Op de fiets door Madrid

De Kathedraal van MadridWie al eens in Barcelona was, zal zeker genieten van Madrid. De hoofdstad van Spanje is net iets meer Spaans dan het toeristische Barcelona. Er zijn minder toeristen, meer smalle steegjes met leuke tapasbars maar vooral mooiere gebouwen. Het koninklijke paleis, de kathedraal en de historische binnenstad, alles is hier prachtig. Maar je kunt ook genieten in een groot park, El Retiro. Onder het genot van Tapas en drankjes kun je genieten van de veelzijdigheid van het centrum, maar net daar buiten kan het ook erg gezellig zijn. We vliegen naar Madrid, pakken de metro naar het Artrip Hotel waar we overnachten, en we gaan de stad verkennen, per fiets!

We halen de fiets op bij Trixi in het centrum van Madrid. Zij verhuren fietsen, maar doen ook begeleide tours. Dit is midden in het centrum van de stad bij het metrostation Gran Via. De perfecte uitvalbasis voor de start van je fietstocht. Bij vertrek vanaf Trixi kun je via een fietspad Parque Retirodirect naar Parque Retiro. Vlak voor het park zie je een soort Arc de Triomph, genaamd Puerta de Alcalá. Dit mooie gebouw is als de toegangspoort tot Parque Retiro. Dit enorme park is het groene hart van Madrid. Hier vindt je onder andere het Crystal Palace, een prachtig paleis die van binnen schitterend gedecoreerd is. Maar ook een groot monument, een meertje waar je waterfietsen en bootjes kunt huren, en vooral een groene oase middenin de stad. Je ziet vooral Madrilenen uitrusten, door het park skeeleren of gewoon genieten van een Sangria in het gras. We fietsen een rondje door het park. Na een half uur fietsen we door.

Museo del PradoWe fietsen richting de stad, als we eerst nog een imposant gebouw tegen komen. Het Museo Nacional del Prado is het belangrijkste en beste museum van de stad. Het is een van de beroemdste kunstmusea ter wereld en omvat werken van de 14e tot de 19e eeuw. Hier kun je de fiets op slot zetten en een bezoek brengen. Schuin tegenover vindt je het Thyssen museum, ook een must tijdens je bezoek aan Madrid. We fietsen door en komen langs Puerta del Sol. Hier bevindt zich het belangrijkste shopping gedeelte van Madrid. Alle bekende winkels rondom een pleintje, met leuke tapasbars, kroegen en restaurantjes.

Een aantal kilometer verderop dienen we de fiets even op slot te zetten. We komen dan aan bij het Plaza Mayor. Hier kun je genieten van een heerlijke lunch of een drankje op het terras. Plaza Plaza Mayor; gezellige restaurants en leuke balkonnetjesMayor was/is locatie van stierenvechten, voetbalwedstrijden, publieke executies en markten. Rondom het plein vindt je enkele traditionele winkels en historische kroegen/restaurants. Je kunt ook gewoon even rond wandelen en genieten van de prachtige bouwkunst. De unieke woningen met elk een balkon zijn een lust voor het oog. Alle woonhuizen hebben zicht op het plein. We fietsen de weg verder af, niet wetende wat er nog komen gaat. Eenmaal bij Palacio de Los Consejos, gaan we een prachtig gedeelte van Madrid bekijken.

Zet de fiets maar op slot, want hier zijn vele prachtige bezienswaardigheden bij elkaar. Eerst wandelen we langs de Kathedraal. We hebben de Madrid Pas, dus mogen we deze gratis Palacio real de Madridbezoeken. Deze Kathedraal heeft een prachtige decoratie van binnen, maar ook van buiten. Een wandeling door de kerk duurt ongeveer een kwartier. Deze kathedraal is een lust voor het oog, vooral met de prachtige blauwe lucht op de achtergrond. De Kathedraal van Almudena grenst eigenlijk direct aan het Koninklijk paleis. Palacio Real de Madrid bezoeken we ook gratis, met de Madrid Card uiteraard. Dit prachtige paleis is van buiten een hoogtepunt, maar ook binnen is het prachtig. Helaas mag je er geen foto’s maken van de prachtige kamers met gouden decoraties, maar het is zeker mooi om een keer te zien. Op het plein is het altijd druk, en je hebt een prachtig uitzicht over West Madrid.

We fietsen weer verder en komen via de Plaza de España uit bij Parque del Oeste, een park waar je een tempel vind. Templo de Debod is een Egyptische tempel uit de 4e eeuw en werd in Templo de Debod1968 overgebracht naar Madrid als geschenk. Dit na de hulp van de Spanjaarden. Een prachtig gebouw op een heuvel in Madrid, en van die heuvel een prachtig uitzicht. Dat is kort beschreven hoe de tempel er nu bij staat. Na een korte wandeling fietsen we verder naar de Teleférico de Madrid. Een tochtje met de Teleférico brengt je naar de Casa de Campo, het grootste park van Madrid. Hier kun je de stad vanuit de lucht zien waardoor je een goed beeld krijgt van de historische panden van de stad. Maar je ziet ook de dierentuin, de rozentuinen van Rosaleda en de Manzanares rivier. De rit is ongeveer 2,5 kilometer en de beste tijd is in de namiddag.

Nadat we de Teleférico verlaten, fietsen we nog een klein stukje verder. We komen langs het Fietsen door Parque RetiroMuseum van de Amerikanen, de Arco de la Victoria en pakken onderweg wat smalle straatjes waar je normaal gesproken niet komt. Zo ontdek je het echte Madrileense leven. Nog een korte stop bij het Plaza de España waar we genieten van het monument en enkele prachtige beelden. De torre de Madrid en het Edificio España zijn beiden een van de grootste gebouwen van Madrid. Na een bezoek aan het plein rijden we over de Gran Via terug richting het verhuurbedrijf Trixi. Daar brengen we de fietsen terug. Zij regelen alles, van fietsenhuur, routes, tot prachtige begeleide fietstochten. Kijk op www.trixi.com/madrid voor meer informatie.

Voetbalstad Madrid
Estadió BernabeuEr zijn meerdere voetbalclubs in Madrid, wij bezoeken stadions van de twee bekendste. Allereerst Real Madrid, die zijn thuiswedstrijden in Santiago Bernabéu voetbalt. Dit stadion, gratis te bezoeken met de Madrid Card, ligt ten noorden van het centrum en kent een automatisch tour systeem. Dat wil zeggen dat je zelf een route volgt door het stadion. Het valt meteen op dat het stadion erg steil is. Kijk van te voren of er een wedstrijd is. Hetzelfde geld voor Atlético Madrid, zij spelen thuiswedstrijden in Vicente Calderon. Dat stadion ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het Artrip hotel. Hier is een begeleide tour, een gezellige bar. Het interessante verhaal van Atlético wordt hier vrolijk verteld. Ook dit stadion bezoek je gratis met de Madrid Card.

Artrip Hotel MadridArtrip Hotel van buitenaf
We overnachten in een prachtig hotel middenin Madrid. Het Artrip hotel kent maar 17 kamers en maakt het daarom een speciaal hotel. Alle kamers zijn werkelijk schitterend ingericht. Het is een kunst hotel; modern in een schitterend oud pand. Het hotel ademt een en al kunst, schoonheid en design uit. Het begint al als je binnen komt. Van buiten lijkt het misschien niet zo, maar als je bij de receptie komt zie je pas hoe modern het is. De toiletten zijn beneden, via een glazen muur kom je er terecht. Het ontbijt kun je nuttigen achter de receptie, eveneens een prachtige kamer.

De kamers zijn zeer modern ingericht. Van de 17 kamers zijn er verschillende soorten, maar allemaal hebben ze de heerlijke zachte boxspringsbedden. Er is in elke kamer een zitje en het is mogelijk om met 3 personen in De prachtige moderne kamers van het Artrip Hoteleen kamer te verblijven. De badkamers zijn met een schuifdeur verbonden aan de kamers. Deze ruime badkamers hebben een heerlijke stortdouche, een toilet en een wastafel. De geluidsdichte kamers hebben tv’s met internationale zenders, gratis Wi-Fi in het hele hotel. Bekijk snel de website van het hotel voor meer informatie en boekingen: http://www.artriphotel.com. Boek ontbijt bij je verblijf!

Interesse in de MadridGeniet van Tapas in Madrid! Card? Deze is te koop via de toeristenbureaus, of je kunt vooraf informatie opzoeken op de toeristische website van Madrid: www.esmadrid.com. Hier vindt je ook alle informatie over de stad en de omgeving. Madrid is eenvoudig te bereiken via de luchthaven Madrid Barajas. Het is van juni tot september erg warm. transavia.com vliegt rechtstreeks vanaf Eindhoven naar de Spaanse hoofdstad.