Met Iberia Express naar Madrid

Wie al eens in Barcelona was, zal zeker genieten van Madrid. De hoofdstad van Spanje is net iets meer Spaans dan het toeristische Barcelona. Er zijn minder toeristen, meer smalle steegjes met leuke tapasbars maar vooral mooiere gebouwen. Het koninklijke paleis, de kathedraal en de historische binnenstad, alles is hier prachtig. Maar je kunt ook genieten in een groot park, El Retiro. Onder het genot van Tapas en drankjes kun je genieten van de veelzijdigheid van het centrum, maar net daar buiten kan het ook erg gezellig zijn. We vliegen naar Madrid, pakken de metro naar het Artrip Hotel waar we overnachten, en we gaan de stad verkennen, per fiets!
We halen de fiets op bij Rutas Pangea in het centrum van Madrid. Zij verhuren fietsen, maar doen ook begeleide tours. Dit is midden in het centrum van de stad bij het metrostation Gran Via. De perfecte uitvalbasis voor de start van je fietstocht. Bij vertrek vanaf Rutas Pangea kun je via een fietspad direct naar Parque Retiro. Vlak voor het park zie je een soort Arc de Triomph, genaamd Puerta de Alcalá. Dit mooie gebouw is als de toegangspoort tot Parque Retiro. Dit enorme park is het groene hart van Madrid. Hier vindt je onder andere het Crystal Palace, een prachtig paleis die van binnen schitterend gedecoreerd is. Maar ook een groot monument, een meertje waar je waterfietsen en bootjes kunt huren, en vooral een groene oase middenin de stad. Je ziet vooral Madrilenen uitrusten, door het park skeeleren of gewoon genieten van een Sangria in het gras. We fietsen een rondje door het park. Na een half uur fietsen we door.
We fietsen richting de stad, als we eerst nog een imposant gebouw tegen komen. Het Museo Nacional del Prado is het belangrijkste en beste museum van de stad. Het is een van de beroemdste kunstmusea ter wereld en omvat werken van de 14e tot de 19e eeuw. Hier kun je de fiets op slot zetten en een bezoek brengen. Schuin tegenover vindt je het Thyssen museum, ook een must tijdens je bezoek aan Madrid. We fietsen door en komen langs Puerta del Sol. Hier bevindt zich het belangrijkste shopping gedeelte van Madrid. Alle bekende winkels rondom een pleintje, met leuke tapasbars, kroegen en restaurantjes.
Een aantal kilometer verderop dienen we de fiets even op slot te zetten. We komen dan aan bij het Plaza Mayor. Hier kun je genieten van een heerlijke lunch of een drankje op het terras. Plaza Mayor was/is locatie van stierenvechten, voetbalwedstrijden, publieke executies en markten. Rondom het plein vindt je enkele traditionele winkels en historische kroegen/restaurants. Je kunt ook gewoon even rond wandelen en genieten van de prachtige bouwkunst. De unieke woningen met elk een balkon zijn een lust voor het oog. Alle woonhuizen hebben zicht op het plein. We fietsen de weg verder af, niet wetende wat er nog komen gaat. Eenmaal bij Palacio de Los Consejos, gaan we een prachtig gedeelte van Madrid bekijken.
Zet de fiets maar op slot, want hier zijn vele prachtige bezienswaardigheden bij elkaar. Eerst wandelen we langs de Kathedraal. We hebben de Madrid Pas, dus mogen we deze gratis bezoeken. Deze Kathedraal heeft een prachtige decoratie van binnen, maar ook van buiten. Een wandeling door de kerk duurt ongeveer een kwartier. Deze kathedraal is een lust voor het oog, vooral met de prachtige blauwe lucht op de achtergrond. De Kathedraal van Almudena grenst eigenlijk direct aan het Koninklijk paleis. Palacio Real de Madrid bezoeken we ook gratis, met de Madrid Card uiteraard. Dit prachtige paleis is van buiten een hoogtepunt, maar ook binnen is het prachtig. Helaas mag je er geen foto’s maken van de prachtige kamers met gouden decoraties, maar het is zeker mooi om een keer te zien. Op het plein is het altijd druk, en je hebt een prachtig uitzicht over West Madrid.
We fietsen weer verder en komen via de Plaza de España uit bij Parque del Oeste, een park waar je een tempel vind. Templo de Debod is een Egyptische tempel uit de 4e eeuw en werd in 1968 overgebracht naar Madrid als geschenk. Dit na de hulp van de Spanjaarden. Een prachtig gebouw op een heuvel in Madrid, en van die heuvel een prachtig uitzicht. Dat is kort beschreven hoe de tempel er nu bij staat. Na een korte wandeling fietsen we verder naar de Teleférico de Madrid. Een tochtje met de Teleférico brengt je naar de Casa de Campo, het grootste park van Madrid. Hier kun je de stad vanuit de lucht zien waardoor je een goed beeld krijgt van de historische panden van de stad. Maar je ziet ook de dierentuin, de rozentuinen van Rosaleda en de Manzanares rivier. De rit is ongeveer 2,5 kilometer en de beste tijd is in de namiddag.
Nadat we de Teleférico verlaten, fietsen we nog een klein stukje verder. We komen langs het Museum van de Amerikanen, de Arco de la Victoria en pakken onderweg wat smalle straatjes waar je normaal gesproken niet komt. Zo ontdek je het echte Madrileense leven. Nog een korte stop bij het Plaza de España waar we genieten van het monument en enkele prachtige beelden. De torre de Madrid en het Edificio España zijn beiden een van de grootste gebouwen van Madrid. Na een bezoek aan het plein rijden we over de Gran Via terug richting het verhuurbedrijf Rutas Pangea. Daar brengen we de fietsen terug. Zij regelen alles, van fietsenhuur, routes, tot prachtige  fietstochten. Kijk op http://www.rutaspangea.com/.
We hebben ook een racefiets gehuurd om Madrid eens achter ons te laten en te kijken wat er in het achterland voor een fietspaden en heuveltjes zijn. Vanaf Madrid fietsen we liefs 105 kilometer. We fietsen door kleine dorpjes waar je de drukte van de stad vergeet. Een heuvel met een aardig stijgingspercentage mag ook niet ontbreken. Wat een schitterende omgeving. Je bent ineens op het platteland waar we net nog middenin de drukke stad waren. We eindigen onze fietstocht, die over verschillende heuvels toch heeft gezorgd voor ongeveer 1200 hoogtemeters in 105 kilometer, in het park met de naam Casa De Campo. Daar komen we vele andere fietsers tegen en zijn enkele leuke heuveltjes en geasfalteerde paadjes die soms nog aardig omhoog lopen. Ga je fietsen in deze omgeving, vraag dan even aan ons of aan Rutas Pangea wat er precies mogelijk is in deze omgeving. Het maakt je stedentrip in ieder geval een stuk spannender!
Overnachten vlakbij het Koninklijk Paleis: LaNave
Een gloednieuw hostel met kamers met privébadkamers vind je op loopafstand van het Koninklijke Paleis. Hostel LaNave wordt gerunt door enthausiaste eigenaren. Het is een soort vintage hostel in een steegje. Je kunt er kamers per nacht boeken voor een of meerdere personen. De kamers zijn allen zeer netjes ingericht met een desk en heerlijke zachte bedden. De toilet zit apart en de badkamer is klein maar netjes en geheel ingericht met inloopdouche. Er is airconditioning aanwezig en je kleding berg je op in de kledingkast. De mederwerkers helpen je graag met alles in dit zeer moderne, netjes ingerichte Guesthouse.
De medewerkers spreken Spaans en Engels en geven je graag tips over de omgeving. Je kunt de gehuurde fietsen stallen nabij het hostel. In de ochtend is er een heerlijk verzorgd ontbijt waar je kunt genieten van een broodje en een vers sapje. Water kun je de gehele dag verkrijgen. Wat ons erg opviel was de persoonlijke service. Men past graag je gehele bezoek aan naar je wensen of laat je gewoon met rust als je dat liever hebt. Het is een gemoedelijk sfeertje en een 2018 style hotel. Geen poes pas, maar toch modern en een vriendelijke uitstraling. Voor meer informatie of boekingen bezoek je de webpagina: https://lanavehostel.com/.

Snel met Iberia Express naar Madrid
Vanaf Amsterdam vliegt de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia Express in ruim twee uur naar Madrid Barajas, de luchthaven van Madrid. Voor het vierde jaar op rij is Iberia Express de meest puncuele airline van de wereld in de slechts vijf operationele jaren dus een fantastisch resultaat. De service aan boord is perfect. De Club express is voor Members only en geeft enkele leuke voordelen. Met De Club Express aan boord maak je gebruik van gratis entertainment waaronder tv series. Het is een van de weinige low cost maatschappijen met entertainment. Businessclass is net als bij de meeste airlines gewoon mogelijk tegen meerprijs. Je krijgt dan wat drinken en wat te eten. Iberia Express heeft 40 verschillende routes binnen Europa. Nieuw in de zomer van 2018 zijn Palermo (Sicilië, Italië) en Mykonos (Griekenland). Voor meer informatie en boekingen van vluchten bezoek je https://www.iberiaexpress.com/en. Er zijn vluchten in de ochtend en in de avond.