New York: Het hippe Brooklyn

Vroeger, toen waren de huizen heel goedkoop in Brooklyn. Brooklyn was niet zo’n nette wijk. Maar tegenwoordig is het helemaal anders. Brooklyn is niet de arme buurman meer van Manhattan, maar de hippe. Ga een van de bruggen over en je ziet meteen een prachtige wijk die bij ons in Nederland een stad genoemd zou worden. Brooklyn telt namelijk 2,5 miljoen inwoners, meer dan welke stad in Nederland dan ook. Nog een leuk weetje? Brooklyn is een Engelse vertaling van Breukelen en de wapenspreuk van de stad luidt: “Een draght maeckt maght”. Nederlandser kan het niet toch? Wij nemen tijdens ons bezoek in New York een uitgebreid kijkje in de “wijk” van New York. Van hippe boetiekjes naar moderne restaurantjes, van prachtige gebouwen naar het bijwonen van een Basketbalwedstrijd. Brooklyn heeft alles wat Manhattan ook heeft. Nou ja, bijna alles dan.
Wandeling naar Brooklyn Bridge Park
We verblijven in Manhattan en bedenken een goede manier om naar Brooklyn te gaan. We hebben er namelijk goede verhalen over gehoord en gelezen, dus dat willen we even met eigen ogen bekijken. We pakken de Metro naar Brooklyn Bridge City Hall Station. Daar loop je namelijk zo de Brooklyn Bridge over naar, je raad het al, Brooklyn. In iets meer dan een kilometer sta je in de charmante wijk. We wandelen zo het hippe Dumbo in. Deze wijk ligt tussen de Brooklyn Bridge en Manhattan Bridge in. Je vindt er enkele prachtige herenhuizen, wat sportscholen en hippe restaurantjes en barretjes. Bovendien wandelen we door Washington Street. Deze straat is wereldberoemd geworden en een ware hype op Instagram. Het straatje, met kinderkopjes bestraat, grenst namelijk aan Brooklyn Bridge park en door de omliggende huisjes heen zie je precies de Manhattan bridge. Zoals je op de foto ziet, geeft dat een prachtig beeld. En dus zetten wij hem ook maar op Instagram!
Brooklyn Bridge Park
Vanuit Dumbo wandelen we zo Brooklyn Bridge park in. Dit park is liefst 34 hectare groot. Het begint bij de wijk Dumbo en loopt, zoals de naam al zegt, onder de Brooklyn Bridge door, een behoorlijk eind naar het zuiden langs de East River. Het park kenmerkt zich door nette parktuinen, wandelpaden langs de rivier en een aantal pieren waar je een scala aan activiteiten kunt doen. De glooiende heuvels zorgen voor een oase van rust, middenin de stad. Maar het mooiste aan het park is het uitzicht. Langs de rivier heb je namelijk op bijna iedere plek een prachtig uitzicht naar Manhattan. Veel bezoekers kiezen ervoor om op de trappen van het park te gaan zitten, maar je kunt ook lekker zitten bij de picknickplaats of aan het strand bij Pier 4. Pier 1 is een prachtig park, bij pier 2 kun je verschillende spellen als basketbal, Jeux de Boules of wat dacht je van schaatsen op de IJsbaan? Pier vijf dient als meerdere multifunctionele sportvelden. Je kunt op de sportpieren 1 en 2 ook als het regent sporten, sommige velden zijn namelijk overdekt! Je hoeft dus niet naar de sportschool, als je hier gewoon gebruik kunt maken van alle apparaten! Bij pier vijf kun je vissen. Er is zelfs een plek om je gevangen vis schoon te maken en te bereiden. Je kunt ze dan lekker op de barbecue gooien bij de picknickplaats! En dat alles natuurlijk met prachtig uitzicht op Manhattan!
Langs idyllische huisjes naar Prospect Park
We wandelen vanaf de laatste pier van Brooklyn Bridge Park de wijk Carroll Gardens in. Je ziet hier een soort van Victoriaanse huizen die je in sommige wijken van London ook ziet, maar dan allemaal net iets groter. De wegen zijn ook breder. Het is nog de periode van Halloween en Thanksgiving dus de meeste huizen hebben nog pompoenen of verschikkingen in de voortuintjes liggen. Heerlijk om te zien. Je ziet in veel wijken van Brooklyn van die huisjes die je wel kent van oude films. Waarin de “boeven” ontsnappen via van die uitschuifbare trappen. Onderweg komen we steeds leuke boetiekjes tegen, en zien we vele koffiehuizen waar de lokale bevolking een lekker en goedkoop kopje koffie drinken. We lopen dan direct het volgende park binnen: Prospect Park.
Central Park of Prospect Park?
Ja, je gaat toch vergelijken. En het lijk veel op elkaar. Behalve dan dat het park niet is omringt door vele wolkenkrabbers, maar grenst aan prachtige wijken en de “Soldiers and Sailors Memorial Arch”. Die heeft wat weg van de Arc de Triomph in Parijs, maar heeft een totaal andere waarde. Deze Ark staat namelijk voor de verdediging van de Unie, de “United States of America”. In Prospect park heb je ook Botanische tuinen, een dierentuin en een schaatsbaan. Je kunt er door het bos en langs het water wandelen. De eendjes voeren of de eekhoorns voeren. Kortom, eigenlijk alles wat Central Park ook heeft. Er is een “strand” waar je de hond mag uitlaten en waar deze ook los mag lopen. Daar maken vele New Yorkers ook gebruik van. Op het moment dat we aan komen lopen start er precies een ceremonie voor een bruiloft. Ook dat kan dus in Prospect Park. Zeker een wandeling waard mocht je in Brooklyn vertoeven!
Lekker dineren en bier proeven: Brooklyn Burgers & Beer
Net als in New York heeft ook Brooklyn, en trouwens ook vele andere steden, een 5th avenue. We gaan een wedstrijdje Basketbal van de Nets bezoeken, maar gaan eerst even een hapje eten bij het unieke restaurant luisterend naar “Brooklyn Burgers & Beer”. Het restaurant is direct aan de 5th avenue gelegen en valt van de buitenkant meteen op als modern met een historische uitstraling. Uiteraard word je opgewacht door de gastheer die je naar je plaats wijst. Op de menukaart staan een scala aan burgers. Maar welke moet je dan kiezen? De pittige Mexicaanse, of de zalmburger? Er is voor ieder wat te kiezen want ook vegetarische burgers zijn aanwezig. Bij die lekkere burger hoort natuurlijk ook een speciaal biertje. Waar ze in de Verenigde Staten gek zijn op het unieke bier brouwen, probeer ik een IPA en een Belgische Blonde (Uiteraard in de USA gebrouwen). Heerlijk. Als de burger met op je broodje het logo ingegraveerd, verschijnt merk je meteen dat het verse ingrediënten betreft met een heerlijke unieke smaak! Een unieke ervaring. Een lekkere burger met een heerlijk biertje, of natuurlijk een ander drankje, geeft een goed begin van de avond. De uitmuntende service en het constante “Ik voel me op mijn gemak” gevoel maken het tot een uitstekend etentje. Voor meer informatie kijk je op http://www.brooklynburgersandbeer.com/.
Entertainment
In de United states is sporten heel belangrijk. Hoewel het grote gedeelte van de bewoners overgewicht heeft, komt dat vooral omdat men naar sport kijkt in plaats van eraan mee doet. We gaan naar de Barclays Center om een Basketbalwedstrijd te bezoeken van de Brooklyn Nets. Zij spelen de thuiswedstrijden in dit in 2012 geopende stadion. Hapjes en drankjes zijn nogal aan de prijs, maar dat is eigenlijk in heel New York het geval. Onder genot van een lekkere hot dog en een drankje luisteren we vast mee met het volkslied, dat werkelijk voor elke sportwedstrijd word gezongen. De live versie van de in Brooklyn wereldberoemde zangeres klinkt werkelijk fantastisch. Als de wedstrijd begint dan horen we vaak “Beroooooklyn Ball” en “Go Nets”. Geweldig om eens mee te maken en een unieke ervaring tijdens je bezoek aan Brooklyn, New York.