Ontdek Macedonië: Stedentrip Skopje

Welkom in SkopjeMet Wizz Air vlieg je in ongeveer 2,5 uur naar de hoofdstad van Macedonië: Skopje. Na het artikel over de binnenlanden van Macedonië, die hier te lezen is, gaan we nu verder in op Skopje. Deze onbekende stad is zeker een leuke stedentrip waard. Want naast goedkoop winkelen, eten en drinken, is het ook een stad met prachtige gebouwen en beelden. Wie dus van architectuur en cultuur houdt komt in Skopje zeker aan zijn trekken. Daarna bezoeken we nog een prachtige canyon iets buiten de stad en struinen we over de oude markt en de oude binnenstad. Skopje heeft van alles te bieden voor de hedendaagse toerist. Vlieg met Wizz Air naar Skopje en ontdek de Macedonische hoofdstad.

Langs de Rivier
De stad ligt aan de rivier de Vardar. Deze rivier speelt al sinds het begin van de stad een Het duikende meisje langs de stenen brugbelangrijke rol in de handelswereld. Skopje is aan beide oevers van de rivier te vinden. Door verschillende bruggen is de stad met elkaar verbonden. Vlakbij de beroemde stenen brug is een beeld in de rivier te vinden. Het is een vrouw in een bikini die een duikende beweging richting de rivier maakt. Een wandeling langs de rivier is tevens een zeer goede manier om de stad te leren kennen. Vele belangrijke gebouwen, prachtige beelden en mooie zichten op de stad complimenteren de rivier. De voetbalclub van Skopje is tevens vernoemd naar de rivier.

De oude stad
Tijdens een wandeling door de oude stad kom je er al snel achter dat het vooral een Islamitische wijk is. Vele moskeeën, kebabzaken, en goudhandelaren zijn gevestigd in de oude De oude stadstad. Struin door de smalle straatjes langs prachtige gebouwen. In die straatjes zijn vele toeristische, maar ook niet toeristische winkeltjes te vinden. Je kunt er leuke Macedonische souvenirs kopen, maar ook kruiden uit de Macedonische keuken en authentieke producten uit het land. Grenzend aan de oude stad vinden we de Murat Pasha mosque, een van de mooie moskeeën die te vinden zijn in Skopje. Ten noorden van het oude stadscentrum is de Oude Bazaar. De Oriëntaalse Bazaar, zoals die ook wel wordt genoemd, is elke dag levendig. Je kunt er van alles kopen, maar vooral de lokale inwoners zijn er een graag geziene gast. Geniet bij een kebabzaak of bezoek een thee- of badhuis. Probeer de Cevapi eens, een heerlijk Balkan recept van gehaktrolletjes.

Ook in de oude stad vindt je het Macedonisch Museum. Deze vindt je in de buurt van de oude markt, die ook dagelijks vol staat met kraampjes. Vroeger waren dit meerdere musea, maar Proef Cevapcicitegenwoordig is dat alles samengevoegd tot het Macedonisch Museum. De collectie van het museum is indrukwekkend groot. Je ziet onder andere een archeologische, kunst, volkenkundig en natuur collectie. Tijdens een wandeling door de oude stad moet je goed opletten. Je vindt er namelijk veel monumenten ter ere van Moeder Theresa, die uit Skopje komt. De St. Spas kerk is te vinden vlakbij de Bazaar en is een van de mooiste en oudste kerken in Skopje. Zeker een bezoek waard.

Een wandeling door het centrum
Vanuit de oude stad loop je eigenlijk in enkele minuten zo het moderne centrum van Skopje in. Je komt eerst langs een prachtig fort, genaamd Fort Kale. Dit fort is echter niet meer in Fort Kaleoriginele staat na de aardbeving in 1963. Toen is een gedeelte van het fort verwoest. Momenteel is men nog op zoek naar de juiste manier om het fort weer in originele staat te krijgen. Een gedeelte van het fort kun je bezoeken, een wandeling langs het fort is prachtig met mooi uitzicht. We lopen de Vardar over en komen aan de andere kant van de rivier aan bij het Macedonische Plein. Hier vindt je weer enkele prachtige beelden en mooie gebouwen. Voor de lunch stoppen we bij het authentieke Macedonische restaurant Dion. De grote menukaart is gevuld met Macedonische specialiteiten en we worden, zelfs op donderdagmiddag, verblijd met live muziek van een lokaal bandje.

Na de lunch lopen we direct over de brug en genieten we van de prachtige beelden. Langs beide zijden vinden we verschillende prachtige beelden en heb je steeds prachtig uitzicht. Aan de overkant van de rivier vinden we het Archeologische museum van Macedonië. Op het Prachtige beelden, mooiere gebouwenaangrenzende plein zien we nog een aantal enorme beelden die uit het communistische tijdperk lijken te komen. Aangrenzend het museum van de Macedonische oorlog, het Holocaust museum waar veel informatie te vinden is over de razzia en over de Macedonische joden die tijdens de tweede wereldoorlog om het leven zijn gekomen. De St. Demetrius kerk en een enorme Hamam maken het pleintje compleet. Een eindje verder vindt je nog het enorme universiteitscomplex.

De Poort van MacedoniëTen zuiden van de rivier de Vardar zijn nog enkele mooie gebouwen te vinden. Onder andere de poort van Macedonië. Deze unieke versie van de Arc de Triomph is het gezicht van Macedonië en zijn vrijheid. Als je een rondje loopt rondom de poort kom je langs het Paleis van Macedonië, het parlementsgebouw en het “Memorial House of Mother Theresa”. Park Women – Warrior grenst met zijn prachtige beelden en groots monument van de tweede wereldoorlog ook aan de poort. Een stuk verder langs de rivier vindt je nog een groot winkelcentrum waar je heerlijk kunt shoppen, namelijk de Super Vero Mall. Dit is tevens een goede plek om je auto te parkeren als je een dagje Skopje doet vanuit bijvoorbeeld Ohrid. Shoppen kan ook in het centrum van Skopje maar in Macedonië is het vooral interessant om grotere malls te bezoeken.

Uitstapje: Matka Kloof
De Matka kloof is te vinden op ongeveer 20 minuten rijden van het stadscentrum van Skopje. Als je er heen gaat trek wel goede schoenen aan. Het pad is niet overal even toegankelijk en vooral in de winter kan het soms glad zijn. Er is een wandelpad van enkele kilometers langs deDe schitterende Matka Canyon Matka rivier. De prachtige rotsen omringen de rivier, met aan het einde de Matka dam. Probeer Matka buiten de weekenden en feestdagen om te bezoeken, inwoners uit Skopje zorgen namelijk dat deze kloof vaak druk is tijdens de vrije dagen. Wanneer je langs de dam naar beneden loopt tussen de rotsen door, kom je bij het kleine dorpje waar een prachtige Planinski Dom Matka staat, een klein maar prachtig kerkje langs de rivier. Je kunt daar een boottocht doen. Sommige van deze boten brengen je zelfs naar de grotten. Overnachten in een klein hostel behoord ook tot de mogelijkheden! Restaurant Matka verzorgd een heerlijke lunch wanneer nodig. Deze moet je uiteraard wel betalen. Net als in heel Macedonië zijn de prijzen erg laag.

Overnachten in Skopje: Hotel Gold
In een prachtig pand gevestigd naast de oude stad van Skopje en vlakbij het centrum vinden we Hotel Gold. Een viersterren hotel met allure, luxe en een goede service. De 22 deluxe en Hotel GoldGold Deluxe kamers van het hotel zijn allen fantastisch ingericht. De kamers hebben mooie bedden, heerlijk vloerbedekking en airconditioning. De mooie decoratie kenmerkt het chique hotel. De badkamer is eenvoudig maar luxe ingericht met een heerlijke douche, wastafel en toilet. Naast prachtige kamers is de service van het hotel ook fantastisch. Je wordt op je wenken bediend. Ontbijt wordt geserveerd in de ontbijtkamer. Dit ontbijt is rijkelijk gevuld met lokale en internationale producten. Het personeel is vriendelijk en helpt je waar mogelijk. Er is gratis Draadloos Internet in het hele hotel. De kamers kun je bereiken met de lift. Wil je een boeking maken, of meer informatie bezoek je www.hotelgold.mk.

Snel met Wizz Air naar Skopje
En met snel, bedoelen we dan ook echt snel. In een korte vlucht van ongeveer 2,5 uur kom je aan op de luchthaven van Skopje: Alexander de Grote. Na een snelle check in op Eindhoven Airport, door de paspoortcontrole, instappen in het prachtig vrolijk gekleurde vliegtuig van Wizz Air is de vlucht zo voorbij. Hapjes en drankjes kun je bij Wizz Air nog voor een schappelijke prijs aanschaffen. De moderne Airbus toestellen van het type A320 zijn voorzien van lederen Wizz Air toestelbekleding. Maak jezelf lid van de Wizz Discount Club. Je krijgt dan minimaal 20% korting op de vlucht. Je kunt kiezen voor Priority Boarding zodat je als eerst aan boord mag. Een extra daarbij is nog dat je stoelen met Extra beenruimte kunt aanvragen! Extra bagage kun je ook bijboeken, je kunt kiezen uit een grote handbagage of ruimbagage als extra. Wizz Air vliegt 2x per week op Skopje. Kijk snel voor meer informatie en boekingen op www.wizzair.com.

Wizz Air heeft naast Skopje 15 bestemmingen vanaf Eindhoven Airport, 1 vanaf Groningen Airport en twee vanaf Maastricht Aachen Airport.