Stedentrip in Ierland: Cork

We bezoeken de vrij onbekende maar leuke stad Cork in het Zuiden van Ierland. Met een rechtstreekse vlucht van Aer Lingus is Amsterdam Schiphol verbonden met de stad. Met twee vluchten per dag heb je een ruime keuze om zo optimaal te genieten van je stedentrip. Maar we bezoeken niet alleen de stad Cork, ook het nabijgelegen Blarney met een prachtig kasteel en de haven van Cork met de naam Cobh staan op onze bezoeklijst. We zijn vooral benieuwd naar de historie en de toeristische waarde van de stad Cork. Aangezien het vooral als een plek op de kaart staat voor zakenreizigers gaan we snel op zoek naar de toeristische hoogtepunten. We doen dat vanuit ons prachtige hotel luisterend naar de naam Clayton Hotel Cork City.
Cork City
De stad Cork is de tweede stad van Ierland, na Dublin uiteraard. De hoofdstad van de gelijknamige “County” staat garant voor entertainment, een leuk dagje uit en vooral genieten van het Ierse leven. Het centrum van de stad is niet erg groot waardoor je al snel te voet de stad kunt ontdekken. De St. Anne’s kerk is een van de hoogtepunten. Je kunt er zelf als bezoeker de klokken luiden, helaas niet meer door aan een touw te hangen maar middels een geautomatiseerd proces. De lokale bevolking noemt de klok van de kerk “De leugenaar met de vier aangezichten”. Waarom? Omdat de vier wijzerplaten allen een verschillende tijd aangeven. Let dus goed op je eigen horloge en vooral niet op de klokken van de mooie kerktoren. De kerk ligt overigens buiten het centrum. Met het centrum bedoelen we het gebied tussen de rivieren. De Lee splitst namelijk in tweeën waar zich het centrum heeft ontwikkeld. Langs de rivier zijn leuke terrasjes en heb je enkele stroomversnellingen waardoor het aangezicht van de stad mooier en indrukwekkend wordt.
Winkelen is een van de belangrijkste trekpleisters van Cork. Vooral de mensen uit de County en omliggende plaatsen brengen een dagje een bezoek aan de stad om de voorraad kleding te vergroten. Cork heeft namelijk alles. Leuke restaurants, goede en goedkope winkels, luxere winkels en een leuk Iers sfeertje. Maar ook als toerist kun je jouw slag slaan. Naast de winkels is er namelijk een prachtige overdekte markt die dagelijks is geopend. Een bezoek aan “The English Market” mag zeker niet ontbreken tijdens een stedentrip naar Cork. Je kunt er verse kruiden, vis en vlees kopen. Het zijn allemaal lokale producten. Het is een drukte van jewelste en iedereen maakt graag een praatje. Zo ontmoet ik een Zuid-Afrikaan die vis verkoopt. Hij verteld ons een leuk verhaaltje over de oorsprong van de vis en verschillende soorten vis. Monumenten zoals de National Monument, De Berwick fontein, de Middeleeuwse stadsmuren en St. Fin Barre’s Katedraal mag je uiteraard niet missen. Een lekker kopje koffie drink je bij Bean and Leaf, waar heerlijke koffiebonen uit Zuid Amerikaanse landen word gebruikt.
Uitstapje: Blarney
Blarney staat bekend vanwege het kasteel. Wij bezochten deze echter niet. De kosten zijn dermate hoog dat een bezoek zeker af te raden is. Het is wel leuk een bezoek te brengen aan een van de Chocoladefabrieken. Ze verkopen er lekkere eigen soorten Chocola gevuld met mint, karamel en nog veel meer. Ze zijn te vinden vlakbij het kasteel, wat de 20 pond echt niet waard is. Op het nabij gelegen golfterrein kun je als golfer zeker aan je trekken komen!
Uitstapje: Cobh
Cobh is heel anders dan Blarney. Het ligt aan zee en staat te boek als de haven van Cork. Het is het laatste punt waar de Titanic is gezien. Hier vertrok hij namelijk naar Amerika om daar vervolgens nooit aan te komen. Het uitzwaaicafé heeft zijn prachtige bouw nooit verloren. Je kunt er heerlijk eten, van Fish en Chips tot aan verschillende nationale en internationale gerechten. In het charmante dorpje kun je eigenlijk uren rondwandelen. En dat doen we! We wandelen langs de prachtige gekleurde huizen met ieder een uniek karakter. De een is een hotel, de ander een café of woonhuis. De vele pubs maken het tot een drukbezochte plek, tevens in de avonden. De St. Colman’s Kathedraal is prachtig ingericht met verschillende unieke decoraties. Vanaf buiten de kathedraal heb je een fantastisch uitzicht over het gehele dorp richting de Atlantische Oceaan. Loop nog iets verder door naar boven, sla vervolgens twee keer linksaf en je komt in het beroemde straatje West View. Hier staan allemaal dezelfde huisjes in verschillende kleuren. Op zich niet zo speciaal, maar als je er langs loopt over het trottoir aan de overkant van de huisjes heb je een prachtig uitzicht over de huisjes met de Kathedraal en de Atlantische Oceaan op de achtergrond.
Jaarlijks bezoeken liefst 75 cruiseschepen de haven. Mensen bezoeken dan het dorpje zelf en gaan meestal ook met de trein in een half uurtje naar Cork. Daarmee is het na Sydney, Australië, de grootste natuurlijke haven van de wereld. Rondom de haven zijn vele kroegjes te vinden. Ook is er de Titanic Experience. Hier zie je alles over de reis die de Titanic ging maken en ontdek je wat er gebeurd is en wat de rol van Cork en Cobh was. Erg leuk en educatief. Kortom, ben je in Cork, bezoek dan zeker even Cobh. Je mag het niet missen. Genieten van de authentieke sfeer en in een van de bekende pubs kun je zeker. Wat te denken van een heerlijke Fish & Chips? Don’t miss Cobh!
Overnachten: Clayton Hotel Cork City
Op een prachtige locatie aan de rand van het centrum van Cork aan de rivier de Lee vindt je Clayton Hotel Cork City. Het hotel staat tegenover het stadhuis van Cork, en van sommige kamers heb je prachtig uitzicht op de rivier, het stadhuis of de prachtige stad. Naast prachtige kamers, later meer, zit het hotel boordevol faciliteiten. Zo is er een SPA met een zwembad. Je kunt er diverse behandelingen doen, of gewoon lekker een duik nemen in het zwembad. Er is ook een fitnessruimte, een sauna en een stoombad. Onder het hotel is de openbare parkeerplaats Lapps Quay. Daar kun je met korting via het hotel parkeren. Belangrijke bezienswaardigheden, het treinstation Kent en uitgaansgelegenheden zoals pubs liggen op de loer en zijn slechts enkele minuten wandelen.
Je kunt kiezen uit verschillende kamertypen. Standaard hebben de kamers goede bedden, een televisie, badkamer met douche of bad en natuurlijk een toilet. Onze kamer was een River View Balcony kamer. Met alle faciliteiten van een normale kamer maar dan net wat luxer. Zo hebben we een grote badkamer met een heerlijk ligbad. Daarnaast hebben we een balkon met uitzicht op, zoals de kamernaam al doet denken, de rivier. Op het balkon kan je lekker zitten. Voor alle kamertype en informatie kijk snel op de website. Ontbijt zit inbegrepen. Het is een heerlijk buffet met warme en koude versnaperingen. Hoogtepunt zijn natuurlijk de bonen in tomatensaus, de gebakken aardappeltjes en de heerlijke bacon! In het restaurant kun je genieten van lokale specialiteiten en in de avond een heerlijk drankje doen onder het genot van een sportwedstrijd. Voor meer informatie over het hotel bezoek je: https://www.claytonhotelcorkcity.com/.
Gemakkelijk parkeren bij Quick Parking
En als je vanaf Schiphol vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijd altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Boek snel je parkeerplaats op https://www.quickparking.nl/.