(B)ierland: Dublin!

De geruchten en goede verhalen over pubs, muziek, Guinness en whiskey hebben ervoor gezorgd dat de hoofdstad van Ierland al een tijd lang bovenaan mijn reis-lijstje stond. Op naar Dublin dus!

Vanaf de vluchthaven van Eindhoven begon mijn reis op vrijdagochtend. Na ongeveer twee uur vliegen landde ik op Ierse bodem en kon de klok meteen een uur terug aangezien het hier een uur eerder is. Vanaf de luchthaven, die verbazingwekkend groot is, kan je de groene dubbeldekker bus pakken richting het centrum. Dit kost je zes euro per persoon en je doet er ongeveer drie kwartier over. Mocht je met drie of vier mensen zijn dan loont het om naar de taxi standplaats te lopen aangezien je voor een enkeltje naar het centrum per taxi in totaal ongeveer 20 euro betaald.

Ik overnachte in het centrum van de stad, in de wijk Temple Bar, voor nog geen 30 euro per nacht. Via www.airbnb.nl kan je ingeven in welke stad/streek waar ook ter wereld je een overnachtingsplek zoekt. Op deze site bieden locals hun appartement, een kamer of huis aan in ruil voor een kleine vergoeding. Zo sliep ik in een kamer in huis bij de Ierse Dave en had ik beschikking over mijn eigen badkamer. De keuken en woonkamer deelde ik met Dave en op deze manier kreeg ik de echte insider tips. Wanneer je dus niet teveel wilt betalen, een plek wilt leren kennen zoals de inwoners hem kennen en bereid bent wat privé in te leveren is airbnb een echte aanrader. Ik vind het in ieder geval een erg goed initiatief en een mooie manier om goedkoop de wereld te kunnen zien.

Jameson Distillery Tot zover de slaapplaats, op naar de whiskey distillery! De Ierse Jameson whiskey is wereldwijd bekend en trekt daarom veel bezoekers. Vanaf Temple Bar kan je de brouwerij prima te voet bereiken, al wil dit op de terugweg misschien wel eens anders zijn. Aan de bar variëren de whiskey’s van vijf tot veertig euro per glas. Naast de whiskey’s is er ook keuze uit cocktails en, hoe kan het ook anders, Irish coffee. Geen goedkope bezigheid om hier aan de bar te hangen maar wel erg lekker! Naast een rondleiding die je hier kunt krijgen is er een souvenir shop met alles wat er maar over Jameson te vinden is. Boven is er tevens een restaurant maar deze is vrij aan de prijs.

Uitzicht vanaf Guinness brouwerijWanneer je geen genoeg kunt krijgen van Ierse brouwerijen kun je, misschien beter niet op dezelfde dag, richting de Guinness brouwerij. Dit is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Dublin. Het gebouw telt zeven verdiepingen en bovenin heb je een schitterend uitzicht over de gehele stad. Helaas is de brouwerij heel erg massaal waardoor je achter elkaar loopt om zo  de uitleg over de brouwerij op tv-schermen te kunnen volgen. Pluspunt is wel dat je boven aan de bar een echte pint in ontvangst mag nemen waarvan je tezamen met het uitzicht kan genieten. Ook hier bevind zich natuurlijk een souvenir shop met alle mogelijke denkbare items over Guinness. Glazen, sjaals, shirts, openers, rugbyballen; het is er allemaal.

Voor, of nadat je de brouwerijen bezoekt, kun je voor een goede bodem of voor een heerlijk gebakje naar Queen of Tarts. Dit restaurant/ lunchroom, waarvan de inrichting doet denken aan een poppenhuis, bevindt zich op Cowslane en aan Dame Street. De eerste is een stuk groter en ook wat gezelliger. Hier kan je voor zes euro prima ontbijten: verse jus, een sloot koffie of een kan thee en typische scones met jam.

Wanneer je klaar bent met het eten en drinken en totaal andere Ierse cultuur wilt beleven ga dan naar de Kalmainham Gaol. Deze voormalige gevangenis fungeert nu als museum en af en toe als filmlocatie. Onder andere de indrukwekkende film ‘In the name of the father’ is hier grotendeels opgenomen. Kalmainham GaolVoor twee euro, voor studenten, kan je hier al een rondleiding krijgen die je echt niet mag overslaan. Er wordt veel verteld over het ontstaan en eindigen van de gevangenis en de gevangenen die hier hebben vastgezeten. De rondleiding brengt je onder andere langs de plaats waar de strijders voor de Ierse Republiek door een vuurpeloton zijn vermoord. Ondanks dat het een stuk uit het centrum ligt (ongeveer 20 minuten te voet maar wanneer je bij de Guinness brouwerij bent nog maar 10) is een bezoek aan Dublin niet compleet wanneer je hier niet geweest bent.

Een andere attractie van Dublin is het Trinity College. Deze oude prestigieuze universiteit beschikt over de mooiste gebouwen in het centrum van de stad. Hier is veel te zien dus ik raad een wandeltocht langs de mooie gebouwen, de tennisbanen, de strakke grasmatten en de enorme bibliotheek zeker aan.

Trinity College

Na een drukke dag kun je ’s avonds het beste uithangen in de vele pubs die de stad rijk is. Zoals eerder genoemd is de wijk Temple Bar erg populair, hier is het altijd gezellig druk.Temple Bar Nadeel is dat het erg op de toeristen is gericht en je er minder Ieren tegenkomt. Begeef jezelf daarom ook buiten deze wijk zodat je de echte Ierse pubs mee kunt maken. Onder andere de Hairy Lemon, is hier een prima voorbeeld van. Gezellige pub te herkennen aan de felle geel en groene gevel. Daarnaast is de International bar een aanrader. Deze vrij kleine pub heeft een unieke intieme sfeer. Ik heb hier op zondag middag minstens vier uur besteed aan potjes kaarten, biertjes drinken en ondertussen luisteren naar spontaan ontstaande live muziek en prachtige gedichten. Ook een erg mooie pub is The Porterhouse. Deze pub bevindt zich in het centrum en is erg populair. Zorg dat je hier op tijd bent wanneer je zeker wilt zijn van een tafeltje. De sfeer, ambiance en live muziek is hier geweldig. Deze pub brouwt haar eigen bier en beschikt daarnaast over de meest uiteenlopende pilsjes van over de hele wereld. Voor vijf euro kun je een bierplankje bestellen met daarop drie proefglazen. Je kunt hierbij kiezen uit drie soorten Stouts, vier Ales en drie soorten Lagers. Cheers!