New York City

Prachtig zicht op lower ManhattanDe stad die nooit slaapt, New York, is een van de steden in de wereld die iedereen gezien moet hebben. Dat zegt ook iedereen. Als ik zeg, ik ben in New York geweest, is altijd het antwoord: “Daar wil ik ook nog eens heen!” En dat is uiteraard terecht. De prachtige verschillende wijken als Brooklyn, Manhattan en onder andere The Bronx hebben allen een eigen karakter. Ook sport komt tijdens ons bezoek aan de orde, we bezoeken namelijk een basketbalwedstrijd. Ook bekijken we het stadion van de Yankees. We gaan genieten van uitzicht over de stad vanaf een hoogtepunt. En als we het toch over hoogtepunten hebben, waarom gaan we niet met de helikopter over Manhattan vliegen? We verblijven in een van de prachtige appartementen van TEN15NYC. Maak kennis met New York, The City that never sleeps!

Een wandeling door Central Park
Een enorm park, midden in de stad. Dit vind je in de meeste steden wel, maar in New York vind je het wereldberoemde Central Park. Hier staan vele New Yorkers Hot Dogs te verkopen. Maar voor een wandeling is het prachtig. In de winter of in de zomer, er is altijd wat te doen. TijdensPrachtig Central Park ons bezoek, in februari, was er een schaatsbaan. Tijdens de zomer zijn podiums en is er voor iedere leeftijd wat te doen. Een wandeling duurt gemiddeld meer dan een uur. Dat is ook logisch. Aan de ene kant het bruisende leven van Manhattan, in het park zoek je naar eekhoorntjes en geniet je ven de prachtige groene omgeving. Tijdens de winter is het overigens minder groen. In Central Park vind je vele beelden en er is een monument voor John Lennon (Strawberry Fields). Het heerlijke groene park staat in het voorjaar prachtig in bloei. Mensen laten hun honden uit, ontsnappen even van het drukke stadsleven. De prachtige meertjes met schitterende bruggen zijn een lust voor het oog. Central Park mag je niet missen als je in New York bent.

Langs de mooiste plekjes
New York kent natuurlijk vele bezienswaardigheden. We kiezen er enkele uit die we echt Typische straat met het Crysler Building op de achtergrondbezoeken, en we lopen langs de anderen en bekijken deze rustig. We beginnen vanaf ons appartement van TEN15NYC. Vanaf daar bezoeken we eerst de New York Public Library. Hier mag iedereen gratis naar binnen. Het is echt de moeite waard deze openbare en bovendien wereldberoemde bibliotheek te bezoeken. Op de 87 verschillende afdelingen vindt je onder andere kinderboeken en verschillende belangrijke boeken uit het heden en het verleden. Pas op dat je niet verdwaald. De bibliotheek vind je in Bryant Park aan de 42e straat. Een eindje verderop in dezelfde straat vind je Grand Central Terminal. Het gebouw is inmiddels al meer dan honderd jaar oud en het heeft de meeste perrons ter wereld. Ideaal om te verdwalen. Onder het station vind je enkele restaurants en pubs. Weer iets verder vind je Crysler building. Deze wereldberoemde wolkenkrabber telt 77 verdiepingen en is een imposante verschijning in het stadsbeeld van New York. Op de top van het gebouw vindt je acht beelden. Dat zijn adelaars.

Maar er zijn nog veel mooie plekjes. We lopen over de 5th avenue. Wie kent dat nou niet? Alle bekende merken hebben hier een vestiging. Niets is hier te gek. Onderweg komen we St. Patrick’s Cathedral tegen. Dit imposante bouwwerk stond volledig in de steigers en werd Rondom het Empire State building is het gebouw niet te missengerenoveerd. Deze rooms-katholieke kerk behoort tot de grootste ter wereld en is vrij toegankelijk als er geen mis is. Een eind van de straat, na vele bekende winkels gezien te hebben, komen we nog een bekende winkel tegen. De Apple store, die volgens velen het meest gefotografeerde gebouw is van New York. We kijken even binnen en zien meer medewerkers dan mensen. We lopen nog een klein stuk verder. Taxi na Taxi komen we tegen, de weg is niet donker van het asfalt, maar geel van de Taxi’s. Ten zuiden van TEN15NYC vinden we nog enkele hoge flatgebouwen. We weten niet waar we moeten kijken. Overal hoge gebouwen en toeterende auto’s, loeiende sirenes en veel mensen op straat. Je gaat er langzaam aan wennen.

Het Flatiron GebouwHet Flatiron building is een vreemde verschijning. Van sommige ooghoeken lijkt het net of het een hele smalle flat is. Feit is, dat het een driehoekige oppervlakte is en een van de grootste wolkenkrabbers van New York. Mis het niet, vlakbij vinden we het Madison Square Park, niet te verwarren met Madison Square Garden. In dit park kom je enkele eekhoorntjes tegen. Ook hier wandelen de New Yorkers met hun hond en er heerst een relaxte stemming. Een behoorlijk eindje verder komen we, via het welbekende Wall Street, bij Battery Park. Hier heb je prachtig uitzicht over de rivieren rondom de stad. In de verte zie je het Vrijheidsbeeld, Ellis Island en Governors Island. In het park ligt Castle Clinton. Dit is een soort Fort met zicht op New Jersey. Zoek ook even naar het oorlogsmonument, vlak in de buurt. Hier vindt je een groot beeld, een adelaar, met enkele muren met namen.

Zoek vertier rondom Broadway
Iedereen heeft vast wel eens van Broadway gehoord. Deze enorme straat dwars door New York staat bekend als het uitgaansgebied van de stad. Hier kun je musicals bezoeken. Bioscopen, theaters, maar het belangrijkste is natuurlijk de drukte om je heen. Na een flinkeLichtshow op Times Square Burger te hebben genoten in het wereldberoemde Hard Rock Café, gaan we de straat eens een stukje af. Maar we beginnen uiteraard op Times Square. Dit enorme plein moet je voor het eerst in de avond bezoeken, dan is het namelijk echt spectaculair. Alle grote schermen geven je het gevoel of je middenin een Bioscoop in een reclame staat. Leuke figuren als Elmo, Mario en niet te vergeten Pino, lopen rond voor de foto’s. Vele verkopers leggen je uit welke shows er zijn en wanneer je deze kunt bezoeken. De prijzen zijn relatief laag dus het is zeer interessant om een show mee te pakken. Op Times Square vindt je ook nog het kantoor van The New York Times en een enorme M&M’s Store. Deze telt drie verdiepingen en is een bezienswaardigheid op zich.

Aangezien Broadway van Noord naar Zuid loopt, doorkruist het verschillende wijken. Ten zuiden van deze straat zie je onder andere Little Italy, waar je ineens in Italië blijkt te zijn. Of wat dacht je van het hippe en gezellige SoHo met zijn prachtige gebouwen? Vergeet tijdens je bezoek niet een taxi op de foto te zetten “Er zijn namelijk weinig taxi’s”. Kijk voor je gaat eens op Google Maps en dan in de Satelliet Mode. De straten zijn geel van de taxi’s. Een taxi is in New York een goede manier van reizen, niet heel duur, maar kan wel de langste reisduur hebben. De Metro is daarom ook snel. Maar wil je echt wat van New York zien? Dan moet je alles lopen! Binnen Manhattan is het allemaal erg goed te doen. Het zijn wel flinke afstanden, maar je ziet wel veel.

Prachtig zicht op Lower ManhattanOp grote hoogte naar beneden kijken
Er zijn meerdere mogelijkheden om te genieten van de Skyline van New York. Wij bekeken er een aantal van. Eerst naar het meest indrukwekkende gebouw van de stad. Op naar The Mooi zicht vanaf het Empire State BuildingEmpire State building. Voordat we naar binnen mogen, eerst een uitgebreide security check. Alsof je op het vliegveld bent, wordt je helemaal gecontroleerd. Na deze controle begint je spannende tocht. Met een snelle lift ben je zo boven. Je ziet onderweg trouwens van alles om je heen bewegen, maar eenmaal boven is het uitzicht geweldig. Over de hele stad kijk je heen. Alle districten zie je en de vele herkenningspunten komen weer terug in je beeld. Vanaf het Empire State Building zien we zelfs ons TEN15NYC hotel, wat apart is omdat het natuurlijk een klein gebouw is! Tickets zijn 25 dollar per persoon (Top Dek 42$), met de New York City Pass mag je uiteindelijk gratis naar binnen! Denk er wel even aan om naar het hoogst mogelijke punt te gaan. Hiervoor dien je beneden bij ticketing al een kaartje te kopen! Het uitzicht is adembenemend. Echter kan ik je vertellen dat het niet te beschrijven is, dus ga lekker zelf kijken! Prachtig!

Ook The Top of The Rock mag er zijn. Dit mooie uitzichtpunt is te bezoeken voor 27 dollar maarZicht vanaf The Top of The Rock naar Central Park is “gratis” met de New York City Pass. Via Rockefeller Center loop je de ingang in van The Top of The Rock. Hier wederom een uitgebreide security check en je kunt verder. Het uizicht is niet minder dan vanaf The Empire State Building. Je ziet alleen andere bezienswaardigheden. Vooral het uitzicht over Central Park is prachtig. Zo zie je hoe groot het park eigenlijk is. Ook hier kun je helemaal rondlopen en zie je de hele stad met een “Birdseye View”!

Sport in New York
Je kunt natuurlijk lekker sporten in New York. De jaarlijkse Marathon, even hardlopen in Central Park en zelfs golfen langs de rivier behoort tot de mogelijkheden. Maar we gaan het Basketbal in Madison Square Gardenhier hebben over de mogelijkheden om sportwedstrijden te bezoeken. Zelf bezochten wij een basketbalwedstrijd van de New York Knicks. Zij speelden tegen de Philadelphia 76ers. We hadden mooie plaatsen in het beroemde Madison Square Garden. Daar vinden ook concerten en IJshockeywedstrijden plaats. Het is alleen al een ervaring om het stadion eens binnen te lopen, laat staan bij sport nummer 1 een wedstrijd te bekijken. Voor de wedstrijd speelt het Amerikaanse volkslied zich af. Op de helft begint iedereen al te klappen. Stoppen met dat gezang en beginnen! Men hoort het volkslied namelijk te vaak. De wedstrijd is een groots spektakel. Met cheerleaders, t-shirts die tijdens Time-outs de tribunes op worden geschoten en de andere nodige entertainment. Een top ervaring om nooit te vergeten. Alles klopt, het plaatje is compleet. Oh ja, vergeet niet je paspoort mee te nemen. Anders krijg je geen alcohol!

Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Yankees Stadium. We kregen een begeleide toer door het stadion en bezochten onder andere de kleedkamers, prijskamer en het museum. Ook is er een Memorialsquare waar je alle historie van de Yankees kunt vinden. Het seizoen loopt door de zomer heen en er zijn regelmatig wedstrijden.

Central Park: The Place to Be!National Museum of History
Het Natuurhistorische museum van New York herbergt prachtige exhibities over de mensen en dieren van de wereld. Ook kom je op een educatieve manier te weten over de historie van de bewoners van de States, maar ook van Afrika en andere werelddelen. Het National Museum of History is gemakkelijk met de metro te bereiken. Dan is het nog maar een klein eindje lopen naar de ingang van het museum. Het museum is vooral bekend geworden door de film “Night at the Museum”, waar alles in het museum tot leven komt. Als je die film gezien hebt, kijk je met een ander oog naar de Dinosauriërs. Met alle informatie die je krijgt en de lange wandelingen in de verschillende kamers kun je hier zeker een halve dag rond wandelen. Entree is er vanaf 22 Dollar, mar met de New York City Pass is de entree helemaal gratis.

New York City pass
Op de website van Citypass vindt je alle informatie over deze pas. Met deze pas kom je de New York City!verschillende attracties gratis binnen. Het afscheurboekje telt zes mogelijkheden en enkele kortingspassen. Je kan het Empire State building in, het American Museum of National History, The Metropolitan Museum of Art, het MoMA (The museum of Modern Art). Daarnaast kun je kiezen voor de Top of the Rock, of het Guggenheim Museum of voor een Statue of Liberty & Ellis Island cruise of een Circle line cruise. Normaal zou je ruim 180 dollar kwijt zijn, in dit geval kan je 6 van bovenstaande attracties bezoeken voor 106 dollar. Perfect dus. Je kunt hem kopen op http://www.citypass.com of via een van de toeristische kantoren.

Een Moeilijke tijd
Ook New York heeft een moeilijke tijd gehad. Beelden die de hele wereld over gingen. Contrast: Historie en Nieuwe Glorie!Iedereen weet nog precies waar hij of zij op het moment was. Op negen september 2001 gebeurde iets wat de wereld veranderde. We praten er niet over, we praten over het heden. Een groots monument waar op de locatie van beide torens een diep dal is. Water stroomt van boven naar beneden. Alle namen van de personen die dit drama niet overleefden staan in het monument gegraveerd. Een erg indrukwekkend monument. Er is ook nog een klein museum waar nog een brandweerauto uit die tijd staat. Erg de moeite waard, een must aan je bezoek aan New York. Hoe erg het ook is, het is een stukje geschiedenis. En die is helaas niet terug te draaien. Een bezoek aan het 9/11 memorial is gratis en dient van te voren gereserveerd te worden op http://www.911memorial.org/. En in contrast met dit drama staat inmiddels het nieuwe WTC, het nieuwe hoogste gebouw van de stad.

Top excursie: Manhattan vanuit de Helikopter
Het Vrijheidsbeeld, iedereen kent het wel. Er zijn verschillende manieren om het te zien. Je kunt er met de boot naartoe. Dan bezoek je vaak ook Ellis Island. Maar wij kiezen ervoor om Vanuit de Heli: Het Vrijheidsbeeldhet Vrijheidsbeeld, de Franse gift, en natuurlijk Manhattan te bezoeken met de Helikopter. Je stijgt op vlakbij de ferry naar Staten Island. Die Ferry is overigens gratis en je komt met die ferry langs het Vrijheidsbeeld. Ideaal om gratis van dichtbij te kijken. Met de helikopter kun je verschillende vluchten maken. Een Sightseeing tour kan al geboekt worden vanaf 99$ vertrekkend van de Downtown Manhattan Heliport. De tocht duurt dan 15 minuten. Met een beetje geluk, net als wij, is er nog een tussenlanding waardoor je eens extra land en opstijgt. Daarna vlieg je over het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Enkele bochten doen je buik knorren, maar het zicht op het grote beeld is zeker de moeite waard.

Tussenlanding op een eiland met zicht op Manhattan!Daarna vlieg je door langs het nieuwe WTC gebouw tot aan het Empire state building. Daar maak je een bocht en vlieg je weer terug. Deze tocht is werkelijk aan te raden. Je vliegt misschien maar 15 minuten, maar je hebt een prachtig uitzicht en een ervaring die je niet vaak krijgt. Of je moet een Helikopterpiloot zijn uiteraard. Je hebt mooie uitzichten op Ellis Island, het Vrijheidsbeeld, de Skyline van New York en gebouwen als het Empire State Building, Central Park en nog veel meer! Als je New York echt wilt zien moet je zeker met deze tour mee. Zoals gezegd vanaf 99$ en te boeken op http://www.heliny.com/. Er zijn ook nog andere tours te vinden die langer duren en dus een groter gedeelte van New York bekijken.

Overnacht midden in New York: TEN15NYC
Om New York echt goed te zien raad ik je aan om midden in het centrum te overnachten. HetPrachtige slaapkamer in TEN15NYC kan zijn dat je last hebt van slaapgebrek omdat er constant geluid is. Wij verbleven in een van de prachtige appartementen van het Boutique hotel TEN15NYC. Het Empire State Building, Rockefeller Center, 5th Avenue en Times Square zijn binnen een aantal minuten lopen gemakkelijk te bereiken. Deze appartementen hebben dus de perfecte locatie om New York te verkennen. Je kunt kiezen uit een Studio of een appartement met een of twee slaapkamers. Wij hadden een appartement met twee slapkamers. De ruime appartementen zijn ingericht met een ruime keuken, “Causy” badkamer, een fijne zithoek en in ons geval twee slaapkamers. Tijdens je verblijf kun je gebruik maken van gratis WiFi en televisie.

Keukentje in het fijne TEN15NYCBij aankomst dien je een van de vriendelijke eigenaren te bellen. Zij ontvangen je en vertellen je alles wat je moet weten om je trip in New York te laten slagen! Enkele insider tips en goede restaurantjes in de buurt zijn handig om te weten. En wie weet het nou beter dan iemand die er zelf woont? Erika en Goura weten er alles van en doen dan ook alles om je bezoek aan New York vlekkeloos te laten verlopen. Vlakbij je appartement is Bryant Park waar de National Library of New York City te vinden is. Het is interessant om dit monumentale pand eens door te lopen, het is namelijk gratis. Om een fantastisch verblijf in New York te hebben ,raad ik je echt aan om in een van de appartementen van TEN15NYC te verblijven. Het is dichtbij alle bezienswaardigheden en er is een metro station om de hoek. Om ’s nachts wakker te worden van Taxi’s en het vele verkeer, en de volgende ochtend een blokje verder lopen naar de Subway. De appartementen zijn er al vanaf €250 per nacht. Bezoek snel de website van Goura en Erika op http://1015nyc.com/ en vraag naar prijzen, beschikbaarheid of gewoon meer informatie!

New York is een erg grote stad, en tijdens je bezoek doe je veel indrukken op, zonder iets te Wandelen in New Yorkplannen. Om je bezoek toch zo goed mogelijk van te voren te regelen, kun je de website van NYC & Company bezoeken. Op www.nycgo.com staat veel informatie over bezienswaardigheden. Hier kun je ook je trip plannen, staat er informatie over evenementen en over het nachtleven. Een tip: Bezoek het bezoekerscentrum van NYCGO! Hier vindt je alle informatie en kun je attracties zoeken op een grote iMac!

[wpgmappity id=”56″]