Op de fiets door New york

We bezoeken New York voor de tweede keer en willen dit keer de stad met de fiets gaan ontdekken. Want ook in New York liggen kilometers aan fietspaden verscholen tussen de drukke straten. Er is natuurlijk veel verkeer dus is het wel oppassen geblazen, maar uiteindelijk viel het mee en konden we alles eigenlijk prima op de fiets verkennen. De fiets huren we bij het bedrijf Bike and Roll wat gevestigd is nabij Central Park. Een ideale basis voor de start van verschillende fietstochten. Zo kun je een rondje maken rondom heel Manhattan heen waar je tussendoor alle bezienswaardigheden kan bezoeken. Dat doen we, net als een rondje Central Park, wat ook op de planning staat. We gaan ook nog lekker eten bij een Oostenrijks restaurant en slapen in het luxe Millennium Hilton One UN Plaza in hartje Manhattan.
Een rondje door Central park
We halen de fiets op bij Bike and Roll en fietsen vanaf daar direct Central Park in. Binnen enkele minuten sta je middenin het wereldberoemde park. Je krijgt een kaart mee van het bedrijf waar alle fietspaden van Central Park staan weergegeven. In Central Park zijn overal goede fietspaden aangelegd. Er zijn wel wat heuveltjes dus denk er wel aan dat je daar op en neer moet fietsen. We rijden langs American National Museum of History. Een beroemd museum met veel informatie en exposities over de natuur en cultuur van de United States of America. Je kunt er je fiets parkeren en een bezoek aan brengen. We fietsen langs het meer richting Strawberry Fields. Het is een momument voor John Lennon, geopend door zijn vrouw Yoko Ono op de dag dat John 45 zou worden. Een druk bezochte plek in Central Park, maar zeker de moeite waard om eens te zien. Het is erg klein en lastig te vinden, maar als je tussen de springende eekhoorntjes door de bomen tussen de grasvelden een grote groep mensen ziet staan dan zit je waarschijnlijk goed!
We fietsen nog even verder en naast vele eekhoorns zien we ook veel mensen hardlopen en wielrennen. Het park is een ideale plek om te sporten. En je hebt op vele plekken in het park een mooi uitzicht op de skyline van Manhattan. Zo ook bij Central Park Zoo in de buurt. De dierentuin kun je overigens ook een bezoekje brengen. Maar op het rotsplateau vlakbij een meertje heb je een schitterend uitzicht op enkele wolkenkrabbers zoals de nieuwe 432 Park Avenue. Deze nieuwe wolkenkrabber is erg smal en vrij hoog. De prijs van een penthouse hebben we maar niet opgezocht. Op de rotsen bij het uitzicht staan echter veel mensen en je hebt er vrijwel altijd eentje op de foto. Of je moet de rotsen er niet bij op zetten. We rijden verder door Central park en komen nog langs het Guggenheim. Het is niet alleen een imposant bouwwerk, het ziet er ook een beetje raar uit. Het is wel een van de meest bezochte musea in New York. Het is het museum van de Moderne Kunst. De Bethesda fontein mag ook zeker genoemd worden. Deze prachtige fontein staat middenin Central Park. Je kunt er lekker picknicken en hebt er een mooi uitzicht over het meer en Central Park.

Tip: Central Park eens van bovenaf bekijken? Bezoek dan het Rockefeller Center en dan met name de Top of The Rock. Je hebt er een prachtig uitzicht over heel Central Park, maar ook over de rest van Manhattan.
Een tochtje door Manhattan
Vanuit Central park fietsen we richting Harlem. Deze wijk stond vroeger vooral bekend als crimineel en niet een plek om te bezoeken. Echter is het zeker wel leuk om hier even doorheen te fietsen. Er zijn leuke restaurantjes, boetiekjes en de huizen hebben een unieke bouwstijl waardoor je meteen merkt in Harlem te fietsen. De wijk is vrij veilig denk ik, maar we hebben er niet echt rond gewandeld en alleen doorheen gefietst. Bouwwerk wat wel direct opviel was het Apollo Theater waar veel sterren in de wereld van Jazzmuziek hebben opgetreden. Nabij Sint Nicholas park is het City Colleague of New York. Ook daar fietsen we langs. Het is een mooi bouwwerk op een heuvel. We fietsen helemaal door, langs Hudson Heights, om vervolgens af te dalen en langs de Hudson weer terug richting Manhattan te gaan fietsen. Daar komen we de vuurtoren tegen in Fort Washington Park. De vuurtoren luisterend naar de naam “The Little Red Lighthouse”, wat de vuurtoren meteen goed beschrijft, is een van de eerste langs de Hudson gebouwd om het drukke vaarverkeer in de gaten te houden. Het uitzicht op de bovenliggende brug is ook zeker de moeite waard.
We fietsen helemaal langs de Hudson richting Manhattan en zien allerlei prachtige parkjes en hebben op vele plekken prachtig uitzicht op de stad. In de verte zien we langzaam de wolkenkrabbers van Manhattan verschijnen als we langs allerlei Pieren komen. Op een van die pieren is het Interpid Air & Space museum gevestigd. En niet op de pier zelf, maar op een aangelegd militair schip. Bij deze Pier vertrekken ook rondvaartboten die je New York van een totaal ander perspectief laten zien. Ook zeker eens de moeite waard. Overigens is het hele stuk wat we nu gefietst hebben geheel fietspad en dus kun je er heerlijk fietsen. Ideaal toch, zo zonder auto’s? Nog een klein stukje fietsen tot onze volgende stop, een unieke park in New York.
Verhoogd Stadspark
En dat is The High Line. Handig dat we een slot bij de fiets kregen, zo kunnen we hem overal even netjes op slot zetten en de bezienswaardigheden ook van dichtbij bekijken. Zo doen we dat ook met The High Line. En de naam zegt het eigenlijk al. De hoge lijn. Deze loopt vanaf 34ht street helemaal naar Gansevoort street, nabij 12th street. Een behoorlijk park dus, wat boven de straten aangelegd is. Vroeger was het de metro lijn met de naam West Side Line. De lijn werd op een gegeven moment niet meer gebruikt als goederenspoorlijn (Een soort Betuwelijn) en men wist niet wat men er mee moest doen. Inmiddels heeft men er een prachtig park van gemaakt waar op sommige plekken de spoorlijn nog tevoorschijn komt. En naast grasveldjes, plantenbakken en uitzichtplatforms zijn er ook enkele terrasjes. Vooral in de zomer is het erg druk. Ga dus vroeg zodat het nog lekker rustig is. Je hebt een uitzicht op New York die je op geen andere plek hebt. Als je op de helft bent kom je langs een Aquarium waar je voorbeelden ziet van de Hudson rivier. Het park is 2,23 kilometer lang, neem er dus even de tijd voor! Zeker de moete waard om dit unieke en interessante park te bezoeken. Op bordjes staat uitleg over het park en over de vroegere goederenspoorlijn.
Uitkijkpunt One World Observatory
Na een wandeling door het park halen we de sloten van de fiets en rijden we weer verder langs de Hudson. Na een korte fietstocht komen we bij de volgende stop aan, waar we hem dus weer op slot zetten. Het One World Trade Center, tijdens ons vorige bezoek was hij bijna af. Nu is hij helemaal af en ook al een tijdje het One World Observatory geopend. Nadat je tickets hebt gehaald beneden stap je in de lift waar je in maar 47 seconden liefst 102 verdiepingen omhoog gaat. Wanneer je naar boven gaat met de lift lijkt het net of je los in de lucht zweeft. Je ziet in 47 seconden hoe New York vanuit het niks word opgebouwd naar wat het nu is. Daarna gaan de deuren open, krijg je een leuk filmpje afgespeeld over New York. Wanneer het filmpje klaar is gaat het scherm waar deze zojuist is afgespeeld naar boven en heb je het prachtige uitzicht over het noorden van Manhattan. Wat hoog ben je ineens. Bij een goede dag kun je zelfs alle omliggende Staten inkijken. Vanaf deze hoogte zie je alle gebouwen van New York. Het lijkt net of je op een Maquette kijkt vanaf grote hoogte. Een prachtig zicht en een unieke ervaring. Want op z’n Amerikaans proberen ze er wat van te maken met educatieve filmpjes. Wanneer je de lift naar beneden neemt lijkt het alsof je uit de toren word geschoten naar beneden. Meer informatie over One World Observatory: https://oneworldobservatory.com/.
We laten de fiets nog even staan en doen een kleine wandeling in de nabije omgeving van One World. De vijvers waarin de watervallen terecht komen staan als monument voor de Twin Towers. We weten allemaal wat daar mee is gebeurd. Een van de watervallen is uit. Er staat te veel wind, en dan wordt iedereen nat. Tussen de twee watervallen vind je het 911 memorial. Hier kun je een bezoek brengen aan een museum vol informatie over de gebeurtenissen op de bewuste dag. In Liberty park, aangrensend, heb je een mooi uitzicht op de watervallen en de nieuwe toren. Ook vinden we er “The Sphere”. Dit beeldhouwwerk is een unieke in zijn soort. The Sphere is namelijk een beeld dat de aanslagen van elf september heeft overleefd. Deze hebben ze hier geplaatst als monument. Leuk om te zien, vooral als je het verhaal erachter kent. Het beeld stond namelijk in de hal van een van de torens. Vlakbij is er een nieuw metrostation die bezienswaardig genoemd mag worden. Metrostation Oculus is een imposant bouwwerk zowel van buiten als van binnen. Niet vergeten dus, hoewel je er niet omheen kunt als je bij het One World Trade Center bent.
We pakken de fietsen weer en gaan verder naar een volgend park luisterend naar de naam Battery Park. Dit park ligt ook aan de Hudson en loopt helemaal door tot aan de Staten Island ferry port van Manhattan. In dit park staat het Castle Clinton National Monument. Een kasteel wat wij in Nederland een fort zouden noemen. Het park is zeer netjes en je hebt een mooie boulevard met een prachtig uitzicht op Ellis Island, Governor Island en het vrijheidsbeeld. Het WW2 memorial is een gedenkmaal aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van enkele betonnen muren met de namen van de slachtoffers kijkt een grote adelaar naar het Vrijheidsbeeld. De Adelaar is natuurlijk het boegbeeld van de Verenigde Staten van Amerika. Vlakbij het park is Wall Street, iets waar je ook geweest moet zijn. Het financiele district is door de week een drukte van jewelste. De Charging bull is een mooie bezienswaardigheid. Een grote bronzen stier werd in 1989 onaangekondigd aan het begin van Wall Street geplaatst. Dit als cadeau voor de inwoners van New york. Echter werd de stier weggehaald door de politie, maar later toch terug geplaatst omdat New Yorkers hadden geklaagd. Gek verhaal toch?
Uitstapje met de boot: Statue Cruises
Met de boten van Statue Cruises kun je een aantal bezienswaardigheden bezoeken en tevens de Skyline van Manhattan vanaf het water bekijken. Je koopt een kaartje waarmee je Liberty island en Ellis island kunt bezoeken. Er zijn ook nog extra kaartjes waarmee je de troon van het Vrijheidsbeeld in kunt maar die dien je wel ruim van te voren te boeken. Je vaart eerst naar Liberty island, waar je een rondje kunt wandelen rondom het Vrijheidsbeeld. Je ziet hem van dichtbij. Hij is groter dan ik dacht moet ik eerlijk zeggen. Een indrukwekkend fenomeen. Vanaf de waterkant rondom het eiland heb je een prachtig uitzicht over Manhattan, maar ook richting Ellis island en New Jersey. Ze zijn nog een platform aan het bouwen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het vrijheidsbeeld met op de achtergrond Manhattan. Helaas is deze dus nog niet geopend. Wanneer je het wel gezien hebt op het eiland kun je de boot pakken, met hetzelfde ticket, naar Ellis Island.
En dat is een belangrijk eiland voor de historie van de Verenigde Staten, maar ook voor mensen in heel de wereld. Hier kwamen namelijk de emigranten als eerste binnen. Iedereen moest zich er aanmelden met zijn/haar naam. Deze namen staan allemaal buiten op grote aluminium borden. Kijk je even of jouw familienaam er ook bij staat? In de gebouwen die op het eiland staan werden ze als eerste opgevangen. Daar vind je in het heden een museum over die periode waar je op een educatieve manier achter de wijze van werken van aankomst tot verblijf van de emigranten komt.  Je ziet er spullen uit die tijd en als je wilt kun je een Audio tour doen zodat je echt alles over deze tijd te weten komt.
We pakken de boot weer terug en stappen weer op de fiets. Eerst het slot eraf natuurlijk. We fietsen een stukje verder en komen langs de pier waar we vier jaar geleden met de Helikopter vertrokken voor een rondvlucht over Manhattan. Wat een ervaring was dat. Om er nog even over weg te dromen nemen we even een Hot dog en een Colatje voor in totaal 20 dollar. Bijna net zo duur als de helikoptervlucht dus. We fietsen verder langs Brooklyn Bridge waar we een mooi zicht op hebben, en we bekijken ook de Williamsbridge, een stukje verder. Langs de East River rijden we vervolgens helemaal terug naar Central Park en komen we aan het einde van onze fietstocht. We leveren de fietsen weer in bij Bike en Roll en praten nog even na over de goede en duidelijk aangegeven fietspaden en de onvergetelijke ervaring om New York vanaf de fiets te bekijken.
Over Bike and Roll New York
Bike en Roll verhuurd niet alleen fietsen maar organiseerd ook tours. Zo kun je kiezen uit verschillende tours onder begeleiding van ervaren en vriendelijke gidsen die je alles vertellen over de omgeving. Men heeft moderne trekking bikes, wat een beetje tussen een gewone fiets en een racefiets in zit van het merk TREK, wat de fanatieke fietser bekend zal doen voorkomen. Overdag of in de avond, te alle tijde kun je een tour boeken. Voor meer informatie over fietshuur en tours bezoek je https://bikeandrollnyc.com/.

Waar hebben we niet gefietst, maar zijn we wel geweest? Uiteraard waren we langer in New York dan alleen de fietstocht en bezochten we enkele bezienswaardigheden die ik in dit artikel zeker niet kan en mag vergeten. Zo bezochten we Times Square overdag maar ook in de avond. Overdag is het er een komen en gaan van toeristen die het wel eens gezien willen hebben. Al die reclameborden die oplichten en de drukte van het dagelijkse leven. In de avond is het een grote lichtbom en is het bovendien ook weer erg druk. De vele eetentjes in de omgeving maken het tot een bezoek waard. We eten natuurlijk bij het Hard Rock Café. Wereldberoemd om zijn heerlijke burgers. Ook het Empire State building is natuurlijk wereldberoemd. Daar moet je zijn geweest. Vanaf grote hoogte heb je uitzicht over heel New York. Tijdens ons vorig bezoek zijn we er naar boven geweest, dit keer hebben we hem dus overgeslagen, net als de Top of the Rock, vanwaar je een van de beste views hebt over Central Park!
In het parkje bij New York City hall kun je een leuke wandeling maken. Er zitten veel eekhoorntjes (Ook ratten). Wanneer je naar Brooklyn wilt wandelen dan loop je de Brooklyn Bridge op bij de City Hall. Wanneer je de gebouwen van justitie en de rechtbank wilt zien wandel je de straat ten Noorden af. Je komt dan ook vanzelf langs Little Italy. Daar zie je hoe de Italianen leven in New York en kun je heerlijk Italiaans eten. China Town ligt dan ook om de hoek. Chinese markten, straten vol Chinezen, je hebt direct het gevoel dat je in China bent. Erg leuk dus als je ook van culturen houd. Grand Central Terminal is het centrale station van New York. Van binnen is het prachtig met een oude klok en de unieke faciliteiten die er al zijn sinds de oprichting van het station en de eerste treinen.
Roosevelt Island
Iets waar je zeker een bezoek aan moet brengen is Roosevelt Island. Alleen al om de manier hoe je er moet komen. Met een Gondellift waar ze in de Alpen “U” tegen zouden zeggen moet je vanaf Roosevelt Island Tramway in ongeveer 5 minuten door de lucht naar het eiland. Je hebt niet alleen een uniek uitzicht op de lange straten van New York maar je komt ook nog eens op een plek waar je normaal nooit zou komen. Het eiland heeft een lange boulevard langs de rivier. Als je daar wandeld heb je een mooi uitzicht op Manhattan. Je hebt er Franklin D Roosevelt  Four Freedoms Park waar je lekker kunt wandelen in een groene Oase met uitzicht op de wolkenkrabbers. Neem ook even een kijkje tussen de hekken door naar Smallpox Memorial Hospital. Deze ruïne van het vroegere ziekenhuis doet spookachtig aan en is erg interessant om eens van dichtbij te bekijken. Er werden polio patiënten opgenomen. Een leuke manier om weer terug naar Manhattan te gaan is met de boot, die brengt je naar een van de Pieren aan Manhattan.
Lekker eten bij Freud NYC
Een Oostenrijks restaurant in New York, dat klinkt goed. Gelegen in Lower Manhattan vlakbij metrostation Broadway-Lafayette Street is dit restaurant gevestigd in een historisch pand. Met een klantvriendelijke prijs serveerd dit boetiekachtige restaurant heerlijke Oostenrijks getintte gerechten die gemaakt worden door de met een Michelin Ster gekroonde chef Eduard Frauneder. De vriendelijke service van de medewerkers springt direct in het oog, maar ook de fancy opmaak van de gerechten mogen we niet vergeten. De smaakpupillen worden goed getest met een goede mix van kruiden en vlees. Zo kiezen we voor een lekkere Schnitzel met mals vlees en lekkere bijgerechten. Ook de burger mag er wezen. Die word dan weer uniek gemaakt met heerlijke uien en een soort van rode kool. Voorgerechten kiezen we voor een mix van Oesters, Geflambeerde Tarté of een lekkere garnalensalade. Als dessert? Natuurlijk een Apfelstrüdel, de Oostenrijkse lekkernij die niet mag ontbreken. Of wat dacht u van een Oostenrijkse Chocolade Souflé? Meer informatie over het restaurant, reserveringen of gewoon ff lekker rondsnuffelen, kijk op: https://www.freudnyc.com/.
Verblijven in New York: Millennium Hilton One UN Plaza
Het hotel heeft een perfecte ligging op slechts 700 meter lopen van Gran Central. De kamers beschikken over een bureau en een kluisje. Alle kamers hebben een prachtig uitzicht op East River of de skyline van New York maar de hoger gelegen kamers hebben natuurlijk het mooiste uitzicht. Het hotel, dat blakbij het gebouw van de VN te vinden is, heeft een unieke indoor tennisbaan. Er zijn liefst 439 kamers. Bij de skyline club kun je genieten van een heerlijk ontbijt met verse Bagels, smeersels en sapjes, met uitzicht op New York. Er is ook een fitness centrum. De kamers hebben allen ramen die gedeeltelijk open kunnen zodat je “Frisse lucht” naar binnen kunt laten. De bedden zijn netjes zacht en de badkamers zijn modern ingericht met douche en toilet. Er is een goede service zoals je die van Hilton mag verwachten en de kamers zijn voor New York zijn doen redelijk goedkoop. Er zijn enkele prachtige conferentiekamers en meetingrooms. Er is 24/7 receptie, een restaurant, tourdesk en natuurlijk een ideale locatie vlakbij de metro. Kortom, wil je een hotel in New York met een uitmuntende service, prachtig uitzicht en op een ideale locatie? Kies dan voor het Millenium Hilton One UN Plaza. Bezoek snel de website: http://www3.hilton.com/en/hotels/new-york/millennium-hilton-new-york-one-un-plaza-NYCUPHH/index.html.
Transfer Vliegveld – Hotel? Boek bij Blacklane!
We vliegen naar Newark en niks is fijner om van te voren je transfer te regelen naar het hotel. Dat kan per metro, taxi, bus of wat dan ook, maar wij raden Blacklane aan. Voor een van te voren betaald bedrag kun je betaalbaar van het vliegveld van Newark naar je hotel gebracht worden. De chauffeur wacht je op bij de luchthaven, waar bij je prijs 60 minuten wachttijd inbegrepen is. Een flesje water staat voor je klaar en binnen een uur ben je bij je hotel. Alle rates zijn inclusief alle belastingen, toll, extra’s en fooien. Fijn toch? Zo kun je met een fijn gevoel aan je reis beginnen! Blacklane heeft professionele chauffeurs die goed Engels praten en natuurlijk ook de weg goed kennen! Binnen no-time sta je bij je hotel, en een beetje sightseeing kan onderweg natuurlijk ook al! Wij werden opgehaald door een nette Mercedes die bij de Businessclass hoort. Dus word je ook nog in een luxe wagen naar je bestemming gebracht! Boek nu snel je transfer op www.blacklane.com.