Ontdek County Clare, Ierland

Ierland staat internationaal bekend als prachtig vakantieland. Maar waarom eigenlijk? Om de natuur, de gezellige dorpjes, het drukke leven in de pubs met live muziek, bier, whisky, de Atlantische oceaan. Eigenlijk heeft Ierland alles wat een vakantieland moet hebben. We gaan op bezoek bij de zus van mijn schoonmoeder en dat combineren we natuurlijk met een paar uitstapjes in de omgeving. County Clare is de omgeving waar ze wonen in een boerderij waar ze ook een kwekerij hebben. Leuk om even rond te kijken. Ze wonen tussen Bodyke en Tuamgraney wat ongeveer 2 uur rijden is vanaf Cork of Dublin. De omgeving is verrassend veelzijdig. Aan de ene kant groene heuvels met oude boerderijen, aan de andere kant The Burren met zijn rotsformaties langs de Atlantic Way. En wat dacht u van de Cliffs of Moher, prachtige rotsformaties die tientallen meters boven de Atlantische Oceaan uitstijgen. Verblijven doen we vlakbij Tulla in een prachtige cottage van de Ballyblood Lodge!

Een prachtige route “The Atlantic Way”
Op weg vanuit Ennis, richting het speciale natuurmonument The Burren, komen we langs een van Ierlands mooiste kasteelruïnes, namelijk Lemeneagh Castle. Dit kasteel is echter niet van binnen te bekijken, er zit zelfs een stroombeveiliging op. Er is geen parkeerplaats bij het kasteel, maar je kunt de auto gemakkelijk langs de kant zetten, dat doet iedereen. Caherconnell is de gateway naar alle verschillende forten, en oude opgravingen in de buurt. Dit ringfort is een van de mooiste van Ierland, want Ierland heeft vele Forten. In Caherconnell is ook een Informatiecentrum, waar tevens Ierlands eerste Virtual Tour in een steen-fort wordt weergegeven. Het Fort word nog altijd door de eigenaar zelf gerunt. Het is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00. In de winter is het open tot 17:00.Poulnabrone is een van de meest gefotografeerde objecten in Ierland. De naam luidt voluit: The Poulnabrone Dolmen en ligt ongeveer 1 kilometer noordelijk van Caherconnell. Rondom Caherconnell zijn meerdere forten en hunnebedden te vinden. Het grootste hunebed is die van Poulnabrone, die in 1986 opgegraven is. Er werden in dat jaartal tevens lichamen gevonden van 33 personen, waarvan sommigen dateren van maarliefst 3.800 voor Christus. Als je verder rijdt kom je een heel apart landschap tegen, The Burren. Dit landschap is heel speciaal en lijkt zich ontwikkeld te hebben in de ijstijd, aangezien het bestaat uit inmens grote kalksteenplateaus. Tussen de Kalksteenplateaus zijn verschillende barsten ontstaan door de regen, soms wel tot 20 centimeter diep! In deze barsten, grikes genoemd, groeien zeer zeldzame planten, die The Burren tevens tot een speciaal gebied bekronen.
Onderweg richting het Zuidelijker gelegen plaatsje Doolin, vlakgelegen bij de indrukwekkende Cliffs Of Moher, kom je nog langs een plaatsje waar je ook schitterende rotsen hebt. Ballyryan ligt op ongeveer 15 kilometer van Doolin af, en is een zeer speciaal gebied langs de kust, middenin de kalkformaties van The Burren. Als je er gewoon langsrijdt zie je het niet, maar let goed op. Onderweg kom je vanzelf een plateau tegen waar veel mensen lopen. Stop daar, en ga eens lopen. Je hebt dan een prachtig uitzicht op ‘het broertje’ van de Cliffs Of Moher. Een authentiek Iers dorpje is Doolin, gelegen op 2 kilometer ten noorden van de Cliffs Of Moher. Het charmante kleine dorpje met een mooi zeezicht is prachtig gelegen in een dal. Van oudsher is het een vissersdorp, wat nog terug te zien is aan enkele restaurantjes met verse vis. Vele toeristen bezoeken het dorpje jaarlijks. Midden in het pittoreske dorpje staat een van de oudste kroegen van Ierland, Gus O`Conner`s. Hier kun je aan de welbekende Guinness, de bierbrouwer van Ierland. De kroeg is gelegen langs een schilderachtige weg met prachtige andere pandjes en een schitterend beekje. Vanuit het kleine haventje van Doolin vertrekken veerboten naar de Aran eilanden. Doolin wordt ook wel de Muziekhoofdstad van Ierland genoemd, aangezien hier de eerste platenmaatschappij staat van Ierland. TIP: Loop de weg naar boven! Vanuit daar heb je een prachtig zicht op de Aran Eilanden en Doolin.
De Cliffs Of Moher is de belangrijkste toeristische attractie van Ierland. De klippen, die wel tot over de 200 meter boven de atlantische oceaan uit rijken, behoren tot europa`s hoogste. Een Informatiecentrum is gevestigd in een van de heuvels. Je kunt daar een “Edge of the World Expedition” doen. Je ziet dan hoe de klippen ontstaan zijn, en wat voor een dier- en plantsoorten hier allemaal leven. De kusterosie van de klippen is een van de mooiste van Europa, je kunt zelfs de lagen één voor één tellen. Je kunt veilig een stuk over de klippen lopen, maar je kunt ook een stuk lopen wat niet veilig is. Daar heb je echter nog een mooi stukje, waar geen omheining is. Met harde wind dus niet aan te raden. Vroeger was het een prachtig punt maar tegenwoordig verstoord het toerisme de rust. Hoge bedragen en Ryanair als eigenaar zorgen voor een ander sfeertje!
Stadsbezoek aan Galway
Een bezoekje aan Galway mag ook zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan de Ballyblood Lodge. Want dit is een van de leukste stadjes die Ierland rijk heeft. De stad is vooral bekend bij studenten. Vele pubs prijken dan ook langs de straten in het centrum. Er is ook een goede winkelmogelijkheid dus de hele omgeving komt ook naar Galway om echt even goede kleren te shoppen. We drinken even wat in een leuke pub en wandelen een rondje door de stad. Muziek, festivals, cultuur en eten zijn de hoogtepunten van Galway maar ook historisch gezien kun je er je hart luchten. Ga eens langs bij de lokale markten waar je verse producten kunt kopen en kunt genieten van de Marktse sfeer in Ierland. Het Galway City museum kijkt uit over de Spanish Arch. Je vindt hier alles over de geschiedenis en het erfgoed van Galway. Een wandeling over de Salthill promenade langs de zee mag ook niet ontbreken. Je kunt er heerlijk wandelen langs de zee. De Spanish Arch is een interessante middeleeuwse wijk van Galway waar je prachtige oude gebouwen ziet. Het was in die tijd een welvarende ommuurde stad. De St. Nicholas church is een prachtige kerk die je van binnen kunt bezoeken. Het schijnt dat in de 15e eeuw Columbus een mis bijwoonde. Maar nogmaals, een bezoek aan een van de lokale Pubs mag echt niet ontbreken. Er is vaak live muziek!
Een rondje langs het meer van Lough Derg is ook aan te raden. Vanaf de Ballyblood lodge is dat ongeveer een half uurtje rijden tot aan Killaloe. En dat is een prachtig dorpje aan het net zo mooie meer. Langs het meer zijn verschillende accommodaties en kleine dorpjes. Je kunt overal wel een kano huren of een bootje om te vissen op het meer. Vooral in de zomer is het een populaire vakantiebestemming en aangezien het vanaf de Ballyblood lodge slechts een klein stukje rijden is kun je er gemakkelijk komen. Het meer is omringt door groene heuvels. Killaloe is prachtig. Vooral de kathedraal die speciaal is vanwege het steenhouwen in de muren. Elke zondag is er een kleine markt vlakbij de dam. De brug is eene enrichtingsweg en dus moet je er soms even wachten voordat je naar de overkant kunt. Een rondje langs het meer zal je zeker goed doen. De prachtige natuur en de leuke restaurantjes langs het meertje zijn een lust voor het oog.
De Ballyblood Lodge
Verblijven doen we bij Tricia in de Ballyblood lodge. Een prachtige cottage met twee verdiepingen verschijnt op een verscholen landweggetje. We komen nu in het echte Ierland. Tricia woont zelf in het huis vooraan en op de oprit heb je twee andere huisje. Wij verblijven in het grote huis. Een leuke cottage volledig ingericht. Bijn aankomst kom Tricia meteen naar ons toe om ons een rondleiding te geven door ons verblijf, de prachtige cottage. Op de benedenverdieping vinden we een slaapkamer met aansluitend een badkamer. Daarnaast is er de grote keuken met kookplaten, grote koelkast en genoeg servies voor acht personen. De woonkamer heeft een lekkere bank met salontafel, een open haard als pronkstuk en natuurlijk een televisie met Ierse en internationale zenders. Via de woonkamer kom je boven bij een extra lounge gedeelte waar je kunt relaxen en genieten van een muziekje. Je kunt er van de bank een sofabed maken zodat je ook daar nog eens twee kinderen kwijt zou kunnen.
Aan de kant van de slaapkamer beneden kun je ook naar boven waar nog eens twee slaapkamers verschijnen. Er is ook nog een badkamer die je met de twee slaapkamers moet delen. Beide slaapkamers hebben met openslaande deuren toegang tot de grote tuin. Een groot grasveld met op het heuveltje nog eens een voetbalveld met prachtig uitzicht verschijnt. Maar het hoogtepunt van deze tuin is wel de Jacuzzi. Deze word dagelijks schoon gehouden en op temperatuur (39 graden). Je kunt er in de avond heerlijk genieten van de sterrenhemel en lekker opwarmen. De Jacuzzi is mooi verlicht en in de avond ben je zo in je bed. Zorg wel dat je de deur van de slaapkamer op een kiertje houd dan! Je kunt turf zelf halen. Turf wordt gebruikt om de open haard brandend te houden. Al met al heb je er een ervaring om nooit te vergeten!
Op een korte afstand van deze cottage heeft Tricia zojuist een nieuwe cottage geopend. Hier zijn twee slaapkamers en is alles op de begane grond. Er is ook een ruime  tuin aanwezig en er is zelfs een sauna. De nieuwe cottage is nog moderner ingerich. Zeker ook de moeite waard als je met een kleinere groep bent. Voor meer informatie en contactgegevens over de lodge kijk je op http://www.ballybloodlodge.com/. Er is een wasmachine, gratis WiFi, het is rolstoeltoegangkelijk en er is genoeg parkeerruimte! Een ideale plek centraal in het gebied waar je heerlijk kunt genieten. Ik zou er zo weer terug gaan.