Ontdek Macedonië: Wintersport en zomer in Mavrovo

Zicht vanuit het skigebied op Mavrovo LakeVlieg met Wizz Air in ongeveer 2,5 uur naar het prachtige Skopje. Eenmaal daar gaat de reis met huurauto verder naar het schitterende Mavrovo National Park. Zorg ervoor dat je een auto huurt met goede winterbanden of sneeuwkettingen erbij huurt. Wij hadden winterbanden, wat net voldoende was. Er lag namelijk zoveel sneeuw, dat we er nauwelijks kwamen. De rit van Skopje naar Mavrovo is 124 kilometer, in ongeveer anderhalf uur te doen. Maar als er veel sneeuw op de weg ligt, ben je iets langer onderweg. Eenmaal aangekomen in Mavrovo checken we in bij Hotel Alpina Mavrovo waar we een nachtje verblijven. We gaan genieten van Skiën, Après-skiën maar ook van de geweldige natuur en Macedonische gastvrijheid.

Panorama van onderaan de pisteHet Wintersportgebied
Begin december opent, bij genoeg sneeuw, dit onbekende skigebied in Macedonië aan de grens bij Albanië. In principe is Wintersportgebied Mavrovo tot eind April geopend, wat natuurlijk ook aan de hoeveelheid sneeuw ligt. In een gebied met 25 kilometer aan pistes waar Prachtige pistes, lekker rustig!gemiddeld zo’n 80 centimeter sneeuw ligt op een hoogte van 1860 Meter (De top). Het dal ligt 605 meter lager op 1255 meter. Daar vertrekt een dubbele stoeltjeslift naar de top. Een ritje van ongeveer zeven minuten brengt je naar de top. Daar is een leuk skigebied met enkele kleine pistes met sleepliften. Erg leuk voor de beginnende skiër, maar om hier te skiën dien je toch echt een zwarte piste af te gaan. De pistes van het einde van de stoeltjeslift zijn blauw, tot aan de laatste honderd meter. De blauwe pistes zijn prachtig! Elke dag netjes geprepareerd en meestal vrij rustig. In het weekend is het wel druk, dan komen de Albaniërs en Macedoniërs zelf namelijk een dagje of weekend skiën!

De zwarte piste van MavrovoJe bent wel vrij snel beneden. Na de blauwe piste van ongeveer twee kilometer, vrij vlak en vaak met prachtig uitzicht op de omgeving en het meer van Mavrovo, komt de beloofde zwarte piste. Je kan twee kanten op, de ene nog steiler dan de ander. Het is niet te vergelijken met zwarte pistes in een groot skigebied maar het is zeker een lastige piste. Boven op de berg zijn enkele groene pistes waar ook les wordt gegeven. Ga er dus wel vanuit dat de weg naar beneden wel lastig is, soms zelfs ook voor de gevorderde skiërs. Wat het een prachtige ervaring maakt is de schoonheid van de omgeving. Het half bevroren Mavrovo Meer ligt beneden ons. We hebben er steeds een prachtig zicht op. De bomen zijn nog prachtig besneeuwd. Het gezellige knusse dorpje Mavrovo ligt aan de voet van de berg. Tip: Soms is het mogelijk in de avond te skiën! Erg mooi op de verlichtte pistes.

Praktische informatie Wintersportgebied Mavrovo
Macedonië is een goedkoop land. De Skihuur kostte voor een dag 400MKD. Dat is ongeveer Pistekaart van Mavrovo€6,50. Materialen kun je huren onder aan de piste, of vlakbij het Hotel Alpina Mavrovo. De loopafstand is slechts 400 meter, op de terugweg kun je met genoeg sneeuw naar beneden skiën, of Boarden natuurlijk! Een skipas kostte tijdens ons doordeweeks bezoek slechts 500MKD, maar normaal gesproken kost deze 1100MKD per dag. Dat is zo’n €18. Echt geen geld voor een wintersportgebied. In ruil daarvoor krijg je 17 kilometer aan blauwe piste, 3 kilometer aan rode en 5 kilometer aan zwarte piste. Er zijn 3 stoeltjesliften en 11 sleepliften. En geloof me, het is geen oude meuk. De stoeltjesliften zijn authentiek en prachtig te noemen. De liften gaan om 08:30 open en de laatste lift omhoog gaat om 16:30. Helaas is de website http://www.skimavrovo.com/ niet in het Engels. Je kunt de Skipas en het materiaal ter plaatse regelen, dat is het beste. Een hotel regel je wel van te voren.

Mavrovo National Park in de Zomer
Ook in de zomer is Mavrovo National Park erg de moeite waard. Je kunt er veel dieren in het De mooie piste met op de achtergrond het meer van Mavrovowild spotten. Onder andere vele vogelsoorten waaronder gieren, maar ook Lynxen en met veel geluk zelfs beren. Er worden tours georganiseerd vanuit het dorp Mavrovo. Het is een stukje fantastisch natuurschoon en dankzij de grote hoogteverschillen zijn er bijzondere planten en diersoorten te vinden. Naast wandel- en bergtochten kun je ook een mountainbike tocht maken. Langs het grote kunstmatige Mavrovo Meer kun je uren wandelen. Je kunt een vishengel huren en langs de waterkant de Mavrovo Forel vangen. Op verzoek kan je hier Kanoën en waterskiën. Dus niet alleen in de winter, maar ook in de zomer een prachtig gebied. Een foto van de verzonken kerk in het meer is zeker niet te missen!

Overnachten: Hotel Alpina Mavrovo
Midden in het prachtige nationale Park van Mavrovo, in het zogenaamde centrum van het gelijknamige dorpje, vinden we het Hotel Alpina Mavrovo. Dit door een aardige en vrolijke Het Hotel Alpina Mavrovo in de winterMacedonische familie verzorgde hotel is een ideaal hotel voor je verblijf in het Nationale park of tijdens je skivakantie. In de weekenden kan het er vrij druk zijn dus boek op tijd! Naast een receptie, grote ontbijt en dinerzaal en een flink aantal nette kamers, is er op de begane grond een leuke Après ski bar. Hier worden regelmatig feestjes als een Jägerparty gegeven. Je kunt er ook heerlijk eten en lekker een drankje doen na een drukke dag op de piste of in het nationale park. De service in het hotel is perfect, men helpt je overal mee! Men kan zelfs skihuur voor je regelen en ook voor je congres, verjaardagsfeest of andere feesten ben je hier van harte welkom.

De kamers van het hotel zijn allen mooi ingericht. De zachte vloerbedekking herbergt Prachtig ingerichtte kamersboxspring bedden. Er zijn kamers voor 1 t/m 4 personen beschikbaar. Naast een flatscreen tv zijn er genoeg stopcontacten (Gewoon dezelfde als bij ons in Nederland). In de badkamer vindt je minimaal een douche, wastafel en toilet. Deze massagedouche is perfect! Maar sommige kamers hebben zelfs een Jacuzzi! De kamerprijzen in Macedonië zijn laag waardoor je erg goedkoop kunt skiën in het land. Ik raad u dan ook zeker Hotel Alpina Mavrovo aan. Naast een goede sfeer en prachtige kamers ligt het hotel natuurlijk in een prachtig gebied. Het vriendelijke personeel helpt je echt met alles. Boek snel je verblijf op http://www.hotelalpinamavrovo.net/ of kijk daar voor meer informatie, ook in het Engels.

Snel met Wizz Air naar Skopje
En met snel, bedoelen we dan ook echt snel. In een korte vlucht van ongeveer 2,5 uur kom je aan op de luchthaven van Skopje: Alexander de Grote. Na een snelle check in op Eindhoven Airport, door de paspoortcontrole, instappen in het prachtig vrolijk gekleurde vliegtuig van Wizz Air is de vlucht zo voorbij. Hapjes en drankjes kun je bij Wizz Air nog voor een schappelijke prijs aanschaffen. De moderne Airbus toestellen van het type A320 zijn voorzien van lederen bekleding. Maak jezelf lid van de Wizz Discount Club. Je krijgt dan minimaal 20% korting op de Een toestel van Wizzair aan de grondvlucht. Je kunt kiezen voor Priority Boarding zodat je als eerst aan boord mag. Een extra daarbij is nog dat je stoelen met Extra beenruimte kunt aanvragen! Extra bagage kun je ok bijboeken, je kunt kiezen uit een grote handbagage of ruimbagage als extra. Wizz Air vliegt 2x per week op Skopje. Kijk snel voor meer informatie en boekingen op www.wizzair.com.

Wizz Air heeft naast Skopje 15 bestemmingen vanaf Eindhoven Airport, 1 vanaf Groningen Airport en twee vanaf Maastricht Aachen Airport.

[wpgmappity id=”77″]