Roadtrip door de Balkan

DubrovnikIets in deze regio zorgt er elke keer weer voor dat je een onvergetelijke reis beleeft. Na eerdere rondreizen door Kroatië, Servië en Bosnië-Herzegovina stonden daarom ditmaal de iets zuidelijker gelegen gebieden van de Balkan op de zomerplanning. Bulgarije, Macedonië, Albanië, Montenegro, een uitstapje naar Dubrovnik in Kroatië, Kosovo en Griekenland zijn de landen die we bezochten.

Samen met mijn goede vrienden Maarten en Niels vloog ik vanaf Eindhoven binnen twee en Een toestel van Wizzair aan de grondhalf uur met Wizz Air naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Het boeken van een priority stoel zorgt voor de nodige extra comfort en een relaxed begin van je vakantie. Voor meer informatie over Wizz Air kijk op www.wizzair.com. Zodra je in Bulgarije aankomt, verandert de tijdzone dus kan je horloge een uur vooruit. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met het feit dat de euro hier wordt ingewisseld voor de Bulgaarse Lev. Één euro is ongeveer twee Lev dus de rekensom is niet al te lastig.

Sofia dus, een vrij grote stad met ongeveer 1,2 miljoen inwoners. De Alexander Nevskikerk is Aleksander kerk Sofiahet meest indrukwekkende gebouw in de stad. Daarnaast zijn er nog een aantal mooie gebouwen en genoeg barretjes en uitgaansmogelijkheden. De beach bar in het centrum is een aanrader om rustig een pilsje te drinken. Heb je daarna nog genoeg energie en wil je met de voetjes van de vloer, dan is de PM club je plek. Overnachten doe je in Boutique hotel Les Fleurs. Een absolute aanrader. Het personeel is erg vriendelijk en gastvrij, de kamers zijn groot en netjes. Je vindt dit hotel midden in het stad aan de autovrije boulevard waar ook alle restaurantjes zich bevinden. Voor meer informatie en boekingen bekijk: http://www.lesfleurshotel.com/

Les Fleurs hotel SofiaVanaf Sofia is het ongeveer drie uur rijden naaKoprivhtitsar Koprivhtitsa, een dorpje waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan, en de huisjes uit 18e en 19e eeuw stammen. Interessant om hier rond te kijken en de verschillende huisjes, die als musea dienen, te betreden. Per openbaar vervoer is het vrij lastig om deze plek te bereiken dus een huurauto is, zoals eigenlijk voor de hele Balkan geldt, een aanrader.

Na twee dagen Sofia ruilden we via Skopjeverschillende tolwegen de Bulgaarse hoofdstad in voor die van Macedonië, Skopje dus. Bij de grensovergang krijg je met een beetje geluk en een vriendelijke glimlach een stempel in je paspoort en zo is het gemakkelijk om de eerste souvenirs al te bemachtigen. Skopje is een aparte stad. Het oude en nieuwe gedeelte zijn gescheiden door een aantal bruggen en wanneer je deze oversteekt waan je je ook daadwerkelijk in een andere wereld. Waar het oude gedeelte bestaat uit kronkelwegen, kleine pleintjes, barretjes en restaurantjes is het in het nieuwe gedeelte allemaal groots opgezet. Enorme standbeelden van onder andere Alexander de Grote, gebouwen die oud (moeten) lijken maar nieuw zijn; wanneer de duisternis in valt wordt dit Hotel Hamburggedeelte van de stad, evenals de standbeelden en gebouwen, overdadig verlicht. Het nieuwe gedeelte kan dus wat extravagant overkomen maar dat maakt het zeker niet minder interessant.

Hotel Hamburg, waar wij verbleven, bevindt zich in het oude gedeelte van de stad en via een steegje sta je binnen een minuut op het centrale plein. Voor meer informatie over dit hotel kijk op: http://www.hotelhamburg.mk/

Eten en drinken in Skopje is goed te betalen, voor een halve liter Skopsko betaal je hier ongeveer 125 Macedonische Denar, wat neerkomt op 2 euro. Het kan voorkomen dat je met een flinke stapel briefgeld op pad gaat aangezien het kleinste bedrag op papier 10 Denar bedraagt. Dit komt neer op 16 eurocent. Wil je meer weten over Skopje? Bekijk dan dit artikel dat eerder op Travel Unique Magazine verscheen over deze stad: http://tumag.nl/2015/07/ontdek-macedonie-stedentrip-skopje/

Mavrovo NPDe eerstvolgende halte na Skopje was het Radika hotel in Mavrovo National Park. Hier kan je te midden van de groene natuur genieten van een heerlijke spa, een goed restaurant en als je geluk hebt kun in deze wildernis zelfs wolven en beren spotten. De volgende website verschaft je meer informatie over het hotel en al haar faciliteiten: http://www.radika.com.mk/en/index.php

Vanaf Mavrovo is het niet ver meer naar de plaats Ohrid. Via een mooie bergroute bereik je deze plek die niet voor niets op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. Ohrid is gelegen aan een groot meer en vormt daardoor de ideale plek om te zwemmen, bootje te varen en uit te rusten. Vanaf Ohrid is de grens met Albanië niet ver meer dus zo stond de derde stempel al snel in ons paspoort. Grensovergangen kunnen, door de drukte, in de Balkan flink wat tijd kosten dus houd hier onderweg rekening Tiranamee. Gelukkig zijn de meeste douaniers erg vriendelijk en mag je, zodra je het loket gepasseerd bent, vrij snel doorrijden. Bij binnenkomst van Albanië valt je meteen één ding op. Het straatbeeld wordt bepaald door Mercedes. Niet zo gek als je bedenkt dat 80% van de geregistreerde auto’s uit deze ‘status symbolen’ bestaat. Daarnaast zie je veel bordjes met Lavazh waar je je auto kan laten wassen. Vaak bestaan deze kraampjes echter uit niet meer dan een man met een tuinslang. Albanese (snel)wegen zijn, op degene die door de EU zijn aangelegd na, een behoorlijke ramp. Slecht wegdek met vele gaten gecombineerd met honden en katten die oversteken zorgen voor veel chaos. Kijk dus goed uit en matig de snelheid zodat je op tijd kunt reageren.

Hotel de Paris TiranaVanaf de grens met Macedonië was het nog ongeveer twee uur rijden naar de hoofdstad Tirana. Deze stad met haar 420.000 inwoners is niet al te groot maar wel de moeite waard wanneer je in de buurt bent. Qua slaapplek is hotel de Paris ideaal. Dit hotel ligt midden in het centrum en vlakbij het centrale plein. De kamers zijn ruim, beschikken over een balkon en in dezelfde straat zul je leuke barretjes en restaurants vinden. Voor meer informatie en boekingen kijk op: http://www.hoteldeparis.al/

’s Avonds een drankje nuttigen in de skybar is een goed idee. Voor ongeveer 400 Albanese Lek (3 euro) heb je een goede cocktail en een onbetaalbaar uitzicht over de stad. Tirana is een beetje te vergelijken met Sofia en Skopje. Deze steden zijn niet al te groot en je kunt er geen dagen ronddwalen zoals je misschien gewend bent van West-Europese (hoofd)steden, maar toch is het een aanrader om hier naar toe te gaan. Het is er goedkoop, de mensen zijn erg vriendelijk, er is nog niet veel toerisme en je ziet eens wat anders dan het standaard Parijs of Londen. Avonturen beleef je hier gegarandeerd.

Vanaf Tirana is het niet ver naar het noordelijk gelegen Shkodër. Shkodër is een stad aan een Guesthouse Floriangroot meer waar het in de zomer, net als in de rest van de Balkan overigens, flink warm kan zijn. Temperaturen van boven de 35 graden zijn hier eerder regel dan uitzondering dus voor een bruine huid hoef je niet per sé naar de Costa del Sol. In Shkodër verbleven wij bij Guesthouse Florian. Hier wacht je een warm welkom door Florian en zijn familie die, net zoals vele Albanezen, zelfvoorzienend zijn. ’s Avonds wordt er heerlijk voor je gekookt. Groenten en fruit komen uit eigen tuin, het vlees komt van het eigen vee en wijn uit de eigen wijngaard maken het diner compleet.

KotorVanuit Albanië zijn we de volgende dag vertrokken naar Kotor in Montenegro. Een fantastische plek aan zee. Kotor en de omliggende dorpjes bevinden zich allemaal rondom verschillende baaien waar je allerlei wateractiviteiten kunt ondernemen. Van te voren een hotel of hostel boeken kan handig zijn omdat het hier wat toeristisch is maar op de dag zelf iets vinden is, door het grote aanbod van slaapplaatsen, ook mogelijk. Vanaf Montenegro ging onze roadtrip verder naar Dubrovnik in het zuiden van Kroatië. Via een schitterende bergroute heb je al snel een prachtig Dubrovnikuitzicht over de stad die voor fans van de serie Game of Thrones misschien beter bekend staat als King’s Landing. Deze oude stad is schitterend. Ondanks dat het er enorm warm kan zijn en de stad overspoeld wordt door toeristen is het een aanrader. Neem overdag de tijd om rustig aan te doen en aan het strand te liggen zodat je ’s avonds genoeg energie hebt om bij iets koelere temperaturen de stad en het nachtleven te verkennen.

KosovoVanuit Kroatië vervolgden wij onze weg, via Albanië, naar Kosovo. In dit land is de groene kaart voor je autoverzekering niet geldig en daarom moet je voor 15 euro aan de grens een nieuwe verzekering kopen. Zorg dat je contant geld bij je hebt want een pinautomaat is er, op de grens met Albanië althans, niet. Wanneer je Kosovo betreedt vanuit Servië moet je rekening houden met een lange wachttijd voordat je het land in kan doordat Servië Kosovo niet erkent. De grenscontroles duren daarom langer en kunnen heviger zijn.

Kosovo dus, een land dat pas sinds 2008 haar onafhankelijkheid heeft uitgeroepen en daarmee het jongste EU land is. Kosovo staat daardoor ook wel bekend als ‘newborn’. Het land beschikt over de euro dus hier geen gedoe met het berekenen van de wisselkoersen.

Het centrum van Pristinabestaat eigenlijk uit één lange boulevard waar verschillende restaurants en cafés zijn gevestigd. Wil je echter meer cultuur snuiven en het oudere Kosovo zien, dan kun je beter naar Prizren gaan. Deze stad ligt iets zuidelijker en staat op de werelderfgoed lijst van Unesco. Vanaf het kasteel dat zich bovenop een heuvel bevindt, heb je een mooi uitzicht over de gehele stad en haar oude brug. Doordat het toerisme hier nog in haar kinderschoenen staat is uit eten spot goedkoop. Voor een hoofdgerecht Cevapcici, traditionele Balkan worstjes, en een biertje betaal je slechts vijf euro.

ChalkidikiVanuit de bergen in Kosovo vervolgden we onze weg naar het heuvelachtige gedeelte van Hotel Lesse ChalkidikiGriekenland, Chalkidiki om precies te zijn. Dit was onze laatste stop tijdens deze rondreis. Het hotel en resort Lesse ligt een uur rijden vanaf Thessaloniki direct aan zee. Na het vele reizen en een behoorlijk aantal kilometers was het heel relaxed om met een Grieks Mythos biertje een schaaltje tzatziki in de zon uit te rusten en bij te komen. Het zwembad van Lesse is enorm en zorgt voor de nodige afkoeling bij temperaturen van boven de 35 graden. Voor reserveringen of meer informatie over dit hotel kun je kijken op: http://www.lesse.gr/

Na drie dagen uitrusten in Griekenland zat de trip er helaas weer op. De volgende ochtend IBIS-Logovertrok ons vliegtuig erg vroeg weer richting Eindhoven. Om niet midden in de nacht op te hoeven staan verbleven we daarom in het Ibis airport hotel in Sofia. Het hotel zorgt voor een shuttle service zodat je bij het vliegveld wordt afgezet zodat je precies op tijd bent voor je terugvlucht. Voor boekingen zie: http://www.ibis.com/nl/hotel-9671-ibis-sofia-airport/index.shtml

Auto huren? Dat doe je bij Top Rent a Car Sofia! Als je een auto nodig hebt in Sofia, of in enkele andere plaatsen in de Balkan, dan kun je het beste kiezen voor Top Rent a Car. Met een goede ervaring, service en begeleiding wordt deze service door het top_rent_a_car_logobedrijf geleverd. Je kunt de auto huren voor een paar dagen of voor een langere periode. Het verhuurbedrijf is als nummer 1 beoordeeld in Bulgarije. Het bedrijf heeft moderne auto’s voor de verhuur. De prijzen zijn laag en men heeft kantoren in de terminals van de luchthavens. Boek snel je auto op https://toprentacar.bg/en.