Op wintersport in Sölden

Door: Wout van Aalst
Het steeds dikker wordende pak sneeuw onderweg vormt vanuit de auto het teken dat we in de goede richting rijden. Met mijn collega’s van Kracht Recruitment ben ik namelijk onderweg naar Oostenrijk, naar ski- en snowboardparadijs Sölden om precies te zijn.

Bij het vertrek hebben we voor de zekerheid de sneeuwkettingen bovenop de bagage gelegd om er zeker van te zijn dat we Sölden in alle weersomstandigheden zouden kunnen bereiken. De voorspellingen van veel sneeuwval beloofde voor onderweg niet veel goeds maar voor op de piste des te meer. Sölden ligt op 1377 meter hoogte in het Alpen gebergte op zo’n 10 uur rijden vanaf de grens bij Zevenaar. Het hoogste punt dat bereikbaar is per ski-lift bevind zich op 3250 meter hoogte en garandeert fantastische uitzichten. Op een heldere dag zie je zelfs Italië liggen. Naast mooie uitzichten zijn er veel spectaculaire afdalingen. Met ruim 146 kilometer aan blauwe, rode en zwarte pistes is ervoor zowel de beginnende als de ervaren skiër/ snowboarder genoeg uitdaging en kan je steeds een nieuw parcours kiezen.

Ikzelf begon na mijn ski-les op de blauwe pistes aangezien dit mijn allereerste vakantie in de sneeuw was. De aanleiding hiervoor vormde de teamvakantie van Kracht Recruitment. Mijn meer ski-ervaren collega’s genoten van de verschillende zwarte pistes en startten de eerste dag vanaf de gletsjer en kwamen met ruim 80 kilometer per uur weer naar beneden. Rondom de gletsjer ligt eeuwige sneeuw, dit zorgt ervoor dat je in Sölden het hele jaar door kan skiën. Dankzij de leerzame ski-lessen van ski-school Vacancia kon ik al snel mijn eigen weg gaan en dus mijn collega’s volgen tijdens de afdaling. Voor meer informatie over Vacancia, de tarieven en reserveringen kijk op http://www.vacancia.at/nl/skischule-soelden-tirol-oetztal0.html Een handige tip voor op de piste: de skileraren en leraressen zijn herkenbaar aan hun rode jas.

Na de ski-les in de ochtend had ik dus genoeg ervaring om samen met mijn collega’s mee de berg op te gaan en te genieten van de zon, het uitzicht en wederom van de afdalingen. Na mijn eerste keer de berg af was ik al helemaal verkocht. Daarnaast past het lekkere eten en drinken van restaurant Wirtshaus Giggijoch, gelegen op een plek waar verschillende pistes uit komen, ook helemaal in mijn straatje. Na een sportieve dag, moe maar voldaan met een biertje in je hand, genieten van het uitzicht bij een zonnetje gaf een uniek gevoel. De omgeving is, zoals gezegd, schitterend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een gedeelte van de James Bond film Spectre hier in 2015 werd opgenomen.

Na de dal-afdaling konden we onze ski’s, de skischoenen en de helm achterlaten bij het depot op nog geen 50 meter van de stoeltjeslift. Een absolute aanrader wanneer je niet met je materiaal wil gaan slepen of met je skischoenen de après-ski barren in wilt duiken. Het maakte voor ons de wandeltocht van 10 minuten naar Hotel Hubertus in ieder geval een stuk aangenamer. Dit had natuurlijk ook alles te maken met het vooruitzicht van ons hotel. Deze beschikt, naast mooie ruime kamers, namelijk over twee heerlijke sauna’s.

Deze sauna’s zijn geopend vanaf het einde van de middag zodat je direct na het skiën kunt opwarmen. Verder bijtanken kan vervolgens in het uitstekende restaurant en/of in de typisch Oostenrijkse kroeg die tevens bij het hotel hoort. Meer informatie over het hotel kan gevonden worden via de volgende website: http://www.hubertus-soelden.com/

Naarmate de week vorderde nam het zonnetje iets af en de sneeuwval wat toe. Dit zorgde ervoor dat de afdalingen soms wat moeilijker in te schatten waren doordat diepte zien in de sneeuw lastig werd. De berg afgaan terwijl het om je heen hard sneeuwt en je niks anders hoort dan je eigen ademhaling en de ski’s die over de sneeuw glijden vormde een unieke ervaring. De stilte die je bovenop de berg en tijdens het skiën ervaart staat in schril contrast tot het Electric Mountain Festival. Elke vrijdagmiddag barst het feest voor Wirtshaus Giggijoch compleet los tijdens dit muziekfeest. Bijna alle skiërs en snowboarders verlaten de pistes en warmen zich op aan de muziek en de drank. Wij stonden er toen het ruim 15 graden vroor waardoor de schuimkraag van ons Stiegl Weizenbier zo goed als meteen in ijs veranderde. Als je van een feestje en muziek houdt is dit de plek waar je moet zijn. Heb je na dit festijn nog energie over en zoek je een plek om verder te feesten? Dan is club Katapult the place to be. In deze club val je van de ene verbazing in de andere; een ijsbeer van 4 meter die losgaat op de dansvloer, danseressen die op schommels uit het plafond komen en over het publiek zweven, een man in een enorm lichtgevend pak vol met lasers en natuurlijk de bijbehorende flessen champagne en sterkedrank in grote ijskoelers met vuurwerk erin. Het vormde een knallende en passende afsluiter van een prachtige ski-week!

[wpgmappity id=”97″]