Bear Watching in Estland

EEen Foto van de Bruine Beer gemaakt door Sven Zacek enmaal aangekomen in het wonderlijke Estland, het noordelijkste land van de Baltische staten, gaan we op zoek naar de natuur. Al gauw kwamen we uit bij NaTourEst. Op een kleine twee uur van Tallinn, in het Noord-Oosten van Estland vinden we de Beerlodge van NaTourEst. Alutaguse is de naam. Om een uur of vier ga je deze “Bear Hide” in. Wat we kunnen verwachten? Flora, Fauna en een spannende zoektocht. Bruine beren komen hier namelijk in ruime getalen voor. In Estland vinden we maarliefst 700 bruine beren. En elke nacht in Mei en Juni, en in September en Oktober, kun je deze prachtige activiteit in Estland doen! Foto: Sven Zacek

Het laatste gedeelte van de route is een zandweg. Daar stoppen we langs de kant en word de Eenmaal aangekomen in de Bear Hide...auto geparkeerd. Vanaf daar is het ongeveer anderhalve kilometer door het bos naar de Hide. Tijdens de wandeltocht moet je al goed op sporen letten. Eerst zien we de hoeven van wilde paarden. Daarna de pootjes van de wasbeerhonden en even later een van een grote bruine beer. We meten de voetstap op en Triin komt tot de conclusie dat het een mannetje is. De diameter (13cm) wordt bij vrouwtjes namelijk niet groter dan 11 centimeter. Eenmaal in de hide gaat het avontuur voor deze avond en nacht beginnen. Nu hopen dat ze voor het donker komen, zodat we ze nog in goed daglicht kunnen zien!

Eerst even inburgeren in de Hide. We leggen de slaapzak op het bed. De bedden zijn overigens Een Vosje zegt ons gedaggewone stapelbedden. Men heeft de hide helemaal zelf gemaakt. Slapen is er eigenlijk niet de bedoeling, hoogstens een paar uurtjes. De verrekijkers staan op zijn plaats en de fotocamera is gereed. Zaklampje om de hoek, laat het feest beginnen. We zitten nog geen kwartier of de eerste dieren komen al kijken. We zien een vosje. Hij loopt rustig rond en kijkt een beetje suf om zich heen. De vos gaat even liggen, en loopt even later weer weg. Na een tijdje komen ook de eerste wasbeerhonden. Deze wasbeerhonden hebben niks te maken met honden dan wel wasberen. Het is een speciale diersoort. Ze zijn schattig. Vrijwel de gehele periode lopen deze vrolijke wasbeerhonden rond.

Na een diner, zelf gekocht in de supermarkt onderweg naar de lodge, zou het feest moeten Een familie berenbeginnen. Normaal gesproken ziet men de beren tussen 19:00 en 01:00. Dus zijn we extra scherp vanaf zeven uur. En na een uur komt er in de verte een grote bruine beer aan gewandeld. Normaal zijn deze alleen, dus schrikken we als er na een aantal minuten nog een beer aan komt lopen. Ze wandelen even rond en eten rustig. Zonder dat zij weten dat ze bekeken worden, wandelen ze rond. Na een minuut of 5 gaan ze weer weg, maar ze komen terug. En dat voor een lange tijd. Helaas begint het schemerig te worden, maar door een lamp kunnen we ze toch nog redelijk zien. Ze zijn er ongeveer tot een uurtje of tien. Daarna lopen ze weg. Foto: NaTourEst

Een Bruine beer op zoek naar voedselHet is vooral interessant om te kijken wat de beren doen. En vooral in dit geval waarom deze beren samen zijn. Meestal zijn beren alleen, of ze moeten een kleine hebben. Dat was niet het geval. Je ziet ze rustig eten, en af en toe lopen ze langs elkaar heen. Het mooie aan dit alles is om deze prachtige dieren in zijn natuurlijke omgeving te zien. We nemen letterlijk een kijkje in het dagelijkse leven van de bruine beer. En dat op slechts 2 uur vliegen van Amsterdam. Je moet er natuurlijk ook nog een eindje het bos voor in, maar wat wil je? Overigens komen deze beren zo af en toe ook bij plaatselijke bewoners de achtertuin in. De beren zijn echter bang voor auto’s, mensen en alles wat met mensen te maken heeft. Foto: Sven Zacek

NaTourEst
In de morgen worden we wakker. We gaan vroeg op pad, terug naar Tallinn. Helaas zit het er De wasbeerhond zit vlakbijop. We hebben bruine beren gezien. En dat vlakbij, in Europa! Een geweldig avontuur komt tot een eind. Deze tour kun je vanaf eind april tot begin juli en in september en oktober doen. Het kost 85 euro per persoon. Mocht je ergens opgehaald worden, dan komen die kosten daarbij. De tour duurt van 17.00 tot 08:00. Vergeet niet: Een Zaklamp, Een verrekijker, Eten/Drinken, dikke sokken (Het kan koud worden) en goede zin! NaTourEst organiseert nog meer Wildlife tochten in Estland. Kijk op www.natourest.ee voor alle informatie. Hier vindt je ook meer informatie over de “Brown Bear Watching”.

Waarom NaTourEst en tips:
– Omdat het een prachtige locatie is en je zo’n 95 procent kans hebt de beren te zien
Vlieg snel en comfortabel met Estonian Air– Je kunt zelfs wolven zien, of horen, als je gelukt hebt
– Het een schitterende back to basic ervaring is!

Hoe kom ik er?
Vlieg naar Tallinn. Vanaf Amsterdam vliegt Estonian Air in ongeveer twee uur comfortabel naar Tallinn. Je vliegt dan in een Canadair CRJ900 of Embraer 170. Hapjes en Drankjes zijn te koop, een maaltijd en drankjes zijn inclusief bij een Flex boeking. Er is een goede service aan boord en het is een relatief korte vlucht. Boek nu je goedkope vlucht naar Tallinn op www.estonianair.ee.

Voor meer informatie over de bestemming Estland bezoek je Visitestonia.com.

[wpgmappity id=”69″]