Eeuwige lente op Tenerife

De Teide op TenerifeMidden in de Atlantische Oceaan, voor de kust van West Sahara, liggen de eilanden van de eeuwige lente, de Canarische Eilanden. Zeven eilanden met ieder een eigen karakter. In een eerdere uitgave werd al dieper ingegaan op Gran Canaria, nu gaan we een eilandje verder. Tenerife is het grootste eiland van de zeven. En Tenerife is het enige eiland waar je alle mogelijke natuur tegenkomt van de Canarische Eilanden. Vulkanisch gebied, groene gebergte, rotsachtige kusten en prachtige stranden zijn slechts enkele voorbeelden van de pracht die het eiland te bieden heeft. Tijdens uw vakantie zijn er vele overnachtingsmogelijkheden maar in het plaatsje Los Gigantes verblijven we in het prachtige Apartments Diamond. Een ideale locatie om het eiland te gaan ontdekken.

Over Tenerife
Een droom voor vele Nederlanders, altijd lente. Een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius het hele jaar door. Wat wil je nog meer? Op Tenerife zijn vele grote vakantieoorden te vinden zoals Los Christianos en Playa de las Americas. Ook Puerto de la Cruz is een zeer geliefde bestemming bij de vakantiegangers, maar wij zijn op zoek naar de rust die het eilandHet diverse landschap van Tenerife te bieden heeft, en niet naar de grote vakantiedorpen. Het grootste Canarische eiland heeft door de wind en de verfrissende Canarische stroming altijd een mild klimaat, dus ook in de zomer is het er gemoedelijk en zelden onverdraaglijk warm. In het noorden van Tenerife vinden we een vliegveld, maar tegenwoordig is het drukste vliegveld van het eiland gelegen in het zuiden, Reina Sofia. In het Noorden van het eiland is het wat frisser en vinden we groene natuur terug tussen de hoofdstad Santa Cruz en de andere grote steden La Laguna en Puerto de la Cruz. In het zuiden vinden we kale gebieden met prachtige vakantiedorpen en schitterende zand- en lavastranden. Centraal gelegen over het eiland is het Nationaal park van de Teide, waar een vulkanisch gebied herrijst tussen de groene bossen. Door dit alles geniet Tenerife van een uniek karakter en daarom prachtige vergezichten vergeleken met een rustig dorpje in de bergen.

Candelaria
Schitterend gelegen tussen de rotsen in ligt Candelaria, vlakbij de hoofdstad Santa Cruz. Het stadje is bekend om zijn prachtige Basiliek genaamd Basilica de Nuestra Señora de la Candelaria. Het is de belangrijkste kerk van de Canarische eilanden, en is gewijd aan Maria. De Een mooi uitzicht op CandelariaHeilige maagd van Candelaria, Maria, is de patroonheilige van de Canarische eilanden, en is een bedevaartsoort voor de katholieke inwoners van de Canarische eilanden. Naast de basiliek, die overigens direct aan de zee ligt, staat ook nog een klooster van de Dominicaanse Religieuzen. De prachtige ligging van de kerk maakt hem tot het meest gefotografeerde gebouw van de Canarische eilanden. Afgezien van het beeld, is de kerk voor de toerist door meerdere prachtige muurtekeningen bezienswaardig. Het stadje zelf is ook een van de mooiste van het eiland. Candelaria is vooral bekend om zijn heerlijke visrestaurants met heerlijke verse gerechten waaronder lekkere vissoorten, garnalen en oesters. Naast de Kathedraal vinden we meteen de woeste golven van de Atlantische oceaan en zien we bij goed weer in de verte Gran Canaria liggen. Langs de gezellige boulevard van het stadje vinden we ook nog enkele beelden. Deze standbeelden, negen stuks wel te verstaan, zijn ter herinnering van de negen Guanches, de originele bewoners van de Canarische eilanden. Het dorpje is redelijk toeristisch maar houdt toch zijn charme door de rust. De gezellige winkelstraat telt enkele gezellige restaurantjes en cafeetjes waar je heerlijk kunt genieten van de rust en het lekkere zonnetje. Bezoek dit dorpje zeker, en geniet van een echt Canarisch dorpje waar de bewoners hand in hand gaan met de toegestroomde toeristen en pelgrims.

Eten in Puerto de la Cruz: Restaurante el Camino
Tijdens een wandeling van ons appartement tijdens een bezoek aan Puerto de la Cruz wandelen we langs een interessante plek. Een klein barretje met uitzicht op de zee en de rest van Puerto de la Cruz. Restaurante el Camino trok meteen onze aandacht. We gingen zitten, en bestelden een drinkje. Helaas geen menukaart. Maar wel tapas! We moesten doorgeven wat we wel en niet lusten. Daarna werd een heerlijke tapasschaal voor ons klaar gemaakt. Met verse Kalamari (Gefrituurde inktvisringen) en heerlijke Spaanse culinaire hoogtepunten. Daarnaast is de service geweldig. In het rond schreeuwende obers, heerlijke zelfgemaakte sangria en een vriendelijke service. Het heeft geen website, op google maps kun je het vinden onder de naam Restaurante el Camino, Puerto de la Cruz. Proef ook de koffie, van eigen bonen! Heerlijk!

Het prachtige dorpje in het noorden
De prachtige ligging van het dorpje Garachico, op een soort kaap uit het eiland, met prachtig zicht op een grote rots die uit de zee omhoog komt, geeft je het idee alsof je in een sprookje bent beland. Het dorpje wordt omschreven als “cute”, voor de duidelijkheid leuk in het Engels. Langs de boulevard langs de zee, en rondom het dorpje, staan prachtige Canarische panden. Het dorpje ligt middenin een prachtig gebied van Tenerife, met hoge bergen en prachtigeZo ligt Garachico erbij wanneer je komt aanrijden. groene bananenplantages. Huisjes in alle kleuren zijn hier niet schaars, en op het prachtige pleintje in het centrum, vlakbij de witte kerk die door de zon aandoet als een Afrikaans kerkje, kaarten de lokale bewoners er flink op los. Er wordt flink geld verloren, en gewonnen, maar vooral geschreeuwd. Achteraf word er door de winnaar getrakteerd op een “Cerveza”, om vervolgens al het gewonnen geld er doorheen te draaien aan rondjes en te genieten van het biertje in de zon. We lopen nog even door het dorpje heen en komen nog langs een balkon, waar een zojuist getrouwd stel afgebeeld staat. Zij groeten ons, en later komen we er achter dat het stel belangrijk is voor Garachico. Ze staan namelijk bekend als “De groet van Garachico”. We worden dus welkom geheten door hen, terwijl we het dorpje alweer bijna uitgaan.

Maar we komen nog aan de waterkant, waar een voor het oog levensgevaarlijk natuurlijk zwembad is aangelegd tussen de prachtige lavarotsen die rondom het dorpje tevoorschijn zijn Het plein van Garachicogetoverd. Maar volgens Carlós, een inwoner van Garachico, “Als de zee rustig is, zoals nu, kunnen we er goed zwemmen hoor”. De golven klappen hard tegen de lavarotsen aan, en komen zelfs af en toe de boulevard bekijken. Een rustige zee dus. Even verderop staat een schaars gebouw op de Canarische eilanden, namelijk een kasteel. Castillo de San Miguel staat er al bijna vijfhonderd jaar en is gebouwd om het kleine stadje en zijn waardevolle bezitten te beschermen tegen piratenaanvallen. Er zijn vele overblijfselen van de pracht en schatten die Garachico rijk was. Deze zijn terug te vinden in Adeje, in het Palacio del Marqués de Adeje. Naast het kasteeltje staat symbolisch een kanon dat hedendaags nog altijd waakt over het stadje. Alleen schiet hij niet meer.

Punta de Teno
Ook het eiland Tenerife kent zijn “einde van het eiland”. Punta de Teno is namelijk voor de bewoners het einde van het eiland. Het ligt in het uiterste Noord Westen. Het mooie van dit punt is, dat de weg eigenlijk officieel is afgesloten. Dit is echter voor de meeste toeristen natuurlijk onzin, en men rijdt gewoon door. Maar dit kan heel gevaarlijk zijn. Bij harde wind is het namelijk onmogelijk om dit gedeelte van het eiland te bezoeken. Net voorbij het dorpje De vuurtoren bij Punta de TenoBuenavista begint een weg van negen kilometer, omringt door levensgevaarlijke steile rotsen waar regelmatig wat naar beneden dondert. Enkele borden langs de weg geven al aan dat het een gevaarlijke weg is en dat er zo stukken rots met een omtrek van vijf meter naar beneden kunnen vallen. Op de auto dus. Of je dat na kunt vertellen, is dan uiteraard nog maar de vraag. Ongeveer halverwege komen we langs Mirador de Manjo die een schitterend uitzicht geeft over zowel de noord en zuidzijde van het eiland. Het is een van de mooiste uitzichtpunten van het eiland. Even verderop, aan het einde van de negen kilometer lange weg, komen we aan bij de vuurtoren, het uiterste puntje van Tenerife dus. Er is hier ook een kleine baai waar je kunt vissen of zwemmen. Enkele drooggelegde vissersbootjes laten je zien dat er weinig leven is in dit gebied. Het zicht op de rotsen van Los Gigantes is “geniaal”.

Natuurgebied van de Teide

Ongeveer 2000 meter boven N.A.P. ligt het Nationaal Park van de Teide. Deze vulkaan is de grootste van de Canarische eilanden, en heeft tevens het hoogste puntje van Spanje. De top Uitzicht vanaf de Teidevan de vulkaan is namelijk 3718 meter hoog. Vanaf de top van de berg hebben we een prachtig zicht op de enorme krater, die later een omtrek blijkt te hebben van maar liefst 48 kilometer. De vele hiking- en wandelroutes die rondom de berg te vinden zijn, maken het een uitermate geschikte bestemming voor fanatieke wandelaars. Maar ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken. De prachtige vulkanische sfeer rondom de krater, en daarbuiten de prachtige hoog uitstekende rotsen. Er omheen is ook nog een prachtige krater, namelijk de Pico Viejo. Ook hier kun je naar toe wandelen en heeft u prachtige zichten op de omgeving. Bij mooi weer, dus geen sterke wind, kun je met een kabelbaan de top van de Teide bezoeken. Dit kan door middel van een kabelbaan, de Teleférico del Teide. De prachtige zichten die je hebt tijdens de acht minuten durende tocht naar boven, zijn adembenemend. Langzaam zien we aan alle kanten de Atlantische oceaan tevoorschijn komen. Echter heb je bij de start van de kabelbaan ook al een mooi uitzicht, en is het niet nodig om maar liefst € 25,00 te betalen om naar boven te gaan. Om vervolgens tien minuten later weer naar beneden te gaan, en dat was het. Wil je verder naar boven, het hoogste puntje, dan kan dat. Je moet dan van tevoren een formulier invullen voor de Spaanse overheid en toegang krijgen tot de krater. Dit kost niks, maar maakt het bezoek aan de Teide wel ruim twee uur langer (Naar boven en beneden). Om toegang te krijgen tot de krater ga naar de website: http://www.reservasparquesnacionales.es/

Panorama van NP Teide

Los Gigantes
Het keurige dorpje Los Gigantes is een van de meest onbekende, maar zeker niet de minste, vakantieplaatsen op het eiland. Het meest westelijk gelegen vakantieplaatsje heeft enkele leuke kleine en grote hotels, maar bied de toerist vooral rust en een prachtig zicht op de drastische rotsen die uit de zee omhoogrijzen en waar het naar genoemd is. De Nederlandse zicht op Los Gigantes vanaf Apartementos Diamondnaam is namelijk “De Giganten”. De kliffen bij Los Gigantes worden vaak gebruikt als achtergrond voor een ansichtkaart. Het beschermt het dorp namelijk tegen de forse winden, en zorgt ervoor dat het klimaat hier het beste is met de meeste zonuren. Vooral de Britse toeristen hebben de plaats al meer dan dertig jaar geleden ontdekt, omdat zij opzoek waren naar een rustigere plaats op het eiland. Overal in het dorp waar je zicht op zee hebt, zie je het eiland La Gomera liggen. In de kleine en gezellige marinehaven worden enkele boottochten aangeboden, die met je op zoek gaan naar de Griend, waar een grote groep tussen Tenerife en La Gomera leeft, en je ze eigenlijk bijna altijd tegenkomt.

Ocean Explorer is een van de vele maatschappijen die de tochten aanbied. Maar dit is een unieke. Met een select gezelschap van ongeveer twaalf personen vaart men in een boot die
tevens kan dienen als reddingsboot en klapt u werkelijk over deen dolfijn kwamen we wel tegen.e hoge golven. We varen recht richting La Gomera, waar ongeveer op een kwart van die route een groep grienden leeft. Deze dolfijnachtige walvis, met een stomp voorhoofd, zwemmen het gehele jaar door in de wateren tussen Tenerife en La Gomera, en zijn dus elke periode te zien. Bij Ocean Explorer krijgen we het geld terug als we geen walvissen zien, en uiteraard, na lang zoeken kwamen we ze ook tegen. We waren al omgedraaid, toen onze Kapitein een telefoontje ontving van een collega dat men de walvissen had gezien. En ja, daar zwommen ze. Een moeder met een baby, strak langs de boot op, spelend er onderdoor. Daarna komen we zelfs nog tientallen dolfijnen tegen, waaronder ook kleintjes. Een prachtige tocht En dat allemaal voor tien euro. Voor meer informatie en boekingen: http://www.ocean-explorer.net/exping.htm.

Diepzee- en Big Game Fishing met Crested Wave
Een leuke, spontane en gezellige activiteit is altijd om er met de boot op uit te gaan. Maar in Vang tonijn met Crested Waveplaats van lekker te relaxen op deze boot, kun je ook gewoon lekker vissen. De Crested Wave heeft een goede en leuke bemanning waar we mee op pad gaan! En het kan het hele jaar door! Allereerst varen we naar diep water om het te proberen om de bodem. We hebben een grote rog beet, maar na een kwartier hard werken schiet deze helaas los. We vissen nog wat verder en gaan daarna trollen. Alle hengels uit het water door. Heb je beet? Dan stopt de boot en gaan we er alles aan doen om deze prachtige vis het water uit te krijgen. Je kunt er prachtig grote tonijnen vangen, maar ook dorade of andere soorten roofvissen zoals Merlijn. Je kunt kiezen voor een halve dag vissen, of een hele dag vissen. Kijk voor vertrektijden op http://www.crestedwave.com/. Prijzen zijn vanaf 35 euro als toeschouwer en 65 euro als visser! Ideale dagtocht toch?

Slapen: Apartementos Diamond
Gelegen op een heuvel op tien minuten wandelen van het bruisende centrum van Los Gigantes Tenerife2016-015vindt je de luxe appartementen van Apartementos Diamond. Deze appartementen, van de keten Infinity Blue Hotels, liggen ideaal en hebben eenieder prachtig uitzicht op Los Gigantes en de omliggende kliffen. Het bestaat uit twee gebouwen met in het midden een heerlijk zwembad met ligbedden. Ook vanaf je ligbed heb je uitzicht op de kliffen. Het prachtige strand van Los Gigantes is ook slechts 250 meter verwijderd van de appartementen! Geniet van het prachtige solarium bij het grote zwembad of drink een drankje bij de bar van het zwembad. Kleine boodschapjes kun je doen bij de vriendelijke dame of heer aan de receptie. Wi-Fi is geïnstalleerd door het gehele hotel zodat je altijd met iedereen in contact kunt blijven. Of natuurlijk even die mooie plaatjes naar de thuisblijvers kunt sturen. Of heb je zin in een spelletje? Je kunt tafeltennissen, poolen of rustig genieten van een boekje in de Lobby.

Voor de accommodatie kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk te verblijven in een prachtig eenkamer appartement. Hier is een slaapkamer, mooie badkamer met een Hydro massage douche en een aparte woonkamer beschikbaar. Daarnaast hebben alle appartementen een balkon en uitzicht op zee en de prachtige rotsen van Los Gigantes. De
Tenerife2016-016 bedden zijn zeer goed. Elk appartement heeft ook een keuken, koelkast en inboedel. Je kunt ook kiezen voor een superior appartement. Deze is net iets luxer ingericht. Er is een sofa bed aanwezig in de woonkamer en ontvang je water en fruit bij aankomst! Er zijn ook ligbedden op het balkon bij de superior appartementen. De andere appartementen zijn de tweekamerappartementen. Dat zijn de gewone appartementen maar dan met een extra slaapkamer erbij! Kortom, op zoek naar plezier, prachtig uitzicht, mooie kamers en een heerlijke vakantie? Boek je accommodatie dan snel op http://www.infinitybluehotels.com/en/ibh-apartamentos-diamond/.

Bereik: Snel met TUI naar Tenerife
In het winterseizoen, wat voor Tenerife de perfecte reisperiode is, vliegt easyJet rechtstreeks naar Tenerife. Op meerdere dagen kunt u rechtstreeks vliegen naar het Zuidelijke vliegveld van het Eiland (Tenerife Zuid). Met moderne toestellen en een goede service verbindt TUI Amsterdam met Tenerife Zuid. Extra opties zoals ruimbagage, als eerste aan boord, stoelreserveringen of een easyJet plus boeking kunt u altijd doen op de website. easyJet heeft een basis op Schiphol en vliegt naar meerdere bestemmingen. De prijzen zijn altijd erg gunstig, maar de service is zeker niet te vergelijken met die van een gewone Low cost maatschappij. Bij TUI gaan ze net een stapje verder dan bij anderen. De meest gunstige maatschappij om naar Tenerife te vliegen dus!

Autohuur: Elite Cars Tenerife/Richi Cars
Autohuur is zeer aantrekkelijk als u een vlucht en hotel apart boekt. Prijzen zijn in verhouding met andere toeristische plekken laag. Kies voor Elite Cars Tenerife/Richi Cars. De benzine- en dieselprijzen zijn zelfs nog goedkoper. Diesel vindt u voor 90 eurocent per liter, en benzine kost u € 0,95 per liter. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het type auto, van kleine auto’s tot busjes voor meerdere personen. U kunt vooraf reserveren op de website. Het bedrijf heeft jonge auto’s en een zeer goede service. Ga naar richicars.com voor alle boekingen en informatie.

[wpgmappity id=”89″]