Het westen van Kreta

ChaniaIedereen kent natuurlijk Heraklion, Hersonissos en Knossos op Kreta. Maar wat nou als we eens met Ryanair naar de westkant van het eiland vliegen? Je land op een prachtig schiereiland nabij Chania, waar de luchthaven naar vernoemd is. Dit schiereiland kent enkele prachtige stranden waar je middels dit artikel kennis mee maakt. Ook bezoeken we er een klooster en wat leuke stadjes. Daarnaast is er de prachtige stad Chania. Een met oude gebouwen gevulde stad waar wij tevens verblijven in een leuk hotel nabij het centrum. We maken ook nog een tripje naar het uiterste westen van het gebied. Eens kijken wat deze onbekende maar zeker net zo mooie kant van Kreta te bieden heeft.

Het charmante Chania
Na het grote Heraklion, hoofdstad van Kreta, is Chania de tweede grootste stad van het eiland. Iets wat je niet snel zou zeggen als je er rond wandelt. Het is er gezellig, compact en prachtig. De MoskeeJe hebt niet het gevoel in een stad te lopen waar ruim 150.000 mensen wonen. Toch is het zo. Langs het water en de haven is een enorme boulevard. Hier vind je fantastische restaurants met heerlijke Griekse culinaire hoogstandjes op het menu. Begin met een drankje en eet niet te vroeg. Dat is de Griekse mentaliteit. In de haven aan de boulevard zitten enkele goede visrestaurants. Verder richting het centrum vind je meer de authentieke Griekse restaurants met hier en daar een internationaal gerechtje op de kaart. De moskee van Janissaries ligt tevens aan de Venetiaanse haven en is een imposant bouwwerk.

In Chania vind je ook enkele leuke musea. In het centrum vind je ook enkele mooie kerken waaronder een orthodoxe en een christelijke. Wandel rustig door het centrum en je komt alles De Haven van Chaniavanzelf tegen. Alles spreekt voor zich. Vergeet niet een wandeling door de smalle straatjes waar je van alles tegen komt. Waslijnen boven de straten, schreeuwende Grieken die kijken naar de plaatselijke voetbalclub op TV of een verscholen terrasje aan een schitterende boomgaard. Het echte Griekse gevoel is zeker nog aanwezig in Chania, meer dan in bijvoorbeeld Heraklion. Je kunt dan ook gerust je hotel in deze stad boeken, zoals wij ook deden. Je zit dan dicht bij het centrum waar dagelijks veel te doen is. Tot ver in het naseizoen is er livemuziek, zijn de restaurants tot laat open en is het leven er heerlijk Grieks.

Overnachten: Hotel Doma Chania
Aan het begin van de prachtige Boulvard van Chania staat Uitzicht vanaf de kamereen prachtig gebouw uit de negentiende eeuw. Het gebouw is een hotel met liefst 4 sterren. Met slechts 24 hotelkamers is dit schitterende landhuis een zogenaamd boetiekhotel. Het is versierd met antiek en alle kamers hebben uitzicht op zee of op de karakteristieke tuin met de oude fontein. De lieve eigenaren van boven middelbare leeftijd heten je graag welkom en verzorgen zelfs nog het ontbijt. Met zelfgemaakte Jam, Griekse Yoghurt en natuurlijk een broodje en verse Jus d’Orange. Het ontbijt is in de eetzaal op de 3e verdieping met prachtig uitzicht over de boulevard van Chania. Hier kun je tevens later op de dag genieten van een cocktail met uitzicht van niveau!

Er zijn verschillende type kamers mogelijk, maar alle kamers zijn ingericht met rustgevende kleuren en unieke houten vloeren. Elke kamer heeft airconditioning en als je geluk hebt Het hotel van de buitenzijdeontvang je nog de WiFi die in de openbaren ruimten ook gratis is. Sommige kamers hebben een zithoek en een grote gemeubileerde veranda. Alle kamers hebben een televisie. Zoals eerder gezegd hebben alle kamers uitzicht. Onze kamer had uitzicht op de prachtige middellandse zee. De badkamers zijn netjes ingericht met bad/douche, een wc en natuurlijk een wastafel. Wat al gauw opvalt is dat alle kamers recent zijn gemoderniseerd. Het hotel wordt door een familie gerund en dat maakt het extra interessant om hier te verblijven. Het is niet duur en de beleving is fantastisch. Bezoek de website: http://www.hotel-doma.gr/. Daar vind je meer informatie en natuurlijk boekingen!

Ontdek het Schiereiland
Als je vanuit Chania het schiereiland op rijd kom je als eerst langs een aparte bezienswaardigheid. De graven van Venizelos. De beide graven zijn in een prachtig park met Uitzicht over Chaniamooie tuinen vlakbij elkaar te vinden. Maar het adembenemende uitzicht maakt deze plek nog mooier. Er is een kerkje en een wandeling door de tuinen is ook aan te raden. Maar geniet vooral van het prachtige uitzicht. Verder langs de kust komen we langs een rustiek plaatsje luisterend naar de naam “Kalathas”. Hier vind je niet alleen een prachtige kleur zee, maar ook nog eens een schitterend uitzicht over een stukje van Chania en het kleine eilandje direct aan het strand. Je kunt er een heerlijke duik nemen, genieten van een maaltijd of een korte wandeling maken door het gezellige kleine dorpje.

We rijden helemaal door naar het uiterste noordwestelijke gedeelte van het schiereiland. Hier heb je een schitterend plaatsje met de naam Stavros. Onderweg kom je nog wel langs andere Stavrosdorpjes maar Stavros heeft toch een klein beetje ons hart veroverd. Een schitterend zandstrand met glashelder water, aan het einde een klein haventje met een gammele vlonder. Het lijkt wel een lagoon, zeker als we over een soort natuurlijk bruggetje naar het haventje lopen. Daar hebben we een mooi uitzicht en zien we dat Stavros omringt is door hoge bergen. Op het strand kun je lekker bijkomen van het eerste gedeelte van de rit. In de restaurantjes kun je genieten van een heerlijke lunch. Of je maakt een wandeling door het dorp, waar je ook steeds weer wat leuks tegen komt.

Afijn, tijd voor een mooi strandje. We rijden helemaal naar de andere kant van het schiereiland, langs het vliegveld op over hoge bergen via de voor Griekenland kenmerkende haarspeldbochten. Eenmaal boven zien we een weg met haarspeldbochten naar beneden. Seitan LimaniaDeze moet ons brengen naar een prachtig strandje, zo is ons verteld. Het strand van Seitan Limania is zeker niet gemakkelijk bereikbaar. Bij het parkeren van de auto even de stenen onder de wielen voor de zekerheid. Je weet maar nooit of de handrem het houd op de steile helling van 10%. We wandelen langzaam richting de afgrond en zien een azuurblauwe baai ontstaan. We zijn er. Alleen nog even een lange wandeling naar beneden, een heerlijke duik inclusief snorkelsessie, en we kunnen verder. Onvergetelijk, niet te missen: Seitan Limania.

In Griekenland op vakantie geweest en geen klooster bezocht? Dan is er iets mis, of je hebt alleen op het strand gelegen. Dus snel kijken of er een klooster is. En die is er op het Klooster Agia Triadiaschiereiland. Het Agia Triada klooster is een prachtig klooster die je niet mag missen, als je toch in de buurt bent. Let er wel op dat de schouders en benen bedekt zijn, en je mag een bezoek brengen aan dit schitterende klooster. Eenmaal met de trap omhoog door de poort zien we de prachtige kapel. Van binnen is deze prachtig. Daarnaast is er een galerij waar je alle spullen kan zien. Het klooster is nog actief wat je ziet aan de tuinen. Deze zijn keurig bijgehouden. Een bezoek kost je 6 euro per persoon. Dat is de moeite waard. Je kunt er nog wijn en olijfolie kopen bij de monniken. Er is een souvenirwinkel.

We eindigen deze prachtige rondrit over het schiereiland bij een klein stadje en schitterend Marathistrand om even te lunchen en te luieren. Wat we al snel opmerken is dat in Marathi, waar dit prachtige strand zich begeeft, vooral ook veel locals zijn. We eten eerst even wat. Een tip is Loukoulos. Hier gaan vis en vlees gerechten samen op de kaart met natuurlijk je favoriete drankje. Let bij de vis op, een (F) ervoor betekend “frozen” en dus ingevroren. De rest is natuurlijk vers gevangen. Na een heerlijke maaltijd en uiteraard een gratis afsluiter (Griekse Yoghurt met honing) gaan we even een duik nemen op strand. De gratis ligbedden zijn ideaal voor een dutje, de heldere zee voor een snorkeltocht.

KissamosFalasarna
Op ongeveer 50 kilometer van het hotel ligt het prachtige strand van Falasarna. Maar de route er naartoe is al prachtig. Zo kom je langs prachtige dorpjes, maar ook langs toeristische dorpjes volgebouwd met hotels. Door de binnenlanden langs kilometerslange olijfboomgaarden en bergen. Uiteindelijk een korte pauze in het dorpje Kissamos. Hier stopt de grote weg. Dit dorp kent een kilometerslang strand, enkele hotels en leuke barretjes en restaurants. Het is vrij uitgestrekt waardoor een klein dorp eigenlijk heel groot lijkt. We zijn dan ook nog maar 15 kilometer van Falasarna verwijderd.

Falasarna is een heel klein dorpje met enkele schitterende stranden. Het waait er vaak vrij hard Falasarnawat resulteert in een ruige zee met de daarbij behorende rode vlag. Echter is het altijd prachtig. Ook als je niet mag zwemmen, kun je genieten vanaf je ligbedje van de azuurblauwe zee en mooie bergachtige omgeving. Falasarna zelf bestaat uit enkele restaurantjes, een paar huizen en natuurlijk de stranden. JE hebt het kleine strand, en een stukje verder het grote strand. Bij het kleine strand, waar we enkele uurtjes goed toeven, is een restaurant. Hier wordt je bediend op je ligbed! Heerlijk toch!? Een Mojito in het zonnetje aan een adembenemend strand met een lekker windje erbij? Het zijn de kilometers zeker waard.

Alles over je autohuur
Auto Huren: E.V. Tours & Car Rentals

Natuurlijk heb je hier een auto nodig. Het is fijn om lekker in het hotel te zijn en in de stad te blijven, maar waar ben je zonder auto? Je kunt naar alle prachtige stranden, heerlijk de bergen in of lekker langs de kust scheuren. Bij E.V. Tours en Car Rentals kun je terecht voor je autohuur. Zij leveren hem indien gewenst af op de luchthaven van Chania. De aardige eigenaar helpt je met alles en kan je alle plekjes op de kaart aanwijzen. Wil je liever de auto voor een dag? Dat kan ook. Boek dan op het kantoor in Platanias bij het vriendelijke personeel. De auto’s zijn modern, schoon en technisch in zeer goede staat. Boek snel op http://www.chaniacarrental.com/.

Vliegen doe je vanaf Airport Weeze! In 3,5 uur vlieg je met Ryanair naar de luchthaven van Chania. Parkeren op Airport Weeze is erg goedkoop. Voor meer informatie: http://www.airport-weeze.de/en.

 

 

[wpgmappity id=”92″]