Ontdek de regio Split vanuit Radisson Blu Resort & Spa Split

Met KLM vlieg je in iets meer dan twee uur naar Split. Eenmaal aangekomen op het vliegveld huren we een auto. Met die auto rijden we naar het prachtige Radisson Blu Resort & Spa Split, gelegen aan de rand van het centrum van de stad. De ideale plek om heerlijk tot rust te komen maar ook om de schitterende omgeving van de stad te bekijken. Want rondom Split is genoeg te doen en te zien. We bezoeken de stad en enkele mooie plekken in de omgeving. We relaxen ook nog op een van de prachtige strandjes en onze vakantie is compleet. We nemen je graag mee.

Verblijf in het luxe stadsresort Radisson Blu Resort & Spa Split
Je bent op een prachtige bestemming middenin Kroatië. Je wilt vlakbij een stad overnachten in een resort. Kies dan voor het Radisson Blue Resort & Spa Split. Op loopafstand van het centrum van Split op een heuvel met prachtig uitzicht op de Adriatische Zee is dit prachtige resort gelegen. Bij aankomst word je welkom geheten door de vriendelijke receptiemedewerker en krijg je uitleg over het resort. Eerst het belangrijkste natuurlijk, waar kun je lekker eten en drinken? Bij The Caper Grill kun je genieten van een unieke mix van Dalmatische en Mediterrane invloeden. Waaronder een risotto met octopusinkt en truffel, vers gegrilde vis of een biefstuk. Dit combineer je natuurlijk met een heerlijk wijntje uit de collectie. The Fig Leaf is het andere restaurant in Mediterrane sfeer. En tevens kun je hier gebruik maken van het fantastische ontbijtbuffet. Een lekker vers broodje, heerlijke yoghurt en een eitje op de manier waarop jij hem lekker vindt. Ook is er een hoekje met lokale specialiteiten. Je kunt ervoor kiezen om binnen of buiten te ontbijten. Bij de drie barretjes kun je heerlijke drankjes nuttigen met onder andere prachtig uitzicht. Ook aan het privéstrand is een bar waar je heerlijke drankjes kunt kiezen met een lekker hapje. Direct aan zee.

De faciliteiten van het hotel zijn adembenemend. Zo kun je er fietsen huren en kunnen ze bij de receptie alles over de omgeving vertellen, als je dat dan al niet gevonden hebt in ons artikel. Er is een heerlijk buitenzwembad met goede ligbedden en een pool-bar. Hoogtepunt is de werkelijk fantastische Spa van het hotel. In de SPALATO Spa kun je helemaal opladen. Genieten van een lekkere massage, gezichtsbehandeling of andere behandelingen. Daarna lekker de sauna in gevolgd door een duik in het binnenzwembad. Ook kun je in een stoomcabine, bubbelen in de jacuzzi en in koude of warme baden. De Spa is gloednieuw en zeker een aanrader. Na het afdalen van enkele traptreden kom je bij de Mistral Beach Club. Hier geniet je van een prachtig uitzicht op de Adriatische zee. Je kunt er lekker eten en wat drinken en bovendien komen er in de zomer DJ’s. Ook voor meetings en events kun je hier terecht.

In het hotel kun je kiezen uit verschillende gerenoveerde kamers. Wij zaten in een prachtige nieuwe kamer in het bijgebouw, de Premium Room – With Balcony and Seaview. Juist, zeezicht. Elke ochtend wakker worden met een prachtig zicht op de Adriatische zee, wie wil dat nou niet? De kamer heeft een groot slaapgedeelte met ook een loungebank. Fijne bedden en een goed plekje om even te rusten. De grote badkamer heeft een ruime inloopdouche en apart toilet. De grote wastafel met spiegel scheidt beide ruimten. Voor eenieder die van ruimte houdt is deze kamer echt een aanrader. Ook het grote balkon met dus uitzicht op de zee is heerlijk. Er is een zitje. In de avond zie je hier de lucht langzaam verkleuren en uiteindelijk donker worden. Er zijn verschillende kamertypen. Deze kun je hier bekijken https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-blu-resort-split-spa/rooms.

Wil je ook verblijven in dit prachtige vakantieresort maar toch vlakbij de prachtige stad Split en zijn adembenemende omgeving? Genieten aan de Adriatische kust in Dalmatië doe je bij Radisson Blu Resort & Spa Split: https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-blu-resort-split-spa.

Struinen door het mooie Split
Op een halfuur lopen ligt de stad Split. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een auto te huren en ergens nabij de oude stad te parkeren. En dat doen wij. We wandelen eerst richting de beroemde Riva Boulevard. Deze brede boulevard langs de zee trekt vele toeristen. Er zijn een handjevol restaurants met terrasjes die uitkijken over de zee en boulevard. De boulevard is als een klein parkje met paden en palmbomen. De restaurants en bars zijn hier wat duurder dan in de rest van de stad. De enorme binnenkomende cruiseschepen, aan de andere kant de oude stad. Er is altijd wel wat te zien of te beleven. Deze autovrije boulevard is ook ideaal om met je kinderen te wandelen. We kiezen ervoor om hier een heerlijk ijsje te eten en even kijken wat er om ons heen allemaal gebeurt.

Daarna gaan we naar het hoogtepunt van de stad. Het Paleis van Diocletianus. Dit oude Romeinse paleis werd rond de 4e eeuw gebouwd. Vandaag is het eigenlijk een ommuurde stad binnen de stad. De huisjes en winkeltjes die je vandaag de dag nog tegenkomt zijn nooit gerestaureerd en intact. Binnen de muren van het paleis zijn enkele interessante plekken. Eerst het Peristilium. Dit is het centrale plein van het paleis en ademt historie uit. Er lopen nog wat verdwaalde ridders rond die geld verdienen door op de foto te gaan met toeristen. Dan is er de Tempel van Jupiter. Daar kun je nog sarcofagen zien van oude bisschoppen en er ligt een oude sfinx. De kathedraal en klokkentoren zijn imposant. Alleen de ingang zal je al doen stralen. Deze toren is ooit ingestort en in de 20e eeuw opnieuw gebouwd. En de golden gate van het paleis zal je bekend voorkomen. Deze zie je meerdere malen terug in “Game of Thrones”. Net als vele andere plekken in het indrukwekkende paleis.

Door de oude stad heen vind je allemaal leuke restaurantjes. En eigenlijk zijn ze allemaal prima. Simpelweg omdat je met slecht eten hier niks kunt. Ik eet een vers visje op een pleintje. Het pleintje is heerlijk rustig zodat onze dochter er lekker zelf kan rondhuppelen. Wanneer je door de oude stad wandelt kom je om hoek een nieuw monument tegen. De stad staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Split heeft ook nog een oud park op een heuvel waar je lekker kunt wandelen en genieten van schitterend uitzicht. Ons hotel is iets buiten Split maar we wandelen wel langs de boulevard. De ene dag nemen we plaats op een strandje vlakbij het hotel aan de lange boulevard die naar de stad loopt. De andere dag wandelen we richting de stad en komen we langs baaitjes met leuke cocktailbars en restaurantjes. We eten een ijsje en wandelen rustig weer terug. Wat een heerlijke stad zeg. En bovendien zoveel prachtige monumenten. Een plaatje!

Prachtig Trogir
Een stadje op een eiland wat al eeuwen oud is. Zo beschrijven we het mooie Trogir. Het dorpje ligt met een brug aangesloten aan het vaste land, en aan de andere kant het eiland Ciovo. In het dorpje zijn veel Romeinse kenmerken te vinden. Een daarvan is het stratenplan, kleine rechte straatjes over het eiland langs prachtige huisjes. Ook de Romeinse kerkjes zijn een lust voor het oog. In de smalle straatjes kom je langs Kroatische restaurantjes waar ze tal van specialiteiten hebben. Enkele van die specialiteiten zijn de Cevapi (Gekruide gehaktrolletjes), Pljeskavica (Platte gekruide hamburgers). Maar ook verse vis staat er op het menu. Dit is uiteraard niet alleen in Trogir te verkrijgen. In de stad zelf vind je nog enkele stadspoorten terug die een lust voor het oog zijn.

In het Zuidwestelijke deel van de stad vind je fort Kamerlengo. Je kunt dit kasteel voor een paar euro bezoeken. Het uitzicht is er prachtig en in het gebouw zelf leer je wat over de geschiedenis van Trogir en het fort. Langs de boulevard aan de zuidkant heb je zicht op het eiland Ciovo. Aan die boulevard zijn enkele leuke terrasjes gevestigd. Er is onder andere een lounge bar waar je kunt genieten van een heerlijke cocktail. Je kunt er echter ook eten en op sommige dagen is er een markt langs de waterkant. Trogir is een geweldig uitstapje! Je kunt er lekker rondwandelen, heerlijk eten en er zijn zelf genoeg activiteiten te doen.

Het schitterende Omiš
Een van de mooiste plekken in de omgeving is Omiš. Het voormalige piratendorp, wat nog veel restaurantjes in die oude stijl heeft, is een lust voor het oog. Het is gelegen tussen de rotsen ten zuidoosten van Split. Je bent er in iets langer dan een halfuurtje rijden. In het oude centrum kun je heerlijk wandelen langs oude straatjes waar je langs boetiekjes, fruitwinkeltjes en terrasjes komt. We eten er zelfs een taartje in een heuse banketbakker, Il Gemelli. Een prachtig binnenpleintje waar je heerlijk wat kunt eten. En zo zijn er meerdere pareltjes waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen en dineren. Het plaatsje staat bekend als het Piratenstadje. Er zijn nog enkele themarestaurants. Bovenop de heuvel die uitkijkt over het stadje kun je een fort bezoeken. Na een korte klim kom je uit op de plek die prachtig uitzicht over het stadje en de wijde omgeving heeft. Wandel daarna rustig langs de prachtige smalle straatjes en langs het haventje. Je kunt hier boottochten over de rivier boeken. Je komt dan langs watervallen en kloven. Een ander hoogtepunt is het strand. Wat een schitterende heldere zee. Let er wel op dat het kiezelstranden zijn.

Wij gingen een dagje naar het strand iets ten zuiden van Omiš. Het strand heet Plaža Brzet en is werkelijk fantastisch. Er zijn meerdere plekjes om te eten waaronder een strandbar direct aan de zee. Je kunt hier heerlijk lunchen en van de zee genieten. Tip: neem je snorkel mee. Het water is zo helder en de omgeving is fantastisch.