Met SunExpress naar Turkije

Het strand van CiraliWij zijn van de bestemmingen waar niet iedereen zomaar komt. Turkije, een land dat geteisterd wordt door problemen. Maar niet in dit gebied. Sterker nog, het is hier heel veilig. En doordat er weinig russen zijn, is het er nog lekker rustig ook. Hoewel er natuurlijk altijd toeristen zijn, heb je het gevoel in een echt Turks dorpje te zijn. Weg van de massa, weg van de drukke All Inclusive hotels. Maar gewoon genieten van de schitterende omgeving. En het lekkere eten in de restaurantjes in het Idyllische Cirali mag natuurlijk ook niet ontbreken. We bezoeken de leukste bezienswaardigheden in de omgeving en laten u kennis maken met het echte Turkije.

Cirali
Een rustig dorpje ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de toeristische badplaats, is Cirali. Daar verblijven wij in het prachtige Myland Nature Hotel.  Het strand van Cirali is beroemd. En niet Een zeeschildpad zoekt zijn weg in Ciralialleen vanwege haar helderblauwe water en mooie ligging tussen de bergen. Hier broeden namelijk honderden zeeschildpadden met de naam “Caretta”. En wat een geluk. 06.00 opgestaan, net voor zonsondergang naar het strand gewandeld, en we zien een groepje mensen staan. We lopen er naartoe en wat blijkt? Er wandelt nog een klein zeeschildpadje richting de zee. Het schattige beestje is net uit het ei gekropen en sprint als laatst de zee in. Hoe wel, sprint, het duurt ongeveer tien minuten voordat het beestje de zee vindt. En dan is “ie” ook zo verdwenen! Voor dit prachtige schouwspel, wat je echt niet mag missen, dien je wel aardig op tijd op te staan. Maar dan heb je ook wat!

Olympos
Aan het einde van het strand is een historische plek. Deze oud Griekse stad is tegenwoordig Prachtig Olymposeen toeristische plek waar ook veel hippies op af komen. De stad wordt doormidden gesneden door een riviertje waar zelfs in de zomer water doorheen stroomt. Tegenwoordig zijn er alleen nog enkele ruïnes te zien. Tijdens een wandeltocht van ongeveer 2,5 kilometer kom je alle ruïnes tegen. Onder andere het Romeinse badhuis, een tempel en de woningen van de vroegere bewoners. Let wel op, het zijn namelijk alleen maar ruïnes. Aan de ingang van de stad zijn enkele restaurantjes gevestigd waar je kunt uitrusten van de wandeling. Olympos is via de weg te bereiken vanaf de grote weg, vanuit het dorpje Cirali alleen middels een wandeling over het strand.

Chimaera
Pak een mountainbike bij het hotel, fiets 3,5 kilometeVuur in Chimaerar, een wandeling over een paar trappen naar boven en je komt bij een indrukwekkend natuurfenomeen. Het gebied bestaat eigenlijk uit twee oppervlakken die een eindje uit elkaar liggen. Vaak bezoek je alleen het eerste gedeelte omdat deze gemakkelijker te bereiken is. Het tweede gedeelte ligt namelijk nog hoger. Bij het eerste vuurvlak is tevens een Byzantijnse basiliek te vinden. Hoe kan er vuur uit een berg komen? Nou, dat zit zo. Uit de spleten in de rots helling ontsnapt een methaan houdend gas. Direct wanneer deze in aanraking komt met zuurstof vat hij vlam. Op ongeveer 40 plekken komt er dus letterlijk vuur uit de berg. Vandaar de bijnaam: Yanartas. Het is een absolute aanrader, hoewel een aardig eind omhoog moet worden gelopen.

Lekker fris vis eten
Is het heel warm, of heb je zin in een lekker visje? Dan heb ik voor u de beste tip die er is! Ga vis eten tussen de watervallen. Er zijn vele restaurants maar het mooiste restaurant is wel Selale Heerlijke vis in Selale RestauranRestauran. Hier zijn vlonders gebouwd tussen de watervallen die heerlijk verkoelend zijn. Je kunt kiezen uit verschillende soorten verse vis. Het word ook vers voor je bereid waardoor je soms wel even moet wachten. Maar wachten is hier niet erg, met lekker Turks brood en heerlijke smeersels. De vis is vrij prijzig, maar dat is het zeker waard. Het wordt namelijk bereid in een oven, op een grote schaal met verschillende groenten en aardappels. Dit mag je niet missen als je in de omgeving bent! Je kunt er ook nog vissen en er is ook een dierentuin aanwezig! Ook een wandeling over de 1000 jaar oude brug mag natuurlijk niet ontbreken. Meer informatie op http://www.selalerestoran.com/.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?
Als je een auto huurt, kun je veel prachtige plekken bezoeken in de omgeving. Wat dacht je van Phaselisde Olympos Teleferik, een kabelbaan die helemaal omhoog gaat op de berg de Tahtali. Je hebt er een prachtig uitzicht over de hele Riviera. In de wintermaanden ligt er sneeuw. Zo kun je overdag op het strand liggen en in de middag in de sneeuw banjeren. Aan de voet van de Tahtali ligt het dorp Tekirova. Op zich niet zo interessant en een groot vakantiedorp, maar ten noorden liggen de ruïnes van Phaselis. Het kost 20TL om hier een bezoek te brengen, maar dat is het zeker waard. Er zijn enkele mooie stranden en je kunt de ruïnes goed bekijken. Zo is het theater nog bijna intact. Je krijgt een goed beeld van hoe deze stad vroeger is geweest.

Een dag kiezen we ervoor om met de auto richting het Zuidwesten te gaan. Demre en Kas zijn onze eindbestemmingen. Maar al gauw gaat het mis. De olie van de auto is op en het lampje blijft maar braStrand van Adrasannden. We stoppen in Kumluca bij een hotel. Men spreekt nauwelijks Engels, maar probeert ons te helpen. Er komen 2 man, er komt er nog een bij, en uiteindelijk moeten we maar verder rijden. Een goede ervaring dus met het vriendelijke volk. We rijden verder en komen langs een prachtig lang strand wat uitkomt in het dorp Finike. Dat dorp heeft enkele hotels, goede restaurants en een lange boulevard langs het strand die uitkomt in de prachtige haven. Door de bergen kom je uiteindelijk uit in Demre.

MyraDaar bezoeken we Myra, een stad in de rosten. Erg mooi om eens te zien. Het grote theater grenst aan de in rotsen gekalkte huisjes. Het theater mag je gewoon bezoeken, maar in de huizen kun je niet komen. Ook hier is de prijs 20TL per persoon. Ook in Myra vind je de kerk waar St. Nicolaas geboren is. Of wie men hier noemt de kerstman. Op de terugweg rijden we nog langs enkele dorpjes. We eten aan een meer net voorbij Beymelek. Hier heb je een prachtig uitzicht over het meer en zie je de grote vissen onder je door zwemmen. We eindigen de dag met een duik op het strand van Adrasan. Het strand is niet gemakkelijk te bereiken, maar wel prachtig! De azuurblauwe zee en de prachtige bergen rondom het strand zijn een lust voor het oog. Ik ging snorkelen en zag direct een grote rog wegzwemmen!

Shoppen en Markten
In elk dorp is er weleens een markt. Zoals Kemer, Tekirova en Göynük hebben een wekelijkse Even Lunchenmarkt. Je kunt er merkkleding kopen, die natuurlijk niet echt zijn. Pas daar goed mee op, want je mag natuurlijk niet alles mee terug nemen naar Nederland. Voor het binnenbrengen van nepkleding is zelfs een boete van toepassing. Je kunt echter wel leuk shoppen voor lekkere kruiden, lederwaar en andere producten. En natuurlijk is het heerlijk om te onderhandelen met de marktlui. Onderhandel altijd over de prijs, anders betaal je dus veel te veel!

Overnachten in Cirali: Olympos Lodge
olypmoslodge02
In het midden van een groots archeologisch park aan de rand van het dorpje Cirali ligt een verscholen paradijs. Het fantastische complex van Olympos Lodge is een van de mooiste plekken waar ik zelf ooit ben geweest. In prachtige tuinen liggen 14 elegante kamers die allen uniek zijn. Ze zijn wel allemaal in een natuurlijke manier afgewerkt. Zo zijn de daken lange rieten slierten die over de gebouwen heen hangen. De kamers zijn aaneengesloten door prachtige tuinen, wandelpaden, een meertje met schildpadden en een grote ligweide. Een sauna maakt het compleet, hoewel je er in de zomer niet in hoeft. Het is buiten al aan de warme kant dan! Wat dacht je van slechts 14 kamers op 20.000 vierkante meter? Juist! Rust, ruimte en het heerlijke strand om de hoek.

In het restaurant kun je in de avond genieten van heerlijke Turkse en Mediterraanse gerechten. In de ochtend is er een ontbijtbuffet. Je kunt er genieten van heerlijke broodjes, Turkse lekkernijen maar ook van warme gerechten en verse sappen. Die mag je zelf persen. olypmoslodge01Gedurende de dag kun je gebruik maken van de ligbedden in het grote met palmbomen gevulde grasveld. Je kunt ook lekker in de hangmat hangen. Op het strand zijn ook fijne ligbedden en grote ronde ligbedden in een overdekt prieel. Zeker in de zomer is het fijn om in de schaduw te liggen. In de tuinen van het hotel kun je genieten van de rust bij de vijver. De schildpadden en karpers komen gelijk naar je toe!

olypmoslodge03Zoals eerder gezegd zijn alle kamers uniek. Wij verbleven in een Super Deluxe kamer. Met een buitendouche en een badkamer van jewelste. Een grote jacuzzi prijkt in de met kaarsen omgeven badkamer. In de woonkamer is een groot bed van zeer hoge kwaliteit. Buiten is er een prachtig zitje met grote glazen tafel en enkele banken, stoeltjes en ligbedden. Toegang aan de tuinen is direct. Fietsen zijn inclusief. Je mag de fiets gedurende het hele verblijf gebruiken. De kamers zijn luxe, ruim en modern. We kunnen zelfs tijdens de koude (14 graden) winterdagen bij de vuurhaard zitten. Draadloos internet is uiteraard gratis beschikbaar.

olypmoslodge04

Het complex van Olympos Lodge is gedurende het hele jaar geopend. Voor reserveringen en meer informatie kijk je op http://olymposlodge.com.tr/?lang=en.

Vliegen: Met SunExpress naar Antalya
De Turkse luchtvaartmaatschappij SunExpress vliegt in de zomer vanaf Amsterdam en Düsseldorf naar de luchthaven van Antalya. De maatschappij heeft een andere service dan wij SunExpress Logogewend zijn. Zo is er meer beenruimte en de service is erg goed. Ook zijn de prijzen van de menukaart lager dan wij gewend zijn van de meeste maatschappijen. Met moderne 737 toestellen is SunExpress een prima maatschappij om je vakantie te beginnen. De service aan boord, de kwaliteit van de toestellen en uiteraard de punctualiteit zijn erg goed. De vluchten zijn al te boeken vanaf €75,99. Inchecken doeEen toestel van SunExpress je eenvoudig online of op de luchthaven. Het hele jaar door vliegt SunExpress ook vanaf Izmir naar Amsterdam. Vanaf Düsseldorf biedt SunExpress meerdere bestemmingen. Je kunt services als extra beenruimte, meer bagage en eten extra bijboeken. Bekijk snel http://www.sunexpress.com/ en reserveer uw vlucht!

[wpgmappity id=”90″]