een van de mooiste resorts waar ik geweest ben, tot nu toe. Naast een gezellig dorpje zijn ook de pistes prachtig in orde. De aanwezige blauwe pistes zijn wellicht wat lastiger dan je gewend bent, maar na iedere bocht komt weer een prachtig uitzicht. Wat verder naar boven richting Jochpass liggen de rode en enkele zwarte pistes. Deze rode zijn echter ook prima te doen. Vooral omdat ze fijn geprepareerd zijn. Het is niet druk, zelfs op oudjaars dag zijn er geen lange wachtrijen bij de gondel en stoeltjesliften. Het gebied heeft 82 kilometers aan pistes. Slechts 24 kilometer zijn blauw, 50 rood en maar 8 kilometer aan zwarte pistes. Met 8 gondels, 8 stoeltjesliften en 5 sleepliften word je naar de elke ochtend vers geprepareerde pistes gebracht. Er zijn genoeg restaurantjes onderweg waar je lekker kunt lunchen, of waar je even lekker kunt uitrusten met een lekker glas Feldschlossen, een heerlijk Zwitsers biertje.


Voor beginners is er de Gerschnialp. Dit gebied ligt tussen het hoger gelegen, grote skigebied, en het dorp in. Hier kun je met een busje komen. Maar de manier waarop je de Gerschnialp bereikt is werkelijk waar fabelachtig. Met een oude tandratbaan uit 1913 ben je in enkele minuten in het gebied. Daar staat een busje op je te wachten die je voor 2CHF naar het restaurant brengt. Je kunt er ook heen skiën, maar dan moet je wel een stukje lopen. Het gebied is heerlijk voor beginners met brede blauwe pistes en enkele sleepliften. Engelberg is voor gevorderden beroemd vanwege de diepzwarte Rotegg piste. Maar ook voor freeriders is het gebied een populaire bestemming. De prachtige 12 kilometer lange dal afdaling waarin je maar liefst 2000 hoogtemeters daalt complementeert het gebied. Voor snowboarders is er een funpark met twee halfpipes. Bij het liftstation van de Trübsee kun je ook nog rondrijden op een sneeuwscooter. Rest mij nog te melden dat de skibus Engelberg verbindt met de Brünni Bergbahnen. Maar ook vanuit het dorp kun je met de gratis skibus naar het skigebied. Er zijn genoeg leuke restaurantjes te vinden op de pistes. Door de hoogte van het gebied, toppen van 3000 meter, is het gebied erg sneeuwzeker. Dus waar wacht je op? Ps. Houd je van Off Piste? Dan is dit een uitstekend gebied. Je kunt hier namelijk “redelijk” veilig off piste!


Overnachten in het centrum: Engelberg Trail Hotel
Thomas en Nadia zijn sinds een jaar of vijf eigenaar van het Engelberg Trail Hotel. Het hotel is te vinden middenin het centrum van Engelberg en heeft daarmee een perfect locatie. Je bent zo bij de ski verhuur en bij de halte voor de Skibus. Het hotel zit al generaties in de familie van Thomas, sinds 1854 ontvangt men al gasten. De huiselijke, vriendelijke en gezellige sfeer zijn de grote publiekstrekkers van het hotel. Elke ochtend word je vrolijk welkom geheten in de ontbijtzaal. Tijdens het uitgebreide ontbijtbuffet nuttig je lekker een croissantje en een heerlijk broodje, allemaal van de lokale bakker. De kaas en de yoghurt komen van het klooster. Nadia komt even een praatje maken. Heb je wel goed geslapen, is de vraag. Een verdieping naar onder is nog een bar. Daar kun je een lekker drankje doen en een praatje maken met de eigenaren. Het hotel probeert zich te onderscheiden als Trail Hotel, dat wil zeggen niet alleen voor de wintersport, maar ook voor de zomer. Zo bieden ze tochten aan op sneeuwschoenen en mountainbike tours. In ieder seizoen is er genoeg te doen, en Thomas helpt je graag met het uitstippelen van je reis.


Het hotel ligt aan een verkeersvrije straat. Dat zorgt ervoor dat je geen last hebt van geluid van auto’s over straat. Naast een normale tweepersoonskamer met goede bedden en een netjes ingerichte badkamer beschikt het hotel ook over eenpersoonskamers en hostelkamers. Deze zijn allen te boeken direct via de website van het hotel, of via booking.com. De kamers zijn comfortabel en netjes ingericht. Je hebt genoeg ruimte om je eventuele skipak uit te hangen en de kamers hebben een balkon met zitje. Lekker voor in de zomer, maar ook leuk om in de winter vanaf je balkon de straatjes in te gluren en naar de bergen te kijken. Er is een kabel televisie in de kamer aanwezig. Tijdens je verblijf kun je in samenwerking met Nadia en Thomas je gehele programma samenstellen. Met hulp van Tuomas, die in het winterseizoen leuke tours aanbied, zorgen ze ervoor dat voor ieder zijn wil leuke activiteiten worden georganiseerd. De liefde die het echtpaar in het hotel steekt kenmerken de sfeer in het hotel. Huiselijk, gemoedelijk maar toch een hotel dat vlakbij de piste is. Er word Engels, Frans en Duits gesproken. Voor meer informatie of boekingen bezoek je de webpagina van het hotel, https://www.hotel-engelberg.ch/en/.


Gemakkelijk parkeren bij Quick Parking
En als je vanaf Schiphol vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijd altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Boek snel je parkeerplaats op https://www.quickparking.nl/.