Ontdek Valencia en omgeving

Een stedentrip in Spanje brengt je meestal al snel naar Barcelona of Madrid. Maar probeer eens wat anders. Vlieg naar de sinaasappelhoofdstad van Spanje: Valencia. Op een afstand van 2,5 vlieguren ligt deze hoofdstad van de gelijknamige provincie. Naast een geweldige oude stad kent Valencia ook een prachtige nieuwe stad met moderne gebouwen. De grenzen van de oude stad worden aangegeven middels een uigestrekt park wat vroeger een rivier was. Tegenwoordig zijn er voetbalvelden, prachtige beelden, fiets en wandelpaden en vooral veel groen. We pakken ook nog even het fietsje en fietsen langs de kust naar het natuurpark Albufera. Daarnaast nemen we de auto om vakantieplekken als Denia, Calpe en Alicante te bekijken. We verblijven in het One Shot Colon 46 hotel, middenin het centrum van Valencia! Ontdek deze groene veelzijdige stad met ons mee!

Het Oude centrum
In het centrum van Valencia is veel te zien. Er zijn vele musea waar je een bezoek kunt brengen. Tijdens een wandeling door de oude stad kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Wanneer we weglopen bij het hotel komen we eerst langs Plaza de Toros. De stierenvechtarena van Valencia. Een prachtig gebouw wat in de avond prachtig is verlicht. Wandelend richting het centrum komen we langs het gemeenteplein (Ayuntamento de Valencia) met een prachtig gemeentehuis als hoogtepunt. De Mercado Central, de belangrijkste voedselmarkt van Valencia, bevind zich op een kleine afstand van dit plein. Geniet van de verse producten die worden aangeboden maar ook van de drukte van de stadsmarkt. Het gebouw is echter ook een hoogtepunt qua architectuur.

Even verderop komen we langs het Plaza de la Reina. Dit plein is omringt met restaurantjes, leuke kroegen en enkele boetiekjes. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de Kathedraal van Valencia. Deze kathedraal lijkt verdeeld in een grote uit de kluiten gewassen toren met het kerkgebouw ernaast. Echter is de kathedraal een bezoek waard. De architectuur, maar vooral de details binnenin zijn werkelijk fantastisch. Op het plein aan de andere kant van de kathedraal, het Plaza de la Virgen, staat een mooie fontein. Aan de andere kant een paleis omringt met sinaasappelbomen. Verder wandelend komen we langs de Torre de san Bartolomé Apóstol aan de Carrer dels Serrans. Die straat eindigd bij de stadspoort van Torres de Serranos en beeindigd onze wandeling door de oude stad van Valencia.

Historische wijken en langs het strand
Aan de andere kant van de oude stad, na een oversteek van de grote gracht die tegenwoordig dienst doet als park, vinden we oude wijken als Benimaclet en Mestalla. Daar kun je nog een terrasje pakken en genieten in het zonnetje voor een klein bedrag. De mensen zijn er vriendelijk, spreken weinig Engels en er heerst nog een echt Spaans sfeertje. In de wijk Mestalla bevind zich het beroemde stadion van Valencia CF met de gelijknamige naam “Estadio de Mestalla”. Een imposant bouwwerk die zich middenin de woonwijk bevind. Het stadion is ook vlakbij het centrum. Dichter richting het strand vind je de wijk El Cabanyal met vele oude gebouwen die zowat op de slooplijst kunnen staan. Echter zijn er leuke tapasbars en kroegjes waar je een drankje kunt doen op de “Local way”.

Op Platja del Cabanyal kun je heerlijk relaxen. Je kunt er in de vroege ochtend de zon op zien komen en in de zomer zijn er vele activiteiten, waaronder een open air discotheek. Restaurantjes langs het strand zijn niet schaars. Het strand is erg breed waardoor er zeer veel ruimte is voor de zonaanbidders onder ons. De stad leent zicht dus perfect voor een combinatie tussen een stedentrip en een strandvakantie. Ondanks dat het gehele jaar goed weer kan zijn in Valencia, kan het soms wel wat minder zijn in de wintermaanden. Wij hadden geluk: in januari 18 graden. Fietsend richting het zuiden komen we langs de jachthaven waar de grootste schepen staan! De Marina Real Juan Carlos I heeft een schitterende haventoren eneen uitgestrekte boulevard.

Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC)
Ook wel de nieuwe stad genoemd, in de stad van de Kunsten en Wetenschappen (Vertaling van bovenstaand) zijn vele bezienswaardigheden te vinden. In de voormalig gracht vinden we dit gebouw. De gebouwen, inmiddels uitgegroeid tot de iconen van Valencia, zijn ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Het is een complex dat gebouw is ter vrijetijdsbesteding en een stukje cultuur. Het Oceanogràfic is het aquiarium van de stad. Dit moderne gebouw herbergt 45000 zeedieren van 500 verschillende soorten waaronder dolfijnen, walrussen, zeeleeuwen, haaien maar ook kleine visjes. El Hemisfèric is de digitale 3d bioscoop van Valencia met een 900 meter IMAX-Beeldscherm die grootendeels educatieve documentaires projecteerd. Het Palau de les Arts Reina Sofia is het operagebouw waar je als muziekliefhebber terecht kunt.

Het Museo de las Ciencias Principe Felipe is een wetenschapsmuseum met verschillende interactieve tentoonstellingen over wetenschappen en technologie. De eerste verdieping is gratis te bezoeken. Vaak is daar al een tentoonstelling te vinden. Er zijn ook enkele winkels en de toegang tot het werkelijke museum. Het museum bied ook workshops aan. Het Umbracle is een enorme tuin van meer dan 17000 vierkante meter die vrij toegangkelijk is voor een heerlijke wandeling tussen Mediterrane planten en verschillende sculpturen. In de zomer en in de nacht word het terras geopend waar je een drankje kunt nuttigen in de zon of onder de sterrenhemel. Alle gebouwen bevinden zich in de voormalige gracht die de noord en zuidkant van de stad verbinden met een door dezelfde architect ontworpen brug.

Uitgaanswijk La Gran Via/Eixample
Ten zuiden van het hotel liggen deze bruisende wijken. De smalle straatjes zitten vol met restaurants en leuke barretjes. Je kunt er heerlijk genieten van een terrasje en jezelf mengen tussen de Valenciaanse bewoners. Hier geen stampvolle tenten met toeristen maar alleen locals. De prijzen zijn er ook nog eens erg gunstig! Zeker een bezoekje waard dus!

Heerlijk Tapas eten: El Camerino Taberna
In die wijk Eixample vind je het restaurant El Camerino Taberna. Een restaurant waar je van te voren even moet reserveren, maar dat is zeker de moeite waard. In een oud gebouw is er een knus maar ruimtelijk restaurant. De kaart staat vol met heerlijke tapas. Wat dacht je van met zeevruchten gevulde paprika’s? Of gekruide kippenvleugeltjes? Maar ook Spaanse lekkernijen als Patatas Bravas en inktvisringen staat op het menu. De zelfgemaakte kroketjes gevuld met ham of met vis zijn zeker het proberen waard. Al het eten word vers bereid. Je kunt eventueel ook een gerecht van de kaart kiezen, maar ik raad je echt aan tapas te nemen. Je kunt dan meerdere lekkernijen kiezen. Probeer ook eens de kip in pindasaus. Niet zoals een Nederlands sateetje maar heerlijk malse stukjes kipfilet in een saus van Pinda’s. Het personeel is veriendelijk en verteld je alles over de gerechten. Een flesje wijn complementeerd de avond. Er zijn twee zittingen, om half 9 en om 11 uur. Reserveer van te voren via http://elcamerinoruzafa.com/.

Overnachten in Valencia: Hotel One Shot Colon 46
Aan de rand van het oude centrum van Valencia vinden we dit prachtige hotel met slechts 50 kamers. Alle kamers zijn ingericht met Airconditioning en gratis Wi-Fi. De kamers zijn modern gedecoreerd met een flatscreen televisie, bureau en een kledingkast met kluis. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op de stad. De ensuite badkamer met heerlijke douche komt met gratis douchegel/shampoo en een haardroger. Bedden zijn ideaal, je kunt kiezen voor een tweepersoonsbed of twee eenpersoonsbedden.

Ontbijt word geserveerd op de tweede verdieping en is erg goed. In plaats van een buffet krijg je een bord met broodjes, kun je kiezen hoe je een ei gebakken wilt, krijg je een bord met fruit en uiteraard ook beleg. De receptie is 24 uur per dag bereikbaar. Het vriendelijke personeel informeerd je graag over de mooiste plekjes van Valencia. De kamers worden dagelijks schoongemaakt en dan worden ook je handdoeken vervangen. Wil je graag reserveren of meer informatie? Bezoek dan de website http://www.hoteloneshotcolon46.com/. Er is ook nog een ander hotel van dezelfde keten. Hotel One Shot Palacio Reina Victoria 04 is het andere hotel. Voor meer informatie over dat hotel bezoek je www.hoteloneshotpalacioreinavictoria04.com.

Fietstocht naar Albufera “Het grootste meer van Spanje”
Vanaf Valencia is het een tocht van 50 kilometer retour naar het grootste meer van Spanje luisterend naar d enaam Albufera. Het is een schitterend natuurpark met een nog mooiere route langs aangelegde fietspaden langs het strand. Enkele stukken zijn onverhard en enkele stukken langs de grote weg, maar over het algemeen is de route zeer veilig. Onderweg zijn vele restaurantjes en terrasjes te vinden. We raden een stop aan in El Saler en een lunchstop in El Palmar. Daar kun je heerlijke tapas eten of genieten van verse zeevruchten of vis. Het is een historisch dorpje aan het meer. Ten zuiden van El Palmar fiets je nog een stukje door om de boerderijen en torentjes in het water te zien. Een erg leuke fietstocht. Aan het eind van de dag ben je wel kapot na zo’n afstand natuurlijk, maar dan heb je ook het grootste meer van Spanje gezien! Let onderweg uiteraard goed op of je nog roofvogels zien. De vele reigers gaan ook niet vervelen! Een boottochtje op het meer is ook zeker een aanrader en kost slechts vier euro per persoon. Dit kan vanaf El Palmar of een stukje noorderlijker gelegen haventje bij El Mirador-Paseos en Barca.

Fietsen huren bij Passion Bikes
We hebben niet alleen de fietstocht naar Albufera met de fietsen van Passion Bikes gemaakt, maar ook in de stad zelf hebben we veel per fiets bezocht. Er zijn goede fietspaden door de stad en het maakt je net iets flexibeler. En als je niet veel tijd hebt om Valencia te bekijken is de fiets erg handig. Je kunt dan net iets meer van de stad zien. Kilomters maken noemen we dat. De fietsen bij Passion Bikes zijn erg goed onderhouden. Het huren van de fietsen is niet duur en erg fijn. In Valencia zijn er twee locaties in het centrum. Er worden ook tochten georganiseerd. Er zijn ook routes beschikbaar die ze je meegeven, waaronder die naar Albufera. Sloten krijg je uiteraard ook mee! Kijk snel op de site http://www.passionbike.net/ en boek jouw fietstocht of huur je fietsen voor 1, 2 of meerdere dagen!

Uitstapje: Dénia en Calpe
Op een uurtje afstand vinden we deze toeristische maar mooie dorpjes. Wat dacht je van een bezoek aan het natuurpark Massis del Montgó ten zuiden van Dénia. Je hebt er prachtig uitzicht over de stad. In Dénia zelf heb je leuke terrasjes, een grote en mooie haven, en een kasteel dat vanaf de heuvel uitkijkt over de stad. Het oude centrum is erg gezellig en heeft een mooie kerk. Bij Bar BBQ Fuego kun je lekker eten. Calpe is heel anders. Een plaats met vele hoge flats, maar met een rots die de stad in tweën deelt. In het oude centrum zijn enkele leuke winkeltjes en langs de boulevard lagns het strand kun je heerlijk wandelen. Uitzicht vanaf de rots “Ifach” is ook adembenemend, alsmede van de boulevard over het strand richting de rots. Een bezoek zeker waard. In het haventje vlak onder de rots kun je heerlijk dineren! Het binnenmeertje Les Salines is een uniek natuurfenomeen middenin de stad.

Uitstapje: Alicante
Alicante ligt op ongeveer 1 uur en 45 minuten van Valencia maar is zeker een bezoek waard. Het kasteel van Santa Barbara kijkt op grote hoogte uit over de stad. Trek een halve dag uit om het kasteel te beklimmen en geniet van een adembenemend uitzicht over Alicante. In de haven is een wandeling ook al gauw langer dan een uur. Je wandeld langs vele schepen en terrasjes. Daarnaast kom je ook nog eens langs het Museo Volvo Ocean Race. Dit gratis museum is zeker een bezoek waard als je van boten houd! Het Avontura park staat aan de andere kant van de haven en is ook erg leuk voor de kinderen. De boulevaard Explanada de España is een mooie boulevard afgesloten met hoge palmbomen waar je lekker kunt wandelen en genieten van de Spaanse cultuur. Verder is er nog een Concatedral de San Nicolas de Bari, een kerk die verscholen zit in kleine straatjes op een klein pleintje. Van buiten lijkt het een gewoon oud gebouw, maar van binnen is het prachtig gedecoreerd. Er is natuurlijk veel meer te zien in Alicante, loop alle straatjes een rustig door om deze grote stad ook te ontdekken.