Onbekend Asturië: Avilés

Vele mensen reizen voor een welverdiende vakantie af naar de beroemde Spaanse eilanden, de Costa Brava, Costa del Sol of Andalusië. Maar waarom probeer je niet eens een bestemming die wat minder als toeristisch op de kaart staat? Aviles is zo’n bestemming. Met de knusse luchthaven “Aeropuerto de Asturias” op een korte afstand is de stad een walhalla voor cultuurliefhebbers. In het noorden van Baskenland vlogen we via Barcelona met Vueling naar de regio “Asturias” en wel de prachtige stad Aviles aan de Golf van Biskaje. Het is niet alleen een moderne stad met een prachtige historische stadskern, maar ten noorden van Aviles vind je ook nog het prachtige zandstrand en een leuke wijk. Over de gastronomie niets dan goeds. Een ook de infrastructuur is er op orde. Er is genoeg te doen in de omgeving maar je kunt je gerust een weekend vermaken in de directe omgeving van Aviles.

Aviles
Allereerst beginnen we even kort over de natuur. Aviles is een zo goed als vlakke stad wat het een ideale wandel en fieststad maakt. In het Parque de Ferrera kun je heerlijk tot rust komen in een prachtige groene oase. Op het Plaza de España, het centrale plein, vinden we onder andere het hotel waar we verblijven. We slapen in het luxe, maar ook vrij dure NH Collections Palacio de Aviles. Het is echter wel een goed hotel met een fijne service en heerlijke keuken, zo ook ontbijt. Het pleintje zelf is zeker bezienswaardig. Rondom de monumenten vind je knusse terrasjes met prijzen die ver onder het prijsniveau van bijvoorbeeld Madrid of Barcelona liggen. En je kunt er heerlijk genieten van een tapa met een koud biertje. Het gemeentehuis van Avilés is ook te vinden op het plein en is niet alleen een prachtig monument maar in de avond ook prachtig verlicht. Rondom het plein zijn enkele winkelstraatjes te vinden.

Die winkelstraatjes zijn niet zoals bij ons gevuld met grote ketens als de H&M, maar meer met lokale boetiekjes zoals parfumeries, kledingzaken en kappers. Het is er erg gezellig en de locals begroeten je steeds vriendelijk. Daar Aviles van oorsprong en eigenlijk nog steeds vooral een Industriestad is kenmerken de bewoners zich als rustig, vriendelijk en meegaand. Dat is erg te merken, want net buiten de stad beginnen de grote industriegebieden zoals staalproductiebedrijven. De oude kerk van Sabugo is een lust voor het oog. De prachtige kerk dateerd van de 13e eeuw en is vrij te bezichtigen. Er zijn ook enkele paleizen in de knusse stad te vinden. Het paleis van Valdecarzana en Camposagrado is de moeite waard, maar ook het Palacia Valdes teatro is te bezoeken. Er is een kleine vissershaven waardoor je in restaurants door de hele stad heen heerlijke verse visgerechten tegen komt. Ongeveer 70% van de vis die je in Asturias in restaurants krijgt voorgeschoteld zijn hier binnen gekomen en op de vissersmarkt verkocht.

We hebben enkele heerlijke diners gehad. Zo aten we vlakbij het hotel en het centrale plein bij Restaurante La Posada. Een klassiek Spaans restaurant die er goed op staat op onder andere Tripadvisor. We genoten van een verse zeebaars op authentieke wijze bereid. Niet alleen de saus en bijgerechten waren van hoge kwaliteit, ook de baars was perfect gebakken met een heerlijke garniatuur van knoflook en dille. De andere avond in Aviles gingen we op zoek naar een authentiek Asturisch restaurant. En die vonden we in Restaurante la Botella. Hier kregen we eerst een fantastische show toen we het lokale drankje bestelde. Cider is echt onderdeel van de lokale cultuur. In de gehele omgeving van Asturias word het drankje op traditionele wijze gemaakt. En net zo traditioneel als dat het drankje gemaakt word, wordt het drankje ook geschonken.

Het traditionele drankje cider heet in de groene Asturië regio “Sidra”. Het drankje mag alleen met de beste lokaal geteelde appels gemaakt worden. Het alcoholpercentage zit meestal tussen de vier en acht procent. De manier van schenken vergt vakmanschap en een soort houding van een flamencodanser. Vanuit de hogerop gehouden fles wordt de drank in het glas geschonken om het te laten bruisen. Daarna dien je het direct op te drinken om te voorkomen dat het weer dood slaat. Deze techniek is als een heuze voorstelling te noemen en staat bekend als de “escanciar un Culin”. Afijn, naast deze prachtige schenkwijze te hebben mogen aanschouwen en na een paar slokken heerlijke lokale Sidra, is het tijd om te gaan eten. Wederom een heerlijk bereide vis op traditionele wijze bereid en met een heerlijk bijgerecht mag ik wel zeggen dat we zeker culinair genoten hebben!

Salinas
We kozen ervoor om even het strand te bekijken. Tijdens een kort bezoek kun je helaas niet de prachtige omliggende steden als bijvoorbeeld Gijon of Oviedo bekijken, maar met de taxi ben je in ongeveer 10 minuten aan het strand. Het dorpje Salinas grenst aan Aviles en is erg gastvriendelijk. Naast een prachtig lang en breed zandstrand kun je er prima surfen en zijn de omliggende rotskusten een lust voor het oog. Aan het eind van het strand is zelfs een museum, het Museo de las Anclas Philippe Cousteau. Hier kun je niet alleen een wandeling maken met prachtige uitzichten op de rostkusten van de omgeving. Je kunt er ook het museum bezoeken met mooie sculpturen waarvan hoogtepunt een standbeeld in de rots gebouwd. De industrie van het stadje word al gauw kenbaar. Vlakbij een gesloten mijn staat nog een oude treinlokomotief. Eten en drinken kun je er ook zeker goed. Op elke hoek is wel een leuk restaurantje te vinden. Zorg wel dat je een klein beetje in het Spaans uit de voeten kunt. In deze regio is het namelijk niet zo dat iedereen Engels kan!

Kortom, een prachtig gebied, lekker eten en drinken en een heerlijke stadswandeling. We zien u gauw in Asturië!