In de winter naar Mallorca

Door Hans den Ouden. 23 januari 2018.
Ben je het koude en natte winterweer in Nederland meer dan zat, dan is een vierdaagse trip naar Mallorca een goed alternatief. Met drie man bezoeken we het Spaanse eiland. Transavia brengt ons erheen met een vlucht van iets meer dan 2 uur. Een auto huur je snel en goedkoop bij Hiper Rent a Car met een locatie net even naast het vliegveld. Een gereedstaand busje brengt je binnen enkele minuten van het vliegveld naar het verhuurbedrijf. Met een Fiat 500L rijden we naar het oude centrum van Palma de Mallorca. Aan de Plaça del Mercadal, verscholen tussen smalle, oude steegjes, vind je het 4 sterren Palma Suites Hotel. Het uit 1823 daterende gebouw is aan de binnenzijde volledig gestript en na de herbouw in 2013 officieel geopend door prinses Birgitta van Zweden.
Palma Suites biedt een keuze uit 6 verschillende types suites. Wij verblijven in een Triplex Suite.

Een drie verdiepingen tellend onderkomen dat van alle gemakken is voorzien. Een volledig ingerichte keuken met o.a. een vaatwasser en een oven, een Smart TV in de lounge, gratis WiFi en vloerverwarming maken een verblijf in Palma Suites zeer aangenaam. Palma Suites biedt je naast een kleine fitnessroom ook een jacuzzi op het dakterras van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de haven en de kathedraal van Mallorca, La Seu. De verschillen zijn groot in de oude wijk. Op een steenworp afstand van ons luxe onderkomen ligt het Ejército de Salvación, het Leger des Heils. Bijna dagelijks komen armlastigen daar hun gratis maaltijd halen. Even verderop liggen zwervers hun roes uit te slapen op geïmproviseerde bedjes. Arm en rijk leven hier gemoedelijk naast elkaar. Omdat je het oude centrum niet met de auto mag binnenrijden zonder een ‘permit’ en er ook niet mag parkeren moeten we de Fiat 500L buiten het centrum parkeren. Overal hangen camera’s die je scherp in de gaten houden. De stad is opgedeeld in zones. De gele zone mag je niet gebruiken zonder in het bezit te zijn van een ‘permit’. In de blauwe zone mag je slechts 2 uur parkeren. In de witte zone moet je lang zoeken voor een plekje. Maar je kunt dan wel gratis parkeren. Nadat we de auto in de witte zone hebben weten achter te laten gaan we op weg naar La Seu, de kathedraal.

Via de vele nauwe steegjes komen we aan bij Parc de la Mar met uitzicht op de enorme kathedraal.
Bij Lennox the Pub aan de Avenida d’Antoni Maura gaan we lunchen.

Prima service en goed eten.
De Estrella Damm’s smaken, met een buitentemperatuur van rond de 19 graden, natuurlijk altijd goed.

Tijdens onze verkenning van de stad komen we veel oude huizen tegen met de typische Spaanse kenmerken.  In de haven van Palma vergapen we ons aan de kapitale jachten. Men is er druk bezig om de boten weer klaar te maken voor de zomer.

Als afsluiter van de dag, we zijn al wakker sinds vanochtend half vier, gaan we dineren bij Hard Rock Cafe aan Paseo Maritimo. Vlakbij ons luxe onderkomen lukt het ons de kracht op te brengen om nog een biertje te drinken bij Molta Barra. Je vindt hier veel ‘locals’ die hier de avond afsluiten of het weekend beginnen. Vanaf de bar kijken we zo op het pand van Palma Suites.
Zo vroeg in het jaar, het is pas januari, is een bezoek aan de bekende badplaatsen, zoals El Arenal, een leuke bezigheid.
Met een kwartiertje ben je d’r. Het is er uitgestorven. Wemelt het er in de zomer van de Engelsen, Duitsers en Nederlanders, nu tref je er slechts een enkele Spanjaard in de nagenoeg lege straten aan. De winkeltjes met de alom bekende souvenirs, de Hans Wurst, de Bierkönig en discotheken zijn gesloten. De stranden liggen vol met aangespoeld wier en rommel uit de zee.

Helemaal weg van voetbal? Dan is een bezoek aan het stadion van RCD Mallorca, het Iberostar Estadi, een welkome afwisseling. Uiteraard is het stadion gesloten en is men druk bezig met de voorbereidingen van de St. Sebastian viering.

Met een beetje vriendelijkheid en doorzettingsvermogen weten we ons toegang te verschaffen tot het stadion en mogen we rondkijken. Uiteraard mogen we niet alles bezichtigen maar beperkt ons bezoek zich tot het veld en de tribunes. Wat zou er te beleven zijn in Magaluf? We gaan het uitzoeken. Ook daar is het toeristenseizoen nog lang niet begonnen. Je treft er wel veel ‘sophisticated’ volk aan. In de haven dezelfde aanblik als in Palma. Veel jachten die liggen te wachten op de zomer die komen gaat. Een leuke afwisseling en een hersenkraker is een bezoek aan Ocimax Escape Rooms. We gaan voor de variant The Hacker Room waar we in het appartement van de Russische hacker Vladimir op zoek moeten naar alles wat Interpol maar van hem wil weten. Eenmaal binnen, zitten we opgesloten en moeten we alle door Vladimir opgezette vallen weten te ontmantelen willen we hier ooit nog uitkomen. Het lukt ons. Maar niet binnen het uur. De vriendelijke manager van Ocimax geeft ons nog 10 minuten extra tijd. Eenmaal terug in het oude centrum storten we ons in het feestgedruis van St. Sebastian. Het hele centrum is volledig afgesloten voor het verkeer. Op pleinen en in straten staan barbecues te branden en wemelt het er van de mensen die hun eigen maaltijd staan te bereiden. Op provisorisch ingerichte picknickplekken smikkelen de mensen hun zelf bereidde maaltijden weg. Op de grote pleinen staan podia waar lokaal bekende artiesten zich van hun beste kant laten zien en horen. Daarom heen massa’s mensen, (heel) jong en oud staan te dansen op de beats die door de straten galmt. Er hangt een ontspannen sfeer en, jawel, we komen een aantal Nederlanders tegen. Die pik je er altijd tussenuit. Diep in de nacht komt er een eind aan het feestgedruis. Dan is het fijn dat je de beschikking hebt over een luxe appartement. Om bij te komen van een nacht doorhalen gaan we uitwaaien.
Dat doe je het beste in Es Carnatge gelegen tussen Cala Pudent en Cova des Bufador, 9 kilometer verwijderd van Palma.

Es Carnatge kenmerkt zich door de rotsachtige kliffen van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de baai van Palma.
Er is voldoende ruimte om er met de mountainbike door heen te rijden of met de huurfiets.
Maar je kunt er ook heerlijk wandelen. Niet echt een trekpleister maar wel bekend in de buurt is de ruïne van Es Carnatge.
Het dichtbij gelegen vliegveld van Palma (je loopt op 10 meter afstand langs de startbaan) verstoort om de zoveel minuten de rust.
Aan de haven gaan we genieten van het uitzicht op zee en van de zon. Dat doen we bij Bar Gufo.
Met zicht op het appartementencomplex waar we in de jaren 90 onze vakantie door hebben gebracht doen we ons tegoed aan een ‘cerveza’ en een hand-made Feuerkuche.

Rustig over het strand lopen kan nu nog, daar maken we gebruik van.
Met slechts een paar minuten lopen vanaf ons appartement gaan we dineren bij Block House.
Met de navigatie op Auto en met de benenwagen duurt de wandeling, helaas, ruim 20 minuten. Daar krijg je honger van. Bij Block House kun je voor een redelijk bedrag een prima maaltijd krijgen.
Als je toch op Mallorca bent is een scooter huren helemaal het einde.

Dat doen we bij Mister Scooter aan de Carretera de Manacor 123. Ondanks dat de Mallorcanen een ‘bank holiday’ hebben en Mister Scooter gesloten is neemt de eigenaar, señor Dupays, nadat ik hem gebeld heb, de moeite om naar zijn winkel te komen om te zorgen dat we toch met een scooter op pad kunnen. Mister Scooter stuurt je niet zomaar op pad. Je krijgt voor het lage huurtarief volledige uitleg over de werking van de scooter, een Suzuki. Helmen worden netjes aangemeten om te garanderen dat je veilig op weg kan. Ook krijgen we advies over de leukste routes en te bezoeken plaatsjes. Na het ondertekenen van het huurcontract kunnen we op pad. Señor Dupays helpt ons een eind op weg en rijdt met ons mee naar de rotonde die ons, via de snelweg Ma-20, naar Cala Major zal brengen. Eenmaal van de snelweg af zoeken we hoger gelegen gebieden op om een zo mooi mogelijk uitzicht te hebben over de Middellandse Zee. Het bochtige parcours vraagt veel van je rijvaardigheid. Bij La Siesta Italiana aan de Avinguda de Joan Miró stoppen we om de innerlijke mens tevreden te houden. Via de Ma-20 rijden we vervolgens terug naar Palma. We kunnen de scooters achterlaten op een door señor Dupays aangewezen motorstop. De sleutels doen we, zoals we hebben afgesproken, in de brievenbus van het kantoor. We leveren de Fiat weer in bij Hiper Rent a Car. Met de pendelbus worden we weer afgezet op het vliegveld. De luchthaven ligt er desolaat bij. Nog een paar maanden en je kunt hier weer over de hoofden lopen.

Resumé: wil je er even tussenuit? Boek een paar dagen Mallorca. Je kunt zo vroeg in het jaar genieten van de nog aanwezige rust en van de zeer aangename temperatuur. Wil je zoveel mogelijk, in zo weinig mogelijk tijd, van het eiland zien? Huur dan een scooter bij Mister Scooter. Een suite huren in het oude centrum is een echte aanrader.

Meer informatie is terug te vinden op de website van: