Met SunExpress naar Turkije

Het strand van CiraliWij zijn van de bestemmingen waar niet iedereen zomaar komt. Turkije, een land dat geteisterd wordt door problemen. Maar niet in dit gebied. Sterker nog, het is hier heel veilig. En doordat er weinig russen zijn, is het er nog lekker rustig ook. Hoewel er natuurlijk altijd toeristen zijn, heb je het gevoel in een echt Turks dorpje te zijn. Weg van de massa, weg van de drukke All Inclusive hotels. Maar gewoon genieten van de schitterende omgeving. En het lekkere eten in de restaurantjes in het Idyllische Cirali mag natuurlijk ook niet ontbreken. We bezoeken de leukste bezienswaardigheden in de omgeving en laten u kennis maken met het echte Turkije.

Cirali
Een rustig dorpje ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de toeristische badplaats, is Cirali. Daar verblijven wij in het prachtige Myland Nature Hotel.  Het strand van Cirali is beroemd. En niet Een zeeschildpad zoekt zijn weg in Ciralialleen vanwege haar helderblauwe water en mooie ligging tussen de bergen. Hier broeden namelijk honderden zeeschildpadden met de naam “Caretta”. En wat een geluk. 06.00 opgestaan, net voor zonsondergang naar het strand gewandeld, en we zien een groepje mensen staan. We lopen er naartoe en wat blijkt? Er wandelt nog een klein zeeschildpadje richting de zee. Het schattige beestje is net uit het ei gekropen en sprint als laatst de zee in. Hoe wel, sprint, het duurt ongeveer tien minuten voordat het beestje de zee vindt. En dan is “ie” ook zo verdwenen! Voor dit prachtige schouwspel, wat je echt niet mag missen, dien je wel aardig op tijd op te staan. Maar dan heb je ook wat!

Olympos
Aan het einde van het strand is een historische plek. Deze oud Griekse stad is tegenwoordig Prachtig Olymposeen toeristische plek waar ook veel hippies op af komen. De stad wordt doormidden gesneden door een riviertje waar zelfs in de zomer water doorheen stroomt. Tegenwoordig zijn er alleen nog enkele ruïnes te zien. Tijdens een wandeltocht van ongeveer 2,5 kilometer kom je alle ruïnes tegen. Onder andere het Romeinse badhuis, een tempel en de woningen van de vroegere bewoners. Let wel op, het zijn namelijk alleen maar ruïnes. Aan de ingang van de stad zijn enkele restaurantjes gevestigd waar je kunt uitrusten van de wandeling. Olympos is via de weg te bereiken vanaf de grote weg, vanuit het dorpje Cirali alleen middels een wandeling over het strand.

Chimaera
Pak een mountainbike bij het hotel, fiets 3,5 kilometeVuur in Chimaerar, een wandeling over een paar trappen naar boven en je komt bij een indrukwekkend natuurfenomeen. Het gebied bestaat eigenlijk uit twee oppervlakken die een eindje uit elkaar liggen. Vaak bezoek je alleen het eerste gedeelte omdat deze gemakkelijker te bereiken is. Het tweede gedeelte ligt namelijk nog hoger. Bij het eerste vuurvlak is tevens een Byzantijnse basiliek te vinden. Hoe kan er vuur uit een berg komen? Nou, dat zit zo. Uit de spleten in de rots helling ontsnapt een methaan houdend gas. Direct wanneer deze in aanraking komt met zuurstof vat hij vlam. Op ongeveer 40 plekken komt er dus letterlijk vuur uit de berg. Vandaar de bijnaam: Yanartas. Het is een absolute aanrader, hoewel een aardig eind omhoog moet worden gelopen.

Lekker fris vis eten
Is het heel warm, of heb je zin in een lekker visje? Dan heb ik voor u de beste tip die er is! Ga vis eten tussen de watervallen. Er zijn vele restaurants maar het mooiste restaurant is wel Selale Heerlijke vis in Selale RestauranRestauran. Hier zijn vlonders gebouwd tussen de watervallen die heerlijk verkoelend zijn. Je kunt kiezen uit verschillende soorten verse vis. Het word ook vers voor je bereid waardoor je soms wel even moet wachten. Maar wachten is hier niet erg, met lekker Turks brood en heerlijke smeersels. De vis is vrij prijzig, maar dat is het zeker waard. Het wordt namelijk bereid in een oven, op een grote schaal met verschillende groenten en aardappels. Dit mag je niet missen als je in de omgeving bent! Je kunt er ook nog vissen en er is ook een dierentuin aanwezig! Ook een wandeling over de 1000 jaar oude brug mag natuurlijk niet ontbreken. Meer informatie op http://www.selalerestoran.com/.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?
Als je een auto huurt, kun je veel prachtige plekken bezoeken in de omgeving. Wat dacht je van Phaselisde Olympos Teleferik, een kabelbaan die helemaal omhoog gaat op de berg de Tahtali. Je hebt er een prachtig uitzicht over de hele Riviera. In de wintermaanden ligt er sneeuw. Zo kun je overdag op het strand liggen en in de middag in de sneeuw banjeren. Aan de voet van de Tahtali ligt het dorp Tekirova. Op zich niet zo interessant en een groot vakantiedorp, maar ten noorden liggen de ruïnes van Phaselis. Het kost 20TL om hier een bezoek te brengen, maar dat is het zeker waard. Er zijn enkele mooie stranden en je kunt de ruïnes goed bekijken. Zo is het theater nog bijna intact. Je krijgt een goed beeld van hoe deze stad vroeger is geweest.

Een dag kiezen we ervoor om met de auto richting het Zuidwesten te gaan. Demre en Kas zijn onze eindbestemmingen. Maar al gauw gaat het mis. De olie van de auto is op en het lampje blijft maar braStrand van Adrasannden. We stoppen in Kumluca bij een hotel. Men spreekt nauwelijks Engels, maar probeert ons te helpen. Er komen 2 man, er komt er nog een bij, en uiteindelijk moeten we maar verder rijden. Een goede ervaring dus met het vriendelijke volk. We rijden verder en komen langs een prachtig lang strand wat uitkomt in het dorp Finike. Dat dorp heeft enkele hotels, goede restaurants en een lange boulevard langs het strand die uitkomt in de prachtige haven. Door de bergen kom je uiteindelijk uit in Demre.

MyraDaar bezoeken we Myra, een stad in de rosten. Erg mooi om eens te zien. Het grote theater grenst aan de in rotsen gekalkte huisjes. Het theater mag je gewoon bezoeken, maar in de huizen kun je niet komen. Ook hier is de prijs 20TL per persoon. Ook in Myra vind je de kerk waar St. Nicolaas geboren is. Of wie men hier noemt de kerstman. Op de terugweg rijden we nog langs enkele dorpjes. We eten aan een meer net voorbij Beymelek. Hier heb je een prachtig uitzicht over het meer en zie je de grote vissen onder je door zwemmen. We eindigen de dag met een duik op het strand van Adrasan. Het strand is niet gemakkelijk te bereiken, maar wel prachtig! De azuurblauwe zee en de prachtige bergen rondom het strand zijn een lust voor het oog. Ik ging snorkelen en zag direct een grote rog wegzwemmen!

Shoppen en Markten
In elk dorp is er weleens een markt. Zoals Kemer, Tekirova en Göynük hebben een wekelijkse Even Lunchenmarkt. Je kunt er merkkleding kopen, die natuurlijk niet echt zijn. Pas daar goed mee op, want je mag natuurlijk niet alles mee terug nemen naar Nederland. Voor het binnenbrengen van nepkleding is zelfs een boete van toepassing. Je kunt echter wel leuk shoppen voor lekkere kruiden, lederwaar en andere producten. En natuurlijk is het heerlijk om te onderhandelen met de marktlui. Onderhandel altijd over de prijs, anders betaal je dus veel te veel!

Overnachten: Myland Nature Hotel
Schitterende tuinen van MylandHet Myland Nature Hotel heeft 14 kamers die als bungalow te boek zouden kunnen staan. De kamers zijn gelegen in prachtige organische tuinen aan de rand van het idyllische Cirali. Het fruit en de kruiden die in de tuin groeien kun je plukken als ontbijt. Tijdens het ontbijtbuffet krijg je enkel lokale producten. De jam wordt zelf gemaakt, net als de marmelade. De kruiden die er groeien worden gebruikt voor de heerlijke Turkse Thee. Pinar helpt je met alles. Zo kun je gratis een mountainbike pakken om naar het dorp of een van de bezienswaardigheden te fietsen. Maar ook voor een gezellig praatje is ze zeker in. Ze is er altijd, bij het ontbijt, het avondeten met een á la carte menu, of overdag als je een ijsje wilt halen. Ze staat altijd voor haar gasten paraat.

De zee is op slechts 100 meter afstand van het hotel. Er is een privégedeelte wat speciaal is Yoga in Mylandingericht voor gasten van het Myland Nature Hotel. Hier kun je gratis gebruik maken van parasols en ligbedden. Op dit strand vindt je ook vaak de zeeschildpadden. Je kan precies zien waar de eitjes zijn gelegd, kom daar niet te dicht in de buurt en houd het strand schoon. In het hotel is een bibliotheekje waar je Engelse, Duitse en natuurlijk Turkse boeken kunt lezen. Door het hele hotel in de tuinen vind je enkele ligbedden en hangmatten. Bij de bar zijn genoeg zitplekken en tafels. Een tafeltennistafel staat klaar voor de sportieve onder ons. Gratis is ook de hatha Yoga en de mediteer sessies. Elke ochtend staat Pinar voor je klaar om deze rustgevende methodes toe te passen. Je kunt als beginner of met veel ervaring gewoon meedoen! Andere activiteiten zijn fotografielessen en een les om te leren schilderen.

Het huisje van MylandAlle kamers zijn fantastisch ingedeeld. Het geeft je echt een fijn gevoel in een heerlijke omgeving. Weg van de massa, genieten van de rust. De kamers liggen verscholen tussen de tuinen. Alle kamers hebben een douche en toilet op de badkamer. Tevens een wastafel. De kamers zelf hebben één tweepersoonsbed, één eenpersoonsbed, nachtkastjes en een opbergkast. Een kluis is beschikbaar voor je waardevolle spullen. Natuurlijk mag Airconditioning niet ontbreken op een plek met dit klimaat. Je hebt ook kamers voor vier personen. Ben je net zo enthousiast geworden? Kijk dan snel op http://mylandnature.com/ voor alle informatie.

Vliegen: Met SunExpress naar Antalya
De Turkse luchtvaartmaatschappij SunExpress vliegt in de zomer vanaf Amsterdam en Düsseldorf naar de luchthaven van Antalya. De maatschappij heeft een andere service dan wij SunExpress Logogewend zijn. Zo is er meer beenruimte en de service is erg goed. Ook zijn de prijzen van de menukaart lager dan wij gewend zijn van de meeste maatschappijen. Met moderne 737 toestellen is SunExpress een prima maatschappij om je vakantie te beginnen. De service aan boord, de kwaliteit van de toestellen en uiteraard de punctualiteit zijn erg goed. De vluchten zijn al te boeken vanaf €75,99. Inchecken doeEen toestel van SunExpress je eenvoudig online of op de luchthaven. Het hele jaar door vliegt SunExpress ook vanaf Izmir naar Amsterdam. Vanaf Düsseldorf biedt SunExpress meerdere bestemmingen. Je kunt services als extra beenruimte, meer bagage en eten extra bijboeken. Bekijk snel http://www.sunexpress.com/ en reserveer uw vlucht!

[wpgmappity id=”90″]